October, 2013

 • Eteläkorealaisia vieraita tutustui teknologian hyödyntämiseen Metsokankaan koulussa

  Oululaisella Metsokankaan yhtenäiskoululla vieraili eilen eteläkorealaisen Sejongin kaupungin opetusviraston edustajia tutustumassa suomalaiseen kouluun ja teknologian hyödyntämiseen oppimisessa. Microsoftin Partners in Learning for Schools -ohjelman kouluna Metsokankaan koulussa on jo vuosien ajan käytetty uutta teknologiaa.

  Tänä vuonna Metsokankaan koulun kolmasluokkalaiset ovat testanneet Office 365 -ohjelmistolla varustettuja Windows 8 -tabletteja. Kokemusten mukaan tabletit monipuolistavat oppimista ja tekevät siitä aiempaa mielekkäämpää. Oppilaat omaksuvat uudet laitteet ja niiden käytön nopeasti.

  ”Tableteilla digitaalisten tehtävien tekeminen onnistuu helposti, koska niillä pystyy niin kirjoittamaan, kuvaamaan kuin tekemään näyttäviä esityksiä”, kertoo Metsokankaan koulun opettaja Otto Leskinen.

  Partners in Learning for Schools -ohjelman tavoitteena on tukea koulukulttuuria, jossa tieto- ja viestintäteknologia on luonnollinen osa koulujen arkipäiväistä toimintaa ja pedagogista kehittämistä. Eteläkorealaiset vieraat saapuivat Ouluun ohjelman tuomina.

  ”Vieraat seurasivat suurella mielenkiinnolla oppilaiden ketterää tablettien käyttöä. Myös OneNote -sovellus on oppilailla hyvin hallussa”, Microsoftin opetustoimi-yksikön päällikkö Petri Elsilä kuvailee vierailun tunnelmia.

  Lue lisää lehdistötiedotteesta ja Ylen uutisesta.

  Windows 8 -tabletti oppilaskäytössä tiedonhaussa.

   

  OneNoten innovatiivista käyttöä.

  Lisätietoja:

  Otto Leskinen, apulaisjohtaja, Metsokankaan koulu, p. 050 522 4203, otto.leskinen@eduouka.fi
  Petri Elsilä, yksikön päällikkö, opetustoimi, Microsoft, p. 050 44 787 44, petri.elsila@microsoft.com

 • Tutustu Microsoftin uunituoreeseen Tietoturvaraporttiin 2013: Yli miljardin koneen otos ajankohtaisiin tietoturvahaasteisiin

  Microsoft julkisti tänään laajan kyberturvallisuutta ja -rikollisuuden ehkäisyä käsittelevän Security Intelligence Report volume 15 (SIR) -raporttinsa. Kaksi kertaa vuodessa julkaistavat tietoturvakatsaukset kertovat ajankohtaisista tietoturvauhista. Raportit perustuvat maailmanlaajuisesti yli miljardin järjestelmän heikkouksien ja haittaohjelmien analysointiin. Raportti tarjoaa katsauksen siihen, miten käyttäjät voivat hallita tietoturvaan liittyviä riskejään.

  Kuva. Maailmanlaajuisesti yleisimmin havaitut haittaohjelmat

  Suomessa tietokoneen käyttäjien kohtaamat merkittävimmät tietoturvauhat ovat pitkälti samoja kuin maailmanlaajuisestikin. Ne olivat tutkimuksen mukaan

  • HTML/IframeRef (1,37%): Iframe-tagit, jotka johtavat haitallista aineistoa sisältäville verkkosivuille
  • Win32/Obfuscator (1,42%): Piilo-ohjelmat, jotka haittaavat virustorjuntaohjelmien toimintaa
  • Win32/Urausy (0,43%): Kiristyshaittaohjelma, joka lukitsee tietokoneita ja näyttää tekaistuja viestejä viranomaisilta, vaatien maksua epäillystä rikollisesta toiminnasta

  Tietoturvallisuus Suomessa näyttää olevan kohtuullisen hyvällä tasolla, maailman parhaiden maiden tasolla. Tätä voidaan pitää pitkälti pitkäjänteisen tietoturvallisuustyön tuloksena. Uhkamaisema kehittyy kuitenkin jatkuvasti, joten tietoturvallisuuden kehittämistä on edelleen jatkettava määrätietoisesti sekä yrityksissä että julkishallinnossa.
   
