October, 2013

 • Idag lanserar Microsoft Windows 8.1

  Idag släpps Windows 8.1, det senaste tillskottet i Windows-familjen. Windows 8.1 bygger vidare på den vision och de förändringar som Microsoft satsade på när man för knappt ett år sedan lanserade Windows 8. Återkoppling från användare och företag ligger till grund för de nya funktionerna och alternativen i Windows 8.1.

  I Windows 8.1 finns ett uppdaterat gränssnitt, anpassat för pekskärmar, för att göra det ännu enklare att navigera. Bland annat återfinns den familjära ”Startknappen” som en naturlig utgångspunkt för navigering och vi introducerar en ny app-vy som ger en tydlig överblick av installerade appar.

  Windows 8.1 fortsätter att utveckla Microsofts vision att vara en naturlig del av människors vardag. Oavsett om det handlar om arbete eller nöje. Windows är den perfekta plattformen att arbeta på, oavsett om du sitter på kontoret eller hemma. Men Windows är också det naturliga valet om du vill spela spel, lyssna på musik eller kolla på film, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows och Surface


   
  Med Windows 8.1 får användarna en personligare upplevelse genom nya möjligheter att anpassa sin enhets utseende, information, inställningar och appar. Med en förbättrad koppling till molnet kommer man åt sina filer, appar och inställningar oavsett plats och enhet. Allt finns kopplat till användarens Microsoftkonto.

  En central del av Windows 8.1 är Bing Smart Search. Den nya funktionen hjälper användare att hitta det de söker oavsett om informationen finns på en hårddisk, i en app, på SkyDrive eller på internet. Resultaten uppdateras samtidigt som man skriver och presenteras i en snygg och överskådlig vy. Med Windows 8.1 kommer även en mängd nya och uppdaterade appar samt Internet Explorer 11, den enda webbläsaren som är helt anpassad för pekskärmar.


   
  Windows 8.1 är perfekt för företag och organisationer. Med stöd för kryptering, nya säkerhetsfunktioner och uppdaterat dataskydd erbjuder Windows 8.1 det senaste för att skydda företagets och användarens filer. Med molnkopplingen är Windows 8.1 det bästa alternativet för ett flexibelt och mobilt arbetsliv, säger Thomas Floberg

  Med Microsofts deployment tools kan företag enkelt testa och utvärdera hur program och it-infrastruktur fungerar med Windows 8.1. För företag som använder Windows XP är det viktigt att se över sina it-lösningar då supporten för Windows XP upphör den 8 april 2014. Läs mer om hur du kan flytta till modern it här.

  Priser och fakta om Windows 8.1

  På datorer som har Windows 8 eller Windows RT installerat finns Windows 8.1 att ladda hem som en gratis uppdatering i Windows Store.

  Windows 8.1- 1 099 SEK
  Windows 8.1 Pro – 2 499 SEK
  Windows 8.1 Enterprise – Tillgänglig via licensavtal

  Fullständig information om Windows 8.1 hittar du här

  På Windows-bloggen kan du hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna om Windows 8.1

 • Studenter får fri tillgång till den senaste Office-versionen med Student Advantage

  Från den 1 december 2013 kommer de 35 000 skolor i världen som har licensavtal för  Office 365 ProPlus eller Office Professional Plus för sina anställda kunna erbjuda sina studenter fri tillgång till den senaste Office-versionen med Student Advantage.

  Student Advantage är ett nytt erbjudande till studenter som ger dem tillgång till den senaste versionen av Office både i skolan och hemma. Studenterna kommer därmed att få tillgång till Office-verktyg var som helst, när som helst och i praktiskt taget från vilken enhet som helst för att vara så produktiva som möjligt under sin studietid.

  Redan idag så är tjänsterna från Exchange, Lync och SharePoint i Office 365 kostnadsfria för studenter och lärare. Det gör att de kan arbeta med sina uppgifter i delade samarbetsytor, ta gemensamma anteckningar i OneNote och ha klasser via webbmöten. Nu erbjuder Microsoft även Office-klienten utan kostnad till studenterna genom Student Advantage. Det innebär att studenterna kan installera den senaste klientversionen av program som Word, PowerPoint och Excel och använda var de än befinner sig.

