February, 2014

 • Windows Phone -puhelinten tietosuojasta

  Viime päivinä on mediassa nähty artikkeleita, joissa on virheellisesti syytetty Microsoftia yhteistyöstä USA:n kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kanssa ja Nokian asiakkaiden tietojen vuotamisesta Yhdysvaltain viranomaisille. Jutuissa jää epäselväksi lisäksi se, millaisia tietoja Microsoft vastaanottaa tuottaakseen palveluita, joita sen asiakkaat laitteillaan käyttävät ja niiltä toivovat.

  Haluamme tällä blogikirjoituksella korjata näitä virheellisyyksiä väärinkäsitysten välttämiseksi, ja kerromme mieluusti jatkossakin lisää taustatietoja kaikille halukkaille.

  Kaikki älypuhelimet välittävät tietoja konesaleissa oleviin palvelimiin voidakseen tuottaa asiakkaiden toivomia palveluita - myös Windows Phone -puhelimet. Tietosuojatiedoissa kerromme selvästi mitä tietoja vastaanotamme, ja kerromme avoimesti, että tämä tieto tallennetaan ja käsitellään eri puolilla maailmaa – myös Yhdysvalloissa – sijaitsevissa konesaleissa. Tarjoamme asiakkaillemme välineet, joilla he voivat helposti hallita käyttämiään palveluita sekä sitä, millaista informaatiota he haluavat jaettavan. On siis virheellistä ja harhaanjohtavaa kutsua toimivaa älypuhelinta ”tietoa vuotavaksi”.

  Ilman tietojen tallentamista pilveen eivät monet elämää helpottavat palvelut, kuten paikannus- tai joukkoliikennevälineiden aikataulupalvelut, olisi mahdollisia. Pilveen yhteydessä olevat, tietoa hyödyntävät palvelut ovat oleellinen osa nykyaikaisten älypuhelinten käyttökokemusta. Kuluttajat vaativat ja edellyttävät näitä palveluita niin Microsoftilta kuin muiltakin teknologiayhtiöiltä. Kun asiakas haluaa paikannusohjeita puhelimellaan, laitteen sijainti lähetetään palvelimelle, joka suunnittelee reitin. Kun käyttäjä haluaa varmuuskopioida valokuvia tai yhteystietoja pilveen, tiedot tallentuvat palvelimille, joista ne voidaan myöhemmin palauttaa. Kun asiakas toivoo nopean pääsyn verkkosivuille, palveluntarjoajat käyttävät välityspalvelimia varmistaakseen toimivan selailukokemuksen.

  Asiakkaidemme yksityisyyden- ja tietosuoja on etusijalla palveluissamme. Asiakkaillamme on aina kontrolli tiedoistaan ja siitä, miten tietoja käytetään. Tarkemmat yksityiskohdat Windows Phone -tietosuojasta on luettavissa verkkosivuiltamme. Tietosuojatiedoista ilmenee, mitä informaatiota kerätään ja mihin sitä käytetään. Tietosuojatiedoissa kerromme selvästi myös sen, että kansainvälisenä yhtiönä tuotamme palveluita eri puolella maailmaa olevista konesaleista.

  Julkisuudessa nähtiin myös myös väite siitä, että asiakkaidemme matkapuhelimella ja muilla laitteilla ottamia valokuvia aktiivisesti tarkkailtaisiin. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Microsoft osallistuu kuitenkin kansainväliseen yhteistyöhön, jonka tarkoituksena on vähentää lapsiin kohdistuvia verkkorikoksia. Pilvipalveluihin tallennettujen kuvien osalta tämä toteutetaan automaattisesti ja koneellisesti PhotoDNA-kuvantunnistusteknologialla. Lisätietoja tästä teknologiasta on luettavissa blogikirjoituksestamme ”Child Exploitation Crimes – Protecting children from technology-facilitated crimes”.

  Microsoft siis hallinnoi ja tallentaa asiakkaiden tietoja tuottaakseen palveluita tietosuojatiedoissamme kuvatulla tavalla. Haluamme kuitenkin asiakkaidemme tietävän, että Microsoft ei salli minkään maan viranomaisille – NSA mukaan lukien – suoraa tai rajoituksetonta pääsyä Microsoftin asiakkaiden tietoihin. Microsoft luovuttaa asiakkaiden tietoja viranomaisille ainoastaan oikeudellisesti pätevien, yksilöityihin käyttäjätileihin tai käyttäjätunnisteisiin kohdistuvien tietopyyntöjen perusteella. Julkaisemme säännöllisesti tietoja eri maiden viranomaisilta saamistamme tietopyynnöistä verkkosivuillamme.