  Joko päivitit XP:n?
  Raportti ottaa kantaa muun muassa käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopäivitysten tärkeyteen kyberrikollisuuden torjunnassa. Vuoden 2013 alkupuoliskolla lähes 17 prosenttia ajan tasalla olevia Microsoft-tietoturvatuotteita käyttävistä tietokoneista kohtasi haittaohjelmia. Raportin mukaan Windows XP:n yleisimmät haittaohjelmat ovat Sality, Ramnit ja Vobfus.

  Vanhemmat käyttöjärjestelmät ovat uudempia haavoittuvaisempia tietoturvauhkien näkökulmasta. Esimerkiksi Windows XP-koneilla on kuusinkertainen riski kärsiä haittaohjelmista kuin uutta Windows 8 -käyttöjärjestelmää käyttävillä. Windows XP:n järjestelmä- ja tietoturvapäivitykset lopetetaan 8.4.2014, minkä vuoksi päivitys uudempaan käyttöjärjestelmään on tietoturvan näkökulmasta kriittisen tärkeää. Noin 12 prosenttia suomalaisista käyttää edelleen Windows XP -käyttöjärjestelmää (maailmanlaajuisesti 21 prosenttia tietokoneenkäyttäjistä).
   
  Lataa Tietoturvaraportti ja lue lisää: www.microsoft.com/sir

 • Uusi Microsoft Dynamics CRM 2013 Online: toimialaräätälöityä asiakkuudenhallintaa terästettynä sosiaalisen median aseilla

  Microsoft Dynamics CRM 2013 -asiakkuudenhallintajärjestelmä on nyt saatavilla maailmanlaajuisesti. Samalla Microsoft julkisti strategisen kumppanuuden InsideView’n kanssa. Yhteistyön tiimoilta palveluun tuodaan uusia Social Insights -nimellä kulkevia, sosiaalisesta mediasta tuttuja ominaisuuksia.

  Uudet, tehokkaammat tavat työskennellä ja kommunikoida ovat vahvasti mukana uudessa Dynamics CRM 2013 -ratkaisussa. Se integroituu Yammerin, Lyncin ja Skypen kanssa tarjoten myynti-, palvelu-, markkinointi- ja asiantuntijatehtävissä työskenteleville käyttäjille entistä paremman käyttökokemuksen.

  Uusi Microsoft Dynamics CRM 2013 tuo käyttäjille myös valmiita toimialakohtaisia työkaluja.

  Uuden Microsoft Dynamics CRM -järjestelmän mobiilisovelluksia on mahdollista käyttää myös esimerkiksi Windows 8 -tableteilla ja iPadeilla sekä Windows Phone-, iPhone- ja Android-puhelimilla. Näin järjestelmän monipuoliset ominaisuudet ja analytiikka ovat käytettävissä ilman erillistä lisenssimaksua missä ja milloin vain.

  Lue lisää aiheesta

 • Jouluvalmistelut alle 60 minuutissa

  Joulu lähestyy, ja kaupanpäällisenä saapuu myös joulustressi. Microsoft tekee nyt lopun jokavuotisesta joulukiireestä ja esittelee Windows-laitteet ja -sovellukset, joiden avulla joulu valmistuu helposti, hauskasti ja nopeasti. Valikoimasta löytyvät myös täydellisen tyylikkäät ja persoonalliset joululahjat vaativimpaankin makuun. 

  Tutustu joulun hauskimpiin sovelluksiin ja halutuimpiin lahjoihin, kuten uusiin Surface 2- ja Surface Pro 2 -tabletteihin, tästä.

 • Windows 8.1 on saatavilla ensi yönä!

  Keskiyöllä perjantaina 18.10. klo 00.00 Windows 8.1 tulee yleisesti saataville. Tuolloin Windows 8 -laitteita omistavat kuluttajat voivat ladata Windows 8.1-päivityksen maksutta Windows-kaupasta.

