April, 2014

 • Ny mobilplattform säkrar vattenförsörjning i Skåne

  För att ständigt effektivisera kärnverksamheten på Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp och göra den optimalt driftsäker vill man alltid ligga i teknikens framkant. Därför gör man nu en stor satsning på Windows 8.1.

  Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) är ett VAbolag som ägs av de sex kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Bolaget ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos 230 000 kunder i form av invånare och företag i regionen.

  NSVA har 160 anställda, hälften i kontorsmiljö och hälften i driftsmiljö. När bolaget moderniserade hela sin it-plattform valde man att satsa på Windows 8.1 och outsourca all sin serverkraft till NSVA:s partner AddPros hostingmiljö.

  Det innebär att vi standardiserar med Microsoft, vilket ger stora synergieffekter. Mobiliteten blir enhetlig, vilket gör det enklare för medarbetarna att arbeta med våra it-system, säger Peter Nagy, itinfrastrukturansvarig på NSVA.

  Tidigare hade bolaget Windows 7. En del av klienterna som används i driftsmiljön var och är fortfarande Ipad-plattor.

  Den nya it-plattformen har rekommenderats av AddPro som också hjälper bolaget att implementera den. I satsningen på Windows 8.1 ingår en uppgradering till Windows 8.1-plattor och Direct Access, serveroperativsystemet Windows Server 2012 R2 och Office 2013.

  NSVA har ett särskilt driftsystem för att kontrollera driften av pumpar, reningsverk, vattentorn och andra anläggningar. Många av medarbetarna på driftsidan arbetar på fältet. Genom en Remote-app, som baseras på Microsofts Direct Accessteknik, kan de nu smidigt koppla upp sig på systemet från sina surfplattor oavsett var de befinner sig.

  De kan exempelvis starta och stoppa pumpar, och stänga ned reningsverk och vattentorn om det går ett larm. De behöver inte ringa någon eller köra till huvudkontoret, utan kan vidta åtgärder direkt i systemet, säger Peter Nagy.

  NSVA siktar på att fasa ut samtliga Ipad och ersätta dem med Windowsplattor.

  För de medarbetare som har Ipad fungerar arbetet, men det krävs en hel del trix och fix för att anpassa denna Apple-värld till den övriga it-miljön. Den ultimate lösningen är att använda Windows 8.1-plattor helt och hållet. Gränssnittet är exakt likadant oavsett om användarna arbetar med PC eller Windowsplatta, säger Peter Nagy

  Den effektivare it-miljön påverkar i slutänden även medborgarna på ett positivt sätt. Driftsäkerheten ökar. Om det skulle inträffa störningar behöver pumpar, reningsverk och andra anläggningar inte stå stilla under någon lång tid.

  Vår nya it-miljö sparar in mycket tid och pengar på olika sätt. Bara genom det minskade bilåkandet sparar vi mycket samtidigt som det är bra för miljön

  Implementeringen är inne på slutfasen. Hittills har 60–70 procent av alla datorer migrerats till den nya miljön, och vi har haft mycket få problem

  Nästa steg är att införa kommunikationsverktyget Microsoft Lync. Det skapar möjligheter till effektivare och mer kvalitativ Kommunikation till en lägre kostnad. Vi kommer fortsätta ligga I framkant med den senaste tekniken, säger Peter Nagy.

 • Datainspektionen offentliggör granskning av Ale kommuns användande av molntjänsten Office 365

  Computer Sweden rapporterade den 28 januari 2014 att Datainspektionen granskar Ale kommuns användande av molntjänsten Office 365. Idag, den 28 april 2014, offentliggjorde Datainspektionen sitt beslut och det innebär att Ale kommun kan implementera lösningen för kommunens alla skolor som planerat.

  Ale kommun vill utnyttja möjligheterna med molntjänsten Office 365 i skolan och samtidigt skydda elevernas integritet. Därför begärde Ale kommun själva en granskning av molntjänsten. Microsoft har hela tiden varit positiva till granskningen och har stöttat Ale kommun genom hela processen. 

  ”Jag ser detta som ett bra exempel på hur vi jobbar med kunden för att kunden ska kunna garantera sina användares integritet”, säger Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft Sverige.

