Share via


Interview with a wiki ninja Okan Eke

Merhaba wiki ninjalar ve çok degerli okuyucular; Bugün çok özel bir konugum var Okan EKE;  Microsoft sistem ve altyapi projelerinin uygulanmasi ve Microsoft Egitimleri alaninda adini bir çok yerde duyurmus, duyurmaya da devam etmekte. Bana göre en önemlisi ise topluluk için, degerli zamanindan çalarak gönüllü olarak makale, webcast, video gibi faaliyetlerde bulunuyor olmasi. Okan hocam bu ise gönül vermis çok degerli profesyonellerden biridir. Ileri seviye windows server 2012 kitabi yazmasiyla da adindan bahsettiren degerli hocamizla yaptigim bu özel röpörtaji sizlerle paylasmak istiyorum.

Kimsiniz, Neredesiniz, Neler yapiyorsunuz? Size özel teknolojiniz nedir?

Profesyonel olarak Microsoft sistem ve altyapi projelerinin planlanmasi ve uygulamasinda aktif olarak rol aliyorum. Bu süre içerisinde Sistem Yöneticisi, Egitmen, Danisman gibi unvanlarla kurumsal ölçekli birçok firmada projeler gelistirip egitimler verdim. Su anda Aktif Bank bünyesinde Sistem Yönetim ve Isletim departmaninda müdür yardimcisi olarak görev yapiyorum. Çalismalarima son dönemde veri merkezi otomasyon süreçlerine, DRS (Disaster Recovery Site) planlamalarina, ITIL kapsamindaki süreçlerin gelistirilmesine yogunlasmis durumdayim.

Datacenter otomasyonunda uçtan uça çözüm sunan üreticilerin ürünlerini test etmek en büyük keyfimdir. Son dönemde hizla yükselise geçen System Center 2012 R2 ve Windows Azure Pack, baslica vakit ayirdigim ürünler arasindadir.

Akademik egitimimi Kimya ve Bilgisayar Mühendisligi alanlarinda ayri ayri tamamladim. Bunun yani sira en az bunlar kadar deger verdigim MCT (Microsoft Certified Trainer) ünvanina ve çesitli Sistem Mühendisligi sertifikalarina sahibim.

Türkçe kaynak gelistiren çesitli topluluklarda editör, konusmaci ve yazar olarak da çesitli görevlerde bulunuyorum. Kendi blog sayfam olan okaneke.com üzerinden ve yöneticiligini yaptigim systemcenterturkey.org üzerinden bu aktivitelerin tamamini paylasiyorum. Bu sayede bu sektöre gönül veren veya tanimak isteyen birçok kisiye degebiliyorum.  

Technet Wiki üzerindeki Turk ve Fransiz topluluklari hakkinda bahsedelim. Nasil basladi? Ne hosunuza gidiyor? Topluluk Büyüyormu?

Bu toplulukla tanimam Mehmet Parklakyigit sayesinde oldu. Türkçe kaynak gelistirme amaciyla bir araya gelen ve özveriyle çalisan bu ekip içerisinde olmak, beni oldukça heyecanlandirmisti. Ayni hedefe birlikte yürüyen ve ekip ruhuyla hareket eden bir topluluk olmasi, herhangi bir maddi beklenti içinde olmadan gönüllülük esasiyla çalismasi, ekip üyeleri arasindaki dayanisma topluluk içerisinde en hosuma giden özellikler olarak söyleyebilirim.

 

Suan ki en büyük projeniz nedir?

Yeni teknolojilerin banka içerisine uygulanmasi konusunda aktif rol alan ekibin bir parçasi oldugum için aslinda misyonumuz çok fazla. Bununla birlikte vizyonu da genis tutarak teknolojiyi takip etmek en büyük projem denilebilir. Microsoft tarafinda son yillarda büyük bir ivme ile yoluna devam eden Microsoft Azure, özellikle ülkemizde çesitli denetlemeler ve kurallar ile dis dünyaya veri birakamayan sektörler için kullanima sundugu Windows Azure Pack ile birlikte finans ve telekomünikasyon sektörüne de Microsoft Azure hizmetinin sundugu nimetlerden faydalanma firsati verdi. Su anda Windows Azure Pack projesi ile ilgili çalismalarimiz devam etmektedir.

Technet Wiki'nin yanisira, baska nerelere katkida bulunuyorsunuz?

Türkçe kaynak sikintisi, birçok sektörde oldugu gibi bilisim sektöründe de mevcuttur. Bunu gidermek için Technet Wiki disinda mshowto.org, systemcenterturkey.org, okaneke.com gibi sayfalarda paylasimlarda bulunuyorum.

Technet Wiki Ne için? Kimin içindir?

Microsoft teknolojileri için essiz bir bilgi kaynagidir. Makaleler, bu sektörde deneyimli olan çok degerli meslektaslarim tarafindan yazilmakta ve sahada uygulanmakta oldugunu biliyorum. Microsoft teknolojileri ile ilgilenen herkes kendi ilgi alaninda merak ettikleri sorularin cevaplarini bulabileceklerine inaniyorum.

Technet Wiki ile ne yapabilirsiniz ve Isinizden geriye kalan uygun zamanda nasil yaparsiniz?

Technet Wiki basta olmak üzere kabul görmüs blog sitelerinde çesitli makaleler ve videolar paylasir webcast planlarim. Geriye kalan zamanda ise yeni makaleleri takip ederim.

Technet Wiki üzerinde sizin ilginizi çeken nedir?

Technet Wiki üzerinde siklikla System Center, Microsoft Azure, Virtualization bölümlerini takip ederim.

Hangi makaleler de en çok zaman harciyorsunuz?

Son zamanlarda System Center ürün ailesi ile çalistigim için bu konuda makaleler yaziyorum. Bu konuda Türkçe kaynaklarin sayisini arttirmak için gönüllü çalisan meslektaslarimi tebrik ediyorum çünkü makale yazmak gerçekten zaman isteyen bir is.

Top 5 favori wiki makaleniz nedir?

Technet Wiki üzerinde ki bir çok makaleyi begenerek okurum. Bundan dolayi favori seçmem biraz zor. Ancak kendi yazdiklarim arasindan Top 5 seçebilirim.

https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/25034.sccm-2012-ile-linux-sunucu-yonetimi-1-tr-tr.aspx

https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/25036.sccm-2012-ile-workgroup-istemcilere-ajan-kurulumu-tr-tr.aspx

https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/25037.sccm-2012-ile-lync-2013-dagtm-tr-tr.aspx

https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/25064.temel-programlarn-sessiz-kurulum-parametreleri-tr-tr.aspx

https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/24289.sccm-2012-r2-central-administration-site-yaplandrmas-tr-tr.aspx

 

Technet Wiki ürün grubu için herhangi bir yorumunuz var mi?

Technet Wiki –TAT grubu, tüm üyelerinin göz bebegidir. Özverili bir çalisma ve emek gerektirir. Basarisinin arkasindaki sir bence budur. Uzun yillar devam etmesi gereken bir grup olduguna inaniyorum.

Okan Eke ile yaptigimiz bu hos röpörtajdan dolayi kendisine tesekkür eder, basarilarinin devamini dilerim.

Turkish Wiki Ninja Davut