Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Seapilot lanserar populär app till Windows Phone 8

  Med lanseringen av sin navigationsapp till Windows Phone 8 fortsätter Seapilot sin satsning på mobilitet. Med start idag finns appen tillgänglig att ladda hem kostnadsfritt i Windows Phone Store.

  - Vi är stolta att äntligen presentera vår efterlängtade Seapilotapp till Windows Phone 8 som vi arbetat med länge. Nu finns vi äntligen tillgängliga på de tre stora plattformarna, säger Jens Johansson, VD för True Heading AB.

  Seapilot är en professionell navigationsapp som huvudsakligen är utvecklad för att användas ombord på båten. Med Seapilot kan man på ett enkelt sätt se AIS-data, vilket innebär att du kan se alla båtar och fartyg med AIS-transponder direkt i appen. Dessutom presenteras vindstyrka, vindriktning, lufttryck, temperatur och vattenstånd i realtid via AIS från över 60 väderstationer i Sverige.

  - Vi har ett starkt ekosystem som hjälper dig att få saker gjorda oavsett vilka enheter du använder. Därför tycker vi att det är roligt att även Seapilot väljer att satsa på vårt ekosystem med sina appar till Windows 8 och Windows Phone 8. Deras navigeringsapp stärker vårt erbjudande och tillför mervärde för våra användare, säger Thomas Floberg, Affärsområdeschef för Windows och Surface.

  Sedan tidigare finns Seapilots app till Windows 8. Den re-lanseras i samband med att Windows Phone-appen är klar. Bland nyheterna i uppdateringen finns bland annat
  att appen i sig numera är gratis att ladda ner, att nyregistrerad användare har möjlighet att testa appen och tillgängliga sjökort fritt i 36 timmar från första sign-in, att nya användare därefter kan välja vilka funktioner de vill köpa till. Samma giltiga sjökortsprenumerationer i användarkontot är numera möjliga att nyttjas i såväl Seapilot för Windows 8, Windows Phone 8 som i de övriga operativsystem för phones och tablets där Seapilot kan laddas ner.      

  Alltsedan första lanseringen 2011, har Seapilot utvecklats från en exklusiv iPad-app med endast svenska sjökort, till en universell app för såväl iOS, som Windows 8 och Android och med sjökort i vektoriserat S57-format för större delen av norra Europa och numera även USA och Kanada. Fler länder tillkommer alltefter. Formatet medger regelbundna rättelser av sjökortsdatat på ett effektivt sätt, rättelser som ingår i priset för sjökortsprenumerationen. Seapilot erbjuder, förutom övrig standardfunktionalitet i en sjökortsplotter, även prenumeration för visning av AIS-objekt och väderprognoser direkt i sjökortet.

  Seapilot-appen är kostnadsfri att ladda hem, men kostnader för t.ex. aktuella sjökortsprenumerationer och önskade tilläggsfunktioner tillkommer och finns att köpa via kontot på http://www.seapilot.com/.

  Här laddar du hem Seapilot till Windows Phone 8.

  Här laddar du hem Seapilot till Windows 8.

  För mer information kontakta

  Jens Johansson, True Heading AB
  Mail: jens.johansson@trueheading.se
  Tel. +46 8 6222660

 • Windows Server 2003 – slutdatum 14 juli står fast

  Med 161 dagar kvar till 14 juli när support av Windows Server 2003 upphör är det hög tid för alla som förlitar sig på gammal serverteknik att börja migrera. Frågor har kommit om att flytta datumet men det står fast i enlighet med Microsofts policy för Support Lifecycle.

  – Eftersom det kan vara lite komplicerat att migrera gamla system till nya började vi kommunicera den här dagen ett år i förväg. Supporten har också varat i mer än de tio år som är vår policy. Många har migrerat eller håller på men det är också många som ännu inte kommit igång, som kanske inte förstår riskerna, säger Anders Wendt som är ”nedräkningsgeneral” för Microsoft Windows Server 2003.  

  – För många företag är det ett lyft att byta till en modernare servermiljö eller att flytta in i molnet. På ett stort företag kan det vara ett betydande arbete att migrera, till exempel om de samtidigt passar på att flytta olika funktioner från olika plattformar. Men när flytten är klar får de lägre kostnader, högre tillförlitlighet och möjligheten att utnyttja ett decenniums utveckling av nya funktioner. För att säkerheten ska säkras och för att kunna utnyttja fördelarna med moderna plattformar som Windows Server 2012 R2, Microsoft Azure eller Office 365 är det dags att migrera nu.