  ”Vi är oerhört lättade över att vi tryggt kan gå vidare med våra planer att implementera Office 365 i kommunen. Det är glädjande att vi fått så positiv feedback på vår risk- och sårbarhetsanalys och att vi kan visa att vi sätter våra elevers integritet i första hand samtidigt som vi kan utnyttja möjligheterna med molntjänsten” säger Per-Erik Lundahl, IT-strateg på Ale kommun.

  Nedan sammanfattas beslutspunkterna från Datainspektionens granskning:

  • Datainspektionen ser positivt på att Ale kommun har gjort en risk- och sårbarhetsanalys.
  • Ingen felaktig användning av data förekommer (s.k. data mining).
  • Korrekt upplägg för radering av data när tjänsten används och efter tjänstens upphörande.
  • Överföringen av data till tredje land är tillåten i enlighet med Artikel 29 gruppens beslut (läs mer här).
  • Listan med Microsofts underleverantörer för Office 365 visar vilka underleverantörerna är samt vad de gör med informationen. Ale kommun behöver komplettera informationen med underleverantörernas länder.

  "Angående den punkt som DI vill att Ale kommun ska åtgärda så är vi positiva till att detta uppdagades och ser det som en möjlighet att förstärka tydligheten i tjänsten. Frågan har redan eskalerats under helgen och vi kommer att uppdatera informationen på tjänstens Säkerhetscenter för alla kunder så snart som möjligt”, säger Mathias Strand.

  Därför vill Ale kommun använda Office 365 i skolan

  ”Vi ser en möjlighet att stödja lärarnas pedagogiska arbete, lagra pedagogiskt material och möjliggöra kommunikation mellan användarna. Det i sin tur kommer att effektivisera och hålla kostnaderna nere”, säger Per-Erik Lundahl.

  Elever och kommunens medarbetare kommer att få tillgång till följande tjänster:

  • SharePoint Online för samarbete, dokument- och informationsdelning.
  • OneDrive Pro för organisering och lagring av dokument, bilder, filmer och annat pedagogiskt arbetsmaterial.
  • Lync Online för snabbmeddelanden och videosamtal.
  • Office Web Apps för tillgång till Word, PowerPoint, Excel och OneNote.
  • Exchange för e-post och kalender.

  För mer information, vänligen kontakta:

  Mathias Strand
  Chefsjurist på Microsoft Sverige
  Tel: 08-752 56 88
  E-post: mathias.strand@microsoft.com

  Per-Erik Lundahl
  IT-strateg på Ale kommun
  Tel: 0303-33 00 29
  E-post: Per-Erik.lundahl@ale.se

   

  Läs hela beslutet från Datainspektionen här.

 • Microsoft välkomnar officiellt Nokia Devices and Services

  Microsoft och Nokia Devices and Services förenas för att skapa en familj av enheter och tjänster som tar människor med storm och gör företag kraftfulla.

  Redmond, Wash, USA – 25 april 2014 - Microsoft Corp. meddelar att förvärvet av Nokia Devices and Services nu har slutförts. Förvärvet har godkänts av Nokias aktieägare och av statliga tillsynsmyndigheter världen över. Förvärvets slutförande är ett viktigt steg i processen att föra de två organisationerna samman till ett team.

  "Idag välkomnar vi Nokia Devices and Services till vår familj. Kompetensen och tillgångarna inom mobilteknik som de tar med sig kommer att påskynda vår transformation. Tillsammans med våra partners förblir vi fokuserade på att snabbare leverera innovation och göra molnet tillgängligt för alla, på alla enheter", säger Microsofts CEO Satya Nadella.

  Stephen Elop, tidigare President och CEO för Nokia, kommer att fungera som Executive Vice President för Microsofts Devices Group och rapportera till Microsofts CEO Satya Nadella. Elop kommer att leda ett utökat område av enheter som inkluderar Lumia smarta mobiler och plattor, Nokia mobiltelefoner, Xbox hårdvara, Surface, Perceptive Pixel (PPI)-produkter och tillbehör.

