Världens populäraste 25-åring

I slutet av förra veckan kom Microsoft med en stark kvartalsrapport och en stark drivkraft bakom resultat var försäljningen av Office 2010.  Ett av de populäraste programmen i sviten är Excel som nu firar 25 år på marknaden.

Microsoft Excel är världens mest använda kalkylprogram med omkring 750 miljoner användare. Företag och privatpersoner fattar dagligen beslut baserat på siffror och uppställningar som analyseras och beräknas i Excel. Och det är just det som är Excels styrka, oavsett om du ska göra en enkel hushållsbudget eller en avancerad finansiell modell så är Excel verktyget som tar dig i mål.

På Microsoft Sveriges Facebooksida har vi lagt en egen flik för Excel 25 år. Här ligger bland annat spelet Exceltris som tar dig med på en resa genom Excels utveckling. Spelet börjar i 1988 års gränssnitt och i takt med att du tar poäng avancerar du till senare versioner och till slut når du Excel 2010.

En kort tillbakablick
Året var 1983 och programmet Lotus 1-2-3 var kalkylprogrammens gigant på den amerikanska marknaden. Microsoft jagade Lotus 1-2-3 från en underdogposition med programmet Multiplan. För att utmana Lotus påbörjades utvecklingen av en ny produkt under kodnamnet Odyssey. Målet med Odyssey var lika simpelt som det var tydligt, att bli bättre än Lotus 1-2-3.

Douglas Klunder, en av utvecklarna bakom Odyssey upptäckte hur det gick att göra tvådimensionella beräkningar i programmet. En upptäckt som gjorde Odyssey mycket snabbare än Lotus 1-2-3. Bill Gates var en annan man som spelade en avgörande roll i utvecklingsprocessen. Han insåg att Odysseys gränssnitt var för avancerat för att tilltala en bredare publik. Han bestämde sig därför för att utveckla Excel för Macintosh-datorer med ett funktionellt gränssnitt som fler kunde använda. Excel var det första kalkylbladet som tillät användarna att ändra utseendet på cellerna i form av typsnitt, storlek och färg. 

På Microsoft arbetades det dygnet runt med produkten och år 1985 lanserades till slut den första versionen. Redan tre år efter lanseringen passerade försäljningen Lotus 1-2-3 i antal sålda program. Microsoft har under Excels 25 år fortsatt att kontinuerligt utveckla och förbättra programmet baserat på användarnas feedback, vilket varit en bidragande faktor till framgångarna. Den senaste versionen av Excel är från förra året och är en del av Microsoft Office 2010. Motsvarande version för Apple-datorer släpptes i november förra året under produktnamnet Microsoft Office för Mac 2011.

En stor skillnad gentemot tidigare versioner är att Office 2010 även finns på mobilen och som webbversion via Office Web Apps. Där kan både företag och privatpersoner arbeta med Excel direkt i webbläsaren, vilket erbjuder helt nya möjligheter att dela och samarbeta i dokument.

Inom en nära framtid kommer Excel och Office även att bli en del av Microsofts nya molnerbjudande kring produktivitet, Office 365. Vad som händer därefter kan kanske skymtas i den vision som produktteamet tagit fram i videoform, men även en tillbakablick på de senaste 25 åren tyder på att mycket kommer att hända.

Några historiska årtal

 • 1985 - Lansering av Excel för Macintosh
 • 1987 - Första versionen av Excel för Windows släpps - Excel 2.0
 • 1988 - Excel paketeras tillsammans med övriga program som Microsoft Office för Mac.
 • 1990 - Microsoft Office och Excel 3.0 för Windows lanseras.
 • 1995 - Tillsammans med lanseringen av Windows 95, lanserades Excel 32-bitar som en del av Microsoft Office 95.
 • 2010 - Office 2010 lanseras och Excel finns numera som webbversion via Office Web Apps på SharePoint
 • 2010 för företag och Windows Live
  för konsumenter.

De 3 vanligaste sakerna vi använder i Excel till i dag:

 1. Budgetering
 2. Dataanalys
 3. Att göra enkla listor.

De 3 mest använda funktionerna i Excel

 1. Utskrift
 2. Skapa diagram
 3. Generera autosummering

Oväntade alster skapade i Excel:
En musikvideo i Excel: AC/DC Rock N Roll Train
Konstverk skapade i Excel   

Se gärna filmer om Excels historia här och här samt läs mer på The Microsoft Office Blog. Vi bjuder också på ett axplock med bilder från Excels historia.