  Läs vad Takeshi Numoto, Corporate VP för Cloud och Enterprise Marketing, skriver om Windows Server 2003 på Official Microsoft Blog.

  Här finns information om Microsoft Support Lifecycle Microsoft Support Lifecycle

  Mer information och nedräkning finns på Microsoft Cloud Platform

   

 • Nominera årets IT-tjej innan nästa måndag!

  I dag är det en vecka kvar att skicka in nomineringar till Årets IT-tjej. Är du eller känner du Sveriges mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjej som studerar data eller andra IT-relaterade ämnen? Missa inte chansen att få in en fot på ett av världens största IT-företag, Microsoft.

  IT-branschen behöver lyfta fram fler briljanta kvinnor. Därför letar nu Microsoft efter Sveriges mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjej som studerar data eller IT-relaterade ämnen på heltid på Universitet, Högskola eller YH-utbildning.

  Vår vinnare ska vara student under hela 2015 och ha minst ett år kvar av studierna, ha ett stort intresse och engagemang för IT och vara en driven, entreprenöriell och engagerad person. Årets IT-tjej kommer att ha ett givande år som ambassadör för IT-tjejer med mycket nätverkande och deltagande på olika spännande evenemang. Vi ser därför gärna att vår vinnare också är aktiv i sociala medier.

  Årets IT-tjej är en utmärkt chans till en drömstart på karriären, då vinnaren förutom titeln ”Årets IT-tjej” också får en egen mentor på Microsoft. Vinnaren får dessutom tillgång till ett slutet nätverk av tidigare IT-tjejsfinalister som alla är verksamma i branschen i dag.

  Så om du eller någon du känner är den initiativrika tjej som på något sätt har inspirerat till utveckling och nya idéer under sin studietid – skicka in din ansökan eller nominera någon du tycker borde vinna innan den 9e februari.

  Sista ansökningsdag 9 februari 2015.

  Läs vidare om tävlingen här eller använd #åretsITtjej

  Läs intervjun med förra årets IT-tjej här.

 • Office överallt – mer Office på iOS och Android

  Office-apparna Word, Excel och Powerpoint för iPhone och iPad har idag över 80 miljoner nedladdningar. De ligger på 4+ i betyg och finns på listan över de 10 mest produktiva apparna.

  Den betaversion av Office-apparna som släpptes till surfplattor med Android har via 250 000 nedladdningar prövats på 33 språk i 110 länder. Vi har fått värdefulla synpunkter så vi kunnat förfina och förbättra apparna till en jämn och hög kvalitet över hela Androids ekosystem.        

  Men med de lanseringarna har vi bara skrapat på ytan av vad vi kan göra för att skapa förutsättningar att göra mer i en värld präglad av mobilt först, molnet först – idag kommer två nyheter som tar oss ett steg till på vår resa.  

  Först, vi tar bort ”beta” på våra Office-appar för Android. Från och med nu kommer Word till Android-platta, Excel till Android-platta och PowerPoint till Android-platta finnas i Google Play för nedladdning utan kostnad liksom populära OneNote till Android. Om du som konsument laddar ned filen och loggar in med ett Microsoft-konto kan du skapa och redigera filer gratis. För premiumtjänster behöver du prenumerera på Office 365. Om du har Office via ett företag eller annan organisation är din Android-platta nu ytterligare en enhet du kan använda. Läs mer på Office for Android.      

  – Sverige är ett land med hög penetration av surfplattor och att det känns bra att nu även kunna erbjuda Office för Android-plattor, något våra kunder efterfrågat starkt efter lanseringarna till iPad, säger Helena Fuchs, produktmarknadschef Office 365 på Microsoft AB.

   

  Word ser riktigt bra ut. Du känner igen alla flikar och funktioner, de är helt anpassade till hur touch fungerar på Android. Inget tangentbord behövs.

  Vi presenterar också nya Outlook till iOS och en betaversion av Outlook till Android. Vi har haft en enorm efterfrågan på Outlook till alla plattformar och enheter och är nu glada att kunna svara mot dessa önskningar. Nu kan du sköta mejl för jobbet och privat i både mobil och på platta - lika effektivt som på din dator. Förutom mejl har också den nya Outlook-appen integrerade kalenderfunktioner så att en bokning av ett möte är bara ett klick bort. Den fungerar alldeles utmärkt med välkända mejltjänster som Yahoo! Mail, Gmail, Outlook.com, Exchange, Office 365 med flera. Läs mer om Outlook till iOS och Android här.

  Ladda ned apparna från iTunes eller Google Play och ge oss återkoppling. Det kommer komma mer allt eftersom vi utforskar skärningspunkterna mellan produktivitet och mobilitet.

