Gartner ennusti jo jokin aika sitten, että parin vuoden sisään yli neljännes kaikesta työntekijöiden käyttämästä sisällöstä tulee olemaan pääosin kuvia, videota ja audiota.  (http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=834213)

 

Samalla kun tiedon jakamiseen ja löytymisen tavat muuttuvat ja kehittyvät, muuttuu myös itse sisältö ja sen tuottaminen. Tietoa tuotetaan yhä enemmän ja perinteisten dokumenttien ja tapojen rinnalle on syntynyt käytäntöjä ja työkaluja, joilla tuotetaan helposti ja nopeasti tiiviimpää ja havainnollisempaa sisältöä. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vaikkapa kamerakännyköitä ja niistä eri sosiaalisen median kanaviin julkaistuja kuvia ja videoita, joihin liitetään kommentteja, tageja, arviointeja jne. Moni käyttäjä varmasti saisikin melkeinpä minkä tahansa informaation tehokkaammin esim. relevanttien kuvien ja videon kanssa höystettynä kuin pelkästä tekstistä.

 

Yksi parhaita esimerkkejä sisällön muuttumisesta Microsoftin tuotteissa on Officen OneNote. OneNote mahdollistaa erittäin helposti eri tyyppisen sisällön koostamiseen samaan paikkaan ilman, että käyttäjän täytyy miettiä liikaa dokumentin muotoiluja tai ulkoasua. Tästä sähköisestä muistikirjasta on myös helppoa löytää aiemmat muistiinpanonsa, muuntaa vaikkapa kuvissa oleva teksti hakukoneen löydettäväksi, luoda tehtäviä, jotka synkronoituvat Outlookiin tehtävälistoihin jne. Ja koska sisältö ja sen käyttö ei nykyään saisi olla enää sidottu vain käyttäjän omalle työasemella voi OneNoten sisältöä julkaista myös suoraan SharePointiin ja jatkaa muokkaamista yhdessä kollegoiden kanssa.

 

Yksi parhaista uusista käyttötavoista on julkaista henkilökohtaiset OneNote-tiedostot Microsoftin julkiseen SkyDrive-palveluun, josta ne voi synkata omalle työasemalle sekä puhelimen Office Mobileen. Näin saa pidettyä tärkeimmät muistiinpanot aina mukana ja tuotettua uutta materiaalia oikeastaan tilanteessa kuin tilanteessa.  Tarpeesta riippuen voi mukaan lisätä vaikkapa havainnoillistavia kuvia ja ääninauhoitteita suoraan puhelimesta.

 

Sisältö todellakin on se mistä oikea arvo syntyy, joten sen tuottaminen, jakaminen ja käyttäminen pitäisikin olla mahdollisimman helppoa ja tehokasta, tietokoneella, puhelimella ja selaimella.

 

Lue lisää Office 2010:n kyvykkyyksistä  ja tutustu samalla OneNoteen.

 

Juho Friberg