  Microsoft välkomnar medarbetare med djupgående branscherfarenhet på över 130 platser i 50 länder världen över. Här finns bland annat många anläggningar som designar, utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer ett brett urval av nyskapande smarta enheter, mobiltelefoner och tjänster. Som en del i transaktionen kommer Microsoft att ta över alla existerande garantier för existerande Nokia-enheter.  

  Windows Phone är det snabbast växande ekosystemet på marknaden för smarta mobiltelefoner och dess utbud av prisbelönta enheter fortsätter att expandera. Enligt IDC förstärkte Windows Phone under fjärde kvartalet 2013 sin position som ett av de ledande operativsystemen för smarta mobiltelefoner och var den snabbast ökande plattformen bland ledande operativsystem med en tillväxt på 91 procent jämfört med föregående år. 1 Med Nokias mobiltelefonverksamhet kommer dessutom Microsoft att äntra marknaden för lägre prissatta mobila enheter, en möjlighet värd 50 miljarder dollar årligen 2. På så sätt kan Microsoft erbjuda den första mobilerfarenheten till nästa miljard människor och också introducera sina tjänster till nya kunder världen över.

  Microsoft kommer att fortsätta leverera nya värden och möjligheter i nära samarbete med en rad hårdvarupartners, utvecklare, operatörer, distributörer och återförsäljare, och tillhandahålla plattformar, verktyg, program och tjänster som ger dem förutsättningar att skapa fantastiska enheter. Med en djupare kunskap om samverkan mellan hårdvara och programvara kommer företaget att stärka och öka den totala efterfrågan på Windows-enheter.

  Mer information om Microsofts utökade familj av enheter och tjänster finns här.

  Microsoft (Nasdaq ”MSFT”) grundandes 1975 och är världsledande inom mjukvara, tjänster och lösningar som hjälper människor och verksamheter att nå sin fulla potential.

  Microsoft syftar på Microsoft Corporation och dess koncernbolag, inklusive Microsoft Mobile Oy, ett dotterbolag till Microsoft Corporation. Microsoft Mobile Oy utvecklar, tillverkar och distribuerar mobiltelefonerna Lumia, Asha och Nokia X samt andra enheter.

  1 IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, February 2014

  2 Strategy Analytics Inc.


  För mer information, vänligen kontakta:

  Jenny Spets Wojarski
  Informationschef
  Tel: 0734-08 29 42
  E-post: jenny.spetswojarski@microsoft.com

  Eva-Lotta Jonsvik
  Pressansvarig
  Tel: 0734-08 28 02
  E-post: a-evjons@microsoft.com  All information in this release is as of April 11, 2014. The company undertakes no duty to update any forward-looking statement to conform the statement to actual results or changes in the company’s expectations.

  For further information regarding risks and uncertainties associated with Microsoft’s business, please refer to the “Management’s Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations” and “Risk Factors” sections of Microsoft’s SEC filings, including, but not limited to, its annual report on Form 10-K and quarterly reports on Form 10-Q, copies of which may be obtained by contacting Microsoft’s Investor Relations department at (800) 285-7772 or at Microsoft’s Investor Relations website.

 • Microsofts presenterar kvartalsrapport idag

  Idag presenterar Microsoft resultatet för tredje kvartalet. Kvartalsrapporten blir officiell efter det att börsen i New York stängt, runt kl. 23:00 ikväll. Rapporten går att hitta här så fort den presenterats.

  Microsoft har ett brutet räkenskapsår där det fiskala året avslutas i juni. Dagens kvartalsrapport gäller för det tredje kvartalet.

  Läs mer om våra tidigare kvartalsrapporter, från första och andra kvartalet.

 • Internationell Microsoft-topp besöker Sverige för OECD-forum om jobbtillväxt

  Den 24-25 april är Sverige värd för OECDs forum för att skapa jobbtillväxt. Mer än 300 experter inom arbetsmarknad, utbildning och ekonomisk tillväxt från över 40 länder samlas i Stockholm under två dagar.