  Lisäksi Microsoft on yhdessä teknologia-alan muiden merkittävien yhtiöiden kanssa vaatinut Yhdysvalloissa oikeuden kertoa kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä viranomaisten tietopyynnöistä. Saimme luvan julkaista tietoja äskettäin ja olemme julkaisseet näitä tietoja blogikirjoituksessamme.

  On myös tärkeä selventää, että ainoastaan prosentin murto-osa asiakkaistamme on koskaan joutunut rikostutkintaan tai kansalliseen turvallisuuteen liittyvän oikeudellisen tietopyynnön kohteeksi.

  On totta, että asiakkaidemme laitteet kommunikoivat muualla sijaitsevien palvelimien kanssa ja joskus tallentavat niihin tietoa käyttäjän tilaamien palveluiden mahdollistamiseksi. Sama koskee muita vastaavia palveluntarjoajia. Olemme kuitenkin olleet avoimia asiakkaillemme sen osalta, mitä tietoja saamme ja miten niitä käytetään tuomaan runsaasti erilaisia ominaisuuksia ja palveluita nykyaikaisiin älypuhelimiin.

  Aki Siponen, teknologiajohtaja, Microsoft Oy

  Max Mickelsson, tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja, Microsoft Oy

 • Avoin kirje vaatii turvaamaan eurooppalaisia innovaatioita ja patentteja tarkemmin

  Eurooppalaiset johtajat kokoontuvat kuukauden sisällä viimeistelemään Euroopan patenttituomioistuimen (UPC) säännöstöä. Lähes 20 yritystä ja järjestöä, mukaan lukien adidas, ARM, Bull, Apple, Google ja Microsoft, ovat tänään lähestyneet EU:ta avoimella kirjeellä toivoen säännöstöön täsmennyksiä, jotka auttaisivat suojaamaan eurooppalaisia innovaatioita patenttihuijauksilta, kuten patenttitrolleilta, alkuperäistä ehdotusta paremmin. Patenttitrolliksi (engl. patent troll) kutsutaan henkilöä tai yhtiötä, joka pyrkii hankkimaan patentteja haastaakseen muita yhtiöitä oikeuteen ja saadakseen siten voittoa.

  Valmisteilla oleva säännöstö määrittelee toimintaohjeet Euroopan patenttituomioistuimelle, joka ratkoo patentteihin liittyviä kiistoja. Kirjeen allekirjoittaneiden yritysten ja järjestöjen mukaan nykyinen ehdotus säännöstöstä saattaa johtaa patenttihuijausten määrän merkittävään kasvuun, koska se antaa patenttitrollille mahdollisuuden pidätellä valmistajia ilman tarvetta todistaa patenttinsa pätevyyttä.

  Microsoft ja muut vaatimuksen taakse asettuneet tahot esittivät jo aiemmin selvennyksiä säännöstöön ja toivovat nyt, että poliittiset päättäjät hyväksyisivät suositukset kokonaisuudessaan maaliskuun 18. päivän tapaamisessaan. Näin innovatiivisuus ja kilpailukyky turvattaisiin parhaiten Euroopassa.

  Lue lisää aiheesta Microsoft on the Issues -blogissa

 • Microsoft julkisti uusia Windows Phone -laitekumppaneita ja tulevia Windows-päivityksiä

  Microsoftin Joe Belfiore ja Nick Parker kertoivat Windows- sekä Windows Phone -käyttöjärjestelmien kasvunäkymistä Mobile World Congress -tapahtumassa Barcelonassa eilen.

  Windows Phonen osalta Microsoft julkisti uusia laitekumppaneita. Samalla esiteltiin uusi Windows-laitekumppaniportaali, joka tarjoaa OEM- ja ODM-kumppaneille työkaluja ja sisältöjä Windows Phone -laitteiden kehittämiseen ja markkinointiin. Microsoft tekee myös yhteistyötä Qualcomm Technologies -yhtiön kanssa auttaakseen valmistajia kehittämään Windows Phone -laitteita Qualcomm Reference Design (QRD) -ohjelman puitteissa.

