May, 2014

 • SM i ungt företagande - Studera Mera från Sala vann Microsofts APP-tävling

  Under tisdagskvällen utsågs svenska mästarna i UF-företagande under en prisutdelning på Stockholmsmässan där SM i UF-företagande gått av stapeln 26-27 maj. Studera Mera UF från ABB Industrigymnasium Sala prisades med vinst i Microsoft APP-tävling.

  Intresset för företagande är stort bland Sveriges unga. Det märks inte minst på SM i UF-företagande som avgjordes i Stockholm idag.UF Apptävling Anders Johansson Microsoft

  Närmare 750 gymnasielever som tillsammans driver nästan 230 företag deltog. De har tagit sig till finalen i Stockholm via 24 regionala mässor. Under tisdagskvällens galamiddag delades priserna ut i de olika tävlingskategorierna. På plats fanns förutom elever och lärare, partnerföretag från näringslivet och näringsminister Annie Lööf som också delade ut priset för Bästa UF-företag tillsammans med Almi. Under kvällen korades pristagare i totalt 12 kategorier.  

  Företaget Studera Mera UF från Sala som drivs av Christoffer Nilsson, Emil Andersson och Linnea Sörman, studenter vid ABB Industrigymnasium, vann Microsofts APP-Tävling. De vann med motiveringen:

  "UF företaget har tagit fram en app med kundfokus som riktar sig mot en målgrupp och ett användningsområde där en app troligen är rätt kanal. Vidare adresserar appen flera målgrupper, både elever och föräldrar. Den har dessutom potential att utvecklas inom andra områden och marknader även utanför skolområdet. Slutligen ansluter appen till ny skolforskning som framhåller värdet av repetition och snabba inlärningscykler."

  – Vi har haft två väldigt inspirerande dagar här på SM i UF-företagande och jag är så imponerad av alla vinnare. Jag hoppas att eleverna bär med sig den här erfarenheten oavsett om de väljer att gå vidare med sina företag eller till en anställning. Att se sin idé bli verklighet är en oslagbar upplevelse, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.   

  Fotografier fria för publicering, resultatlistor samt mer information finns på: https://www.flickr.com/photos/ufsverige/sets/72157644639969931/ och www.ungforetagsamhet.se

  UF-företagande läsåret 2013/2014 i siffor:
  Antal regioner Ung Företagsamhet har verksamhet i: 24 
  Antal UF-företag: 6 709 
  Antal UF-elever: 21 901 
  Antal kvinnliga elever: 11 262 
  Antal manliga elever: 10 639   
  Antal aktiva lärare med UF-företag: 1 431
  Antal rådgivare: 7 369
  Antal skolor som erbjuder Ung Företagsamhets koncept UF-företagande: 562 
  Antal elever som drivit UF-företag sedan starten 1980: Ca 279 000

 • Interaktiv musikupplevelse med Internet Explorer och 22tracks

  22tracks.com kan du utforska genres, hitta nya artister och lyssna på aktuell musik. Resultatet av samarbetet mellan Internet Explorer och 22tracks är en ny musikupplevelse helt anpassad till pekskärm. Hemsidan är kodad i HTML5 och är helt responsiv, vilket innebär att du kan hitta och lyssna på ny musik oavsett om du använder din telefon, surfplatta, dator eller Xbox.

  - Samarbetet med 22tracks är ett lysande exempel på styrkorna med Internet Explorer 11 och visar hur snyggt, snabbt och enkelt det kan vara att surfa på hemsidor med HTML5-teknologi, säger Eva-Mia Westergren, produktmarknadschef för Windows och Internet Explorer på Microsoft 

  22tracks gör sig perfekt på en surfplatta eller dator med Windows 8. På hemsidan är det enkelt att dela musik med dina vänner via Snabbknappsfältet i Windows 8. Genom att spara låtar i Läslistan kan du enkelt komma åt just den där låten som du vill lyssna på om och om igen.

  22tracks samlar 22 DJs från städer som Amsterdam, Bryssel, London och Paris. De skapar alla spellistor med de 22 hetaste låtarna inom sin genre i just sin stad. Oavsett om du är på jakt efter house, jazz, hiphop eller pop kan du hitta nya heta spellistor på 22tracks.

