IT Forum je Microsoftov največji dogodek v Evropi in je letos razprodan z več kot 5000 udeleženci. Zaradi svoje velikosti se v tem obdobju (in teden prej, ko je dogodek za razvijalce) predstavlja veliko novosti. V tem prispevku bom predstavil par novosti, ki so bile predstavljene v preteklem tednu. V naslednjem tednu pa se bom večkrat javil iz Barcelone, kjer bom skupaj s še več kot štiridesetimi Slovenci.

V sredo 7. 11 je bil prvič podanih več informacij o infrastrukturni strežniški rešitvi za srednje velika podjetja. Do sedaj smo o nje govorili kot Windows "Centro", sedaj pa je postal Windows Essential Business Server. Če poznate Windows Small Business Server, je to podobna rešitev, le da je v osnovi večstrežniška. Njen osnovi cilj je pomagati IT strokovnjakom v podjetjih, ki imajo med 50 in 250 računalniki. To velikost so izbrali zato, ker so IT strokovnjaki v takšnih podjetjih večinoma generalisti po sistemu "šišam, brijam, zube vadim" - delajo vse kar je potrebno, da sistem dela in so uporabniki zadovoljni. Sam sem govoril s produktno skupino pred časom in izdelek ne bo samo skupek posameznih izdelkov ampak je nadgrajen z dobrimi praksami, ki preko čarovnikov pomagajo IT strokovnjakom čim bolj enostavno upravljati IT infrastrukturo - torej prihraniti čas. Ocenjujejo, da bo potrebno 75% manj korakov za izvedbo posameznih opravil.

Essential business server je sestavljen iz treh ali štirih strežnikov in bo baziral na strežniku Windows Server 2008. Vključeni bodo še Exchange Server 2007, System Center Essentials, Forefront Security for Exchange, naslednja različica strežnika ISA in SQL Server 2008 (v različici Premium).

Tomaž