Za začetek

Preden pričnete govoriti, da je VMWare najboljši in sploh .... Res je, trenutna Microsoftova tehnologija ne omogoča vsega tega, kar omogoča konkurenca. Vendar poglejmo nekaj let nazaj, ko je Microsft pričel z bazami podatkov. Takrat je bila situacija morda nekoliko podobna tej pri virtualizaciji. Mislim pa, da lahko danes rečemo, da je SQL Server 2005 zelo pomemben igralec na trgu baz podatkov in poslovne inteligence. Če ne verjamete, lahko pogledate, kaj o tem pravi IDC v svojem Worldwide RDBMS 2006 Vendor Shares: Preliminary Results for the Top 5 Vendors (žal je poročilo samo za posvečene). Ena ugotovitev je, da kljub rasti trga RDBMS SQL Server 2005 edina baza podatkov, ki je svoj tržni delež povečala. Drugo poročilo, osredotočeno predvsem na OLAP je The OLAP Report. Verjamem, da bo podobno tudi z virtualizacijo.

Virtualizacija danes

Danes se mnenja veliko krešejo okoli virtualizacije na strežniški strani, čeprav je virtualizacija prisotna tudi drugje in ne nujno manj pomembna. Z vidika virtualizacije pri Microsoftu imamo na voljo več izdelkov za različne načine virtualizacije:

Spodnja slika lepo ponazarja stanje Microsoftove virtualizacije.

 načini Virtualizacije

Če vas zanimajo razlike med Virtual PC-jem in Virtual Serverjem so le-te opisane na Windows Virtualization team blogu.

Virtualizacija jutri 

Tehnologija, ki jo seveda vsi pri Microsoftu (in tudi vsi, ki delate na Microsoftovi platformi) pričakujemo, je Windows Server Virtualization, ki ima delovno ime Viridian. Osnovana je na tehnologiji Hypervisor. Le-ta bo prinesla virtualizacijo, ki za svoje delovanje ne potrebuje operacijskega sistema kot je to sedaj potrebno v Virtual Server 2005.

Viridian

Kot pri drugih rešitvah, ki se jih Microsoft loti resno je tudi pri virtualizaciji namen, da bomo ponudili celovito rešitev, kar pomeni integracijo vseh oblik virtualizacije skupaj z enostavnim upravljanje. V ta namen je v zadnjih fazah razvoja t.i. System Center Virtual Machine Manager, ki se bo integriral z System Center Operations Managerjem. Ta kombinacijo bo omogočala enotno upravljanje fizičnih in virtualnih strežnikov, kar je eden večjih izzivov.

Naslednja pomembna stvar pri virtualizaciji je interoperabilnost ali sposobnost, da v virtualnem okolju uporabljamo različne operacijske sisteme ter možnost prenosa virtualnih strežnikov med različni virtualizacijskimi tehnologijami (ponudniki). Tudi na tem področju se pri Microsoftu veliko trudimo. Sodelovanje z Novell-om (2) je pomemben korak v tej smeri. Verjamem, da bodo sledile tudi druge povezave znotraj industrije na področju virtualizacije.

Virtualizacijo po Microsofotovo bo vsekakor pomembno vplivala na razvoj virtualizacije v IT industriji v prihodnjih letih, tako da se vsekakor splača preveriti kaj bo prinesla virtualizacija v strežniku Windows Server 2008. Pomen virtualizacije za Microsoft je razviden tudi iz dejstva, da je le-ta aden od treh glavnih stebrov v okviru izida Windows Serverja 2008.

Več o Microsoftovi virtualizaciji danes in jutri si lahko ogledate tukaj.

Tomaž

Opomba: Vsa mnenja, navedena v tem zapisu, so avtorjeva in ne predstavljajo uradnih stališč Microsofta.