   

  Lori Harnick, Microsofts globala chef för socialt ansvar och Public Affairs, är nu i Stockholm för att delta i OECDs forum. Hon kommer att tala om partnerskap för att stötta övergången från skola till arbete. Lori kommer också att vara med under en entreprenörskapsutbildning med representanter från Ung Företagsamhet Sverige.

   

  "Vi samarbetar globalt med Ung Företagsamhet eftersom vi som företag tycker det är viktigt att tackla de utmaningar som ungdomar står inför på arbetsmarknaden. Vi vill hjälpa unga att förvärva de tekniska och entreprenöriella färdigheter som behövs för att deras affärsidéer ska bli verklighet" säger Lori Harnick.

   

  Ung Företagsamhet är ledande i Europa på entreprenörskapsutbildningar och når 3,2 miljoner unga i 39 länder. De sammanför den offentliga och den privata sektorn för att ge ungdomar de färdigheter de behöver för att lyckas i framtiden. Microsoft stöttar Ung Företagsamhet som en del av det globala YouthSpark-initiativet, med teknik, donationer, volontärarbete och annat stöd.

   

  Läs mer om YouthSpark här.

   

  OECD har granskat hur arbetsmarknadspolitik och utbildningar har stimulerat jobbtillväxten i 12 länder under de senaste två åren. Resultatet kommer att presenteras och diskuteras på den internationella konferens som öppnas av sveriges arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Stockholms borgarråd Sten Nordin (M) och OECD:s vice generalsekreterare Yves Leterme presenterar lokala och internationella initiativ. Medarrangörer är arbetsmarknadsdepartementet, Arbetsförmedlingen, Sveriges kommuner och landsting, WAPES och EU. Förutom Microsoft kommer även Volvo och Choice Hotels finnas på plats för att berätta hur de underlättar övergången från skola till arbetsliv.

 • Office 365 Personal är tillgängligt för köp

  Office 365 Personal


  Den 13 mars annonserade vi att det nya prenumerationserbjudandet till konsumenter, Office 365 Personal, skulle släppas i vår. Idag kan vi glädjande meddela att  Office 365 Personal finns tillgängligt att köpa på Office365.com och hos Microsofts återförsäljare.

  Om du köper Office 365 Personal kan du bl.a. redigera och skapa dokument på iPad. Läs mer på Office-bloggen!

   

  För mer information, vänligen kontakta:

  Helena Fuchs
  Produktmarknadschef Office 365 för konsumenter
  Telefon: 08-752 27 63
  E-post: helena.fuchs@microsoft.com

 • Industridesigners visar nya innovationer för flexibelt arbete

  Microsoft går i bräschen för ett flexibelt arbetssätt, men vi är också medvetna om att det finns många utmaningar. Därför fick tre unga industridesigners, Mikaela Rehnmark, Bashar Mansour och Björn Fjaestad, i höstas uppdraget att identifiera varsitt problem med flexibelt arbete och ta fram en idé på hur det skulle kunna lösas. Resultatet är tre helt olika och unika innovationer som nu visats upp för Björn Mikaela Basharförsta gången på en vernissage i Stockholm.

  Varje år genomför Microsoft initiativet Jobba hemma-dagen, för att förändra synen på arbete från något man går till, till något man gör, med förhoppningen att fler ska få ett flexiblare arbetsliv. För de flesta är tekniken en möjliggörare för kunna jobba utanför kontoret, men vi vet att det krävs mer än teknik för att ett flexibelt arbete ska fungera bra, och det finns många utmaningar. Vernissagen arrangerades på Färgfabriken i Stockholm av Microsoft och förutom att visa upp de tre industridesignernas innovationer genomfördes även flera presentationer relaterade till flexibelt arbete. Teo Härén från Interesting.org bjöd på en mycket uppskattad kreativitetsinjektion om här-arbete, Microsofts Heléne Lidström berättade om årets framgångsika Jobba hemma-dag, och PicHit.Me utsåg årets bästa Jobba hemma-bild.

  Mikaela, Björn och Bashar presenterar sina innovationer nedan. Tveka inte att kontakta dem eller mig om du är nyfiken på att veta mer. Och håll utkik, inom kort får du lära känna dem närmare!

