Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Windows 10 – ett nytt kapitel för Microsoft

  I onsdags presenterade vi en rad spännande nyheter för Windows 10 med nyheter för bland annat Office, Skype, Windows Phone och Internet Explorer.

  En stor nyhet är en gemensam app-plattform som gör det enkelt för utvecklare att anpassa en applikationer för alla olika typer av Windows 10-enheter.
  Läs mer på Building Apps for Windows-bloggen vad Windows 10 innebär för utvecklare.

  Med Windows 10 introducerar Microsoft en uppdaterad version av Office som har stöd för touch för att erbjuda samma upplevelse oavsett enhet.
  Läs mer på Office-bloggen om hur Windows 10 påverkar Office-programmen.

  Alla användare som idag har en smarttelefon med Windows Phone 8.1 kan gratis uppgradera till Windows 10 när operativsystemet lanseras.
  Läs mer på Lumia Conversations om vad Windows 10 innebär för våra smarta telefoner.  Till Windows 10 kommer Microsoft att introducera en ny webbläsare som går under kodnamnet ”Project Spartan”.
  Läs mer på IEBlog om Project Spartan.

  Skype är integrerat i Windows 10 för att vara navet i användarens kommunikation, oavsett om den sker på telefon, surfplatta eller dator.
  Läs mer på Skype Big Blog om kopplingarna mellan Windows 10 och Skype.

 • Microsofts integration av Office 365 och Moodle transformerar lärandet

  Plugins utvecklade av Microsoft Open Technologies och Remote-Learner gör det möjligt för Moodle-användare att arbeta snabbare och effektivare.

  Microsoft Open Technologies Inc, presenterade i veckan en integration av Microsoft Office 365 och Moodle, en programvaruplattform för e-lärande med öppen källkod. Anthony Salcito, Vice President för Worldwide Education på Microsoft, talade om integrationen på seminariet "The Role of Technology in Transforming Education” under onsdagens BETT-konferens i London.

  ”I nära samarbete med Remote-Learner har vi tagit fram en teknisk lösning för en av de populäraste plattformarna för e-lärande med öppen källkod, med siktet inställt på att erbjuda ett sömlöst arbetsflöde för både Moodle och Office 365 användare” säger Jean Paoli, Chef för MS Open Tech.

  ”Genom att arbeta nära Moodles community kommer MS Open Tech fortsätta att ta emot feedback, underhålla, förbättra och utveckla nya funktioner.”

  Office 365 och Microsoft Services pluginsen för Moodle har öppen källkod och integrationen inkluderar även OneDrive for Business, OneNote och Office 365 Outlook kalender. Integrationen möjliggör en mer produktiv upplevelse genom att förbättra arbetsflödet för lärare och elever på flera plan:

  • Enklare åtkomst. Användarnamn och lösenord för Office 365 fungerar nu i Moodle, så att användaren slipper komma ihåg olika inloggningsuppgifter. Moodle finns också tillgängligt från Office 365 app launcher, vilket innebär att du bara är ett par klick ifrån appar som Delve, Outlook och Sharepoint.
  • Arbeta offline. Kurser i Moodle kan nu inkludera Office dokument som kan redigeras på alla enheter – även utan internetanslutning.

  • Mobilvänlig. Kalenderhändelser och deadlines i Moodle synkroniseras med Office 365 och syns i alla mobila enheter som stödjer Exchange – inklusive iOS, Android och Windows.

  • Redo för klassrummet. Med integrationen av Moodle och Office 365 kan lärare enkelt bädda in interaktivt material och online-lektioner skapade i PowerPoint med Office Mix. Lektionerna kan innehålla både ljud, video, interaktiva simuleringar och uppgifter. Dokument sparade i OneDrive for Business kan dessutom automatiskt kopplas ihop med Moodle-kurser. Uppdateringar i dessa dokument visas sedan som länkar i Moodle, vilket effektiviserar versionskontroll och förenklar integrationen av innehåll som sparats i molnet.

  "Vi är glada att kunna arbeta med Microsoft för att integrera Moodle med Office 365 -plattformen. Med Office 365 plugins för Moodle fortsätter Microsoft att visa sitt engagemang för att öppen källkod och utbildning ", säger Jason Cole, VD för Remote-Learner.

