Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Hogia satsar stort på transformation till molnteknik med Microsoft

  Patrik Kekonius på Hogia introducerade Jonas Persson från Microsoft.

  Med ett stort event firade företaget Hogia 35 år tillsammans med inbjudna användare. Hogia och Microsoft har en lång historia tillsammans och Microsofts vd Jonas Persson flög in för att gratulera och inspirera inför framtiden.

  – Att Hogia nu firar 35-årsjubileum är imponerande i en värld som förändras snabbt och ett gott betyg till ledningen. Hogia var kunder till Microsoft redan innan vi hade ett kontor i Sverige! Att de var en av de första kunderna är roligt men ännu roligare är att vi än idag är med Hogia och bidrar till deras utveckling, säger Jonas Persson, vd på Microsoft Sverige.

  Hogia utvecklar programvaror inom ekonomi, personalhantering och transport och överlag efterfrågar deras kunder molnbaserade tjänster där ansvaret för lagring, programuppdateringar och underhåll flyttas till Hogia.

  – För oss som leverantör innebär det stora teknikfördelar. Vi har en central drift och utvecklingsmiljö för alla våra produkter, vilket ger ökad effektivitet och säkerhet, säger Markus Hogsved, verksamhetsansvarig för Hogia Infrastructure Products.

  Nu satsar Hogia en halv miljard på att utveckla tekniken för sin molnplattform och samarbetet med Microsoft fördjupas återigen, främst i frågor som berör lagring och säkerhet.

  – Samarbetet med Microsoft har gjort att vi genom åren alltid har kunnat säkerställa en hög kvalitet i vårt produktutbud trots den snabba teknikutvecklingen, säger Bert-Inge Hogsved, grundare och vd för Hogia.

  Läs mer om samarbetet mellan Hogia och Microsoft ​här. 

 • Svensk teknisk chef får internationellt eftertraktad utmärkelse – blir IASA Fellow

  Daniel Akenine till vänster får utmärkelsen av Paul Preiss i närvaro av ett 50-tal inbjudna svenska och internationella IT-arkitekter

  Daniel Akenine är Nationell Teknikchef för Microsoft och utmärkelsen IASA Fellow kommer efter ett decennielångt engagemang inom IT-arkitektur. Ordförande och vd i IASA International, Paul Preiss, motiverar valet.

  – Daniel får utmärkelsen för sitt snart tioåriga arbete inom IT-arkitektur där han bland annat varit instrumentell i att ta fram de svenska rekommenderade IT-arkitektrollerna samt sitt arbete med ”Boken om IT-arkitektur”. Båda används idag som IT-ramverk av de flesta stora organisationer i Sverige. Daniel förkroppsligar alla Fellowship egenskaper genom sin förmåga till vision, innovation samt passion för IT-arkitektur och arkitekter, avslutar Paul Preiss.

  Daniel delar utmärkelsen med mycket namnkunniga forskare och IT-arkitekter som till exempel Grady Booch, IBM Fellow och Chief Scientist Software Engineering vid IBM, Miram Grace, Technical Fellow vid Boeing och Len Bass på Software Engineering Institute, Carnegie Mellon.

  – Ett IASA Fellowship är den högsta internationella utmärkelsen man kan få inom området IT-arkitektur. Som den femtonde i världen och en av de få utanför USA är jag hedrad, ödmjuk och stolt, säger Daniel Akenine.

  Daniel Akenine är Nationell Teknikchef på Microsoft Sverige. Han är medlem av ISO’s internationella expertgrupp för molnstandarder, styrelseledamot i Dataföreningen Stockholm, Cloud Sweden och EuroCloud, undervisar på KTH och är ordförande för Iasa Sverige. Han är medgrundare till två svenska teknikföretag och har patentansökningar i Europa och USA inom tillämpad kryptering. Daniel har en forskat kring hjärnan på Karolinska Institutet, varit utvecklare och arkitekt på Nasdaq OMX och lead architect för ett av de största kreditgivningssystemen i Europa. Daniel har också etablerat sig som romanförfattare med teknikthrillern ”11 gram sanning”.

