Se opravičujem za dolg post, vendar je vsebina pomembna za razumevanje Microsoftovega pristopa k virtualizaciji ter razširitvi njene uporabe. Vsebina je današnje sporočilo za javnost, najava pa je bila narejena na Microsoft Virtualization Deployment Summitu 22. januarja 2008. Več informacij o Summitu je tukaj.

-----

V skladu s svojo vizijo dinamičnih informacijskih sistemov je podjetje Microsoft predstavilo nabor novosti na področju virtualizacijskih tehnologij. Med predstavljenimi novostmi so nova orodja za upravljanje in vpeljavo virtualizacijske programske opreme ter partnerstvo s podjetjem Citrix Systems pri zagotavljanju združljivosti virtualizacijskih rešitev za strežnike in odjemalce. Prav tako je Microsoft najavil zaključek prevzema podjetja Callista, katerega tehnologija omogoča izboljšano uporabniško izkušnjo namizij v virtualnih okoljih. Novosti uresničujejo Microsoftovo vizijo vloge virtualizacije pri vzpostavljanju dinamičnih informacijskih sistemov, ki zagotavljajo prilagodljivost, učinkovitost in znižanje stroškov.Las Vegas. Tekmovalci morajo za sodelovanje razviti spletno komponento ali aplikacijo z uporabniškim vmesnikom, izdelanim s tehnologijo Silverlight. Informacije o dogodku se nahajajo na naslovu.

Microsoft je predstavil razširjeno vlogo virtualizacije v svoji viziji dinamičnih informacijskih sistemov ter orisal celovito strategijo, s katero bo pospešil uporabo le-te. Podjetje je obenem napovedalo tudi prevzem podjetja Callista Technologies, katerega tehnologijo bodo uporabili za izboljšanje izkušnje končnih uporabnikov pri uporabi virtualiziranih namizij in aplikacij. Microsoft je najavil tudi razširjeno zavezništvo s podjetjem Citrix Systems na področju virtualizacije strežnikov in odjemalcev, bolj prilagodljive možnosti licenciranja za virtualizacijo ter nova orodja za namestitev Microsoftove virtualizacijske programske opreme.

Microsoft ocenjuje, da manj kot pet odstotkov podjetij izkorišča prednosti virtualizacije, saj je tehnologija za številne organizacije preveč kompleksna in predraga. Microsoft s svojim celovitim pristopom, ki vključuje tako namizne računalnike kot strežnike, naslavlja virtualizacijske zahteve na ravneh strojne in programske opreme ter upravljanja. Microsoft je v elektronskem sporočilu svojim strankam in partnerjem začrtal vlogo virtualizacije v viziji dinamičnih informacijskih tehnologij. Vizija je usmerjena k zagotavljanju pravih informacijskih virov ob pravem času in na pravem kraju ter oblikovanju učinkovitih, prilagodljivih in stroškovno ugodnih informacijskih okolij.

Microsoft svoja prizadevanja in naložbe usmerja na tri glavna področja:

  • Prilagodljive rešitve za odjemalce in strežnike
  • Integrirane rešitve za upravljanje
  • Pospeševanje uporabe virtualizacijskih tehnologij

Prilagodljive rešitve za odjemalce in strežnike

Microsoft želi s svojimi celovitimi rešitvami virtualizacije, ki vključujejo tako odjemalce kot strežnike v podatkovnih središčih, zagotoviti najvišjo vrednost za svoje stranke. Tako lahko slednje virtualizirajo večino namiznih gradnikov, vključno z operacijskim sistemom, aplikacijami, podatki in nastavitvami, ter jih jim omogočijo dostopnost s katerekoli naprave. Rezultat je izredno visoka stopnja prilagodljivosti uporabnikov ter povečana učinkovitost in odzivnost informacijskih oddelkov.

Microsoft je zaključil prevzem podjetja Callista Technologies, vodilnega ponudnika grafičnih tehnologij za naslednjo generacijo virtualizacijskih rešitev. Programska oprema Callista izboljša uporabniško izkušnjo Microsoftovih večpredstavnih aplikacij, virtualiziranih namestitev operacijskih sistemov ter namizij, ki gostujejo na strežnikih. Vključitev Callistinih tehnologij bo Microsoftu omogočila, da bo oddaljenim uporabnikom omogočil popolno izkušnjo operacijskega sistema Windows, ne da bi potrebovali zmogljivo strojno opremo. Prav tako bodo lahko ponudniki programske opreme v svoje rešitve dodali nove zmogljivosti. Finančni pogoji prevzema niso bili predstavljeni javnosti.