  Mikaela Rehnmark har utvecklat konceptet Reach, en tjänst som skapar möjligheter till flexibelt arbete genom att erbjuda nya platser där människor kan mötas, arbeta och anordna exempelvis workshops.

  "Tjänsten består av två produkter; fysiska möteshubbar och en app som hanterar tjänsten. Med hjälp av appen kan du bjuda in dina kollegor och affärskontakter till olika möteshubbar som finns placerade på en mängd olika platser, allt från storstadens puls till lugnet av en grön park. Möteshubbarna är fullt utrustade med den teknik som krävs för att genomföra produktiva och flexibla möten" säger Mikaela Rehmark om sin innovation.

  Reach kontorshubReach konceptbild

  Bashar Mansour har tagit fram skrivbordskonceptet Deskie som underlättar för oss i det flexibla arbetet dagligen.

  "Med Deskie kan du ladda upp till två mobiltelefoner via trådlös laddning, samtidigt som du arbetar vid skrivbordet. En inbyggd och portabel arbetsbricka gör att du enkelt kan flytta på datorn, musen, surfplattan, kaffekoppen och anteckningsblocket på samma gång. Med den portabla arbetsbrickan får du en bra arbetsyta och ergonomisk sittning vid TV-soffan eller fåtöljen vid fikarummet" säger Bashar Mansur om sitt skrivbordskoncept.

  Deskie Deskies inbyggda bricka

  Björn Fjaestad har utvecklat en idé till en app som heter Break som ska hjälpa människor att monotaska (jobba fokuserat med en sak åt gången) och effektivare hålla koll på sociala medier.

  "Appen är designad för att underlätta användarens produktivitet genom att göra det lättare att monotaska. Break förändrar sättet vi konsumerar sociala medier och nyhetsmedier. Istället för att vi blir tvångsmatade med information genom konstanta uppdateringar och notifikationer samlar appen in uppdateringarna och släpper dem i ett stycke vid tidpunkter som du själv väljer, så kallade Breaks. Detta leder till att vi har mindre störningsmoment och saker att tänka på medan vi jobbar. Samtidigt vi kan vi hålla oss uppdaterade och ha roligt när det är dags för en paus" säger Björn Fjaestad om sin idé.

  Break Break

  Kontakta mig om du är nyfiken på Mikaela, Björn, Bashar och deras innovationer eller om du är intresserad av högupplösta bilder!

  Eva-Lotta Jonsvik
  Pressansvarig Microsoft Sverige
  Tel: 0734-08 28 02
  E-post: a-evjons@microsoft.com

  Bilder från vernissagen på Färgfabriken (foto: Stefan Rehnmark).

  Designers på scenBashar visar DeskieTeo på scen

  VernissageVernissageBjörn visar Break

   Bilder på designers (foto: Pernilla Pettersson):

  MikaelaBasharBjörn

  .

 • Öka dina insikter med Small Data och Big Data - livesändning 15 april 19:00

  Idag har alla företag och organisationer en ständigt växande mängd data. Data som rätt använd kan leda till insikter och kunskap som möjliggör framgång för både små och stora verksamheter. Idag kan vi med hjälp av Big Data analyser göra allt från att förutsäga valresultat till att förhindra spridning av epidemier. Med nya SQL Server 2014, Analytics Platform System och Power BI är det möjligt för alla typer av verksamheter att använda all tillgänglig data för ökade insikter. Den 15 april klockan 19:00 visar vi hur.

  "Med den här lanseringen tar vi ett några riktigt stora steg framåt i kompletteringen av vår lösning för Business Intelligence. Vi lanserar nästa generation av vår databasplattform och gör Big Data lättillgängligt för alla. Vi visar också upp en fantastisk lösning för visualisering som redan har fått stor uppskattning bland våra kunder" säger Tommy Flink, produktchef för Business Intelligence.

