Could not create publishing site

Could not create publishing site

  • Comments 1
  • Likes

Issue:

Cannot Create a subsite based on Publishing Site template  or unable to enable publishing feature on a site.

Symptoms:

Whenever we try to create a subsite based on publishing template or try to activate the publishing feature it fails with the following error:

Provisioning did not succeed. Details:
Failed to initialize some site properties for Web at Url: '<url>'
OriginalException: <nativehr>0x80070002</nativehr><nativestack></nativestack>

In ULS we see the following error

Failed to initialize some site properties
for Web

 at
Url: '<url>'. Exception was: 'System.IO.FileNotFoundException:
<nativehr>0x80070002</nativehr><nativestack>owssvr.dll:
(unresolved symbol, module offset=000000000000BBA9)

 at
0x000007FEE9BBBBA9 owssvr.dll: (unresolved symbol, module
offset=0000000000039A84)

 at
0x000007FEE9BE9A84 mscorwks.dll: (unresolved symbol, module
offset=00000000002BE757)

 at
0x000007FEF3BDE757 Microsoft.SharePoint.Library.ni.dll: (unresolved symbol,
module offset=00000000000DD779)

 at
0x000007FEEC53D779 Microsoft.SharePoint.ni.dll: (unresolved symbol, module
offset=0000000001AA810E)

 at
0x000007FEEE52810E Microsoft.SharePoint.ni.dll: (unresolved symbol, module
offset=0000000001A754D2)

 at
0x000007FEEE4F54D2 </nativestack>   

 at Microsoft.SharePoint.Library.SPRequestInternalClass.GetMetadataForUrl(String bstrUrl, Int32 METADATAFLAGS, Guid& pgListId, Int32& plItemId, Int32& plType, Object& pvarFileOrFolder)   

 at
Microsoft.SharePoint.Library.SPRequest.GetMetadataForUrl(String bstrUrl, Int32
METADATAFLAGS, Guid& pgListId, Int32& plItemId, Int32& plType,
Object& pvarFileOrFolder)   

 at
Microsoft.SharePoint.SPWeb.GetList(String strUrl)   

 at
Microsoft.SharePoint.Publishing.Internal.Store.GetListByUrl(SPWeb web, String
listUrlName)   

 

Above stack is quite generic and doesn’t really give any information about the specific file or the library that its looking for.

Cause:

While trying to activate the features SP was looking for default lists and libraries that are created when we activate the publishing infrastructure feature on a site collection.

Resolution:

# Another symptom that we noticed while troubleshooting was the SharePoint Publishing Infrastructure feature was throwing the same error when we try to deactivate, which indicated that this feature which is dependent feature for publishing feature got some issue. To further narrow it down we tried deactivating the individual features one by one using powershell.

Disable-spfeature  navigation -url -force Disable-spfeature publishinglayouts -url -force

Disable-spfeature publishingweb  -url -force (activating on root site level)

Disable-spfeature publishingSite  -url -force (activating on site collection
level)

Disable-spfeature publishingresources  -url -force -- this gave an error

Disable-spfeature publishing .xml -url -force

# It gave the same stack while deactivating the publishingresource feature, so now we have narrowed it down to this feature.

# Since stack was indicating some missing file, we resorted to comparing the libraries that gets created when we activate the publishingsite feature on a site collection.

# We found that on our ill-fated site following libraries were missing

1.Images

2.Site collection documents

3.Site collection images

# We exported these 3 libraries using stsadm –o export –url and imported it on our site.

# Deactivated and activated the publishing infrastructure feature through GUI and bingo, everything started working as expected

Comments
  • # Deactivated and activated the publishing infrastructure feature through GUI and bingo, everything started working as expected

    This helps my problem creating publishing sites using powershell.

    Thanks heaps

Your comment has been posted.   Close
Thank you, your comment requires moderation so it may take a while to appear.   Close
Leave a Comment