Če še ne veste, smo pri Microsoftu najavili uradno ime nove različice strežniškega operacijskega sistema (naslednika sedanjega Windows Server 2003 R2). Ime Windows Server 2008 seveda ni revolucionarno. Zakaj takšno ime lahko vidite v video kolažu »What's in a name?« (še posebej vam bo všeč, če imate radi žvižganje). Tu boste našli še kakšno drugo informacijo o novem strežniku.

Za tiste, ki niste bili na NTK in niste uspeli sodelovati v nagradni igri prilagam kratek opis ključnih sedmih scenarijev, ki kažejo zakaj bo Windows Server 2008 super izdelek, ki ga je vredno preizkusiti že danes.

 

7 scenarijev uporabe strežnika Windows Server 2008

Virtualizacija strežnikov: Strežniška vloga virtualizacije nudi popolnoma novo paradigmo za nameščanje in licenciranje, ki omogoča več operacijskim sistemom (Microsoftovim in sistemom drugih izdelovalcev), da delujejo v virtualni infrastrukturi, ki ni vezana na strojno opremo.

Centraliziran dostop do aplikacij: Windows Server 2008 z uporabo terminalskih in certifikatskih storitev zagotavlja varen dostop do poslovnih aplikacij prek interneta. Terminalske storitve oddaljenim uporabnikom in uporabnikom, povezanim v omrežje, nudijo varen dostop do aplikacij, ki so centralizirane in zavarovane v podatkovnem središču.

Informacijska podpora v podružnicah: Organizacije lahko v podružnicah, kjer je nameščen strežnik Windows Server 2008, izboljšajo varnost, nameščanje strežnikov, sistemsko administracijo in učinkovitost komunikacij prek omrežij WAN.

Varnost in uveljavljanje politik: V operacijskem sistemu Windows Server 2008 je varnost izjemno izboljšana s pomočjo varnostnih vlog, zaščitenega dostopa do omrežja Network Access Protection, osrednjega upravljanja pravil ter rešitev za varen brezžičen in oddaljen dostop.

Platforma za splet in aplikacije: Windows Server 2008 nudi varno in upravljivo platformo za razvoj ter zanesljivo gostovanje aplikacij in storitev, ki tečejo na strežniku ali pa uporabniki do njih dostopajo prek spleta.

Upravljanje strežnika: Windows Server 2008 izboljša upravljanje enega ali več strežnikov. Nova nadzorna plošča za upravljanje strežnika Server Manager v sistemu Windows Server 2008 je dodatek za upravljavsko nadzorno ploščo Microsoft Management Console (MMC).

Visoka razpoložljivost: Windows Server 2008 nudi višjo razpoložljivost, s čimer zagotavlja stalno dostopnost sistema in povečano storilnost. Dejavno spremlja stanje nameščenih vlog in proaktivno prikazuje podatke o potencialnih okvarah, s čimer zmanjšuje možnosti za nedelovanje strežnika.

Tomaž