  Läs gärna bloggposterna på the official Microsoft Blog och Office Blog.

 • OneNote Class Notebook Creator – nu på svenska

  Nyligen släpptes ett antal nya funktioner till i OneNote Class Notebook Creator. I samband med detta blev svenska och ytterligare 28 språk tillgängliga i SharePoint Store.

  Med OneNote Class Notebook Creator kan lärare snabbt skapa en personlig anteckningsbok för varje elev, samla innehåll och uppgifter på ett ställe, samt skapa gemensamma samarbetsytor för lektioner och gruppuppgifter – allt i en och samma OneNote anteckningsbok. Detta sparar tid och gör det möjligt för lärare och elever att bli mer produktiva och få mer gjort.

  "I min undervisning använder jag Office 365 dagligen för att kommunicera, dela dokument och OneNote anteckningsböcker med mina elever, kollegor och föräldrar.” säger Åsa Girgensohn, Lärare på Björknässkolan i Nacka.

  OneNote Class Notebook Creator utökar också möjligheterna i OneNote för lärare som använder Office 365. Lärarna kan nu återkoppla och samarbeta med elever i realtid.

  "Tillsammans med mina elever utforskar jag OneNotes alla möjligheter steg för steg. Eleverna lär sig att organisera och dela både lärarinstruktioner och elevarbeten i retorikkursen. Vissa delar är öppna för alla och vissa delar är individuella med lösenord. När vi tillsammans listar ut saker och genomför dem stödjer vi både undervisningen och inlärningsprocessen, med hjälp av kommentarer, självbedömning och kamratsvar. Att allt är samlat på ett ställe stödjer en kontinuerlig medvetenhet om status och framsteg.” säger Elisabeth Nagy, lärare på Franska Skolan i Stockholm.

  OneNoteforTeachers.com erbjuds lärare en enkel och kostnadsfri steg- för steg-process för att komma igång med sina OneNote anteckningsböcker.

  Lärare som ännu inte har Office 365 med OneNote Class Notebook Creator installerat kan vända sig till sin IT-administratör för installation med stöd av denna mejl-mall och interaktiva guide. Du hittar båda på OneNoteforTeachers.com.

  Kartan visar de länder där OneNote Class Notebook Creator nu har språkstöd:

 • Sista chansen att nominera till årets Innovativa Skolledarpris

  På fredag är det sista chansen att skicka in nomineringar till Innovativa Skolledarpriset. Priset delas ut av Microsoft i samarbete med Lärarförbundet under årets Skolledarkonvent och går till en skolledare som vill lyfta fram ett hållbart skolutvecklingsarbete. Missa inte att nominera din kollega eller chef!

  Det Innovativa Skolledarpriset instiftades gemensamt 2011 av Microsoft och Lärarförbundet med syftet att lyfta fram goda exempel på skolledare som driver på för ett hållbart skolutvecklingsarbete, och som på ett genomtänkt sätt använder ny teknik för att säkra att deras förskola, skola, barn och elever får möjlighet och redskap för att lyckas.

  Tre finalister

  Efter nomineringen stängts väljer en jury med representanter från Microsoft och Lärarförbundet ut tre finalister som bjuds in till Skolledarkonventet som äger rum den 26-27 februari 2015 på Lärarnas Hus i Stockholm. Vem som får Innovativa Skolledarpriset avslöjas vid en prisutdelning.

  Kriterier för en innovativ skolledare

  En Innovativ skolledare:

  • uppfattas som en kommunikativ, lärande och demokratisk ledare
  • är visionär och kreativ och har ett stort engagemang
  • stimulerar lärarnas gemensamma lärande
  • uppnår dokumenterat goda resultat utifrån givna förutsättningar
  • driver pedagogisk utveckling med stöd av IKT och arbetar strategiskt för en ökad digital kompetens bland skolans lärare
  • använder IKT i sitt administrativa arbete och i sin interna och externa kommunikation
  • bedriver aktiv omvärldsbevakning
  • arbetar strategiskt med entreprenörskap och för ett ökat samarbete med närsamhället

  Sista dag att nominera din lärare, kollega eller chef är fredag 30 januari. Skicka in din nominering genom att följa länken här.

  Se vem som blev förra årets vinnare här.

 • Microsoft satsar på kunskapsutbyte i innovationshus

  Idag invigs Epicenter, Stockholms första innovationshus som ska bli en pulserande, inspirerande och social mötesplats för innovation och digitala talanger. Idén är att samla tillväxtföretag och utvecklingsteam från etablerade företag i samma lokaler för att de nya företagen snabbare ska komma ut på större marknader. Microsoft är strategisk partner och medlem i Epicenter för att bidra inom innovation, teknik och affärsutveckling.