  Belfiore kertoi myös keväällä tulevasta Windows 8.1 -päivityksestä, joka mahdollistaa kumppaneille edullisempien Windows-laitteiden valmistuksen. Lisäksi päivitys tuo käyttöliittymään parannuksia, jotka luontevasti yhdistävät kosketuksen ja työpöydän erityisesti hiirtä ja näppäimistöä käytettäessä. Yritysasiakkaille suunnattuja tukipalveluita ja ominaisuuksia parannetaan, muun muassa IE8-yhteensopivutta Internet Explorer 11 -verkkoselaimessa.

  Katso Belfioren puheenvuoro ja lue lisää Windows Phone -blogista sekä lehdistötiedotteesta.

 • Tietoturvaraportti 2013 kertoo: Suomelle kultaa tietoturvassa!


  Olympialaisten päätösseremoniat koittavat hetken päästä Sotshissa. Kotiin tuomisena on viime päivien jälkeen komea mitalisaldo. Eilen Suomi nousi mitalisijalle myös uudessa lajissa: tietoturvassa.

  Suomi oli jälleen ylivoimainen kansainvälisessä tietoturvavertailussa, kertoo Microsoftin viimeisin Security Intelligence Report. Kahdesti vuodessa julkaistava, tuttavallisemmin SIR-raporttina tunnettu julkaisu on laaja kyberturvallisuutta ja -rikollisuuden ehkäisyä käsittelevä raportti, jonka tietoturvakatsaukset kertovat ajankohtaisista tietoturvauhista. Raportin tulokset ovat suomalaisittain juhlallista luettavaa, sillä juuri suomalaisten päätelaitteista löydettiin vähiten haittaohjelmatartuntoja vuoden 2013 alkupuoliskolla.

  Tartuntojen määrässä mitattuna Suomi on kiitänyt eteenpäin voittoisalla ladulla vuonna 2007 julkaistusta ensimmäisestä raportista lähtien. Voitto tuntuu erityisen makealta muiden kärkimaiden tuloksiin verrattuna. Suomessa haittaohjelmatartuntoja löydettiin miltei kolmannes (27 %) vähemmän kuin hopealle yltäneessä Japanissa ja puolet vähemmän kuin pronssimitalistimaa Norjassa. Suomalaisista päätelaitteista vain noin kuusi prosenttia kohtasi haittaohjelman tarkastelujaksolla, kun vastaava kansainvälinen keskiarvo on jopa 17 prosenttia.

  Itse tartunnat olivat Suomessa hyvin samanlaisia kuin naapurimaassa Norjassa. Suurimmat yksittäiset ryhmät olivat sekalaiset troijalaiset (4 %), hyväksikäyttömenetelmät (Exploits, 2,3 %) sekä virusten upotustyökalut (Trojan Downloaders, Droppers, 2,3 %). Tarkat tartuntatilastot Suomen osalta ovat nähtävissä täältä.

  Onnistumisen edellytykset löytyivät yhteiskunnallista lähtökohdista ja valveutuneesta lainsäädännöstä. Erityisesti eri tahojen välinen järjestelmällinen yhteistyö tietoturva-asioissa sai kiitosta. Microsoftin teknologiajohtaja Aki Siponen uskoo, että onnistumiset kantavat hedelmää myös jatkossa.

  – Suomessa tuntuu olevan varsin sopiva perusta tietoturvaystävälliselle kulttuurille. Koulutus, tekninen osaaminen ja sopiva yhteistyöhenki yksityisen ja julkisen sektorin välillä luovat hyvät puitteet laadukkaalle tietoturvalle. Aikojen saatossa olemme kohdanneet lukuisia haasteita, mutta niistä on selvitty ja opit on otettu hyötykäyttöön.

  – Tämä ykkössija kansainvälisessä vertailussa on hieno muistutus siitä, että ponnistelu kannattaa. Voimme kaikki olla ylpeitä tästä saavutuksesta. Kansallisen kyberturvallisuuskeskuksen perustaminen ja muut uudet resurssit vahvistavat edelleen sekä kansallisen että kansainvälisen yhteistyön tekemistä. Myös Microsoft voi olla suomalaisen osaamisen avulla olla entistä merkittävämmässä roolissa puolustamassa tietoturvaa, Siponen pohtii.

  Mukaan tarttuu myös ajankohtainen muistutus.

  – Toivon, että kaikki suomalaiset muistavat Windows XP:n tuen loppuvan 8.4. ja siirtyvät Windows 8.1 -versioon, jotta pidämme tietoturvan mitalisijan jatkossakin.

  Lue lisää tietoturvasta Microsoft Security Blogista.

 • Office esittelee uudet Office Online -työkalut osoitteessa Office.com

  Microsoft julkaisi tänään uudistuksia Office-palveluihinsa.