  -  Studenterna använder Office varje dag i sitt skolarbete och för andra aktiviteter som är viktiga för dem. Office hjälper inte bara eleverna att hålla ordning och få jobbet gjort utan utvecklar samtidigt kompetens som kommer att krävas när de kliver in i arbetslivet, säger Niklas Danell, Produktchef för Office 365 på Microsoft Sverige.

  Kunskaper i Office är högt efterfrågat på arbetsmarknaden

  På Microsoft är vi övertygade om att teknik och IT spelar en viktig roll i att förbereda studenterna för ett framtida yrkesliv. En ny undersökning från IDC visar att arbetsgivare ställer krav på välbalanserad kompetens hos sina framtida medarbetare. 

  Det framgår i undersökningen att Microsoft Office är den programvara som rankas högst av arbetsgivare vad gäller efterfrågad kompetens. Ingen annan programvara dyker upp som någon av de 20 viktigaste kunskaperna som identifierats i undersökningen.

  - Vi är glada att kunna erbjuda Student Advantage. Studenterna kommer att ha tillgång till en Office-klient som uppdateras varje månad, alltså kommer de alltid att arbeta med det bästa som finns på marknaden. Hos deras framtida arbetsgivare så har en fjärdedel redan flyttat över till Office 365 och förväntar sig att deras nyrekryteringar skall kunna använda verktygen optimalt. Det är alltså viktigt att våra studenter inte halkar efter och jobbar med gammal teknologi, säger Niklas Danell.

  Läs mer om Student Advantage och IDC:s undersökning här

   

  För mer information, vänligen kontakta

  Niklas Danell
  Produktchef Office 365
  Tel: 0734-08 32 40
  E-post: niklas.danell@microsoft.com

 • Kvalitetsmässan: Microsoft och Stratsys fördjupar samarbetet

  Under Kvalitetsmässan, Nordens ledande konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling, kommer Stratsys att ställa ut sina lösningar tillsammans med andra Microsoftpartners i Microsoft Partner Village. Samarbetet skall göra det enklare för kunderna att få ut ännu mer nytta av sina investeringar i Stratsys och Microsoft. Stratsys, som är en marknadsledande plattform för verksamhetsstyrning, rapportering och planering, är i grunden utvecklad på Microsoft teknik. Nu integreras tekniken ytterligare. 

  Under Kvalitetsmässan, som går av stapeln 19 – 21 november på Svenska Mässan i Göteborg, ställer de båda företagen tillsammans ut sina lösningar i Microsoft Partner Village.

  "Stratsys planerings- och uppföljningsverktyg effektiviserar svensk offentlig sektor till världsklass. Vår gemensamma satsning under Kvalitetsmässan är ett steg på vägen i vårt fortsatta samarbete för att ge våra kunder ännu mer" säger Crister Molander, ansvarig för affärsutveckling mot offentlig förvaltning på Microsoft Sverige.

  "Som ett led i vårt fördjupade samarbete ställer vi tillsammans ut i Microsoft Partner Village på Kvalitetsmässan nästa månad. Här kommer det finnas möjligheter att se hur väl våra produkter är integrerade med varandra och vilka fördelar detta ger våra kunder, säger Henrik Lepasoon, VD för Stratsys.

  Över 70 % av alla organisationer använder idag Microsoft SharePoint för att hantera information samt förbättra samarbete och effektivisera arbetsflöden. Under mässan kommer Stratsys och Microsoft att tillsammans visa hur Stratsys är integrerat med SharePoint.

  SharePoint-plattformen täcker många olika områden, exempelvis projektstyrning, samarbetsrum, intranätportal och fillagring. Stratsys har tagit fram färdiga applikationer som fungerar tillsammans med SharePoint och då ger ett kraftfullt stöd för användaren i ett och samma gränssnitt.

 • Business Intelligence & Mission Critical: SQL Server 2014 CTP 2 tillgänglig nu

  På dagens PASS konferens tillkännagavs att SQL Server 2014 CTP 2 nu finns tillgänglig, och att det även släpps en förhandsgranskning av Microsoft SQL Server Backup till Windows Azure Tool.

   

  "Med SQL2014 vässar vi vårt erbjudande på databaser kring tre mycket strategiska områden; Business Intelligence, hybridlösningar med molnet samt Mission Critical och prestanda med exempelvis In Memory teknik," säger Tommy Flink, Data Insight Lead på Microsoft Sverige.