   

  Sara Kullgren leder Developer Experience and Evangelism på Microsoft AB och förklarar varför det är viktigt för Microsoft att vara mitt ibland dessa företag.

   

  – Vi ser i Epicenter en möjlighet att lära oss av innovativa företag som ligger i framkant, inte bara i ett svenskt sammanhang, utan framförallt i ett internationellt. Själva ska vi bidra med vårt nätverk av partners och kunder men också visa möjligheterna i alla våra olika produkter, från hur man samarbetar effektivt till hur man utvecklar fort och skalbart på vår plattform på allt från mobila till molntjänster. Vi har också exempel på idéer som kopplats till våra produkter och därmed blir synliga för 1,5 miljarder användare. Vår tanke är att hjälpa svenska företag att komma ut på större marknader snabbare, säger Sara Kullgren.

   

  Epicenter kommer också vara ett labb för Microsofts satsning på Internet of Things, IoT, eller Sakernas internet och M2M som det också kallas.

   

  – Vi ska fylla Epicenter med sensorer med två syften i sikte. Det ena spåret handlar om att sköta huset och se till att det fungerar effektivt och är miljövänligt. Kaffemaskiner, papperskorgar, kylskåp med mera berättar hur de mår, lampor i tomma rum släcker sig själva. Redan i entrén kan du se vilka mötesrum som är lediga. Det andra spåret är att ge medlemmarna i Epicenter tillgång till strömmade realtidsdata för att de ska kunna labba med verkliga rådata. Med den kunskapen i bagaget kan de snabbare få sina projekt förverkligade och ut på marknaden, säger Richard Lind som leder Microsofts satsningar inom IoT i Sverige.

   

   

  Epicenter har ambitionen att bli ett hem för storbolagens intraprenörer såväl som snabbväxande entreprenörer.

   

  – Vi har valt att blanda etablerade storföretag med innovativa tillväxtföretag i Epicenter. Vi är glada att Microsoft är här, de kan med sin globala närvaro göra att en affärsidé snabbt kan nå nya marknader. De kan i vardagliga möten prata om vilka produkter i deras portfölj som är bäst lämpade i olika tillväxtfaser. De kommer tillföra värde genom att vara en del i ett kontinuerligt kunskapsutbyte, säger Patrick Mesterton, vd för Epicenter.

   

  Innovationshuset Epicenter är utvecklat av AMF Fastigheter i samarbete med kunskaps- och eventbolaget SIME samt entreprenör och innovationskonsulterna Result.

   

  Presskontakt Microsoft: Joakim Nordblom, 08-572 3188, a-jonord@microsoft.com

  Presskontakt Epicenter: Cecilia Österholm, 08-696 3305, cecilia.osterholm@amffastigheter.se

   

   

   

 • Välkommen till möte med Women In Technology Sverige (WIT)

  Imorgon håller IAMCP och Women in Technology Sverige ett första möte för den nystartade subgruppen Women In Technology Sverige. Mötet äger rum under tisdagen den 27 januari kl. 15.00 – 17.00  på Microsofts kontor i Akalla, i konferensrum: 0A Strandvägen/Norrmalmstorg.

  IAMCP vill ha in fler kvinnor till Microsoft ekosystem och har därför startat subgruppen med namnet WIT Sverige. Detta är ett öppet första möte och du måste inte vara medlem i IAMCP för att vara med. Alla tjejer som på något sätt aktivt arbetar med it och i Microsofts ekosystem är välkomna.

  Ira Kolehmainen som är landschef för SoftwareOne i Sverige tar ordföranderollen.

  Tjejer som i dag pluggar Microsoft-relaterade verktyg är också varmt välkomna till detta möte för en möjlighet att bygga upp sitt nätverk och få inspiration till en karriär inom IT-branschen. Du som är kvinna och redan aktiv inom IT-branschen får gärna komma för att bidra med tips, råd och inspiration.

  Agenda för mötet:
  15.00 Ira Kolehmainen hälsar välkommen
  15.15 Egna erfarenheter som kvinna i IT-branschen
  15.45 Gemensam diskussion om hinder och möjligheter för tjejer inom IT-branschen.
  16.15 Boka nästa möte med en uttalad målsättning

  Registrera dig och hitta mer information om mötet här.

  Varmt välkommen!

 • Windows 10 – ett nytt kapitel för Microsoft

  I onsdags presenterade vi en rad spännande nyheter för Windows 10 med nyheter för bland annat Office, Skype, Windows Phone och Internet Explorer.

