Z razmahom virtualizacije se spreminjajo tudi licenčne potrebe in zahteve. Pred nekaj tedni smo pri Microsoftu objavili spremembo licenčnih pravil na področju mobilnosti licenc znotraj strežniških farm ter razširitev podpore za naše strežnike v virtualnih okoljih. Pravila so pričela veljati s 1. septembrom 2008. Povzetek te informacije je v nadaljevanju.

Sprememba licenčnih pravil mobilnosti licenc pri aplikacijskih strežnikih

Z namenom kar najbolje izkoristiti tehnologije virtualizacije je Microsoft posodobil pravila licenciranja programske opreme za aplikacijske strežniške produkte. Že leta 2005 je Microsoft predstavil spremembo licenčnih pravil, ki omogočajo mobilnost programske opreme, z najnovejšimi posodobitvijo licenčne politike pa Microsoft dopolnjuje obstoječa pravila s povečanjem pravic do mobilnosti strežniških licenc znotraj podatkovnih centrov in strežniških farm.

Nova licenčna pravila omogočajo prost premik licenc in programske opreme med strežniki znotraj strežniške farme, kar lahko precej zmanjša število potrebnih licenc, potrebnih za podporo delovne obremenitve. To pomeni, da je namesto štetja primerkov strežniške programske opreme oziroma procesorjev, torej licenciranja na strežnik, od 1. septembra 2008 dalje dovoljeno štetje primerkov strežniške programske opreme oziroma procesorjev znotraj strežniške farme. Strežniška farma je lahko sestavljena iz največ dveh podatkovnih centrov na različnih lokacijah, vendar podatkovna centra med seboj ne smeta biti oddaljena več kot štiri časovne pase (npr. lahko je podatkovni center v Veliki Britaniji in na Poljskem, ne sme pa biti v eden v Evropi, drug pa v ZDA).

To je omogočeno z dovolitvijo proste vnovične dodelitve licenc med strežniki znotraj strežniške farme. Sprememba se nanaša na strežniške licence za določene aplikacijske strežnike in vse External Connector (EC) licence. V teh primerih je omejitev na največ eno selitev in vnovično dodelitev licenc v 90 dneh odpravljena in je mogoč prost premik in vnovična dodelitev licenc znotraj strežniške farme kolikokrat je potrebno. Sprememba pa ne velja pri programski opremi za Windows Server® operacijski sistem, Client Access Licence (CAL), ali Management Licence (ML). Sprememba velja le pri licenciranju programske opreme preko količinskega licenciranja (Volume Licensing), ne pa tudi pri ostalih virih licenciranja (FPP, OEM).

Več o spremembah licenčnih pogojev si lahko preberete na tukaj, kjer je na voljo tudi nekaj primerov in odgovori na najpogostejša vprašanja (v angleščini).

Sprememba licenčnih pravil mobilnosti licenc pri aplikacijskih strežnikih

Z namenom kar najbolje izkoristiti tehnologije virtualizacije je Microsoft posodobil pravila licenciranja programske opreme za aplikacijske strežniške produkte. To pomeni, da je namesto štetja primerkov strežniške programske opreme oziroma procesorjev, torej licenciranja na strežnik, od 1. septembra 2008 dalje dovoljeno štetje primerkov strežniške programske opreme oziroma procesorjev znotraj strežniške farme.

To je omogočeno z dovolitvijo proste vnovične dodelitve licenc med strežniki znotraj strežniške farme, kar lahko prevej zmanjša število potrebnih licenc, potrebnih za podporo delovne obremenitve. V teh primerih je omejitev na največ eno selitev in vnovično dodelitev licenc v 90 dneh odpravljena in je mogoč prost premik in vnovična dodelitev licenc znotraj strežniške farme kolikokrat je potrebno.

Več o spremembah licenčnih pogojev si lahko preberete na tukaj, kjer je na voljo tudi nekaj primerov in odgovori na najpogostejša vprašanja (v angleščini).

Tomaž