 • Magine TV tar steget in i Windows Phone

  Idag lanseras Magine TV’s nya app till Windows Phone. Med den helt nya appen kan svenska användare nu njuta av ett stort utbud av underhållning – var som helst, när som helst.

  Intresset för Windows Phone ökar konstant och med det fortsätter även apputbudet i Windows Store att växa. Senaste tillskottet är Magine TV som låter användare i Sverige ta del av innehållet från 67 populära kanaler som till exempel CNN, Comedy Central, Discovery, MTV och Disney Channel direkt på telefonens skärm.

  - Att Magine TV nu väljer att lansera sin tjänst till Windows Phone är ett kvitto på det stora intresse som finns för vårt operativsystem. Det är väldigt roligt att välkomna Magine TV till Windows Phone vilket ytterligare stärker vårt utbud av appar,säger Klas Hammar, affärsområdeschef Windows och Surface på Microsoft.

  Den molnbaserade Magine TV-appen låter Windows Phone-¬användarna bestämma var och när de vill se sina tv¬-program via en catch¬up-funktion. Dessutom går det att pausa och spola i live¬program. Alla nya användare som registrerar sig får dessutom prova tjänsten gratis i 30 dagar.

  - Magine TV’s app för Windows Phone gör det lätt för användarna att hitta sina favorit-program genom ett enkelt, snyggt och intuitivt gränssnitt. Vi når nu en ännu större grupp tittare som kan ta del av Magine TV:s unika kombination av live¬tv, start¬over och catch¬up i en och samma tjänst, säger Alexander Jamal, Sverigechef Magine TV.

  Magine TV finns sedan en tid som app i Windows 8 för dator och surfplatta.
  Magine TV är en svensk satsning som finns etablerad i Sverige sedan 2013, i Tyskland sedan våren 2014 och med lanseringar på nya marknader planerade för 2015.


  Ladda hem Magine TV till Windows Phone här.

 • Lumia 535 bakom kulisserna på Eurovision Song Contest

  Microsoft är officiell teknisk partner till världens största tv-sända underhållningsprogram – Eurovision Song Contest i Wien på lördag. Bland annat har 800 Lumia 535 delats ut bland volontärerna för att bidra till att jättearrangemanget flyter smidigt och inte slutar i ett tv-mässigt Waterloo.

  Eurovision Song Contest är inte bara världens största tv-underhållning. Den medför enorma tekniska utmaningar. Tänk er själva – i finalen kommer 27 artister och grupper att uppträda med tävlingsbidrag, alla med sin egen, ofta spektakulära, scenshow, enligt ett snävt tidsschema som måste hållas för att tv-bolagen från 45 länder och den beräknade tittarskaran på 195 miljoner ska vara nöjda.

  För den som arbetar mitt i kaoset kan det lätt kännas som att vara fångad i en stormvind. Därför är Microsofts roll som officiell teknisk partner något som vi berättar om med en lätt känsla av eufori. Vi arbetar på Eurovision Song Contest med röstning, realtidsöverföring i form av ljud och samordning av mer än 1 700 journalister, 800 volontärer, och tv-stationer.

  Microsoft delar ut totalt 800 Lumia 535-smartphones till volontärerna som gör det viktiga jobbet bakom kulisserna. Telefonen som är utrustad med 5-megapixelkamera, femtumsskärm och 1 Gb minne och full med smarta lösningar för kommunikation blir ett viktigt hjälpmedel för att få alla framträdanden att rulla enligt schemat. All intern kommunikation och samordning sker via Yammer – ett internt socialt nätverk för journalister, volontärer och partners i över 45 länder för att kunna utbyta all information som krävs både innan, efter och under finalen.

  Microsofts molnplattform Azure innehåller tjänster för beräkning, data, nätverk och den officiella applikationen - som tillsammans bildar ryggraden i den IT-infrastruktur som finns bakom Eurovision Song Contest. Den ska kommunicera med 195 miljoner tv-tittare från mer än 45 länder, 1300 deltagare från 40 länder och förstås de 800 volontärerna. Microsoft har även byggt den officiella Eurovision Song Contest-appen som tar dig närmare hädelsernas centrum än någonsin tidigare.

