January, 2014

 • Samtliga vinnare i IT i världsklass är nu utvalda

  Ett städföretag, en fastighetsförmedling och ett företag inom robotindustrin är bland de fem företag som vunnit modern it till ett värde av 300 000 kronor. Anderssons Städ och Fönsterputs i Borlänge, fastighetsförmedlingen MOHV i Malmö och Svensk Industriautomation i Jönköping kommer nu att få hjälp med att flytta till modern it av Microsoft och dess samarbetspartners.

  - Vi har fått in flera bra bidrag till tävlingen men valet har inte varit svårt. Bredden på dessa företag visar på att yrket inte spelar någon roll. Den digitala utvecklingen kräver att alla anpassar sig och tar steget till modern it. Vi ser verkligen fram emot resultatet och det ska bli intressant att följa flytten, säger Annika Ferlin, Marknadschef SMB, Microsoft Sverige

  TriaTech i Borlänge, Ricoh i Malmö och Invid i Jönköping kommer att hjälpa dessa tre företag i sin flytt till modern it. It i världsklass är en del av Microsofts nationella initiativ som syftar till att ge företag möjlighet att kunna jobba var de vill, på vilken pryl de vill och ändå ha tillgång till företagets resurser och dokument på ett säkert och strukturerat sätt.

  It i världsklass har genomförts i fem städer och är en del av Flytthjälpen, en nationell kampanj för att hjälpa företag och organisationer att ta steget till modern it innan supporten av Windows XP och Office 2003 upphör. Tävlingen arrangeras av Microsoft i samarbete med utvald lokal it-partner samt Cornerstone, Dell, HP och Nokia.

  Motiveringar

  • Nystartade och snabbväxande MOHV Fastighetsförmedling har ett starkt driv att ligga i branschens framkant, vilket gör dem till en självklar vinnare av It i världsklass. Microsoft och Ricoh ser fram emot att hjälpa MOHV Fastighetsförmedling att utveckla sitt mobila arbetssätt och vision om en rik digital upplevelse för deras kunder.

  • Som växande företag i en högteknologisk bransch har SVIA (Svensk Industriautomation AB) mycket att vinna på klivet till modern it. Med en aktiv VD och ledning i spetsen är detta ett företag som vill anamma ny teknik för att effektivisera och förenkla vardagen. Microsoft och Invid ser fram emot att hjälpa SVIA uppnå sitt mål kring att alla anställda ska nå rätt information i rätt tid utan komplexa uppkopplingar och inloggningar.

  • Med en modern it-miljö kan Anderssons Städ & Fönsterputs märkbart effektivisera sin verksamhet genom att ge samtliga anställda tillgång till kalendrar, återrapportering och mejl var de än är istället för att vara bundna till en dator på kontoret. Microsoft och TriaTech IT AB ser fram emot att hjälpa Dalarnas äldsta städföretag flytta sin it till en hybridmiljö, där den lokala IT-miljön integreras med molnet samt drar full nytta av dagens mobila möjligheter.
 • Vinnarna av modern it i Nyköping och Borås är nu utsedda

  Nyvest Bygg i Nyköping och C Land Logistics i Borås är två av vinnarna i Microsofts nationella tävling It i världsklass. Idag anordnades prisutdelningar i respektive stad där båda företagen tog emot modern it till ett värde av 300 000 kronor.

  - Det ska bli intressant att följa företagens utveckling den närmaste tiden när de tillsammans med våra partners tar steget mot modern it. Vi ser fram emot resultatet och kommer att följa arbetet nära, säger Annika Ferlin Partner Marknadschef SMB, Microsoft Sverige.

  Partnerföretagen som kommer att stötta företagen i deras flytt till modern it är Office IT Partner i Nyköping och Make IT i Borås. Tävlingen är en del av ett nationellt initiativ som syftar till att ge företag möjlighet att kunna jobba var de vill, på vilken pryl del vill och ändå ha tillgång till företagets resurser och dokument på ett säkert och strukturerat sätt. Med modern it möjliggörs ett mer flexibelt arbete.

