Information Store - Exchange Blog

Microsoft Exchange Server ahogy én látom

Friss telepítés után nem indul el a Lync 2013 Front-End Service

Friss telepítés után nem indul el a Lync 2013 Front-End Service

 • Comments 2
 • Likes

Úgy adódott, hogy egy nagyon kedves ügyfelemnél egy teljesen új telepítésű Lync 2013-as környezetet építettem. Minden az elvárt módon, egyszerűen ment. Nem is mehetett volna másként, hiszen ez Lync. Az első probléma rögtön azután jött, hogy már minden funkciót telepítettünk és indítottuk volna a szolgáltatásokat.

Az összes szolgáltatás beindult, kivéve a Front-End. Az starting állapotba maradt. Az eseménynaplóban kevés használható információ volt ami a hiba megoldásához vezetett volna. Látszólag.

Az eseménynapló tele volt kapcsolódási kísérleteket tartalmazó hibával, ami elnyomta a számunkra hasznos hibaüzenetet. Ezek a hibák mindegyike már csak okozat volt, ugyanis a Front-End szolgáltatás nem futott, így a Lync saját automatikus ellenőrzései által keltett hibák voltak. Tehát nem ezek miatt nem indult el a Front-End szolgáltatás. Példa a félrevezető hibákra:

Untitled

 

Ahhoz, hogy a hibát jobban megértsem kézzel újraindítottam párszor a szolgáltatást és figyeltem az eseménynaplót. A szolgáltatás üzemszerűen indult, azonban egy ponton az üzemszerű indulás megállt és Starting állapotba ragadt. Az utolsó üzenet az eseménynaplóban egy Warning üzenet volt:

Untitled2

 

Először nem is gondoltam, hogy ennek a hibához köze lehet. De második-harmadik indításnál is ez játszódott le, így nem lehetett mindezt figyelmen kívül hagyni. A széken hátradőlve, egeret billentyűzetet hátrahagyva elkezdtem kutatni az emlékeimben, hogy mi lehet itt az összefüggés. Aztán hirtelen összeállt a kép:

 • a UserReplicator komonens valóban a Front-End kontextusában fut
 • a UserReplicator az Active Directory címtár összes tartományával szeretne kapcsolatba lépni alapértelmezett beállítások szerint
 • az ügyfél környezetében a child domain biztonsági okokból hálózatilag teljesen elkülönített, értsd, csak a DC-k látják egymást, az egyik tartomány kliensei a másik tartomány tartományvezérlőit nem látják és fordítva.

Innen a kérdés megválaszolása már egyszerű. Ugyanis két ellentmondó követelményünk van:

ügyfél követelménye: nem lehet elérni az összes tartomány tartományvezérlőjét <-- -->termék követelménye: el kell érni minden tartományvezérlőt

Ezt kell összeilleszteni. Erre (is) való a Set-CsUserReplicatorConfiguration cmdlet. Segítségével mi a környezetünkben hozzáadtuk az egyetlen tartományt amit elérhet a Lync, ezzel az elérhetetlen tartományt kihagyva és kikerülve. A cmdlet példájában szereplő harmadik parancsot használtuk a megfelelő tartományi információ behelyettesítésével:

Set-CsUserReplicatorConfiguration -Identity global -ADDomainNamingContextList @{Add="dc=fabrikam,dc=com"}

 

Minden jó, ha a vége jó. Az ügyfél boldog, a tanácsadó nyugodt, a szolgáltatás fut.

Comments
 • Mivel a Lync egy forest-wide alkalmazás, a dobozból kicsomagolva (gyk. install után) azt hinné teljesen logikusan h. a forest minden tartományában fel tudja venni a kapcsolatot min 1. DC-vel (nem kell minddel, elég ha sikerül 1 élőt elkapnia). Ha nem tudja felvenni, végsősoron el kellene indulnia a FE service-nek (ahogy  te is láttad starting-ban maradt és nem lett stopped), de lehet h. várni kell 10-15 v. még több percet amíg a kezdeti szinkronizálási kísérletet feladja és elindul a service miközben a user replicator átvált a háttérben próbálkozásra. Rui Maximo ezért szorított helyet a Lync poszteren annak a fránya és elsőre oda nem illőnek tűnő AD szinkronizációs kis ábrának.

 • Kedves Richard,

  Igazad van, forest-wide alkalmazás, ahogy abban is igazad van, hogy elég akár csak egy domain controller is amit a DSDiscover segítségével megtalál a szerver. Azonban ebben az ügyfélhelyzetben ez sem volt engedélyezett. Az ominózus child tartomány tartományvezérlőit a parent tartományból csak a DC-k érhették el. Pech.

  Lehet, hogy lassan elindult volna (ezt letesztelem, mert erre nem tudom csak sejtem a választ), de ez nem optimális. A javasolt kezelési mód az exclude.

  Egyet kell Veled értenem abban, hogy ez egy nagyon fontos komponens!

Your comment has been posted.   Close
Thank you, your comment requires moderation so it may take a while to appear.   Close
Leave a Comment