  När vi fått detta sagt återstår bara att hålla tummarna för Måns Zelmerlöw i kvällens semifinal och att han svävar hem efter finalen som en hjälte, i gyllene skor.

  Ha en härlig Eurovision-helg!

 • Patrik von Knorring vinnare av Excel-SM 2015

  Excel-SM avgjordes under onsdagskvällen på Microsofts huvudkontor. Bland 241 tävlande återstod slutligen en segrare. Patrik von Knorring, verksamhetscontroller på Constrera är svensk mästare i Microsoft Excel.

  f.v. Jimmy Angrén, Patrik von Knorring, Johan Engman, samtliga finalister i Excel-SM 2015

  I år firar Microsoft Excel 30 år. Det populära kalkylprogrammet uppskattas av många och är ett viktigt arbetsverktyg. Inför 30-årsfirandet arrangerades Excel-SM för första gången och den första tävlingen av sitt slag lockade tävlingssugna Excel-proffs från massa olika företag och organisationer.

  Över 240 personer anmälde sig till kvaltävlingen som bestod av tre delmoment; 100m spreadsheet, Grafbalett och Formelbrottning, och som alla byggde på snabbhet i struktur, databehandling och visualisering i programmet. Efter tuffa prövningar stod till sist tio finalister klara för att visa upp sin färdigheter i finalen.

   – Det var en rafflande och jämn final. Jag är imponerad av samtliga finalister och det är kul att se passionen som finns för Excel. När finalen gick var det helt tyst i rummet av koncentration både hos publiken och dem som tävlade, säger Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  Den slutgiltiga drabbningen stod mellan Jimmy Angrén, Energiexpert på Navic energipartner, Johan Engman, Operations manager på GoExcellent Sweden och Patrik von Knorring, verksamhetscontroller på Constrera. Finalen avgjordes inför en förväntansfull publik på Microsofts kontor i Akalla där det även hölls Öppet Hus. Patrik von Knorring stod till sist som slutgiltig segrare och är därmed den första svenska mästaren i Excel.

  Hur känns det att vinna finalen i Excel-SM 2015?

  "Det känns lite overkligt att vinna, speciellt eftersom Excel är så mångsidigt och det är svårt att vara bäst på allt. Men nu har jag ett fint pris att lägga på CV:t", säger Patrik von Knorring, vinnare av årets Excel-SM.

  Hur ska du fira?

  "Jag ska faktiskt träffa några kollegor och ta en öl", säger Patrik von Knorring.

  Patrik von Knorring delade efter prisutdelningen med sig av sina bästa tips och snabbkommandon i Excel, bland annat favoritformeln "SUMPRODUCT".

  Kvällens domare, Lukas Lilja, passade även på att dela med sig av tips till den som vill vinna Excel-SM nästa år.

  "Den som vill vinna måste äta celler till frukost, grafer till lunch och tabeller till middag", säger Lukas Lilja, domare och delarrangör av Excel-SM 2015.

  Tidseffektivt med Power Pivot

  Efter finalomgången presenterade Peter Silander, controller på Microsoft, alternativa lösningar på de problem de tävlande fått lösa.

  "Det finnas alltid olika sätt att lösa en uppgift på. Och de funktioner jag presenterat är möjliga om du kör med Power Pivot, ett tillägg i Excel som är en del i Office 365-paketet. Med nya funktioner sparar du tid och kan visualisera mängder av data på ett lättförståeligt och snyggt sätt", säger Peter Silander.

  Vill du bli nästa års vinnare? Läs mer eller skaffa den senaste versionen av Office 365 där Excel ingår här.

  För mer information kontakta:

  Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  E-post: hekap@microsoft.com

  Tele: +46 7 340 828 33

   

 • Microsoft är en av Nordens mest attraktiva arbetsgivare!

