SQL Server 2008 je izšel in je ta trenutek na voljo samo naročnikom MSDN in TechNet. Od danes ali jutri bo Na TechNetu in MSDNju na voljo tudi preizkusna različica. V naslednjem tednu pa še SQL 2008 Express (sedaj je na strani še SQL 2005 Express) ter dopolnitve za Visual Studio Team System in Professional.

Spodaj si lahko preberete obširnejše sporočilo za javnost povezano z izidom SQL Serverja 2008, podrobnejše informacije pa si oglejte na http://www.microsoft.com/sqlserver/.

Pred nekaj dnevi sem se dogovoril z Dejanom Sarko, da bomo skupaj organizirali enodnevno tehnično izobraževanje - Pregled novosti v SQL 2008. Izobraževanje bo potekalo tako v Mariboru kot v Ljubljani in sicer med septembrom in novembrom 2008. Točne datume in lokacije bom sporočil naknadno. Prav tako bomo organizirali še kakšna izobraževanja povezana s poslovno inteligenco v SQLu.

TechNet Magazine je pred kratkim objavil pregled ključnih sprememb in novosti v SQL Server 2008. Poglejte si tudi

Za konec še ena informacija - nov SQL bo tudi del prihajajočega Small Business Serverja 2008 in Essential Business Serverja 2008. Za tiste, ki poznate SBS 2003 R2 naj povem, da se je v SBS 2008 vrnila standardna različica SQL 2008, kar pomeni, da bo vključen tudi OLAP.

Tomaž

-------------------------

http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/novice/microsoft/2008/08/2008080702.mspx

Microsoft predstavil SQL Server 2008

Objavljeno: 7. avgust 2008

*
*Microsoft je predstavil novo različico strežnika SQL Server 2008, celovito platformo za upravljanje podatkov in poslovno obveščanje. Med novostmi so podpora upravljanju strežnikov na podlagi pravilnikov, podpora revizijskim pregledom, možnost vzpostavitve velikih podatkovnih skladišč, geoprostorski podatki in napredne storitve za poročanje in analizo podatkov. Strežnik SQL Server 2008 je kot vodilni izdelek na področjih razširljivosti in zanesljivosti dosegel že več objavljenih rekordov pri različnih meritvah organizacije TPC in meritvah s programsko opremo različnih ponudnikov. Strežnik SQL Server 2008 je dostopen v sedmih različicah, ki pokrivajo različne potrebe in velikosti podjetij.

Podjetje Microsoft je v proizvodnjo predalo novo različico svoje platforme za upravljanje podatkov in poslovno obveščanje Microsoft SQL Server 2008. Nova različica prinaša več novosti, kot so podpora upravljanju na podlagi pravilnikov, podpora revizijskim pregledom, možnost vzpostavitve velikih podatkovnih skladišč, geoprostorski podatki in napredne storitve za poročanje in analize podatkov. Microsoft SQL Server 2008 zagotavlja zaupanja vredno, storilno in inteligentno platformo, potrebno za poslovno kritične aplikacije.

»Microsoft je to različico strežnika SQL izdelal kot odgovor na potrebe uporabnikov,« je povedal Ted Kummert, podpredsednik skupine za platforme za shranjevanje in upravljanje podatkov v podjetju Microsoft. »Strežnik SQL Server 2008 je edina pomembnejša podatkovna zbirka, ki vsebuje celovito, tesno integrirano funkcionalnost za upravljanje podatkov in že ob namestitvi vključuje napredne možnosti poslovnega obveščanja. S celotno rešitvijo uporabniki prihranijo pri času in denarju in se lahko osredotočijo na pridobivanje vrednosti iz podatkov.«

Preizkusne različice platforme Microsoft SQL Server si je doslej preneslo že več kot 450.000 strank in partnerjev, več kot 1000 neodvisnih ponudnikov programske opreme pa je zanjo že razvilo okoli 1350 aplikacij. Med številnimi poslovnimi uporabniki z različnih področij, ki so preizkušali strežnik SQL Server 2008, so Clear Channel Communications, Fidelity Investements, Hilton Hotels, Simon & Schuster, Siemens, Xerox in mnogi drugi.