   

  "Våra kunder och partners får med SQL2014 tillgång till en databasplattform med fantastisk stabilitet och prestanda som inte begränsar dem i vilka typer av lösningar de kan skapa för exempelvis affärskritiska applikationer eller BI-lösningar." säger Tommy Flink.

   

  För alla detaljer, se den fullständiga bloggposten av Quentin Clark, Corporate Vice President i Data Platform Group på Microsoft.

 • Boklansering: Work in Fake Life

  Idag lanseras Cathrin Frisemos bok "Work in Fake Life" som beskrivs som en reseguide för det digitala arbetslivet. I boken intervjuas Eva Fors, Affärs och Marknadschef på Microsoft Sverige.

  - Microsofts ”New World of Work”, eller som det som vi på Microsoft Sverige kallar ”Det Nya Arbetslivet”, handlar i grunden om att hitta harmoni och balans i sitt liv där arbetslivet är en stor, och för många, viktig del” säger Eva Fors.

  Cathrin Frisemo beskriver boken som en inbjudan till spännande mötesplatser, nya nätverk och världar i Cyberspace - In Fake Life (IFL). Det digitala och analoga arbetslivet kommer framöver att vara helt integrerat vilket det redan är för dem som är födda på 1990-talet och framåt.  Vi lever och deltar alla just nu i den största förändring i arbetslivet sedan den industriella revolutionen och det påverkar arbetsorganisationen, arbetsmarknaden och arbetshälsan. Affärsmodellerna ser annorlunda ut, ledarskapet och organisationerna förändras utifrån det. Kraven på deltagarna på arbetsmarknaden förändras och det krävs att man är självgående, driftig, tar ansvar och levererar.

  - Boken guidar till ett annorlunda och enklare liv, säger  Cathrin Frisemo.

  Microsoft Sverige har vunnit pris för Sveriges Bästa Arbetsplats flera år i rad och sätter stort värde i att förenkla och förbättra arbetslivet för såväl anställda som andra användare av Microsofts produkter och tjänster. Besök vår sida för Det Nya Arbetslivet för att läsa mer. Boken kan köpas här.  

   Cathrin Frisemo, Författare. Foto: Maria Berg.

 • Windows Phone 8 - Stora storlekar och nya funktioner

  Inom ett par veckor kommer Microsoft börja att uppdatera Windows Phone 8-enheter med Update 3. Nyheterna i uppdateringen innefattar bland annat stöd för större skärmar och den nya funktionen Driving Mode.

  Windows Phone 8-telefoner runt om i världen kommer med start om ett par veckor att börja uppdateras med Windows Phone 8 Update 3. Utrullningen kommer att ske successivt under de kommande månaderna. Det är den tredje stora uppdateringen som Microsoft släpper till plattformen under 2013. De nya och bättre funktionerna baseras på önskemål från användarna som Microsoft gjort till verklighet.

  Vi erbjuder redan riktigt bra telefoner i alla priskategorier med skarpa kameror och en unik design. Med den nya uppdateringen vässas vårt erbjudande ytterligare och med Windows-ekosystemet erbjuder vi något helt unikt jämfört med våra konkurrenter, säger Anna Ström, Affärsområdeschef för Windows Phone på Microsoft

  Med Windows Phone 8 Update 3 finns det nu stöd för enheter med större skärmstorlek, upp till 5- och 6-tums pekskärmar. De nya skärmstorlekarna ger fler möjligheter att skräddarsy en personlig startskärm som rymmer fler Live Tiles.

    
   
  Driving Mode är en av de nya funktionerna. Med Driving Mode kan användaren minimera antalet distraktioner under tiden de sitter bakom ratten. Funktionen begränsar antalet notifikationer på låsskärmen, allt från inkommande samtal och sms till uppdateringar från sociala medier. Genom att koppla Driving Mode till bilens, eller en enhets bluetooth vet telefonen automatiskt när den ska filtrera bort inkommande meddelande, allt för att du ska kunna köra säkrare i trafiken.

  Windows Phone 8 Update 3 låter oss bygga vidare på det momentum vi redan upplever för plattformen. Enligt IDC är Windows Phone 8 den snabbast växande plattformen på marknaden. Något som bland annat återspeglas i att vi nu har över 175 00 appar och att det utförs över nio miljoner transaktioner i Windows Phone Store varje dag, säger Anna Ström

  På Windows Phone Blog hittar du mer information och en fullständig lista över alla nya funktioner i Windows Phone 8 Update 3.

