SmallProfile Cristian Lefter este unul din profesioniștii IT desemnați de Microsoft ca Most Valuable Professional (MVP) în România. Este activ pe site-urile sqlserver.ro și ITBoard.ro. A publicat si pe site-ul TechNet articole relevante pentru pasionatii de SQL Server. L-am rugat sa ne răspundă la câteva întrebări legate de programul MVP:

ro_itpro: Ce înseamnă pentru tine programul MVP?

[CL]: Definiția oficială a distincției MVP este următoarea: "The Microsoft MVP Award recognizes exceptional technical community leaders from around the world who voluntarily share their high quality, real world expertise with others". Foarte simplu tradus în română simplu programul MVP înseamnă o recunoaștere a activităţii voluntare în cadrul comunităţilor tehnice.

Personal consider programul MVP nu doar un premiu ci o oportunitate. Din poziţia de MVP pot face mult mai multe pentru comunităţi obţinând mult mai uşor ajutor din partea Microsoft, Culminis, PASS sau alte organizaţii. Mai mult, pot influenţa produsul SQL Server prin interacţiune directă cu membrii echipei de dezvoltare.

Să fiu MVP înseamnă pentru mine şi o responsabilitate privind comportamentul şi activitatea profesională (de multe ori afirmaţiile tehnice ale unui MVP sunt luate drept referinţă).

ro_itpro: Daca ar fi sa ii pui lui Steve Ballmer o întrebare legata de Microsoft, care ar fi aceea?

[CL]: De ce Microsoft nu se implică mai mult în stoparea fenomenului de încălzire globală? Este o întrebare retorică, dorindu-mi ca Steve să facă ceva pentru a sprijini iniţiativele tip „Green Computing”.

ro_itpro: Care crezi ca este cel mai bun software care s-a scris vreodată?

[CL]: Cum ar spune prietenii de peste Atlantic – „this is a no-brainer” – Microsoft SQL Server 2008 este cel mai bun software (de gustibus non est disputandum).

ro_itpro: Daca ai fi manager al SQL Server, ce ai schimba?

[CL]: Destul de multe. Primul lucru care îmi vine în minte, aş aloca mai multe resurse pentru interfaţa grafică a SQL Server.

ro_itpro: Care sunt cele mai importante beneficii/îmbunătăţiri ale SQL Server?

[CL]: Depinde de aria la care ne referim. Pot enumera cu uşurinţă cel puţin 50 de funcţionalităţi semnificative introduse de SQL Server 2008. Dacă ar fi să mă opresc doar la câteva aş menţiona Resource Governor (guvernator de resurse), Policy Based Management (management bazat pe politici), Data Compression, Performance Studio şi Extended Events.

ro_itpro: Care este ultima carte pe care ai citit-o?

[CL]: Pentru a nu da un răspuns care să conţină tot SQL Server, ultima carte citită într-un domeniu non-IT este “Programarea Neuro-Lingvistică şi Arta Comunicării”.

ro_itpro: Ce CD cu muzică ne recomanzi?

[CL]: Ultima achiziţie a mea este Ciara – The Evolution (conţine un DVD bonus cu coregrafia a două videoclipuri prezentate chiar de Ciara)

ro_itpro: Ce face din tine un super MVP?

[CL]: Entuziasmul!

ro_itpro: Ce ai în geanta in care îți ții computerul?

[CL]: Un „presenter mouse” (nu îmi place touchpad-ul), un hard extern, un USB memory stick, ocazional o trusă cu şurubelniţe şi alte variaţiuni pe aceeaşi temă.

ro_itpro: Care este cel mai bun lucru care ţi s-a întâmplat de când ai devenit MVP?

[CL]: Am schimbat cariera din dezvoltator în autor de conţinut tehnic (şi ocazional consultant).

ro_itpro: Ai un motto?

[CL]: Am propria concluzie desprinsă din experienţa de viaţă – Fiecare om ştie ceva ce tu nu şti.

ro_itpro: Care este eroul tău?

[CL]: Omul de lângă mine care reuşeşte să se gândească un pic mai departe decât la propria persoanâ.

ro_itpro: Ce înseamnă succes pentru tine?

[CL]: Abilitatea de a reuşi să obţii ce îţi doreşti cu adevărat de la viaţă.