Kot verjetno že veste bo v letošnjem letu na področju poslovne inteligence še vroče. Poleg že znane platforme za podatkovna skladišča in OLAP kocke (SQL 2005 z Integration, Analysis in Reporting Services) ter zelo izboljšanega orodja za končne uporabnike (Excel 2007 in SharePoint Server 2007) bomo letos jeseni predstavili še strežnik za t.i. »performance management« z imenom PerformancePoint Server). Le-ta bo združeval tri module: (1) nadzor, ki je osnovan na Business Scorecard Managerju, (2) analitiko, ki večinoma izhaja iz rešitve ProClarity ter (3) popolno nov del, ki je namenjen finančnemu načrtovanju in upravljanju (z delovnim imenom Biz#).

Z namenom, da bi našo BI strategijo in rešitve približali partnerjem in strankam, je bila pred dvema tednoma v Seattlu prva Microsoftova BI konferenca, kjer je bilo prisotnih tudi nekaj Slovencev. Na omenjeni strani si lahko ogledate video posnetke vseh pomembnih predavanj s konference. Na teh straneh boste našli še druge informacije o poslovni inteligenci po Microsoftovo.

Močno upam, da eni slovenski stranki in partnerju uspelo priti v program podjetij, ki bodo uvajala PerformancePoint Server še preden bo prišel na trg. O imenih žal še ne morem govoriti. Če nam bo to uspelo, bomo vsekakor ena redkih držav na svetu, kjer bomo imeli takšno implementacijo in tako še enkrat dokazali, da lahko tudi 2 milijonski narod konkurira velikim. O tem vas bom vsekakor še obveščal.

Še zanimivost s področja BI v Sloveniji. Da je BI zanimiv tudi za širše občinstvo nam je na NTK pokazal tudi ADD, kjer so pripravili zanimivo igrico, v kateri so lahko udeleženci konference uporabili svoje znanje in vse informacijske vire, ki so jim bili na razpolago. Več o njej si lahko ogledate tukaj. Še en dokaz, da je BI povsod.

Tomaž

Technorati Profile