Oletteko kuulleet tarinoita kaverista, joka piirsi talonsa projektisuunnitelman klubiaskin kanteen?

Joskus projektien onnistumisen ja epäonnistumisen raja on hiuksen hieno. Suomi on täynnä kertomuksia sankariprojektipäälliköistä, jotka omalla henkilökohtaisella panoksellaan ovat vieneet projektit maaliin. Suomi on myös täynnä kertomuksia epäonnistuneista projekteista.

 

Projektipäällikkö on projektin onnistuneessa läpiviennissä keskeisessä asemassa.  Hän on henkilö, jonka tehtävänä on hallita projekti ja viedä se päätökseen asetettujen aikataulujen, budjetin ja tavoitteiden puitteissa. Samalla odotukset ja onnistumisen paineet kohdistuvat erityisesti projektipäälliköihin.  Mikä tekee siis projektipäälliköstä onnistujan?

 

Onnistuneen projektin lähtökohtana on, että hyvin suunniteltu, on pitkälle toteutettu. Rutiininomaisten projektisuunnitelmien tekemisen ja projektitehtävien hallinnan lisäksi  projektipäällikön ammattitaitoon kuuluu kuitenkin myös muutosten hallinta.  

 

Kiireessä ja vaikeissa tilanteissa helppokäyttöiset ja intuitiiviset projektityökalut ovat onnistumisen kannalta välttämättömiä.  Ne antavat paremman näkymän projekteihin ja auttavat päätösten teossa. Samalla ne säästävät aikaa rutiininomaisissa tehtävissä ja parantavat projektipäällikön ja koko projektityöryhmän tuottavuutta.

 

Tosiasiassa tänä päivänä projekteja käynnistetään edelleen "klubiaskin kansiin" kirjoitettuna, eli työkaluilla, kuten taulukkolaskentaohjelmilla, joita ei ole suunniteltu projektien hallintaan.  Olisiko sinä yksi syy projektien epäonnistumiseen?

 

Oletteko kuulleet  tarinan kavereista, joka valloittivat Mount Everestin?

 

Palaten blogini alkuperäiseen otsikkoon, niin onko vuorikiipeilyllä ja liiketoiminnalla sitten jotain yhteistä?  Paljonkin itse asiassa. Korkean tason projekteissa lukemattomat askeleet ja välitavoitteet seuraavat toisiaan. Kriittinen polku on usein kapea, ja siltä lipsumisella voi olla kalliita seurauksia. Projektinhallinnan ja tiimityöskentelyn tulee olla kirjaimellisesti huippuluokkaa ja onnistuneiden projektien takana ovat useimmiten oikeat työvälineet ja vankka osaaminen.

 

Katso video (Mesmerizing Everest) siitä, kuinka suomalainen retkikunta saavutti Mount Everestin huipun toukokuussa 2010.

 

LUE LISÄÄ

 

 

Ari Suominen