  "Lärare och handledare som har både Moodle och Office 365 kan nu skapa helt nya inlärningsupplevelser som utnyttjar kraften i båda plattformarna. Moodle-administratörer kan sedan distribuera de nya funktionerna med vetskapen att de har stöd från både Microsoft och Moodle Partner -nätverken."

  Ladda ner Office 365 plugins för Moodle här.

  Hitta mer information om Remote-Learner här.

  Läs Anthony Salcitos bloggpost om Moodles integration med Office 365 här.

 • Windows 10 - nästa generation av Windows

  Idag presenterade Microsoft nästa kapitel för Windows, samma upplevelse oavsett enhet och plats med Windows 10. Bland nyheterna finns nya funktioner för 2-i-1-datorer, applikationer som fungerar lika bra på telefonen som på datorn samt helt nya spännande produkter som Microsoft HoloLens och Microsoft Surface Hub.

  Windows 10 lanseras under andra halvan av 2015 men redan ikväll presenterade Microsoft en rad nyheter för Windows 10. Användare som idag har enheter med Windows 7, Windows 8.1 och/eller Windows Phone 8.1 kommer kostnadsfritt kunna uppgradera till Windows 10 under första året efter lanseringen. Windows 10 erbjuder en sömlös användarupplevelse oavsett vilken enhet som används, från små smarta prylar till stora företagsdatacenter. Windows 10 finns med dig överallt oavsett om du använder din Xbox, surfplatta, telefon eller dator.

  Under kvällen presenterades även en gemensam app-plattform. För utvecklare innebär det att en applikation endast behöver skrivas en gång sedan är det enkelt att anpassa applikationen för olika typer av Windows 10-enheter.  Nya Windows fungerar perfekt med 2-i-1-datorer och får en ny funktion som per automatik identifierar om det finns ett tangentbord inkopplat eller om det är lämpligast med pekskärmsläge vilket ger en bättre och smidigare användarupplevelse.

  I Windows 10 har vi också förbättrat spelupplevelsen med DirectX 12. En ny Xbox App med fördjupad integration till Xbox Live gör att du kan spela nya spel tillsammans med dina vänner oavsett om ni använder Xbox One eller en PC.

  En ny webbläsare som går under kodnamnet ”Project Spartan” introduceras med Windows 10. Bland nyheterna finns bland annat ett nytt läge för att läsa texter, nya möjligheter att interagera och dela webbsidor samt inbyggt stöd för Cortana (Microsofts virtuella assistent). En uppdaterad version av Office, med stöd för touch, lanseras med Windows 10 för att erbjuda samma upplevelse oavsett enhet.

  Utöver det presenterade Microsoft två helt nya produkter kopplade till Windows 10. Microsoft HoloLens och Microsoft Surface Hub. Med Microsoft HoloLens blir Windows 10 världens första holografiska operativsystem och erbjuder helt nya möjligheter att skapa, njuta av underhållning, kommunicera och ta del av information. Microsoft Surface Hub är en 84-tums enhet med inbyggda kameror, sensorer och mikrofoner. Enheten är skapad för arbetet och låter dig samarbeta med dina kollegor oavsett om ni är i samma konferensrum eller på olika platser i världen.  En ny version av Windows 10 Technical Preview kommer tillgängliggöras inom en vecka. Alla funktioner som presenterades ikväll är inte inkluderade i kommande Technical Preview.

  Läs om alla nyheter som presenterades ikväll på Windows-bloggen.

  Läs mer om vad Windows 10 inbär för spel och spelare på Xbox Wire.

 • Träffa Microsoft på BETT 2015

   

  Imorgon inleds BETT i London - en världsledande skolkonferens med fokus på it och lärande. BETT pågår mellan den 21-24 januari och besöks årligen av över 35 000 lärare, rektorer, IKT-pedagoger och skolutvecklare.

  Microsoft Sverige finns givetvis på plats tillsammans med några av våra partners; Atea, Caperio och Lin Education. Microsofts monter på årets BETT hittar du på plats D270. En nyhet för i år är att Minecraft tar plats i montern och där kommer Minecrafts roll i skolan att diskuteras. Du hittar hela schemat för Microsofts monter här.