  En stor nyhet är en gemensam app-plattform som gör det enkelt för utvecklare att anpassa en applikationer för alla olika typer av Windows 10-enheter.
  Läs mer på Building Apps for Windows-bloggen vad Windows 10 innebär för utvecklare.

  Med Windows 10 introducerar Microsoft en uppdaterad version av Office som har stöd för touch för att erbjuda samma upplevelse oavsett enhet.
  Läs mer på Office-bloggen om hur Windows 10 påverkar Office-programmen.

  Alla användare som idag har en smarttelefon med Windows Phone 8.1 kan gratis uppgradera till Windows 10 när operativsystemet lanseras.
  Läs mer på Lumia Conversations om vad Windows 10 innebär för våra smarta telefoner.  Till Windows 10 kommer Microsoft att introducera en ny webbläsare som går under kodnamnet ”Project Spartan”.
  Läs mer på IEBlog om Project Spartan.

  Skype är integrerat i Windows 10 för att vara navet i användarens kommunikation, oavsett om den sker på telefon, surfplatta eller dator.
  Läs mer på Skype Big Blog om kopplingarna mellan Windows 10 och Skype.

 • Microsofts integration av Office 365 och Moodle transformerar lärandet

  Plugins utvecklade av Microsoft Open Technologies och Remote-Learner gör det möjligt för Moodle-användare att arbeta snabbare och effektivare.

  Microsoft Open Technologies Inc, presenterade i veckan en integration av Microsoft Office 365 och Moodle, en programvaruplattform för e-lärande med öppen källkod. Anthony Salcito, Vice President för Worldwide Education på Microsoft, talade om integrationen på seminariet "The Role of Technology in Transforming Education” under onsdagens BETT-konferens i London.

  ”I nära samarbete med Remote-Learner har vi tagit fram en teknisk lösning för en av de populäraste plattformarna för e-lärande med öppen källkod, med siktet inställt på att erbjuda ett sömlöst arbetsflöde för både Moodle och Office 365 användare” säger Jean Paoli, Chef för MS Open Tech.

  ”Genom att arbeta nära Moodles community kommer MS Open Tech fortsätta att ta emot feedback, underhålla, förbättra och utveckla nya funktioner.”

  Office 365 och Microsoft Services pluginsen för Moodle har öppen källkod och integrationen inkluderar även OneDrive for Business, OneNote och Office 365 Outlook kalender. Integrationen möjliggör en mer produktiv upplevelse genom att förbättra arbetsflödet för lärare och elever på flera plan:

  • Enklare åtkomst. Användarnamn och lösenord för Office 365 fungerar nu i Moodle, så att användaren slipper komma ihåg olika inloggningsuppgifter. Moodle finns också tillgängligt från Office 365 app launcher, vilket innebär att du bara är ett par klick ifrån appar som Delve, Outlook och Sharepoint.
  • Arbeta offline. Kurser i Moodle kan nu inkludera Office dokument som kan redigeras på alla enheter – även utan internetanslutning.

  • Mobilvänlig. Kalenderhändelser och deadlines i Moodle synkroniseras med Office 365 och syns i alla mobila enheter som stödjer Exchange – inklusive iOS, Android och Windows.

  • Redo för klassrummet. Med integrationen av Moodle och Office 365 kan lärare enkelt bädda in interaktivt material och online-lektioner skapade i PowerPoint med Office Mix. Lektionerna kan innehålla både ljud, video, interaktiva simuleringar och uppgifter. Dokument sparade i OneDrive for Business kan dessutom automatiskt kopplas ihop med Moodle-kurser. Uppdateringar i dessa dokument visas sedan som länkar i Moodle, vilket effektiviserar versionskontroll och förenklar integrationen av innehåll som sparats i molnet.

  "Vi är glada att kunna arbeta med Microsoft för att integrera Moodle med Office 365 -plattformen. Med Office 365 plugins för Moodle fortsätter Microsoft att visa sitt engagemang för att öppen källkod och utbildning ", säger Jason Cole, VD för Remote-Learner.

  "Lärare och handledare som har både Moodle och Office 365 kan nu skapa helt nya inlärningsupplevelser som utnyttjar kraften i båda plattformarna. Moodle-administratörer kan sedan distribuera de nya funktionerna med vetskapen att de har stöd från både Microsoft och Moodle Partner -nätverken."

  Ladda ner Office 365 plugins för Moodle här.

  Hitta mer information om Remote-Learner här.

  Läs Anthony Salcitos bloggpost om Moodles integration med Office 365 här.