  När Universitets och högskolestudenter från de nordiska länderna röstar fram sina drömarbetsgivare placerar vi oss bland de mest attraktiva arbetsgivarna! Det visar Universums årliga karriärundersökning, som besvarats av 38 500 universitets- och högskolestudenter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

  "Vi är såklart otroligt hedrade av att IT-studenter vill arbeta hos oss. Microsoft genomgår hela tiden spännande förändringar och vi ligger i framkant både vad gäller innovation och personalfrågor", säger Helena Sjöberg, HR-chef på Microsoft i Sverige.

  ”De arbetsgivare som placerar sig högt på rankingen har lyckats i sitt talangarbete, och har därmed tagit ett avgörande steg mot fortsatt framgång. Aldrig förr har en organisations framgång varit så beroende av dess humankapital, och arbetsgivare som inte förstår vikten av att attrahera och rekrytera  rätt personer kommer att få kämpa för sin överlevnad.”, säger Petter Nylander, vd på Universum.

  Den fullständiga rankingen finns på

  www.universumglobal.com/nordic2015

 • Iberia Express når nya höjder med Microsoft Azure

  Iberia Express bygger en ny e-handelsplattform och satsar fullt ut på Microsoft Azure. Satsningen resulterar bland annat i en tre gånger så stor försäljning online än föregående år samtidigt som Iberia Express sparar 50% av sina utvecklingskostnader och 30% av sina infrastrukturkostnader.

  - We decided on the cloud solution supported by Azure, with SQL as the database and .Net for all the front end developments, because it covered our needs from a global perspective. The Microsoft proposal was a cut above those of its competitors with respect to five main assets; flexibility, functionality, cost, guarantees, resources and partners, säger Ricard Falomir, CIO på Iberia Express

  Bakgrunden till att Iberia Express väljer att satsa på en ny e-handelspalttform är att flygbolaget vuxit snabbt på marknaden under de tre år som dotterbolaget funnits. Antalet passagerare såväl som antalet flygningar har under åren ökat kraftigt. Utöver det behöver Iberia Express löpande anpassa sitt erbjudande efter hur Iberia Group utvecklar sin affär. Och det är svårt, dyrt och tidskrävande att göra när du sitter på en gammal lösning som på flera sett är komplex och svårarbetad.

  Valet föll därför på Microsoft Azure och en .NET-lösning. Med Microsoft Azure på plats har Iberia Express lyckats halvera sina utvecklingskostnader samtidigt som infrastrukturkostnaderna minskat med 30%. Samtidigt som företaget sparar pengar kan Iberia Express nu öka antalet uppdateringar av plattformen vilket bland annat lett till en tre gånger så stor försäljning online än föregående år.

  - We had a less agile platform that was more complex to manage and maintain, and required enormous economic effort in the event of the slightest change, säger Ricard Falomir, CIO på Iberia Express

  - Today, we can safely say that the new site allows us to offer more services to our customers more quickly, and this has enabled us to triple our sales. Furthermore, we have achieved the IT objectives, as we did it in record time, while saving costs in infrastructures and systems, säger Silvia Mosquera, CCO på Iberia Express

  Microsoft Azure förbättrar även Iberia Express möjligheter att monitorera webbtrafiken samt jobba med SEO och SEM i sina kampanjer. Genom att koppla metadata från branschspecifika sökmotorer (t.ex. Skyscanner och Kayak) mot BI and Data Analytics mot Azure-plattformen skapar Iberia Express bra beslutsunderlag som de använder för att utveckla sitt erbjudande.

  Iberia Express är ett dotterbolag till Iberia Group, Spaniens största flygbolag, och har mer än 475 anställda och över 27 000 flygningar per år. Dotterbolaget ses som ett lågprisalternativ och flyger huvudsakligen kort- och medium-distans (max ca 6 timmars flygningar).

   

  Summerat

  UPPGIFT

  Att utveckla en ny e-handelsplattform som är mindre komplex än den tidigare. Målet är en mer agil lösning för att snabbt erbjuda uppdateringar som efterfrågas bolagets resenärer.

  LÖSNING

  Microsofts molnplattform Microsoft Azure och .NET-lösning.