  Datum: 15 april, 2014
  Starttid: 19:00
  Vem: Microsofts CEO Satya Nadella, COO Kevin Turner, och CVP Quentin Clark
  Var: San Francisco, USA - se sändningen live här

  För mer information, vänligen kontakta

  Tommy Flink
  Produktchef för Business Intelligence på Microsoft i Sverige
  Tel: 073-408 32 17
  E-post: tommy.flink@microsoft.com

 • McDonald´s lanserar ny app för Windows Phone 8

  Nu lanserar McDonald´s en ny app för Windows-baserade smarta telefoner. Med appen kan gäster till exempel hitta närmaste restaurang, ta del av kampanjer och erbjudanden, läsa om produkter och se öppettider. Bakom design och app-utvecklingen står den digitala byrån Apegroup.

  I dag har var sjätte smart telefon en app från McDonald´s nedladdad vilket gör den till en av Sveriges mest nedladdade appar. McDonald´s har dagligen omkring 435 000 gäster på cirka 220 restauranger med gratis wifi runt om i landet.

  - Mobilen är en viktig kanal för oss men framförallt så uppskattar våra gäster vår app. Vi ser Windows Phone 8 som en mycket spännande plattform där mycket kommer att hända de närmaste åren, så det var en självklarhet för oss att ta det här steget, säger Kajsa Dahlberg, Head of Media & Digital på McDonald´s.

  Den nya appen blir McDonald´s första Windows-baserade app.

  - I förra veckan presenterade vi Windows Phone 8.1 och att vi nu har över 245 000 appar i Windows Phone Store. Att McDonalds satsar på Windows Phone 8 är glädjande då det stärker vårt utbud och fortsätter bygga momentum för våra telefoner, säger Anna Ström, Affärsområdeschef Windows Phone.

  I McDonald´s-appen som finns i Windows Phone Store kan man bland annat:

  • Ta del av McDonalds senaste erbjudanden och kampanjer
  • Läsa om McDonalds produkter, näringsinnehåll och filtrera på allergener
  • Hitta närmaste restaurang samt filtrera restauranger via textsök eller karta
  • Se restaurangernas öppettider och hur man enklast hittar dit
  • Skapa ett konto för att använda kuponger på restaurangerna och få extraerbjudanden
  • Skanna in koder för kaffet man köper - när man köpt fyra får man den femte på köpet

  För mer information, kontakta:

  TF Presschef Hampus Knutsson, McDonald’s, 08-740 85 05, media@se.mcd.com 

  Anna Ström, Affärsområdeschef Windows Phone, 070-926 61 23, anstrom@microsoft.com 

  Pressbilder

  Bilder finns för nedladdning på Flickr.

 • Artikel 29-gruppen ger stöd åt Microsofts molntjänster

  För några dagar sedan beslutade Artikel 29-gruppen, som samlar de 28 nationella Datainspektionerna inom EU, efter en omfattande granskning att Microsofts avtal och leverans av molntjänster är i linje med EUs strikta datalagstiftning. Detta betyder att Microsoft är det första och hittills enda företag som får detta stöd. Beslutet är betydande för företag och organisationer av alla storlekar i Sverige, Europa och världen som vill vara säkra på att deras information hanteras säkert.

   

  Microsofts General Counsel and Executive Vice President Brad Smith postade nyligen en bloggpost där han kommenterar den senaste utvecklingen inom personuppgiftshantering för molntjänster.

   

  Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft AB, välkomnar Artikel 29-gruppens beslut.

   

  - Det bekräftar det långsiktiga och medvetna arbete vi drivit under flera år för att säkerställa att våra avtal har den funktionalitet som krävs. Vi är den enda leverantör som nu fått en sådan bekräftelse, säger Mathias Strand.

   

  - Beslutet visar att svenska företag, myndigheter, kommuner, landsting och skolor kan känna sig trygga med att Microsoft gör det möjligt för dem att uppfylla den svenska och europeiska lagstiftningen kring personuppgiftshantering, säger Mathias Strand.

   

  Artikel 29-gruppens stöd omfattar molntjänsterna Microsoft Azure, Office 365, Windows Intune och Microsoft Dynamics.

   

  För mer information:

  Mathias Strand, chefsjurist Microsoft Norden och Benelux, 073-408 56 88, mathias@microsoft.com

  Jenny Spets Wojarski, PR-chef Microsoft AB, 073-408 29 42, jspets@microsoft.com