  Vårt tips för den första BETT-dagen är seminariet "The Role of Technology in Transforming Education", där Anthony Salcito, Vice President för Worldwide Education på Microsoft, ska diskutera teknikens roll i att möta de utmaningar som utbildningssektorn står inför. Seminariet sker på BETT Arena kl. 14 - 14.30 under onsdagen.

  På Ateas agenda för BETT står bland annat en intensivkurs i digital allmänbildning tillsammans med Karin Nygårds, en av Sveriges mest omskrivna lärare och initiativtagare till Teacherhack.com. Kursen tar upp allt från kod till nätsmarthet och följs av en workshop med exempel på hur du kan arbeta med kod och digitalkunskap i den egna verksamheten.

  Lin Education har inför årets BETT valt att förlägga sin vistelse till den anrika skolan Beaumont Estate, utanför London. Där kommer det att hållas workshops och föreläsningar inom olika ämnen. Representanter från Microsoft deltar bland annat i diskussioner om molntjänsters förutsättningar och möjligheter i skolan, samt hur vi kan hjälpa skolor ut i molnet på ett smart och tryggt sätt.

  Vill du möta oss på BETT? Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, finns självklart på plats. Du hittar även Joke Palmkvist på hennes twitter.

 • NCC siktar mot molnet

  NCC, ledande bolag inom bygg- och fastighetsutveckling i norra Europa med 18 500 anställda, väljer att gå ”all in” på Microsofts molntjänster med Azure, StoreSimple och Office 365.
   
  Från att ha haft data outsourcad går NCC nu till att lägga stora delar av sitt data hos Microsoft, samt till att börja använda Lync Online, SharePoint Online och Exchange Online.
   
  "En stor anledning till att NCC bestämt sig för Microsofts molntjänster är kostnadseffektivitet. Vi vill kunna minska den totala IT-budgeten och samtidigt satsa mer på verksamhetsnära IT. Då gör den här lösningen det möjligt för oss att sänka kostnaderna på de vanligaste arbetsverktygen eftersom det mesta redan är färdigpaketerat och klart att användas", säger Anders Näslund, Manager, IT Infrastructure på NCC Group IT.
   
  Innan beslutet togs att gå över till molntjänster gjordes en analys under våren, som pekade på att NCC inom vissa områden kunde dra fördel av att ha en mer generell lösning. Datalagring, servrar och e-post är tjänster som hos NCC inte behöver vara specialiserade.
   
  "Analysen ledde bland annat fram till att vi bestämde oss för att gå över till Microsofts molntjänster, en lösning som är kostnadseffektiv och agil. Övergången ska knappt märkas för slutanvändarna", säger Anders Näslund.
   
  I ett första skede flyttas test och utvecklingsmiljöer samt epost. Under våren flyttas även vissa produktionsmiljöer samt nuvarande Lyncmiljö.
   
  "Det är med stor glädje vi välkomnar NCC till Microsofts molnfamilj. Jag tror deras vision om funktionsbaserad IT kommer att bli en ledstjärna som resten av byggbranschen kommer följa i närtid", säger Niklas Danell, Produktchef Office 365 på Microsoft AB.


  För mer information kontakta:

  Anders Näslund, NCC, IT Manager IT Infrastructure
  anders.naslund@ncc.se
  +46702-746298

  Niklas Danell, Produktchef Office 365 på Microsoft AB.
  +468-752 3240
  Niklas.Danell@microsoft.com

 • Microsoft utvecklar CRM-lösningar i ny version av Parature

  Ett år efter köpet av Parature kommer nu nya lösningar med djupare integration till Microsoft Dynamics CRM för att kundernas serviceupplevelse ska bli ännu bättre.

  Idag visar Microsoft nya funktioner i vårens uppgradering av Parature som gör att organisationer och varumärken kan erbjuda sina kunder engagerande självservice över olika applikationer, kanaler och plattformar. Uppgraderingen har fokus på att professionell kundtjänstpersonal blir mer produktiv genom tillgång till kunskap ”ovanför servicekön”. Tjänsterna gör att de snabbare kan förstå problemet, ställa diagnos och ta fram en lösning. Sedan Microsoft köpte Parature har deras teknik för kunskapsstyrning och självservice blivit ett värdefullt tillägg till Dynamics CRM som många kunder använder sig av.