  Vill du uppleva den fulla potentialen i Internet Explorer 11 kan du även besöka den fullt interaktiva sajten Everest: Rivers of Ice eller spela Contre Jour direkt i webbläsaren.

  Hitta ny musik på 22tracks

  Följ IE bloggen för att hålla dig uppdaterad med det senaste kring Internet Explorer

 • Tävla på karibiska havet med Internet Explorer och Assassin´s Creed

  I Assassin´s Creed Pirates tar du rollen som kapten med uppgift att navigera ditt piratskepp över det karibiska havet och undvika faror så som minor och andra pirater. Assassin´s Creed Pirates är ett samarbete mellan Internet Explorer och Ubisoft.

  - Assassin´s Creed Pirates är det senaste initiativet i Rethink Internet Explorer, där vi visar upp webbens fulla potential med moderna webstandarder som WebGL och HTML5. Hemsidan är ett perfekt exempel på hur snyggt, snabbt och enkelt det är att surfa på moderna hemsidor, säger Eva-Mia Westergren, produktmarknadschef för Windows och Internet Explorer på Microsoft

  Spelet gör sig perfekt på en surfplatta eller dator med Windows 8. Använd pekskärmen för att navigera ditt skepp runt hinder och faror på det karibiska havet. Assassin´s Creed Pirates är ett singel player-spel, men du tävlar mot spelare i hela världen genom att placera dig på topplistan. Du samlar poäng genom att klara banan snabbt samtidigt som du hittar så många skatter som möjligt.

  Assassin´s Creed Pirates är byggt med Babylon.JS. En enkel och kraftfull 3D motor som bygger på WebGL, JavaScript och TypeScript.

  Vill du uppleva den fulla potentialen i Internet Explorer 11 kan du även besöka den fullt interaktiva sajten Everest: Rivers of Ice eller spela Contre Jour direkt i webbläsaren.

  Spela Assassin´s Creed Pirates nu!

  Läs mer om Microsofts initiativ rethink här.

 • Microsoft Windows App Studio når 1 miljon användare

  Det webbaserade app-utvecklingsverktyget Microsoft Windows App Studio har redan 1 miljon användare. Med Microsoft Windows App Studio kan utvecklare, oavsett kunskapsnivå, utveckla appar till Windows och Windows Phone.

  Betaversionen lanserades för ett knappt år sedan och uppdateras kontinuerligt. Den här veckan släpper vi två nya funktioner, Instagram Search samt stöd för Microsoft Advertising. Med Instagram Search kan du nu enkelt flöda in bilder från Instagram i din app. Och stödet för Microsoft Advertising innebär att du nu enkelt kan tjäna pengar på dina appar.

  Läs mer om Microsoft Windows App Studio på Building Apps for Windows-bloggen.

  Kom igång och utveckla med Microsoft Windows App Studio nu.

 • Ny hjälpmedelscentral för handikappade barn – möjliggörs med teknik från Microsoft

  Svenska organisationen Vaggan inviger en hjälpmedelscentral i Riga imorgon fredag den 16 maj, som förmedlar hjälpmedel från Sverige till handikappade barn i Lettland och Litauen. Till sin hjälp har de en ny molnbaserad databas, som byggts ideellt av medarbetare på svenska Microsoft.

   

  Databasen står klar efter mindre än två månader och fungerar som en varudatabas för den hjälpmedelscentral som Vaggan öppnar. I Baltikum råder stor brist på hjälpmedel för funktionshindrade barn och väntetider på över två år är vanliga.

   

  Vaggan driver ett flertal barnhem och tar årligen emot och fördelar donationer från Sverige till barn i Litauen och Lettland. Databasen har varit en förutsättning för att kunna utveckla hjälpen och få den att nå dit den bäst behövdes, vare sig det är till barnhem eller till de handikappade barn som bor kvar hos sina föräldrar.

