Tова трябваше да е пост за новия Hyper-V Server (ер-две), но се оказа, че не съм получил правилната дата за disclosure. (Дразнилка:  ще има много интересни новини там, stay tuned).

Вместо това, отговора на загадката на Дончо от вчера, или как се инсталира Windows 6.x (в случая 6.1) с един гол в ръката нож install.wim.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Описаният по-долу метод не се поддържа от никого в обитаемата Вселена и авторът (а Майкрософт пък съвсем) не носи отговорност за загуба на данни, исзкубани вежди или побелели коси. За по-сериозен disclaimer вижте тук.

Стартираме желаната система с WinPE от CD или флашка. Ао не знаете какво е WinPE или откъде да го взем��те, сега е момента да се откажете всяко DVD с Vista или Server 2008 върши работа.

На външен диск или DVD имаме install.wim и imagex.exe.

Забележка: imagex.exe е част от Windows Automated Installation Kit (Windows AIK or WAIK). Представлява почти 1GB iso файл, от който ни трябва под мегабайт exe, така че алтернативни методи за сдобиване.

 

Ако вече не сте в команден ред, SHIFT+F10 за да попаднете там. Почистваме диска с format или diskpart, като се стараем да остане bootable (active).

След това imagex.exe /apply <path_to_install.wim> 1 <drive_to_install>

В моя случай:

imagex /apply f:\win7\sources\install.wim 1 c:
След като имиджа се приложи (5 минути и половина) рестарт и boot от диска.. на Windows 7