   – Fler och fler människor väljer varumärken som ger dem unika, skräddarsydda och trevliga upplevelser, säger Bob Stutz, corporate vice president Dynamics CRM på Microsoft Corp.

  – Med de möjligheter som Paratures kundorienterade lösning har att tillföra i personligare kundservice i kombination med de tydliga affärsprocesserna och intelligensen i Dynamics CRM får våra kunder de verktyg i den kvalitet som deras verksamhet kräver.

  Mer information om lanseringen finns i Bob Stutz blogginlägg: Blog post by Bob Stutz  

  Här finns också en 17-sidig PDF om alla kommande funktioner att ladda ned: Parature from Microsoft Spring ’15 Release Preview Guide

 • Årets IT-tjej 2015: Dags att söka eller nominera någon du känner!

  IT-branschen behöver lyfta fram fler briljanta kvinnor. Därför letar nu Microsoft för tolfte året i rad efter Sveriges mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjej som studerar data eller IT-relaterade ämnen på heltid på universitet, högskola eller YH-utbildning med minst ett år kvar av sina studier. Om du eller någon du känner är den initiativrika tjej som på något sätt har inspirerat till utveckling och nya idéer under studietiden – då är det läge att ansöka eller nominera!

   

  Årets IT-tjej kommer att ha ett givande år som ambassadör för IT-tjejer med mycket nätverkande och därför ser vi gärna att vår vinnare är aktiv i sociala medier samt student under hela 2015.

   

  Finalisterna bjuds in till ett heldagsevenemang på Microsoft i Akalla den 19 februari 2015 för intervjuer, case-lösning, mingel och andra aktiviteter. Detta är ett utmärkt tillfälle att lära känna företaget, nätverka med Microsofts HR-team och andra nyckelpersoner. Microsoft bjuder sedan in toppkandidaterna till Universum Awards på Berns i Stockholm den 11 mars där en av dem koras till Årets IT-tjej 2015.

   

  Vinnaren bjuds in till många olika spännande och inspirerande evenemang under året, och får en egen mentor på Microsoft. Dessutom blir vinnaren en förebild och ambassadör för IT-intresserade tjejer i hela landet, och blir medlem i ett slutet nätverk av tidigare IT-tjejsfinalister som nu är verksamma i branschen. Som ambassadör för Microsoft får Årets IT-tjej självklart också en spännande hårdvaruprodukt. Läs mer på Universums tävlingssida.

   

  Missa inte möjligheten till ett fantastiskt år med en egen mentor på Microsoft och massor av evenemang och event!

   

  Ansök eller nominera här senast den 9 februari 2015.

 • Lästips i mellandagarna: Microsofts Bonnie Ross om mångfald i spelbranschen

  När Bonnie Ross tog över Halo, Microsofts största tv-spels franchise, ärvde hon ett Halo 4 manus med endimensionella kvinnliga karaktärer där männen var de spelbara huvudpersonerna. Sedan dess har hon arbetat med ett team av författare och designers för att skapa en värld med starkare kvinnor. Det är en delikat balansgång som många i spelbranschen står inför, att göra förändringar för att nå en större publik som inkluderar kvinnor, utan att alienera de mestadels manliga hardcore fansen.

  I en intervju med den amerikanska tidningen Bloomberg berättar Bonnie Ross att målet med att skriva om Halo 4 manuset var att "skapa ett universum, ett spel och en miljö som är tilltalande för en bred målgrupp".

  Bonnie Ross skapade Halo studion 343 Industries och har drivit den sedan 2007. Hittills har hennes formel fungerat. Försäljningen av Halo-serien har överträffat alla förväntningar och man siktar ännu högre inför 2015 års lansering av Halo 5: Guardians.

  Mångfald var ett fokus när Bonnie Ross byggde upp 343 Industries, som namngetts efter Halo tecknet 343 Guilty Spark. Att skapa studion var "galet", säger hon. "Det var det mest utmanande jag någonsin gjort."

  Spelet var sex år gammalt vid tidpunkten och "jag ville säkra att vi kunde fortsätta ytterligare tre decennier", säger Bonnie Ross. En del av uppdraget var att se till Halo hade "karaktärer som människor kan identifiera sig med - både heroiska kvinnor och heroiska män".