   

  "För mig är det väldigt enkelt - utan databasen hade det inte blivit någon hjälpmedelscentral. Det hade blivit alldeles för svårt att hantera och ha en översikt över vem som fått låna hjälpmedel och vad som fanns kvar i lager. Bara till en rullstol finns över 200 tillbehör och det behövs 12 olika mått för att anpassa en rullstol åt ett barn. Att databasen dessutom gick att ta fram så snabbt gjorde att vi kom igång mycket tidigare än planerat” säger Pia Bolinder, styrelseledamot och projektledare på Vaggan.

   

  Meningen är att det efter sommaren ska finnas en hemsida där läkare runtom i Baltikum kan gå in och beställa hjälpmedel åt barnen de möter, för att sedan få låna dessa av Vaggan. Att databasen skapats i den molnbaserade plattformen Azure gör att den fungerar i alla webbläsare, inklusive mobiltelefoner, något som är avgörande för Vaggans personal på de olika barnhemmen och för utvecklingen av Vaggans verksamhet i Baltikum.

   

  ”Det vi hjälpte Vaggan med var att skapa en webbapplikation som håller reda på alla handikapphjälpmedel som de har att låna ut till barn och vuxna. För att skapa denna webbapplikation använde vi oss av ett verktyg som heter Visual Studio Lightswitch, vilket är perfekt för att göra applikationer som innehåller mycket data och formulär.” säger Dag König, utvecklare och teknisk evangelist på Microsoft AB.

   

  Arbetet med databasen har skett inom ramen för ”en god gärning” där anställda på Microsoft uppmuntras att använda upp till tre dagar per år av sin arbetstid för volontärarbete.  Microsoft är sedan starten med och stöttar Vaggan i deras mål att bygga upp habiliteringscenter i var och ett av de baltiska länderna.

   

  ”Det är fantastiskt när vi kan använda vår teknologi för att göra världen lite bättre. Till slut handlar allt om hur vi kan hjälpa andra människor, speciellt människor med stora basala behov. Att en webbapplikation kan göra så att ett barn får de hjälpmedel som behövs för att kunna gå för första gången är något som gör mitt arbete mycket mer glädjefullt,” säger Dag König.

   

  Bara i Litauen överges 3 500 barn varje år varav mer än hälften är handikappade. Ett av de vanligaste handikappen är fetalt alkoholsyndrom, vilket innebär att mamman har tagit droger eller druckit alkohol under graviditeten.

   

  ”De flesta föräldrar saknar helt utbildning och stöd från samhället för att ta hand om ett handikappat barn. Det är också en stor skam, och de flesta handikappade barn hamnar därför på barnhem. Vaggan arbetar även med att utbilda vårdpersonal och föräldrar, för att fler handikappade barn ska få stanna hos sina föräldrar. Då är det väldigt viktigt att det finns rätt hjälpmedel tillgängliga som underlättar för föräldrarna, det kan exempelvis vara tippbrädor eller lyfthjälp för badrummet” säger Pia Bolinder.

   

  I dagsläget går en långtradare i månaden från Sverige till Riga, fullastad med begagnade hjälpmedel i gott skick.

   

  ”Mycket som doneras hittar inte till rätt mottagare, även när det finns goda intentioner bakom. Hade vi inte fått den här databasen på plats hade det inte varit praktiskt möjligt att hålla ordning och få rätt hjälpmedel till rätt person,” säger Pia Bolinder.

   

   För mer information

  Vaggan: Pia Bolinder, 08-777 7308, 0707-66 44 06, pia@lifestyletravel.se

  Microsoft AB: Dag König, 0734-08 27 91, dagk@microsoft.com

   

 • STING och Microsoft Ventures samarbetar för att gynna startup-företag i Stockholm

  Microsoft Ventures och STING (Stockholm Innovation & Growth) inleder ett samarbete för att ge STING-bolagen tillgång till teknik och och mentorskap. Samarbetet kommer att hjälpa startups i ett tidigt stadium att bygga och lansera sina företag.Therese Thorstorp

  Microsoft Ventures uppdrag är att skapa samarbeten med organisationer som STING för att hjälpa entreprenörer att bygga företag i världsklass. Genom att utnyttja det unika utbudet av erfarenhet, kompetens och resurser kan Microsoft ge direkt stöd till det bästa av den globala startupscenen.