  It i världsklass har genomförts i fem städer och är en del av Flytthjälpen, en nationell kampanj för att hjälpa företag och organisationer att ta steget till modern it innan supporten av Windows XP och Office 2003 upphör. Tävlingen arrangeras av Microsoft i samarbete med utvald lokal it-partner samt Cornerstone, Dell, HP och Nokia.

  Motiveringar

  • Nyvest Bygg AB är ett utmärkt exempel på ett svenskt mindre företag där modern it kan göra stor skillnad. Microsoft och Office IT-Partner ser fram emot att hjälpa Nyvest Bygg AB att bli mer mobila och förflytta pappersarbetet till plattor och mobiler. Alla anställda ska ha möjligheten att jobba där dem befinner sig och ha tillgång till en lättillgänglig informationskanal som håller samman de på fältet spridda medarbetarna

  • C Land Logistics verkar inom en traditionell bransch där it kommit att spela en allt viktigare roll. Här är man öppen för ny teknik och mer än redo att ta klivet till modern it. Microsoft och Make IT ser fram emot att hjälpa C Land Logistics effektivisera sitt dagliga arbete, bland annat genom standardisering av it-miljön och ökad mobilitet.
 • SkyDrive blir snart OneDrive

  Idag kan vi meddela att SkyDrive snart blir OneDrive. Tjänsten har idag över 250 miljoner användare som enkelt och säkert samlar alla sina filer på ett ställe, lättåtkomliga oavsett pryl eller plats.  Just nu behöver du inte göra något mer än att fortsätta använda SkyDrive eller SkyDrive Pro precis som vanligt. Vi kommer att presentera ytterligare information och nyheter om OneDrive under de kommande veckorna.

  För mer information läs här. 

 • Vinnare i juridiktävling får praktik på Microsoft

  Igår utsågs Fredrika Bladh till vinnare av Business Law Challenge, Sveriges största tävling i affärsjuridik.

  Fredrika Bladh, juriststudent från Uppsala Universitet, utsågs till Swedish Business Law Student of the Year 2013 och ser fram emot fyra veckors betalt internship på Microsoft under sommaren 2014.

  "Det är så otroligt roligt! Det handlade verkligen om något annat än det vi lär oss på juristlinjen, att visa andra egenskaper. Och med tanke på hur duktiga de andra deltagarna var så är det verkligen en ära att stå här som segrare", säger Fredrika Bladh.

  "Jag gillar hur tävlingen utmanar studenterna att tänka på ett sätt som efterfrågas i företagsvärlden. Fredrika visade verkligen att hon kan tillföra ett affärsmässigt tänk förutom sina juridiska kunskaper. Det ska bli riktigt roligt att arbeta tillsammans på Microsoft nästa sommar," säger Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft.

  Juryn bestod av Microsofts chefsjurist Mathias Strand, Semcons vd Markus Granlund, speltillverkaren Electronic Arts chefsjurist Europa Johan Axel-Nilsson samt Mikael Smedeby, Olof Nyström, Johan Tollgerdt och Sanja Sjögren, alla från Lindahl.

  För mer om tävlingen och vinnaren, se filmen "Business Law Challenge på fyra minuter"

 • Varning för falska supportsamtal!

  Idag har bland annat Metro och Expressen (17/1) rapporterat och varnat för bedrägerier. Bland annat om de falska supportsamtalen som vi varnat för tidigare. Bedragaren uppger att han/hon ringer från Microsoft. Tyvärr behöver vi återigen varna för dessa falska supportsamtal. Under hösten och vintern har bedragare fortsatt att ringa och uppgett att de arbetar på diverse stora företag, däribland Microsoft.