  Kvinnlig huvudperson i Halo är den allvetande Cortana. Hon hjälper den tystlåtna Master Chief i hans kamp att rädda världen från aliens. Hennes stiliserade form kan anses vara typisk för hur kvinnor skildras i spel, men den feministiska spelutvecklaren Brianna Wu förklarar att komplexiteten i Cortanas karaktär kompenserar för hur hon ser ut. "Hon är varje bit Master Chiefs jämlike i denna berättelse."

  Andra kvinnliga karaktärer är den pansarinkapslade krigaren Sarah Palmer och forskaren Dr Catherine Halsey. "De senaste fyra åren har vi jobbat med att föra in fler karaktärer och många av dem är kvinnor," säger Bonnie Ross. "Det är en väldigt stark, intelligent uppsättning kvinnliga karaktärer."

  Bonnie Ross är ingenjör i grunden och började på Microsoft för mer än 20 år sedan som teknisk skribent. Att skapa tevespel tycker hon är "en fantastisk blandning av konst och teknik." Fler kvinnor borde prova, säger hon, men det är inte ett uppenbart karriärval för kvinnor.

  Bonnie Ross chef, Phil Spencer, som driver Xbox divisionen, bekräftar också att hennes befordran har hjälpt företaget att rekrytera fler kvinnor.

  "När du försöker attrahera människor till din plattform är det viktigt att du har innehåll som representerar mångfalden på planeten, och en mångfald bland våra medarbetare kan hjälpa till att göra det," säger Phil Spencer. "Vi vill att alla ska spela Xbox."

  "Det är verkligen viktigt för oss att lyfta unga kvinnliga talanger, eftersom de är framtiden. Kvinnor på toppjobb hjälper till att locka dem," säger Bonnie Ross. "Det är viktigt att visa på ledande roller i branschen som alla människor kan sträva efter."

  Se filmen där Bonnie Ross visar vad hon gör på jobbet här.

  Läs hela artikeln här: Microsofts Ross bryter normen i mansdominerade tevespel

 • Hitta Sveriges bästa arbetsplatser (om du måste) i jul

  Jul och nyår står för dörren. I dessa tider är det vanligt att blicka tillbaka och det är tydligt att väldigt mycket har hänt hos oss under det senaste året. Lanseringar har avlöst varandra och vi har fortsatt att öppna upp oss som företag. Våra tjänster kan användas oavsett plattform samtidigt som vi fortsätter erbjuda produkter av yppersta klass – där Surface Pro 3 är ett exempel.

  Vår ambition är att göra det enkelt för våra användare att få saker gjort (eller get *** done som vi säger på Microsoftiska). Surface Pro 3 är ett fysiskt exempel på hur vi tar det bästa av två världar, en dator och surfplatta, och låter dig som användare bestämma hur den ska användas. Det är du som sätter begränsningarna.

  Det var med flexibilitet i åtanke som vi tog fram kampanjen #mittkontor. En tjänst som hjälper dig, vem du än är, att hitta inspirerande platser för att skriva, jobba, blogga, vara kreativ eller bara få arbetsro. En tjänst som bygger på att du och jag kan hjälpa och inspirera varandra.  Under hösten har vi genomfört en rad intervjuer med inspirerande personer som får saker gjort på sitt sätt – och gärna på distans. Den långa julledigheten är en tid för inspiration, och därför vill vi lyfta fram några av dem som vi intervjuat med en förhoppning att vi ska inspirera dig.

  Läs vad Social by default-profilerna Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Niclas Strandh berättar om sitt flexibla arbete. DJ:ande Henrik Löwenhamn ger en inblick i det rytmiska arbetet på Gotland medan Sveriges ledande IT-bloggare Tommy K Johansson berör det småländska lugnet. Dryckesentreprenören David Langetoft jobbar bäst från bilen medan Paulina Modlitba Söderlund delar favoritarbetsplats med nationalskalden Astrid Lindgren. Träningsprofilen Terese Alvén jobbar gärna i farten. McDonalds digitala chef Kajsa Dahlberg jobbar bäst från kontoret medan futuristen Johan Ronnestam och entreprenören Pingis Hadenius ligger mindre vikt vid den fysiska platsen. Microsoftsprofilerna Karin Zingmark, Jenny Spets Wojarski, Nöjesguidens Pelle Tamleht och bildrebellen Mathias Björkholm får mycket gjort på resande fot.  Läs mer om Surface Pro 3 och #mittkontor

 • Movember: 400 000 skäl att låta IT-mustaschen växa

  IT Mustaschen utmanade IT-branschen, som svarade med att samla in över 400 000 kronor till forskning om prostata- och testikelcancer inom välgörenhetsinitiativet Movember. Samtidigt som branschen lät mustascherna växa hamnade mäns hälsa, sjukdomar och risker i fokus.