  Office Web App -sovellusten nimi muuttuu: uusi nimi on Office Online. Ilmaiset Office Online -sovellukset löytyvät jatkossa tänään julkistetusta Office.com-osoitteesta.

  Palvelu tuo yhteen Office Online sekä OneDrive (entinen SkyDrive) -palvelut. Nyt kaikki Office-pilvityökalut ja omat tiedostot löytyvät samasta osoitteesta. Näin tiedostojen jakaminen ja yhdessä muokkaaminen reaaliaikaisesti onnistuu vaivatta.

  Uusi Office Online sisältää satoja valmiita Word-, PowerPoint- ja Excel-pohjia, joilla saa helposti luotua näyttäviä dokumentteja.

  Julkistusten myötä Microsoftin palveluiden käyttökokemus yhtenäistyy entisestään. Uudistukset helpottavat jakamista ja yhdessä työskentelyä Office-, OneDrive- ja Outlook.com-työkaluillla. Word Online, Excel Online, PowerPoint Online ja OneNote Online löytyvät nyt kätevästi sovellusvalikosta. Valikon avulla voit helposti siirtyä sähköpostin, tallennustilan ja työn alla olevien tiedostojen välillä, siirtymättä online-palvelusta toiseen.

  Officea käyttää tänä päivänä jo yli miljardi ihmistä ympäri maailman erilaisilla päätelaitteilla ja sijainnista riippumatta, verkossa ja sen ulkopuolella.

  Lue lisää Office.com-blogista.


 • Yhdistetyt viestintäratkaisut siirtyvät yrityksistä kohti kuluttajaa


  Microsoftin Skypestä ja Lyncistä vastaava suunnittelujohtaja Gurdeep Singh Pall julkisti uusia tuoteominaisuuksia Lync Conference -tapahtumassa eilen tiistaina 18.2. Microsoftin yritystason yhdistetyn viestinnän ratkaisut (unified communication) muuntuvat ratkaisuiksi, jotka hyödyntävät käyttäjiä ja organisaatioita niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työelämässä ja liiketoiminnassa (universal communication) seuraavin strategioin ja julkistuksin:

  • tarjoamalla saman viestintäelämyksen työssä ja vapaa-ajalla

  • tuomalla viestinnän eniten käytettyihin online-toimintoihin, sosiaaliset mediat mukaan lukien

  • tukemalla kaikkia laitteita, joita ihmiset haluavat käyttää. Eilen julkistettiin Lync-sovellus Android-tableteille. Sovellus tulee saataville kesällä 2014

  • välittämällä videokuvaa kaikille kaikkialla. Nyt myös videopuhelut ovat mahdollisia Skypen ja Lyncin välillä. Lisäksi perinteiset Cisco Tandberg -neuvottelujärjestelmät ovat nyt yhteensopivia Lync-ratkaisun kanssa

  • mahdollistamalla kaikille yrityksille pilvipalvelut, ja kaikille pilvipalveluiden käyttäjille mahdollisuus tavoittaa kenet tahansa. Tänä päivänä kaiken kokoiset yritykset voivat hankkia Lyncin Office 365 -pilvipalvelusta tai yksityisestä pilvestä 13 maailmanlaajuiselta kumppanilta.

  Lue lisää Official Microsoft Blogista. Gurdeep Singh Pallin puheenvuoro on katsottavissa videotallenteena Lync Conference -verkkosivuilla.

 • Uusi OneDrive on nyt täällä!

  Microsoft julkaisi tänään odotetun OneDrive-verkkotallennuspalvelun yli 100 kielellä. Aiemmin SkyDrivenä tunnettu palvelu tarjoaa keskitetyn paikan kuvien, videoiden ja muiden dokumenttien helppoon tallentamiseen.

  Palvelun voi ottaa käyttöön osoitteessa www.onedrive.com. SkyDrive-käyttäjät pääsevät kirjautumaan sisään aiemmilla tunnuksillaan tuttuun tapaan.

   

  Suurimmalla osalla ihmisistä on tietokoneen lisäksi käytössä samanaikaisesti useita älylaitteita. Esimerkiksi valokuvia otetaan niin älypuhelimella kuin tabletillakin, ja niitä halutaan katsoa eri laitteilla. Keskitetty pilvessä sijaitseva tallennustila auttaa varmistamaan, että sisällöt ovat tallessa ja helposti käytettävissä millä tahansa Windows-, iOS- ja Android-laitteella internetin kautta.