  RESULTAT

  En modern e-handelsplattform som ökat försäljningen samtidigt som den reducerat Iberia Express kostnader. Med den nya plattformen kan Iberia Express snabbare och enklare rulla ut uppdateringar och arbeta med Big Data för att utveckla sitt erbjudande.

  Om Iberia Express

  Iberia Express grundades 2012 som ett dotterbolag till Iberia Group, Spaniens största flygbolag. Iberia Express är ett lågprisflygbolag som huvudsakligen flyger på kort- och medium-distans (max ca 6 timmars flygningar). Företaget har mer än 475 anställda och över 27 000 flygningar per år.

  http://www.iberiaexpress.com/en/home

 • Här är finalisterna till årets Excel-SM

  Den 20 maj är det final i Excel-SM på Microsoft svenska huvudkontor i Akalla. För att kvalificera sig till mästerskapet var de tävlande tvungna att visa prov på fingerfärdighet under tidspress.

  Finalisterna i Excel-SM:

  Pamela Davidsson, Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE)

  Erik Svärd, Santander Consumer Bank

  Tobias Ahlqvist

  Jimmy Angren, Navic Energipartner.

  Jens Ejheden, CFI Group

  Patrik Von Knorring, Constrera

  Rebecca Stålnacke, Rikshem

  Johan Engman, GoExcellent Sweden AB

  Tobias Wagenknecht, Carlson Rezidor Hotel Group

  Marc Axelsson

  Kvalet bestod av tre delmoment som byggde på smidighet, databehandling och visualisering i det omnämnda kalkylprogrammet. Efter hård prövning står tio finalister klara. Sammanlagt tävlande 241 personer om en finalplats i Excel-SM, men bara tio lyckades kvala in till finalen. Bland de tio finns allt från HR-chefer till riskanalytiker.

  ”Uppgifterna var inte jättesvåra, men det var ändå knepigt att få till det på rimlig tid”, kommenterade Pamela Davidsson, projektledare på .SE, i intervju med Dagens Analys.

  Snabbhet kommer att vara en viktig aspekt i finalen. Hur de tävlande fördelar sin tid spelar stor roll när det ska avgöras vem som är svensk mästare i Excel.

  ”Nu ser vi fram emot en spännande final!”, säger Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  I samband med finalen den 20 maj är det Öppet Hus hos Microsoft och alla är välkomna att besöka kontoret i Akalla. Kan du inte vara på plats i samband med finalen? Följ tävlingen på #ExcelSM.

   

   

 • Stort intresse för Excel-SM

  Anmälan är stängd och Excel-SM blir större än väntat. Mellan den 27 april och 6 maj tävlade sammanlagt 241 personer om en plats i mästerskapet. Finalen äger rum den 20 maj klockan 17.00 på Microsofts svenska huvudkontor i Akalla.

  – Jag visste inte att vi hade så många Excel-älskare i Sverige? Det är väldigt kul att intresset är så stort och att så många har anmält sig. Excel-SM blir riktigt spännande, säger Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  Excel firar 30 år och Microsoft arrangerar Excel-SM för att fira det uppskattade kalkyl- och datahanteringsprogrammet. Intresset kring tävlingen är stort och nu ska de tio snabbaste Excelentusiasterna slåss för en plats i finalen.

  I samband med finalen den 20 maj genomförs en delfinal där de tio finalisterna ska bli tre, för att slutligen mötas i en spännande sista omgång. Finalen sker inför den besökande publiken, på storskärm, och i slutet av dagen har Sverige sin första svenska mästare i Excel.

  Den 20 maj är det Öppet hus för alla som vill ta del av tävlingen på plats i Akalla. Här får tävlande och besökare, mer än möjligheten att följa mästerskapet, en kväll med mingel och chansen att träffa andra som är intresserade av Xbox, Windows, Windows Phone och självklart – Excel.

  Kan du inte vara på plats i samband med finalen? Följ tävlingen på #ExcelSM.

  Vill du komma som åskådare den 20 maj?

  Anmäla dig via denna länk.