  "Nästa generation av innovativa produkter och tjänster utvecklas i världens alla hörn" säger Therese Thorstorp, Audience Marketing Manager på Microsoft. "Starka samarbeten krävs för att skapa lokala ekosystem som gynnar entreprenörskap och hjälper unga företag att utnyttja en växande global marknad. Vi ser fram emot att arbeta med STING och att hjälpa startup-företag i Stockholm att växa."

  Genom Microsoft Ventures kommer STING-bolagen tillhöra Bizspark och får därför tillgång till Microsofts senaste teknik som t.ex. molntjänsten Microsoft Azure. De får också tillgång till utvecklingsverktyg, rådgivning och mentorskap från både teknik- och affärsexperter.

  ”Microsoft Ventures kommer att bli en fantastisk resurs för våra entreprenörer. De kommer att dra stor nytta av den expertkunskap som finns inom företaget när det gäller IT-trender och teknik. Vårt samarbete kommer att underlätta STING-bolagens utveckling och framgång”, säger Pär Hedberg, grundare och VD på STING (Stockholm Innovation & Growth).

  Om STING
  STING är ett ekosystem för innovativa startups i Stockholm och erbjuder nystartade teknikbolag omfattande stöd inom affärsutveckling, finansiering, rekrytering och nätverk. STING bidrar till Sveriges framtida storföretags utveckling genom att hjälpa dem att växa och konkurrera internationellt. Läs mer på http://www.stockholminnovation.com.

  Om Microsoft Ventures
  Microsoft Ventures är ett globalt initiativ för att hjälpa entreprenörer att bygga framgångsrika företag. Vi arbetar med startups i varje skede av mognad för att ge verktygen, resurserna och erfarenheten som de behöver för att lyckas. Initiativet är brett, och omfattar ett program med acceleratorer och finansiering. Vårt tillvägagångssätt hjälper startups skala sin verksamhet, ta fram innovativa tjänster på marknaden och nå nya kunder. Läs mer om Microsoft Ventures på www.microsoftventures.com.

  För mer information, vänligen kontakta:

  Jill Lindström
  Director of Marketing & Communications
  STING (Stockholm Innovation & Growth)
  Tel: 072-213 14 22
  E-post: jill.lindstrom@stockholminnovation.com

  Therese Thorstorp
  Audience Marketing Manager
  Microsoft AB
  Tel: 070-826 60 37
  E-post: therese.thorstorp@microsoft.com    

 • Ratsit nu till Windows 8 och Windows Phone 8

  Nu lanserar Ratsit sin app till Windows 8 och Windows Phone 8. Med appen kan användaren enkelt använda Ratsits kraftfulla sökmotor för att hitta offentlig information om svenska personer och företag.

  - Vi vill göra det enkelt för personer som är intresserade av offentlig information om personer och företaget att hitta den informationen. Med den snabba och intressanta utvecklingen som sker på Windows 8- och Windows Phone 8-plattformarna är det därför naturligt att vi finns där för våra användare, säger Anders Johansson, VD Ratsit AB


  (Windows 8-appen)

  Med Ratsit till Windows 8 och Windows Phone 8 kan du snabbt söka fram offentlig information om svenska personer och företag oavsett om du är hemma, på jobbet eller på resande fot.

  Funktioner i Ratsit-appen

  • Sök företag
  • Sök privatpersoner
  • Rapporter: karta, telefonnummer, bolagsuppgifter
  • Navigera till adress
  • Fordonsrapport

  - Vi tycker att det är roligt att Ratsit tillsammans med vår gemensamma partner Invativa väljer att satsa på Windows 8 och Windows Phone 8. Det stärker ytterligare vårt utbud av appar lokalt samtidigt som det ger våra användare smidig tillgång till information som de efterfrågar, säger Thomas Floberg, Affärsområdeschef Windows och Surface

  Hämta Ratsits app här:

  Till Windows 8

  Till Windows Phone 8