  Viisi faktaa uudesta OneDrivesta:

  1. OneDrive on sisäänrakennettu uusimpiin Windows-, Windows Phone- ja Office-versioihin sekä Xboxiin.

   Kun kirjaudut sisään Microsoft-tilillesi löydät OneDrivelta valokuvasi, videosi, asiakirjasi, musiikkisi ja muut sinne tallennetut tiedostosi. Käytät niitä kätevästi niin Windows-pöytäkoneellasi kuin myös kannettavallasi, iPadilla, Android-tabletilla tai vaikka Nokia Lumia -älypuhelimellasi. Tietosi ovat aina ulottuvillasi.


  2. OneDrive on helpoin tapa katsella ja jakaa puhelimellasi otettuja valokuvia - nyt myös Android-puhelimilla.

   OneDriven avulla hallitset kuviasi ja pidät ne aina tallessa. Uutena ominaisuutena OneDrive tarjoaa nyt automaattisen varmuuskopion myös Android-puhelimilla otetuille kuville, Windows Phone- ja iOS-laitteiden lisäksi.  3. OneDriven ansiosta jaat videot puhelimesta tai Xbox-pelistäsi yhtä helposti kuin valokuvat

   Uudet älypuhelimet ja mm. GoPro-kamera auttavat sinua kuvaamaan parempia videoita kuin koskaan aiemmin. Suurikokoisten tiedostojen jakaminen on kuitenkin ollut hankalaa. OneDriven avulla videosi ovat halutessasi automaattisesti katsottavissa ja jaettavissa OneDriven kuvakansiossa. Nauhoitat helposti myös Xbox-pelisi parhaat kohdat jaettavaksi kavereillesi.

   Uutta: MPEG-DASH -streamausprotokollan ansiosta OneDrive osaa sopeuttaa videon toiston internet-yhteytesi nopeuteen. Tuloksena on sujuvampi katsomiselämys ja vähemmän odottelua.

  4. Käytätkö Microsoft Officea? OneDrive on paras tallennuspaikka myös asiakirjoille

   OneDrive on sisäänrakennettu Office-tuotteisiin. Käytitpä toimistotyökalujasi kannettavaltasi, kännykästäsi tai tabletiltasi, näet viimeksi työstämäsi dokumentit ja voit jatkaa siitä mihin jäit. Versiohistoria ja roskakori-toiminto pilvessä auttavat suojaamaan työsi tulokset. Office 365 Home Premium -tilaajat saavat lisää tallennustilaa huikeat 20 Gt taloudessa asuvaa henkilöä kohti (max 5 hlöä), eli tarjolla yhteensä jopa 100 Gt ylimääräistä OneDrive-tilaa.


   Mikäli työstät dokumenttia johon tarvitset myös muiden kommentteja, voit helposti kutsua ihmisiä katsomaan tai editoimaan suoraan tekemääsi dokumenttia OneDriveen, tai jakaa linkin dokumenttiin sähköpostin, Skypen tai Facebook-viestin kautta.

   Uutta: Dokumenttien yhtäaikainen työstäminen on mahdollista nyt OneDriven ja Office Web Appsin kautta - voit työstää Word-, Excel- tai Powerpoint-dokumenttia yhtä aikaa kollegasi tai perheesi kanssa ja nähdä kaikkien muutokset heti.

  5. OneDrive for Business sopii kaikenkokoisille yrityksille

   Yrityksille suunnattu OneDrive for Business on verkkotallennuspalvelu, jossa yrityksen työntekijät voivat tallentaa, synkronoida ja jakaa tiedostonsa eri päätelaitteilta helposti ja turvallisesti. Työdokumentit ovat aina käytettävissä verkkoselaimen tai Office-sovellusten kautta.


  OneDriveen on helppo ostaa lisää tallennustilaa tarpeen mukaan. Ystävilleen tuotetta suosittelevat OneDrive-käyttäjät voivat nyt saada jopa 5 gigatavua ilmaista tallennustilaa - 500 Mt jokaista OneDriven käyttöönottavaa ystävää kohti. Hyödynnä myös mahdollisuus 3 gigatavun ilmaisesta lisätilasta tallentaessasi kännykkäkuviesi varmuuskopiot OneDrivelle.

  Juhlistaakseen OneDrive-lanseerauspäivää, Microsoft lahjoittaa 100 000 ensimmäiselle ihmiselle 100 Gt tallennustilaa vuodeksi. Seuraa tänään lisäohjeita Twitterissä: @OneDrive.

  Lue lisää www.onedrive.com.