Ob popularnosti Windows 7, čeprav še v beta fazi, je tule zbranih nekaj nasvetov, ki delo z Windows 7 še pohitrijo in prilagodijo.

 

1. Upravljanje oken. Operacijski sistem Windows 7 poenostavlja upravljanje z dokumenti in programi ter omogoča premikanje oken ali določanje velikosti oken z enim klikom na miško ali pritiskom na tipko. Če želite z oknom prekriti polovico zaslona, ga povlecite levo ali desno in prilagodilo bo svojo velikost, ki bo ustrezala izbrani polovici zaslona. Če želite spremeniti pokončno velikost okna, povlecite okno proti vrhu zaslona ali dvakrat kliknite na zgornji ali spodnji rob okna. Okno bo ohranilo širino in se povečalo v višino.

Opisane funkcije lahko izvedete tudi s tipkovnico:

Tipka clip_image001 + puščica levo in tipka clip_image001[1] + puščica desno – okno se prilagodi na polovico zaslona.

Tipka clip_image001[2]+ puščica gor in tipka clip_image001[3] + puščica navzdol za povečanje ali minimiziranje okna.

Tipka clip_image001[4]+ Shift + puščica gor in tipka clip_image001[5] + Shift + puščica dol povečanje okna v višino in povrnitev v prejšnje stanje.

2. Delo z več zasloni. Operacijski sistem Windows 7 omogoča izredno preprosto uporabo več zaslonov hkrati. Ko delate z več zasloni hkrati, lahko za premikanje oken z enega zaslona na drugega uporabite tipko clip_image001[6]+ Shift + puščico levo in tipko clip_image001[7] + Shift + puščico desno. Prestavljeno okno bo ohranilo svoj položaj glede na levi zgornji del novega zaslona.

3. Enostavna projekcija. Priključitev projektorja in prikazovanje vsebine z zaslona je v operacijskem sistemu Windows 7 izredno preprosto z uporabo orodja displayswitch.exe. Preprosto pritisnite tipko clip_image001[8] + tipko P in odprlo se bo naslednje okno:

clip_image003

S pritiskom na puščične tipke (ali tipko clip_image004 + P) lahko preklapljate med različnimi nastavitvami prikaza, kot so kloniranje zaslona, razširitev namizja ali prikaz le na zunanjem prikazovalniku.

  1. Dovolj nereda. Operacijski sistem Windows 7 odstrani vsa nepotrebna okna za aktivnim oknom. S pritiskom na tipko clip_image004[1] + Home se pomanjšajo vsa neaktivna okna. Za povrnitev vseh oken v prvotno stanje samo ponovno pritisnite tipko clip_image004[2]+ Home.
  2. Pomoč pri odkrivanju težav. Reševanje in odkrivanje težav na določenem računalniku je naporna naloga tako za center pomoči uporabnikom kot končnega uporabnika. Zato vsebuje operacijski sistem Windows 7 orodje za zajem zaslona Problem Steps Recorder. Ta končnim uporabnikom omogoča, da korak za korakom posnamejo težave, s katerimi se srečujejo pri uporabi računalnika. V izdelan posnetek lahko uporabnik doda komentarje. Datoteka HTML je stisnjena v formatu ZIP, ki jo je mogoče enostavno posredovati Centru za pomoč uporabnikom. Programska oprema se nahaja v Nadzorni plošči (Control Panel) pod možnostjo Record steps to reproduce a problem ali z zagonom datoteke psr.exe v Raziskovalcu.
  3. Funkcija Aero Peek za hiter pogled na namizje. Manj poznano uporabno orodje v opravilni vrstici novega operacijskega sistema Windows 7 je Aero Peek – mali pravokotnik v desnem spodnjem kotu. S klikom omogoča hiter pogled na katerokoli ikono ali pripomoček na namizju. Bližnjica do funkcije Aero Peek se lahko aktivira tudi s pritiskom na tipko clip_image004[3] + preslednico.

clip_image005

7. Preprosto premikanje med okni programov. Če imate v enem programu odprtih več datotek, na primer več aktivnih dokumentov znotraj programske opreme Microsoft Word, vam operacijski sistem Windows 7 omogoča enostavno preklapljanje med okni. Pritisnite tipko Ctrl, nato pa večkrat kliknite na ikono programa v opravilni vrstici. Vsak klik bo prikazal naslednje okno v vrstnem redu, kot ste jih odpirali.

Pa prijetno delo z Windows 7

Matjaž