Microsoft je na konferenci Worldwide Partner Conference 2009 sporočil, da so Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint Server 2010, Microsoft Visio 2010 in Microsoft Project 2010 na voljo v okviru programa predogleda tehnologije. Več deset tisoč uporabnikov bo povabljenih k preizkušanju izdelkov Office in Visio. Microsoft je prav tako najavil, da bo zmanjšal število izdaj Office z osmih na pet in vsako izdajo izboljšal z dodatnimi aplikacijami in funkcijami.

Izdelki Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint Server 2010, Microsoft Visio 2010 in Microsoft Project 2010 so dosegli pomemben mejnik pri razvoju in so že na voljo kot predogled tehnologije. Več deset tisoč uporabnikov bo v okviru programa Technical Preview povabljenih k preizkušanju izdelkov Office in Visio. Office 2010 in povezani izdelki bodo na voljo v prvi polovici leta 2010, Microsoft pa že pripravlja partnerje z več novimi in prenovljenimi orodji za boljšo pripravljenost ter z izobraževalnimi programi.

»Office 2010 je vrhunska rešitev za povečanje storilnosti na osebnih računalnikih, mobilnih telefonih in brskalnikih,« je povedal Chris Capossela, višji podpredsednik Microsoftove poslovne skupine. »Z možnostmi predvajanja in urejanja videoposnetkov v PowerPointu, novimi zmožnostmi za prikaz podatkov v Excelu in s skupinskim urejanjem dokumentov v Wordu zagotavljamo tehnologijo za pametnejše in hitrejše delo s skoraj vsake lokacije in katerekoli naprave.«

Office 2010 in povezani izdelki bodo prinesli inovativne zmožnosti in nove ravni prilagodljivosti ter izbire, ki bodo ljudem v pomoč pri:

  • Delu od kjerkoli z aplikacijami Office Web – spletnih različic izdelkov Word, PowerPoint, Excel in OneNote – ki nudijo dostop od skoraj koderkoli in ohranjajo videz dokumenta ne glede na uporabljeno napravo.
  • Boljšem sodelovanju s skupnim ustvarjanjem v izdelkih Microsoft Word 2010, Microsoft PowerPoint 2010 in Microsoft OneNote 2010 ter naprednim upravljanjem e-pošte in možnostmi koledarja v izdelku Microsoft Outlook 2010, ki vključuje možnost, da uporabniki prezrejo neželene pogovore.
  • Uresničevanju zamisli z urejanjem videoposnetkov in slik, možnostjo oddajanja videa v izdelku Microsoft PowerPoint 2010, enostavno pripravo dokumentov z novim pogledom Microsoft Office Backstage in novo funkcijo Sparklines za hitrejšo vizualizacijo podatkov in prikaz trendov v izdelku Microsoft Excel 2010.

Microsoft je prav tako najavil, da bo zmanjšal število izdaj Office z osmih na pet in izboljšal vsako izdajo z dodatnimi aplikacijami in funkcijami. Spletne aplikacije Office Web bodo na voljo na tri načine: prek storitev Office Web, kjer bo imelo do teh aplikacij brezplačni dostop 400 milijonov uporabnikov, na lokaciji uporabnika za več kot 90 milijonov strank s podpisanimi letnimi pogodbami in prek storitev Microsoft Online Services, kjer bodo stranke lahko kupile naročnino v okviru ponudbe gostovanih aplikacij.

Priložnosti za partnerje

Microsoft pripravlja partnerje na izdajo izdelkov Office 2010 in SharePoint Server 2010 z več novimi in prenovljenimi orodji ter izobraževalnimi programi. Ti vključujejo: program Ignite za izdelke SharePoint, Office in Exchange, Business Productivity Infrastructure Optimization (BPIO) University, certifikati Masters in Architect za strežnik SharePoint, nove funkcije in distribucijski model Partner Business Productivity Online Services in serija videoposnetkov in predstavitev za strežnik Exchange 2010. Več informacij o teh programih je na voljo na naslovu http://partner.microsoft.com/businessproductivity.

Dostopnost

Vsi udeleženci svetovne partnerske konference Worldwide Partner Conference bodo prejeli povabilo za sodelovanje v programu predogleda tehnologije. Office 2010 in povezani izdelki bodo na voljo v prvi polovici leta 2010. Več informacij o izdelkih Office 2010 je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/Office2010.

Vir: Sporočilo za medije, http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Matjaž Šircelj