Nove možnosti v Windows 7 RC

Kandidat za končno različico prinaša nekaj pomembnih novosti, med katerimi so:

 • Oddaljen dostop do večpredstavnostnih vsebin. Možnost omogoča uporabo računalnika z operacijskim sistemom Windows 7 za varen dostop prek interneta do domačih večpredstavnostnih vsebin.
 • Način Windows XP. Z uporabo tehnologije Windows Virtual PC lahko uporabniki operacijskega sistema Windows 7 uporabljajo številne aplikacije za Windows XP neposredno z namizja Windows 7. Ta način bo na voljo uporabnikom operacijskih sistemov Windows 7 Professional in Windows 7 Ultimate kot brezplačen prenos ali prednameščen na novih računalnikih. S predstavitvijo kandidata za končno različico je uporabnikom na voljo preizkusna različica te tehnologije.
 • Svetovalec pri nadgradnji na Windows 7. Za preprostejši prehod bo svetovalec Windows 7 Upgrade Advisor uporabnikom pomagal analizirati njihove računalnike med pripravami na nadgradnjo. Orodje bo za prenos na voljo kmalu.

Kandidat za končno različico vključuje tudi nekaj izboljšav na podlagi povratnih informacij uporabnikov preizkusnih različic.

 • Izboljšano upravljanje. Več izboljšav iskanja, opravilne vrstice in seznamov za hitri dostop JumpList omogoča preprostejši in hitrejši dostop do želenih informacij in aplikacij.
 • Internet Explorer 8. Način zasebnega brskanja InPrivate ne shranjuje zgodovine obiskanih strani, začasnih spletnih datotek, podatkov v obrazcih, piškotov in uporabniških imen. V Windows 7 lahko uporabniki način zaženejo neposredno s seznama za hitri dostop JumpList. Seznam je mogoče uporabiti tudi za odpiranje novega jezička v brskalniku.
 • Windows Touch. Upravljanje računalnika prek na dotik občutljivih zaslonov je ključni del uporabniške izkušnje v Windows 7. Kandidat za končno različico vključuje možnost premikanja in izbire elementov na zaslonu tudi na spletnih straneh, ki se premikajo tako vodoravno kot navpično.

Windows 7 pripravljen za informacijske strokovnjake in navdušence nad tehnologijo

V poslovnih okoljih Windows 7 omogoča učinkovito delo uporabnikom, oddelkom za informacijske tehnologije pa nudi orodja za upravljanje varnosti, zagotavljanje skladnosti z zakonodajo in zaščito podatkov. Microsoft zagotavlja orodja in podporo za izboljšano združljivost programske opreme ter preprostejšo vpeljavo in prehod na novo različico operacijskega sistema. Nekatere ključne novosti za informacijske strokovnjake vključujejo:

 • DirectAccess. Ta možnost administratorjem omogoča, da svojim mobilnim uporabnikom zagotovijo zanesljiv in varen dostop do poslovnih omrežnih virov, ne da bi morali za to uporabljati povezave VPN. Prav tako omogoča posodabljanje in servisiranje oddaljenih osebnih računalnikov tudi, ko niso v pisarni. Z uporabo ukazne vrstice PowerShell lahko strokovnjaki za informacijske tehnologije avtomatizirajo številna opravila za vzdrževanje in upravljanje računalnikov. Tehnologija DirectAccess bo na voljo v kombinaciji operacijskega sistema Windows 7 s strežniki Windows Server 2008 R2.
 • BranchCache. Možnost zagotavlja kombinacija operacijskih sistemov Windows 7 in Windows Server 2008 R2 ter omogoča lokalno shranjevanje datotek z oddaljenih datotečnih strežnikov na lokalnem omrežju v podružnici ali poslovalnici.
 • BitLocker in BitLocker To Go. S tema tehnologijama je mogoče zagotoviti, da so občutljivi podatki zaščiteni tako na osebnih računalnikih kot tudi prenosnih napravah za shranjevanje podatkov.

Minimalne sistemske zahteve za operacijski sistem Windows 7:

 • 1 GHz ali hitrejši 32-bitni (x86) ali 64-bitni (x64) procesor
 • 1 GB delovnega pomnilnika (za 32-bitno različico)/2 GB delovnega pomnilnika (za 64-bitno različico)
 • 16 GB prostega prostora na disku (za 32-bitno različico)/20 GB prostora na disku (za 64-bitno različico)
 • Grafična naprava DirectX 9 s podporo za gonilnik Windows Display Driver Model različice 1.0 ali kasnejše

Windows 7 je na voljo kot prenos prek središča za prenose Microsoft Download Center na naslovu http://microsoft.com/downloads. Prav tako je na voljo prenos za uporabnike, ki želijo preizkusiti načina Windows XP in Windows Virtual PC.

Lepo pozdravljeni in veliko dobrega dela z novimi okni,

Matjaž Šircelj