Poleg prevzema je Microsoft predstavil tudi rešitve, ki omogočajo bolj prilagodljivo in učinkovito upravljanje namizij, migracijo uporabnikov in upravljanje sprememb. Uporabniki imajo na voljo paleto različnih izdelkov, med katerimi so Windows Vista, Microsoft Desktop Optimization Pack, Windows Vista Enterprise Centralized Desktop ter terminalske storitve v operacijskem sistemu Windows Server 2008. Več informacij je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/virtualization.

Integrirane rešitve za upravljanje

V informacijskih oddelkih virtualizacija spreminja posamezne strežnike v dinamične podatkovne centre, kjer se aplikacije dodajajo v realnem času, kar zagotavlja višjo stopnjo prilagodljivosti in učinkovito izkoriščanje virov. Microsoft programsko opremo za virtualizacijo infrastrukture, kot sta nadzornik Hyper-V in terminalske storitve, nudi v okviru strežnika Windows Server 2008. Te rešitve dopolnjuje celovita upravljavska platforma Microsoft System Center, s katero je mogoče upravljati tako fizične kot virtualne aplikacije in infrastrukturo.

Microsoft je na tem področju napovedal združljivost nadzornika virtualizacije in upravljanja z rešitvami Citrix. Podjetje Citrix razvija programsko orodje, s katerim bodo lahko stranke preprosto prenašale virtualne stroje med strežnikom Citrix XenServer in strežnikom Windows Server 2008 Hyper-V, s čimer bo zagotavljalo visoko stopnjo združljivosti. Preizkusna različica orodja bo na voljo v drugem četrtletju leta 2008, končna pa ob predstavitvi končne različice nadzornika Hyper-V. Pospeševanje uporabe virtualizacijskih tehnologij

Virtualizacija je v različnih oblikah dostopna že več kot štiri desetletja, vendar stranke šele v zadnjem času začenjajo razumevati poln vpliv tehnologije na razporejanje in upravljanje računalniških virov. Za širšo uporabo je potrebno zagotoviti tako integrirana orodja za upravljanje kot tudi prednosti na področju infrastrukture. Microsoft se osredotoča na več pobud, s katerimi bo pospešil vpeljavo virtualizacije pri izgradnji dinamičnih informacijskih sistemov.

  • Zavezništvo s podjetjem Citrix na področju virtualizacije namizij. Microsoft in Citrix bosta skupaj tržila široko paleto izdelkov za namizja, s čimer bosta strankam ponudila prilagodljive in stroškovno ugodne rešitve. Ponudba bo temeljila na rešitvah Windows Server 2008 in Windows Optimized Desktop, ki bodo razširjene z izdelki XenDesktop in Presentation Server podjetja Citrix. Podjetji bosta sodelovali tudi pri zagotavljanju združljivosti med svojimi izdelki.
  • Novi pospeševalci uvajanja virtualizacijskih rešitev. Microsoft bo skupaj s predstavitvijo strežnika Windows Server 2008 predstavil tudi štiri pospeševalce za vpeljevanje virtualizacijskih rešitev, s katerimi bodo lahko stranke preprosteje preizkušale, zavarovale in namestile Microsoftove virtualizacijske tehnologije na svojih namizjih in strežnikih. Dodatne informacije so na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/technet/solutionaccelerators.
  • Povečana prilagodljivost licenciranja operacijskega sistema Windows Vista. Podjetjem Windows Vista Enterprise Centralized Desktop zagotavlja posebne licenčne pogoje in prilagodljivost pri uporabi sistema Windows v virtualnih strojih na strežnikih in njihovi uporabi na osebnih računalnikih in lahkih odjemalcih. Prav tako sedaj uporabniki različic Windows Vista Home Basic in Windows Vista Home Premium uporabljajo programsko opremo v okolju virtualnega stroja. Novi pogoji uporabniške licence so na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/about/legal/useterms/default.aspx.
  • Podpora sistema Microsoft Office za virtualizacijo aplikacij. Microsoft je najavil, da sta pri delovanju v okoljih Microsoft Application Virtualization 4.5 in SoftGrid Application Virtualization 4.2 podprta sistema Microsoft Office 2003 in 2007. Tako lahko uporabniki na isti napravi istočasno uporabljajo več različic sistema Office, kar omogoča preprostejšo vpeljavo, znižuje skupne stroške lastništva in zagotavlja visoko stopnjo razpoložljivosti in mobilnosti. Več informacij je na voljo na naslovu www.windowsvista.com/optimizeddesktop.