  Fler bilder på Windows Phone 8 hittar du på SkyDrive.

  För mer information kontakta:
  Anna Ström, Affärsområdeschef för Windows Phone
  anstrom@microsoft.com
  070-926 61 23

 • Microsoft varnar för nya bluffsamtal – bedragare utger sig för att vara poliser

  Sedan 2011 har allmänheten drabbats av så kallade Microsoftbedragare. Engelsktalande personer ringer och utger sig för att ringa från Microsoft- eller Windows-support och att de upptäckt virus på datorerna. Syftet med samtalen är att installera skadlig kod på datorerna och lura människor att betala pengar för supporten. Vi har varnat för den här typen av samtal tidigare, och problemet har även varit omskrivet i media.

  Nu vill Microsoft varna allmänheten för en ny typ av bluffsamtal. Den här gången kontaktar bedragarna personer som redan blivit lurade och utger sig för att ringa från polisen. Såväl indisk som amerikansk polis har förekommit. Bedragarna påstår att de drabbade ska få tillbaka sina pengar och lurar på så sätt till sig kontokortsuppgifter, vilket man i själva verket använder för att genomföra nya bedrägerier. I vissa fall anger man att detta är i överenskommelse med Microsoft.

  Microsoft Sverige samarbetar inte med polis i andra länder för återbetalning och vill uppmana alla att lägga på luren när man tar emot ett misstänkt samtal. Har man drabbats bör man polisanmäla. Fler råd när det gäller bedrägerisamtalen finner du här.

 • Nobelpriset flyttar upp i molnet med Windows Azure

  När Nobelpristagarna tillkännages och när Nobelprisen delas ut har Nobelprisets sajt www.nobelprize.org hundrafaldigt många fler besökare än vanligt. Från hela världen surfar personer in som alla snabbt vill få tillgång till den senaste informationen om pristagarna. För att klara trycket och ge alla besökare en bra upplevelse flyttar man nu sajten ifrån fysiska servrar och upp i molnet, med Microsofts flexibla molnlösning Windows Azure.

   

  Det var öppenheten och skalbarheten som gjorde att valet föll på Windows Azure, berättar Hans Mehlin teknikchef på Nobel Media.

   

  "Vår sajt är uppbyggd på Linux, PHP och MySQL, men vi kunde bara fortsätta att köra på samma plattform - samma lampstack men flyttat till molnet. Tidigare körde vi på egna fysiska servrar, först i vår egen serverhall, sedan outsourcat, tills vi fick möjlighet att flytta in i molnet.

   

  "Framförallt är det skalbarheten som spelar roll för oss, eftersom vi har ett sådant tryck när pristagarna tillkännages i oktober och sedan igen när prisen delas ut i december. Under tillkännagivandena har vi väldigt skarpa besökstoppar, ibland ett hundrafaldigt tryck under en timma mot vad vi brukar ha en vanlig dag.

   

  "Det fungerade jättebra att flytta över, miljön var oerhört lik det vi hade tidigare. Vi migrerade över allt från scratch på två veckor, sedan var vi förberedda för tillkännagivandet av de nya pristagarna. Vi hann belastningstesta och använder oss nu av den enkla uppskalningen och nedskalningen som kommer med Azure, så att vi inte behöver allokera onödig serverkraft" säger Hans Mehlin, som även fick hjälp med migreringen av HiQ och Candidator.

   

  Från Microsofts sida har det också varit bra att få visa på öppenheten med Windows Azure.

   

  "Det som är intressant är att detta inte är en Microsoftlösning, såtillvida att de inte bygger på vår serverteknik, inte vår databas och inte på våra programmeringsspråk" säger Björn Eriksen, teknisk evangelist på Microsoft Sverige.

   

  Nobel Media, som har till uppgift att förvalta och utveckla medierättigheter kopplade till Nobelpriset, satsar även på att öka räckvidden och frekvensen på kommunikationen kring Nobelpriset andra tider på året. Arbetet med att flytta till molnet har skett under hösten och gått väldigt smidigt.

   

  "Vi var lite oroliga eftersom flytten var så tätt inpå tillkännagivandet av pristagarna som innebär årets största besökstopp på sajten, men det har varit oväntat enkelt och vi hann få allt i ordning i god tid" säger Mattias Fyrenius, VD på Nobel Media.