  Vi på Microsoft ringer aldrig upp dig i supportärenden om du inte ringt upp oss först. I vår kontakt med dig ber vi aldrig om personliga uppgifter såsom lösenord eller koder. Vi uppmanar dig heller aldrig att föra över pengar till ett konto. Om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök uppmanar vi dig att göra en polisanmälan säger Daniel Akenine, Nationell Teknikchef på Microsoft.

  Ny Teknik har skrivit om de falska supportsamtalen och det faktum att få polisanmäler incidenten. Det är viktigt att polisanmäla händelsen, annars kan inte polisen skapa sig en uppfattning om problemets omfattning.

  Microsofts råd om du drabbas av de falska supportsamtalen

  Om du blir uppringd av en misstänkt bedragare
  • Lägg på luren
  • Om de ringer upp på nytt, låt bli att svara. Alternativt ber du om namn och telefonnummer för att ringa tillbaka – då lägger de på luren.
  • Anmäl händelsen till Polisen på telefonnummer 114 14

  Om du följt bedragarnas instruktioner
  • Sök igenom datorn med Microsoft Safety Scanner för att undersöka om du drabbats av skadlig kod på datorn. Programmet är gratis och kan hämtas här. Koppla sedan ifrån datorn från internetuppkopplingen
  • Ändra lösenord och samtliga PIN-koder till mejlkonton och konton relaterade till bank- och kreditkort
  • Kontakta din bank eller ditt kreditkortsföretag och be om hjälp att förhindra eventuell skada
  • Anmäl händelsen till Polisen på telefonnummer 114 14
  • Ominstallera datorn. Använder du Windows 8 hittar du enkla instruktioner här.

  Besök gärna Microsofts säkerhetssida om du är intresserad av att läsa mer om bedrägerier och hur du kan skydda dig mot dessa.

  På MVH-bloggen kan du läsa om enkla tips för att skydda dig och din dator.

  För mer information kontakta:

  Eva-Lotta Jonsvik, Pressansvarig på Microsoft
  a-evjons@microsoft.com
  073-408 28 02

  Daniel Akenine, Nationell Teknikchef på Microsoft
  dakenine@microsoft.com
  073-408 31 36

 • Möt Microsoft Sverige på BETT 2014 i London

  Nästa vecka går BETT Show av stapeln i London - en världsledande skolkonferens med fokus på IT och utbildning.

   

  Microsoft Sverige åker som vanligt till BETT med ett digert aktivitetsprogram, i samarbete med några av våra partners; Det brittiska utbildningsdepartementet, svenska utbildningsdepartementet, Atea, Caperio och Ricoh.

   

  Varje år, två dagar före BETT börjar, håller det brittiska departementet ett Education World Forum där de bjuder in utbildningsdepartement, riksdagsledamöter samt myndigheter från hela världen. Microsoft är en samarbetspartner i detta event och tar bland annat initiativ till en paneldiskussion med ministerutbyte på temat "New Thinking on Assessment" där Sverige representeras av Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet. Övriga deltagare är Michele Bruniges – Director General, NSW Department of Education and Communities, Australia, Professor Stefan Dercan, Chief Economist, Department for International Development samt Anne Looney, CEO, National Council for Curriculum and Assessment, Ireland.

   

  På Ateas agenda står bland annat en föreläsning av Helena Kvarnsell, tidigare vinnare av Innovativa Lärarpriset, såväl som ett skolbesök på Twickenham Academy. Detta är en skola för årskurs 6-12 där det talas över 40 olika språk och som tidigare haft sviktande elevresultat.  Med hjälp av informations- och kommunikationsteknik (IKT) ser man i de senaste mätningarna att elevernas resultat nu ökar stadigt. Man har nybyggda lokaler och satsar nu stort på att bli en attraktiv skola för områdets unga, bland annat genom att förse alla sina elever med en egen Microsoft Surface.