  Windows 8.1 on uusin askel Microsoftin visiossa tarjota erittäin henkilökohtaista tietojenkäsittelyä ja osoitus sitoutuneesta ja asiakasta kuuntelevasta tuotekehityksestä. Päivitys yhdistää ainutlaatuisen ja yksilöllisen käyttäjäkokemuksen valtavaan laitevalikoimaan. Windows 8.1 nivoo kaiken mitä ihmiset tekevät eri laitteillaan kotona, töissä ja tien päällä.

  Windows 8.1:n myötä nähdään myös uusia, innovatiivisia laitteita niin kuluttajille kuin yrityskäyttäjille aina tableteista ja hybrideistä tehokkaisiin kannettaviin sekä All-in-One- ja teollisuustietokoneisiin.

  Esimerkki uudistuksista on parannettu haku. Uusi kosketusoptimoitu Bing Smart Search on helpoin tapa löytää tarvittavat tiedot laitteelta tai Internetistä. Samalla hakutyökalulla löytää esimerkiksi dokumentit tietokoneelta, valokuva-albumit SkyDrivesta, sovellukset kaupasta, musiikkitiedostot Xbox-musiikkipalvelusta tai verkkosivut Internetistä.

  Aloitusnäytössä on entistä laajempi käyttöä helpottava sovellus- ja palveluvalikoima, muun muassa Skype-puhelut. Uusi Bing Ruoka & Juoma -sovellus tarjoaa mahdollisuuden selata ruokaohjeita näyttöä tai näppäimistöä koskematta verkkokameraa hyödyntäen.

  Windows 8.1:ssa on uusi, nopea ja kosketusoptimoitu Internet Explorer 11 -verkkoselain. Hakuhistoria, suosikit ja asetukset synkronoituvat käyttäjän kaikkien Windows 8.1 -laitteiden välillä.

  Windows 8.1:ssä on myös plug-and-play-tuki 3D-tulostimille, mikä mahdollistaa sen, että sovellukset automaattisesti voivat tulostaa ja hyödyntää kolmiulotteisuutta.

  Uusia ja entisestään täydennettyjä sovelluksia tulee Windows-kauppaan jatkuvasti lisää, esimerkiksi Fresh Paint, Facebook, Netflix, Adobe PhotoShop Express, Evernote sekä eBay.

  Windows 8.1 julkistuksen myötä Microsoft julkistaa samalla myös Visual Studio 2013 -ohjelmakehitysympäristön sekä päivitetyn .NET 4.5.1 -ohjelmointimallin. sovelluskehittäjille. Kehittäjät ovat tervetulleita toimittamaan sovelluksensa Windows 8.1 -alustalle. Lisätietoja löytyy Windows Dev Center -sivuilta sekä MSDN-blogista.

  Lue lisää Windows 8.1:stä lehdistötiedotteesta, http://windows.fi-verkkosivuilta sekä Windows-blogista.

 • Taloudellisempaa ja turvallisempaa joukkoliikennettä teknologian avulla

  Kiihdyttely, nykivä ajo ja voimakkaat jarrutukset ovat matkustajille epämukavia, kielivät epätaloudellisesta ajotavasta, lisäävät ympäristön päästöjä sekä kasvattavat onnettomuusalttiutta. Helsingin Bussiliikenne Oy on ottanut käyttöön ratkaisun, jossa yhdistetään antureiden ajoneuvoista välittämää dataa kartta- ja paikkatietoon sekä kuljettajakoulutusten suunnitteluun.

  Busseihin asennettavilla antureilla ja datankeruulaitteilla saatava valtava tietomäärä tallennetaan Microsoft SQL Server -pohjaiseen tietovarastoon. Datan avulla pystytään seuraamaan auto-, linja- ja kuljettajakohtaista tietoa ja parantamaan siten linja-autoliikenteen taloudellisuutta, turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Järjestelmän käyttöönoton myötä kuljettajien ajotapa on muuttunut ja asiakkaiden tyytyväisyys parantunut.

  Tällä hetkellä Helsingin Bussiliikenne ja ratkaisun kehittänyt CGI pilotoivat Microsoftin uuden PowerMapin käyttöä ajodatan visualisointiin. Sen avulla Helsingin Bussiliikenne, HSL ja Rakennusvirasto saavat tietoa vaaranpaikoista ja reiteistä, joissa aikataulu on liian tiukka.

  Lue koko tiedote täällä.

