Blog du Tristank

So terrific that 3 of 4 readers rated it "soporific"

Windows Server 2012: Hyper-V hanging on boot

Windows Server 2012: Hyper-V hanging on boot

  • Comments 10
  • Likes

Breaking it

During the week, I tried a straight upgrade for my Hyper-V box from Windows Server 2008 R2 to Windows Server 2012, and wandered off.

Noticing the Internet hadn’t come back a half hour later (TMG VM), I found my server hung at the new Windows logo. Hung hard; no capslock activity.

Rolled back; cued it up for today.

Long story short, one fresh install later I’d worked out it was only hanging when I added Hyper-V, and was trying to find a solution that didn’t involve buying more kit after 4:30pm on a Friday afternoon!

Solving it

The solution was: (drumroll please)

Disable USB 3.0 support in the BIOS for my Gigabyte Z68MA-D2H-B3 motherboard. THANK YOU Illho Ye for the post. Now I have my virtual machines and they’re, like, working!

I’d seen other forum mentions of other whizbang processor features (C3-C6 states) causing similar problems, but it turned out to be the USB 3 controller (in Advanced BIOS Features or Integrated Peripherals, I forget which) causing the boot hang for me.

Bricking it (not really)

Amusing moment: I’d tried a BIOS update as part of my troubleshooting before finding the winning post, and had that “OHNOIBRICKEDIT!” feeling when the computer didn’t seem to be doing anything immediately afterwards… only it turns out the flash had just changed the Init Display order back to the PCI Express X16 board, rather than the onboard video.

That made me happy! And sheepish.

Comments
  • I have jus the opposti problem - Hyper-V machines under 2012 hang when shutting down or restarting.  Requires rebooting the Host machine to get them working again?  Thoughts?

    Ron Mitchell

    ron@bcdcon.com

  • Ron: Only the usual no-idea suggestions - OS Integration components, host drivers and BIOS are what I'd guess are most likely to cause something sounding like that. Haven't seen it myself so far.

  • Run the UEFI updater (BIOS replacement) from Gigabyte and you can use USB 3.0 on the Gigabyte Z68 boards.

    www.gigabyte.com/.../product-page.aspx

    I used a FreeDOS USB boot drive to flash it with no issues.

    http://rufus.akeo.ie/

    You may need to re-install the OS to recognize UEFI. At least I would recommend it...

  • Thanks James!

  • Thank you....  Same Motherboard, Same Issue with Hyper-V and Solution worked for me.   Thanks again....

  • Different MoBo (ASRock A75 Pro4/MVP) but solution worked like a charm for me ...

  • Hello, I have the same Problem as Ron Mitchell that Hyper-V machines under 2012 hang when shutting down or restarting. Have you already found a solution? I have a Zotac h55-itx-c-e Mobo with USB 3.

    Do I have to disable USB 3?

  • For my H55-USB3 ver. 1, I also had to disable legacy USB support to get the machine to boot with hyper-v

  • Same problem here. Your solution worked for me.

  • This worked for me , after scratching my head for a few days trying other solutions.

Your comment has been posted.   Close
Thank you, your comment requires moderation so it may take a while to appear.   Close
Leave a Comment