   

  Caperio erbjuder ett antal spännande svenska och internationella talare, bland annat Cathy Cavanaugh, Learning Delivery Specialist på Microsoft WorldWide och ansvarig för Microsofts vision för utbildning, samt Greg Butler, CEO på Collaborative Impact som talar om 21st Skills Sssessment som börjar mätas i PISA 2015. Caperio gör  även flera studiebesök, bland annat till New Line Learning - en skola i ett område som präglas av arbetslöshet och svårigheter, men som lyckats mot alla odds med stöd av IKT. 

   

  Vill du möta oss där? Microsofts Eva Pethrus, Programchef för Partnerskap i Lärande, kommer självklart finnas på plats.

 • Redan 50 anmälda till Jobba hemma-dagen 26 mars

  För tredje året tar Microsoft initiativet till Jobba hemma-dagen och bjuder återigen in företag och organisationer från hela landet som också tror på ett flexiblare och skönare arbetsliv. Förra året var det 145 företag och organisationer som slöt upp bakom Jobba hemma-dagen och dess manifest.

   

  I en debattartikel på Dagens Industri nyligen förklarar Microsofts vd Jonas Persson och Anna Averud varför det är bra att jobba hemma:

   

  "För moderna arbetsgivare borde det vara mindre relevant var arbetet utförs. I stället borde det vara resultat och medarbetarens bidrag till de gemensamma målen som räknas. Närvaro kan omöjligt vara ett utvärderingsmått i en kultur där man utgår ifrån att människor är olika, där vi har insett att flexibilitet och produktivitet går hand i hand." förklarar Jonas Persson och Anna Averud.

   

  Tror du också på ett flexiblare arbetsliv, med mindre stress, köer och miljöfarliga utsläpp? Anser du att arbete inte är en plats utan någonting som man gör? Gå in på Jobba hemma-dagens websida för att läsa mer om initiativet och anmäla din arbetsplats!

   

  Hittills har följande företag och organisationer ställt sig bakom Jobba hemma-dagen den 26 mars 2014.

   

  Antoma AB

  Brunat PR & Event

  CGit AB

  Code Combinations AB

  Consulta IT-Service AB

  Contribit AB

  Creativt Fri

  Dozer

  Emres massage

  Enabling

  Enfo Sweden

  Friluftsfrämjandet

  Gartner Sverige AB

  Growin AB

  Humblestorm

  Idenet AB

  IK Ymer

  Inspiration Gotland AB

  Intbiz Solutions AB

  IT&Telekomföretagen inom Almega

  IT-Partner Stockholm AB

  IT-visionären AB

  JMW

  JSC it-partner ab

  LanTeam Consulting AB

  Lindashjälpbyrå

  Makalösa Föräldrar

  Make IT i Borås AB

  Modernera AB

  MSEmploy Sweden AB

  Nitma AB

  Parera AB

  PicHit Me

  RingUp Öresund

  Sigma

  SineQra AB

  Sir John Group

  SMEBOX AB

  SML-It

  Spree AB

  STV Svenska Tele & Video Konsult AB

  Swedishhost.se

  Svenska KaiZen IT AB

  Systemhustet SITIO

  Tailor Store Sweden AB

  TDC

  TellCom Syd AB

  Transfer

  VETA Konsult Sverige AB

  Winnforce AB

  Wireline AB

  Xenit AB

   

  För tips och diskussioner om flexibelt arbete, besök Jobba hemma-dagens Facebooksida. Jobba hemma-dagen ingår i Microsofts initiativ Det nya arbetslivet.

   

 • CES 2014 – en lovande start på det nya året

  CES 2014, Consumer Electronics Show, i Las Vegas avslutades förra veckan. Mässan är för oss ett lika tydligt startskott på det nya året som raketerna och champagnen på nyårsafton. Att se nya innovationer från små och stora tillverkare är för alla oss teknikälskare ett fantastiskt sätt att inleda det nya året.

