Najprej naj povem, da se Microsoftovo poslovno leto začne s prvim julijem, kar pomeni, da smo po dopustih šele dobro zakorakali v leto. Ko sem pripravljal predstavitev za jutrišnje srečanje Microsoftovih partnerjev sem ugotovil, da bo to leto res leto strežnikov.

Od prejšnjega tedna je na voljo System Center Virtual Machine Manager (SCVMM), ki je pomembna pridobitev za virtualizacijsko zgodbo, saj bo z njim (skupaj z System Center Operations Managerjem) omogočal upravljanje mešanih, fizičnih in virtualnih, okolij na enoten način. V kratkem bosta na voljo tudi naslednik System Management Serverja 2003 (SMS)  System Center Configuration Manager 2007. Prav tako bo na voljo druga različica System Center Data Protection Managerja, ki predstavlja velik skok v funkcionalnosti, saj bo omogočal izdelavo varnostnih kopij in obnovo na različnih rešitev, kot so Exchange Servers 2003 in 2007 z naprednimi konfiguracijam gruč, SQL Server, SharePoint ter vaše aplikacij v okolju Windows.

Za poslovne uporabnike sta na voljo dva nova izdelka. PerformancePoint Server 2007 je celovito orodje za upravljanje učinkovitosti poslovanja podjetja in zaokrožuje Microsoftovo paleto izdelkov za poslovno poročanje s funkcionalnostmi finančnega načrtovanja in nadziranja. Drugi izdelek je Office Communication Server, ki skupaj z Exchange Serverjem omogoča vzpostavljanje enotnih komunikacij v podjetju. To pomeni elektronsko pošto, IP telefonijo in njeno povezavo na fiksno telefonijo, spremljanje prisotnosti, neposredno sporočanje in še kaj.

Najpomembnejša stvar tega poslovnega leta je seveda izid treh najbolj pomembnih strežniških izdelkov: Windows Server 2008, SQL Server 2008, Visual Studio 2008.

Prvi med njimi (Windows Server 2008) bo v naslednjih dneh mogoče prenesti v različici Release Candidate 0. To pomeni, da bo to verzija, ki ima vključene vse funkcionalnosti, ki bodo vgrajene v končno verzijo in se na njej izvajajo samo še popravki. V spodbudo vsem, ki se sprašujete kako dobra je ta verzija lahko povem, da načrtujemo vpeljavo te različice Windows Serverja v produkciji (pilotski projekt) v enem največjih slovenskih podjetij.

Verjamem, da sem še kakšnega od strežnikov pozabil, vendar ste lahko brez skrbi, da se bo pojavil tukaj, ko bo to potrebno.

Tomaž