  Lisätietoja:

  Pekka Pykäläinen, tuote- ja ratkaisupäällikkö, Microsoft
  p. 040 551 8478, pekka.pykalainen@microsoft.com

 • Missä iässä voi mennä nettiin?

  Lokakuun ajan vietetään Suomessa ja koko Euroopassa kyberturvallisuuskuukautta. Microsoft on toteuttanut aiheeseen liittyvän maailmanlaajuisen verkkokyselyn, jossa selvitettiin muun muassa missä iässä lasten annetaan käyttää Internet-laitteita ilman vanhemman valvontaa. Kyselyn tuloksia julkaistiin tänään.

  Kyselyn mukaan 94 % vanhemmista antaa lapsensa käyttää ainakin yhtä Internet-palvelua tai -laitetta. Vanhemmat sallivat itsenäisen Internetin ja päätelaitteiden käytön keskimäärin kahdeksannesta ikävuodesta alkaen. Vanhemmat, joilla on alle seitsemänvuotiaita lapsia, vastasivat kyselyyn lisäksi seuraavasti:

  • 41 % sallii pelikonsolin käytön ilman valvontaa
  • 40 % sallii tietokoneen käytön ilman valvontaa
  • 29 % sallii matkapuhelimen käytön ilman valvontaa.

  Kiinnostavaa on myös, että lapsettomien mielestä lapsille tulisi sallia päätelaitteiden käyttö 2-3 vuotta myöhemmin kuin milloin vanhemmat todellisuudessa antavat lastensa käyttää laitteita.

  Lasten kokemusten Internetissä ja peleissä uskotaan vaikuttavan vuorovaikutustaitoihin. Selvää suositusikärajaa netin käyttöön on kuitenkin vaikea asettaa. Sen sijaan vanhempien tulisi harkita netin käytön ja pelaamisen sopivuutta yksilöllisesti omalle perheelleen ja lapselleen, muun muassa kehitystason mukaan.

  Tässä on muutama vinkki, joiden avulla voi aloittaa keskustelun turvallisesta Internetin käytöstä perheesi kanssa:

  1. Mieti ennen kuin klikkaat: kun lapsi saa oudon viestin, opasta häntä olemaan avaamatta valokuvia, musiikkitiedostoja tai muita liitteitä sekä linkkejä. Sen sijaan epäilyttävän viestin sisältö pitäisi ensin tarkistaa lähettäjältä muilla keinoin kuin viestin "vastaa" -toiminnolla.
  2. Mieti ennen kuin lataat sovelluksen: auta lasta valitsemaan sovelluksia, jotka sopivat hänen iälleen ja kehitystasolleen. Asenna vain sovelluksia, jotka ovat saaneet hyvät arvostelut ja ovat luotettavista lähteistä. Perehdy yksityisyyskäytäntöihin yhdessä lapsen kanssa ja selvitä, mitä sovellus tekee paikkatiedoilla ja muilla arkaluonteisilla tiedoilla.
  3. Opasta turvallisiin yhteisöihin: näytä lapselle, kuinka sivuista tehdään yksityiset sosiaalisessa mediassa. Käske lapsia miettimään kahdesti, keitä he hyväksyvät ystävikseen. Hyväksyä tulisi vain sellaisia, joita lapsi tai hänen läheiset ystävänsä ovat tavanneet henkilökohtaisesti. Rohkaise lasta antamaan itsestään myönteinen kuva verkossa ja kommentoimaan kohteliaasti.

  Microsoft pyrkii omalta osaltaan tuomaan turvallisen Internetin ja laitteiden käytön mahdollistavia maksuttomia palveluita kuten Windows 8:n Perheturva, Windows Phone 8:n Oma Perhe sekä Internet Explorer -selaimen SmartScreen-suodatin. Kun esimerkiksi Windows 8- tai Windows 8.1 -tietokoneelle tai -tabletille luodaan uusi käyttäjä määrittämällä hänelle Microsoft-tili, kysyy laite onko kyseessä lapsen tili. Näin voi helposti ottaa Windows-perheturvan käyttöön ja valvoa lapsen Internetin ja tietokoneen käyttöä.

  Lue lisää Microsoft On The Issues -blogista. Kysely on vielä käynnissä ja siihen voi osallistua täällä.