  ”Förra året hade Sverige bara 5700 deltagare i Movember och det var inte många i Sverige som visste vad det var då. Det var detta vi ville ändra på med IT Mustaschen,” säger Cato Jensen på Microsoft Sverige, initiativtagare till IT Mustaschen.

  ”När vi startade var vi knappt 300 deltagare och mot slutet på Movember hade vi samlat hela 693 ”Mo Bros” och ”Mo Sistas” från 36 team i IT-branschen. Och detta är bara början,” säger Cato Jensen.

  Man utmanade även IT-bolagen till att gå med på så kallad ”donationsmatchning”, där företagen går med och donerar pengar till initiativet. Microsoft AB, Tieto Sweden AB, Consid AB och Bluegarden AB var alla med och donerade till Movember och stöttade sina anställdas insatser. Totalt samlade IT Mustaschen in 420 471 SEK till Movember-kampanjen.  

  Max Vere-Hodge, Movember Country Manager for Scandinavia, är imponerad av IT-Branschens insats:

  ”Vi blev överraskade av den stora uppslutningen från Sveriges IT-bransch i år. Det har verkligen varit rörande att se så många olika företag gå ihop, donera pengar och involvera sig i kampanjen för att och öka medvetandet kring prostata- och testikelcancer. Tillsammans förändrar vi synen på mäns hälsa,” säger Max Vere-Hodge.

  ”Vi samlade inte bara in en massa pengar till kampen mot cancer, vi har också fått Movember att bli ’top of mind’ inom IT-Sverige,” säger Cato Jensen.

  Movember handlar om att förändra synen på mäns hälsa genom att spara ut sin mustasch under november månad. Mustaschen öppnar för möjligheten att ha riktiga samtal om hälsa och risken för prostata- och testikelcancer, Sverige

  s vanligaste cancerform. Movember bygger på att man ”tävlar” internt inom sitt team och mot de andra teamen som medverkar i IT Mustaschen.

  IT Mustaschen har ett gäng ”vinnare” som förtjänar att uppmärksammas, både som team och individer.

  IT-MUSTASCHEN AWARDS 2014

  Best Mo Team of IT Mustaschen
  Det team som samlade in mest pengar till Movember.
  Vinnare: Microsoft Sverige med 78 Medlemmar och 107 674 kr.

  Team Builder of IT Mustaschen
  Det team som har flest aktiva deltagare.
  Vinnare: Tieto Goes Movember med 179 Medlemmar och 64 876 kr.

  Epic Mo of IT Mustaschen
  Framröstad som den coolaste och mest episka mustaschen bland alla IT Mustascher.
  Vinnare: Mikael Netterheim - Just Let Your Mo Glow (Qlik) och 9 056 kr.

  Mo Bro of IT Mustaschen
  Den Mo Bro som samlade in mest pengar till Movember.
  Vinnare: Cato H Jensen - Microsoft Sverige - 10 408 kr.

  Mo Sista of IT Mustaschen
  Den Mo Sista som samlade in mest pengar till Movember.
  Vinnare: Lena Selever - Microsoft Sverige - 5 313 kr.

  ”Detta var vårt första år med branschutmaningen och nästa år hoppas vi på att bli ännu större. Detta för att budskapet om mäns hälsa ska nå ut till ännu fler. Även om kampen mot cancer är det primära med Movember är också resan från slätrakad till mustasch en rolig resa. Och man får en otrolig gemenskap mellan Mo Bros och Mo Sistas i sitt team,” avslutar Cato Jensen efter en lyckad Movember 2014.

  Stort tack till alla team, individer och bolag som har varit med och stöttat den svenska Movember-kampanjen och vi på Microsoft hoppas att alla branschkollegor är med i IT Mustaschen nästa år!