Az operációs rendszer telepítési feladatok sarkalatos pontja a telepítendő hardverekhez szükséges eszközmeghajtók biztosítása a telepítési folyamat számára. Ezek felmérése, kézi összegyűjtése, MDT/SCCM-be importálása hosszadalmas művelet, sok potenciális hiba forrása. Bár ezt teljes mértékben kiváltani egyelőre nem lehet, szerencsére van lehetőség a könnyítésre - a vállalati környezetben használt számítógépek gyártói különféle módon segítik ezt a folyamatot. Lássuk miként:

Lenovo

http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?LegacyDocID=SCCM-INDEX

A Lenovo újabb modelljei számára előre elkészített driver gyűjteményeket biztosít. Ezek alkalmazásként elérhetők, majd telepítés (=kicsomagolás) után INF-eket és telepítőket tartalmaznak. Ezeket a már megszokott módon kell integrálni a telepítési folyamatba (INF-eket driverként, telepítővel rendelkezőket alkalmazásként).

Screenshot (5) crop

 

Dell

http://en.community.dell.com/techcenter/enterprise-client/w/wiki/2065.dell-driver-cab-files-for-enterprise-client-os-deployment.aspx

A Dell előre csomagolt, tipikusan INF-eket tartalmazó CAB állományokat publikál. Ezek a csomagok gyakorlatilag "konyhakészek", közvetlenül használhatók importáláshoz. A CAB-ek külön elérhetők boot imagehez (WinPE különféle verziói), egyedi géptípushoz és teljes termékcsaládhoz is.

clip_image002

Ráadásnak részletes leírásokat készítettek a CAB-ek konkrét használatáról: http://en.community.dell.com/techcenter/os-applications/w/wiki/2555.dell-business-client-operating-system-deployment.aspx

HP

http://h20331.www2.hp.com/Hpsub/cache/509658-0-0-225-121.html

A HP Softpaq Download Manager alkalmazásán keresztül könnyen és gyorsan elérhetjük az adott géptípusra vonatkozó eszközmeghajtókat és alkalmazásokat. Az HPSDM lehetővé teszi a meghajtók csoportos letöltését, emellett bizonyos géptípusok esetén előre összeállított CAB-eket is tartalmaz mind a WinPE, mind a telepített OS számára.

clip_image003

Fujitsu

http://support.ts.fujitsu.com/content/sccm.asp

A Fujitsu gyakorlatilag a Lenovo-nál megismert módon publikálja a csomagokat, zip formátumban. Vegyesen tartalmaznak INF és telepítő eszközmeghajtókat, kezelésük a megszokott SCCM/MDT folyamat.

clip_image004

Samsung

http://www.samsung.com/us/support/owners/product/XE700T1C-A01US

(Közvetlen linket nem találtam, de termékoldalon keresztül elérhető)

A Samsung eszközökhöz szükséges szoftvereket az SW Update alkalmazáson keresztül egyszerűen összegyűjthetjük. A kívánt típus, altípus és operációs rendszer kiválasztása után az összes, adott modellhez elérhető szoftver és eszközmeghajtó megtekinthető és letölthető. A letöltött eszközök a szokásos INF/alkalmazás alapon kezelhetők.

clip_image005clip_image006

Láthatjuk, hogy a gyártók bár különböző mértékben, de mindannyian igyekeznek megkönnyíteni az adminisztrátor dolgát. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket ahelyett, hogy támogatási oldalakat böngészünk letöltések után kutatva.