  En av de stora trenderna på årets CES var utan tvekan TV-apparater med ännu skarpare bild, så kallade 4K eller Ultra HD-skärmar. Tillverkarna visade upp modeller som var relativt billiga till de vassaste modellerna med en prislapp på över 100 000 kronor. Det är intressant att det nya formatet är utvecklat med våra nya TV-vanor i åtanke. 4K passar betydligt bättre för TV/streaming via internet än det gör för traditionell TV via kabel/antenn. Och känslan är att det ligger helt rätt i tiden, DN skrev i dagarna att vi är allt fler i Sverige som tittar längre och mer på webb-tv. Ett problem förutom priset för ett omedelbart brett genomslag är att utbudet av filmer/serie i 4K är begränsat. Därför är det både glädjande och viktigt att Netflix och YouTube meddelande att de kommer producera innehåll i 4K under 2014.

  Den andra stora trenden på CES var mängden av kroppsnära teknik som presenterades. En mängd mer eller mindre smarta klockor, armband och hörlurar som kan hjälpa dig med allt från mobilnotifikationer, pulsmätare och blodtryck till exponering av UV-strålning. Det presenterades även en mängd smarta enheter som inte är lika kroppsnära, som t.ex. tandborste, tennisrack och grill med smarta funktioner.  Även om vi på Microsoft inte visade något nytt på CES så presenterades det flera nya Windows-enheter från våra partners. Tillsammans med dem är vi övertygade om att vi har både produkter och tjänster som kan fortsätta vinna över konsumenters och företags intresse och hjärta. Toshiba hakade på trenden med 4K när de presenterade världens första laptop med 4K-pekskärm, Satellite P50t.

  Lenovo levererade produktenheter för både konsumenter och företag, i flera olika storlekar och formfaktorer. Allt ifrån deras nya 8-tumsmodell ThinkPad 8 till 10- och 11-tums modeller av Lenovo MIIX 2 – en enhet som fungerar lika bra att använda som en surfplatta som en laptop med det avtagbara tangentbordet. Panasonic presenterade sin nya Toughpad FZ-M1, en 7-tums Windows 8.1-enhet som sätter tåligheten i fokus. Lenovo och Panasonic är två partners som verkligen bevisar att Windows 8.1 kan erbjuda det bredaste och bästa utbudet av plattor och enheter för företag.  Vi har senaste tiden pratat om 2i1-enheter, ASUS tog det vidare när de presenterade sin Transformer Book Duet TD300. En 4i1-enhet, som fungerar både som surfplatta och laptop och använder både Windows 8.1 och Android som operativsystem. Med ett enkelt knapptryck skiftar du mellan systemen. Vi arbetar alltid för att säkerställa att den bästa upplevelsen för användaren är i Windows, oavsett vilken enhet det handlar om. Därför tycker vi att Duet TD300 är en spännande enhet som ger användare tillfälle att testa alla styrkorna i Windows 8.1 samtidigt som de fortsatt kommer att ha tillgång till de appar de redan betalat för på Android.

  Självklart släpptes det mängder med nyheter under CES, både med och utan mjukvara från Microsoft. Läs gärna Computer Sweden och Svenska Dagbladet för att få ytterligare överblick över fler produktnyheter och trender.

  God Fortsättning,

  Thomas Floberg
  Affärsområdeschef för Windows och Surface

  Roger Westerlund
  Kategorichef för Surface och hårdvara

 • Dags att nominera till 2014 års Innovativa Skolledarpris

  Microsoft har i samarbete med Lärarförbundet instiftat Innovativa skolledarpriset. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel på skolledare som via ett hållbart skolutvecklingsarbete säkrar att deras skola ger eleverna möjlighet att lyckas.

   

  Se en intervju på Lärarkanalen med 2013 års vinnare Birgitta Trolin, rektor på Väsby Nya Gymnasium, Upplands Väsby.

   

  Innovativa skolledarpriset 2014 delas ut under Skolledarkonventet den 27-28 februari i Lärarnas hus på Stora Essingen i Stockholm. Skicka in din nominering här redan idag!