Strežnik SQL Server je bil dobro sprejet tudi med analitiki. Noel Yuhanna iz raziskovalnega podjetja Forrester Research je v svojem poročilu »The Forrester Wave: Information As-A-Service« zapisal: »Microsoft je eno izmed redkih podjetij, ki nudi vrhunske funkcionalnosti za iskanje podatkov in poročanje v poslovnih okoljih. Ponuja odlično podporo za zbiranje in pregledovanje informacij ter iskalnik in nadzorne plošče. Transakcije, ki vključujejo distribuirane podatkovne vire in dolgotrajne transakcije (long-running transactions), so prav tako Microsoftova odlika.«

Strežnik SQL Server 2008 je vodilno orodje na področju razširljivosti in zanesljivosti. Gre za prvi in edini sistem za upravljanje podatkovnih zbirk, ki je dokazal razširljivost na preizkusu TPC-E organizacije Transaction Processing Performance Council. Objavljenih je sedem meritev na strežniku Windows Server 2008 s strežnikom SQL Server 2008. Preizkusi so potekali na sistemih, ki so jih pripravili različni ponudniki strojne opreme, in dokazujejo odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo. Odličen rezultat na tem preizkusu je med drugimi dosegelo tudi podjetje IBM z uporabo strežnika SQL Server 2008 na strežniku System x3950 M2 s 64 jedri. Podjetji Unisys in Microsoft sta postavili nov rekord na področju zmogljivosti pri preizkusu obdelave podatkov ETL. V 30 minutah je bilo pri uporabi integracijskih storitev SQL Server 2008 Integration Services v podatkovno skladišče naloženih 1 TB podatkov. Strežnik SQL 2008 je poleg tega z novim rekordom dokazal svojo razširljivost pri velikih podatkovnih skladiščih v preizkusu TPC-H, ki vključuje obdelavo 10 TB podatkov.

Microsoft je dosegel rekorde tudi pri meritvah z rešitvami neodvisnih ponudnikov programske opreme. Na strežniških rezinah s štirimi procesorji je postavil rekord na trinivojskem preizkusu SAP Sales and Distribution (SD) Standard Application Benchmark. Prav tako je strežnik prikazal odlične rezultate pri uporabi rešitev Siemens za upravljanje življenjskega cikla izdelkov ter izdelkov Microsoft Dynamics CRM, Microsoft Dynamics AX in Camstar Manufacturing Execution System.

Strežnik SQL Server je ključni gradnik aplikacijske platforme podjetja Microsoft, zbirke izdelkov in tehnologij, ki uporabnikom pomagajo pri razvoju, izvajanju in upravljanju dinamičnih poslovnih aplikacij. Strežnik SQL Server 2008 je dostopen v naslednjih različicah:

  • SQL Server 2008 Enterprise je celovita platforma za upravljanje podatkov in poslovno obveščanje, ki omogoča konsolidacijo strežnikov in izvajanje obdelave velikih količin transkacij. Različica nudi veliko razširljivost, podatkovno skladiščenje, varnost, napredne analitične možnosti in podpira poslovno kritične aplikacije.
  • Različica SQL Server Standard je celovita rešitev za upravljanje podatkov in poslovno obveščanje, namenjena predvsem izvajanju aplikacij v oddelkih.
  • SQL Server 2008 Workgroup je zanesljiva platforma za varno oddaljeno sinhronizacijo in upravljanje, namenjena predvsem aplikacijam v podružnicah. Vključuje ključne funkcije podatkovne zbirke in omogoča preprosto nadgradnjo na različici Standard ali Enterprise.
  • Različica SQL Server 2008 Web je zasnovana za visoko razpoložljiva, v splet usmerjena okolja, ki delujejo na strežniku Windows Server. Vključuje orodja, potrebna za vzdrževanje cenovno ugodnih, obsežnih in visoko razpoložljivih spletnih aplikacij in storitev gostovanja.
  • SQL Server 2008 Developer omogoča razvijalcem razvoj in preizkušanje aplikacij za strežnik SQL Server. Vključuje vse funkcionalnosti izdaje Enterprise, vendar je licencirana samo za razvoj, preizkušanje in demonstracije. Aplikacije in podatkovne zbirke, razvite s to različico, je mogoče enostavno nadgraditi na različico SQL Server Enterprise.
  • SQL Server 2008 Express je brezplačna različica s ključnimi funkcionalnostmi podatkovne zbirke, vključno z novimi tipi podatkov. Idealna je za učenje in razvoj namiznih in majhnih strežniških aplikacij ter redistribucijo s strani ponudnikov rešitev.
  • SQL Server Compact 3.5 je brezplačna vgradna podatkovna zbirka za razvijalce, ki razvijajo samostojne in občasno povezane aplikacije za mobilne naprave, namizja in spletne odjemalce. Deluje na vseh platformah Microsoft Windows, vključno z operacijskimi sistemi Windows Vista in Windows XP, ter na sistemih Pocket PC in pametnih telefonih.

Dostopnost

SQL Server 2008 je že na voljo naročnikom MSDN in TechNet. Različici SQL Server 2008 Express in SQL Server Compact sta na voljo kot brezplačna prenosa na naslovu http://www.microsoft.com/sqlserver