Siis yhteensopiva vai ei?

Siis yhteensopiva vai ei?

  • Comments 1
  • Likes

2000 luvun vaihteeseen tultaessa television  yksi myyntivaltti oli digivalmius. No sellainenhan piti tietenkin olla. Kun digilähetykset sitten alkoivat ja oli aika lunastaa valmistajan lupaukset, olisi televisioon tarvinnut hankkia erillinen sisäänrakennettu digisovitin. Tämä oli "luonnollisesti" tilaustuote ja kohtuuttoman kallis kapine verrattuna markkinoille tarjolle tulleisiin muihin ulkoisiin digisovittimiin nähden.

2000 luvulla televisiot litistyivät taulutelevisioiksi ja kauppoihin tulivat HD Ready -televisiot.  Nyt ne ovat jo "vanhanaikaisia", koska tarjolla on Full HD Ready televisioita. Kuluttajan tuskaa ei helpota se, että nyt myydään jo erilaisia 3D-toteutuksilla varustettuja televisioita, jotka vain odottavat 3D-lähetyksiä ja palveluja kaikkien saataville. Haasteet, joihin kuluttajana kodinkonekaupassa törmää, voivat olla valitettavan samankaltaisia yritysmaailmassa. Standardeja, vaihtoehtoja ja jopa uutta tekonologiaa hyödyntäviä palveluja löytyy, mutta onko teknologiat yhteensopivia nyt heti sekä tulevaisuudessa.

Päättyykö HD-tuki sillan päähän?

Viestinnän teknologioiden kysynnän ja tarjonnan kasvaessa  yhteensopivuuden merkitys kasvaa. Suunta on suljetuista ratkaisuista kohti yhdistettyä viestintää, jossa eri järjestelmät ovat saumattomasti integroituneet yhteen.  Asiakkaat saavat helposti indikaatiota, että kyllä ne saadaan toimimaan yhdessä.  Mitä tämä tarkoittaa? Usein puhutaan standardeista ja avoimista rajapinnoista ja mystisestä väliin asennettaavasta "purkista", joka huolehtii yhteensopivuudesta. Toimivatko erilaiset teknologiaratkaisut saumattomasti ja tuetusti yhteen ja samalla palvelun mahdollisuudet voidaan maksimaalisesti hyödyntää? Onko ratkaisuille samanaikaisesti kummankin teknologiatoimittajan tuki ja millainen on asiakkaan asema ongelmatilanteissa?

Microsoft Lync 2010 ja yhteensopivuus - interoperability

Yhdistetyssä viestinnässä yhteensopivuus ja integroitavuus ovat avainasioita. Microsoft Lync 2010:nen kokoaa reaaliaikaisen viestinnän siilot yhteen kokonaisuuteen ja asiakkaat voivat hyödyntää tehokkaasti olemassa olevia investointejaan audio/video- ja puhelintekonologioihin.  Lync tarjoaa korkealaatuisen standardeihin perustuvan kuvan ja ääniviestinnän ajasta ja paikasta riippumatta. 

Microsoftin testi- ja kvalifiointiohjelmien avulla eri yhdistetyn viestinnän teknologiatoimittajat pystyvät varmistamaan toimivuuden yhdessä Lyncin kanssa. Ne kattavat muun muassa puhelininfrastruktuurit ja palvelut, videoratkaisut päätelaitteineen ja infrastruktuureineen kuin puhelimet, päätelaitteet ja oheislaitteet. Yhteistyökumppaneiden sertifioituja ratkaisuja on jo paljon Office Communications Server -ratkaisuille ja Lyncille ja lisää on tulossa.

Yhteistyössä on voimaa - Unified Communications Interoperability Forum

Nykyhetken yhteensopivuustarpeiden lisäksi  katseet on hyvä suunnata myös tuleviin tarpeisiin. Unified Communications Interoperability Forum (UCIF) on voittoa tuottamaton allianssi, joka on kerännyt yhteen alan johtavat viestintäratkaisuja ja teknologioita tuottavat yritykset tavoitteena todellinen yhdistetty viestintä ja yhteensopivuus. Se, että alan johtavat toimijat jakavat yhteisen vision saumattomasta yhteensopivuudesta ja parhaasta käyttäjäkokemuksesta  ja työskentelevät yhteensopivuuden eteen, tuovat asiakkaille tärkeää tukea investointipäätöksille nyt ja tulevaisuudessa.

 

Tosiasia on se, että teräväpiirtotelevisiot ja lähetykset sekä 3D ovat tulleet jäädäkseen kodin olohuoneisiin ja palvelut kehittyvät nopeasti ja kattavat yhä suuremman yleisön. Tosiasia on myös se, että yhdistetty viestintä on jo tehnyt läpimurron esimerkiksi videoneuvottelujen sekä puhelinliikenteen osalta ja useissa yrityksissä se toteutetaan onnistuneesti ja tuetusti myös yhdyskäytävillä ja silloilla, "purkeilla".

Vaikka 3D puskee jo kovaa olohuoneisiin, niin ehkä vielä hetki kuitenkin menee siihen, kun yritysmaailmassa aletaan tarjota "tosissaan" 3D-kuvaa esimerkiksi verkkoneuvotteluihin… tai meneekö sittenkään?

 Ari Suominen

Comments
  • Mitä tuohon Digi-valmiuteen tulee, niin myynti ja markkinointi vain keksi uuden tavan nimetä televisioissa jo kauan aikaa ollut SCART-liitäntä digi-tv:n tullessa. Eli käytännössä jos televisiossa oli SCART-liitäntä, niin se oli "digi-valmis". Ja SCART-liitäntähän oli siihen aikaan ollut televisioissa jo vaikka kuinka kauan. Ja televisioiden myyntiluvut vain kasvoivat kasvamistaan.

    Oli vain aivan pakko selventää asia, kun heti alkumetreillä ilmenee, että myyntitykit ovat onnistuneet istuttamaan hyvän harhakuvan mieleen...

Your comment has been posted.   Close
Thank you, your comment requires moderation so it may take a while to appear.   Close
Leave a Comment