  Tävling och Öppet Hus sker på Microsofts kontor den 20 maj. Besökadress:

  Finlandsgatan 36, 164 93 Kista

  Närmaste T-bana: Akalla

  För mer information kontakta:

  Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  E-post: hekap@microsoft.com

  Tele: +46 7 340 828 33

 • Microsoft donerar IT för 300 miljoner kronor till svenska ideella organisationer

  Microsofts donationer har nått en milstolpe i Sverige. Sedan 2010 har Microsoft genom partnern TechSoup donerat IT åt svenska organisationer till ett värde av 318 miljoner kronor.


  Ideella organisationer står inför stora utmaningar när it-system och program ska hänga med i den allt snabbare digitaliseringstakten. Förväntningarna på organisationers it-tjänster är höga - trots att det är något de sällan har resurser för. Detta skapar också ett stort tryck på it-ansvariga som känner stor press när de ska flytta sina system och data till molnet.

  Sedan 2010 samarbetar Microsoft i Sverige med donationspartnern TechSoup för att ge ideella organisationer tillgång till de senaste produktivitetsverktygen och programmen som ingår i Office 365. Detta gör det möjligt för organisationer att lägga sina resurser på sin kärnverksamhet, oavsett om det är fotbollsträningar eller katastrofhjälp i utlandet.

  För organisationer innebär donationer av Office 365 att man kan bli effektivare i sitt arbete och gör det lättare att nå sina mål utan att behöva investera i dyr it-utrustning.  Office 365 garanterar en hög säkerhet och integritet och ändå kan man arbeta flexibelt, säger Andreas Ericsson, verksamhetsledare TechSoup Sverige.

  Hittills har 1150 organisationer fått sammanlagt 2217 donationer till ett värde av 318 miljoner kronor. Och 268 organisationer har fått totalt 16 000 Office 365-konton donerade med hjälp av TechSoup. Donationerna innebär en ekonomisk avlastning för ideella organisationer som ofta har små resurser och förlitar sig på medlemmarnas ideella arbete och engagemang. Donationerna gör även organisationerna mer produktiva, då medlemmar i större utsträckning kan samarbeta oberoende av tid och plats, och hitta de dokument och register de behöver i molnet.

  Med hjälp av Techsoup tas den ekonomiska faktorn ur ekvationen för Ideella organisationers It-utveckling. De får också verktyg som gör det möjligt för dem att få ut mer av varje ideell timme när tekniken hjälper medlemmarna att få mer gjort. Vi är väldigt glada att våra produkter och tjänster används för att hjälpa svenska föreningar i deras arbete, säger Niklas Danell, produktchef för Office 365 på Microsoft i Sverige.

  TechSoup Sverige har funnits sedan 2010 och jobbar för att erbjuda IT-produkter till den ideella sektorn. Donationer av Office 365 till ideella organisationer, stiftelser och samfund har Microsoft och TechSoup samarbetat med sedan september 2013 och hittills har 250 organisationer digitaliserat sitt arbetssätt för över 16 000 användare.

  Donationerna sker mot en mindre administrationsavgift och bland de organisationer som fått Office 365 donerat syns bland annat Friluftsfrämjandet, Läkarmissionen, Hjärt-Lungfonden, PRO, Scouterna och We Effect.

  Microsofts donationer genom TechSoup i siffror

  On Premise
  Antal genomförda donationer: 2 117
  Antal organisationer som fått stöd: 1 155
  Antal donerade licenser: 53 921
  Värde ink moms: 318 552 132 kr

   

  Mest populära produkter: Antal
  Windows: 11 779
  Office standard: 9 876
  Office pro plus: 8 071
  Windows server user/device cal: 6 890
  Core user cal suite: 5 532
  Dynamics CRM cal: 1 282

   

  För mer information kontakta:

  Andreas Ericsson, TechSoup Sverige

  E-post: andreas.ericsson@techsoup.se

  Mob: 070-595 77 81

  Samuel Skwarski, PR-ansvarig på Microsoft

  E-post: v-saskwa@microsoft.com

  Mob: 070 969 29 40