JUHTA-julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnan JHS-järjestelmän mukaiset suositukset koskevat valtion- ja kunnishallinnon tietohallintoa. JHS-Suosituksen 152 tarkoitus on yhdenmukaistaa ja selkeyttää julkisen hallinnon prosessien kuvaamista. Prosessien kehittäminen liittyy organisaation suunnitteluun ja kehittämiseen ja sen pohjana ovat organisaation visiot, strategiat ja toimintaperiaatteet. Lisätietoja JHS 152-suosituksesta löytyy täältä.

 

Prosessien mallinnuksessa sovelletaan OMG:n (Object Management Group) BPMN-määritystä (Business Process Modeling Notation), joka määrittelee kuvauksessa käytettävät symbolit. Määritys on kokonaisuudessaan OMG:n verkkopalvelussa: http://www.omg.org/spec/BPMN/1.1/PDF

 

Visio 2010:n mukana tulee mallit kaikille BPMN 1.2 standardin muodoille. BPMN muodoille on liitetyt elementtien määritykset, kuten standardissa on määrätty. Käyttämällä diagrammin tarkistusta, loppukäyttäjät voivat tarkastaa kaavion visuaalisen oikeellisuuden standardin määritysten mukaisesti. Lisää tietoja Visiosta: Visio 2010.

 

Vielä mielenkiintoisemman työvälineestä tekee se, että Visio 2010:n sisältää välineet tarkentaa työnkulkuja ja siirtää mallit tuotantoon työnkuluiksi SharePoint 2010 -alustalle ilman koodausta. Lisäksi prosessimalleja voidaan julkaista verkkosivustoille niin että henkilökunta pääsee verkkoselaimella näkemään aina uusimmat kaaviot. Kaavioihin voidaan liittää automaattisesti päivittyvää tietoa taustajärjestelmistä ja loppukäyttäjät pääsevät verkkoselaimella näin kiinni suoraan prosessiin kuuluviin tietoihin tai näkee reaaliaikaisesti esimerkiksi organisaation karttapohjaan liitetyn tiedon.

 

Mallinsin JHS 152-suosituksen esimerkit eri kuvaustasoista Visio 2010:llä. Voit käydä hakemassa kaavion skydriveltä täältä: JHS 152 Visio 2010 -kaavio.

 

Juha Vermaja