   

  Förutom en ökad flexibilitet hade flytten till molnet även ekonomiska fördelar för Nobel Media, i och med att de bara behöver betala för vad de använder, och
  under den tid som behovet finns.

   

  "Huvudsyftet med flytten var en säkrare miljö och att ge en bättre upplevelse för användarna, men självklart blev det också prismässigt bättre eftersom vi betalar för de toppar som vi har och inte behöver sitta på överkapacitet under större delar av året" säger Mattias Fyrenius.

   

  På svenska Microsofts är man väldigt stolta över att ha fått förtroendet att drifta en sajt som är viktig för så många människor över hela världen, och lyfter även det fortsatta samarbetet då man planerar webinars, videointervjuer och andra aktiviteter på sajten.

   

  "Vi på Microsoft är ödmjukt väldigt glada över att Nobel Media har valt oss som partner och Windows Azure som plattform. Det är stort att få vara en del av visionen om hur Nobelpriset skall agera och vara närvarande i digitala kanaler" säger Richard Lind, teknisk direktör på Microsoft Sverige. 

   

 • Microsoft välkomnar lärare och skolledare på Sverigeturné i 21st Century Learning Design

  Microsoft, HP och Caperio arrangerar tillsammans ett turnerande seminarium som riktar sig till skolledare och lärare i såväl grund som gymnasieskolan. Turnén, som går genom Uppsala, Stockholm, Malmö och Norrköping ska ge en inblick i hur tekniken kan bidra i undervisningen av 2000-talets förmågor och man anmäler sig här.

  ”Temat på turnén är 21st Century Learning Design och handlar om de nya kompetenser som skolan behöver ge våra unga för att de ska ha möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och bli en aktiv del av samhället. Dagens arbetsmarknad kräver mer av våra unga än någonsin tidigare och vi vill hjälpa till att skapa en skola som ger alla möjlighet till ett rikt liv där deras kunskaper och förmågor tas tillvara och hyvlar bort trösklarna in i arbete.” säger Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft Sverige.

  De lärare och skolledare som väljer att komma får en handfast workshop i 21st Century Learning Design som ger konkreta verktyg för att på ett enkelt sätt bygga lektioner som stärker elevers förmågor. Microsoft Super Teachers är också på plats för att visa hur appar och andra tekniska verktyg används för att öka elevernas kunskap.

  På plats finns Caperio Skolpartner, Hewlett Packard, Microsoft och ”super teachers” som är redo att besvara alla frågor.

  AGENDA
  14.00-15.30 2000-talets förmågor - vilka förmågor och vilken kunskap krävs för att dina elever ska komma in på framtidens arbetsmarknad? Vi går igenom vilka verktyg vi behöver för att skapa en skola som ger eleverna inträde på arbetsmarknaden.
  15.30-16.00 Fikapaus och nätverkande
  16.00-17.00 Microsoft Super Teacher ger dig handfasta tips på hur du designar lektioner som stärker elevernas förmågor och kunskaper. Testa appar och andra tekniska verktyg på plats!

  STÄDER OCH DATUM
  Uppsala 16 oktober / Stockholm 17 oktober / Malmö 24 oktober / Norrköping 7 november

 • Enterprise Cloud: Microsoft släpper höstens våg av molnlösningar för företag

  Idag lanseras en våg av nya produkter och tjänster för att hjälpa företag att tillvarata de möjligheter som finns med molnet och för att övervinna dagens it-utmaningar. Nya Windows Server & System Center, Visual Studio, Windows Azure, Windows Intune, SQL Server och Dynamics förstärker de fördelar som finns med molnet ytterligare, för de som använder Microsofts molntjänster.

  De nya erbjudandena kompletterar Office 365 och andra tjänster och är en del av Microsofts långsiktiga molnstrategi för företag som kopplar ihop IT och infrastruktur, applikationsplattform och utveckling, device management och affärslösningar.

  "Vi gör en våg av lanseringar som visar att vi har de bästa lösningarna på marknaden" säger André Henriksson, Affärsområdeschef Server & Tools på Microsoft.

  "De lanseringarna vi gör nu är ett bevis på att det faktiskt bara finns en leverantör som erbjuder lösningar för lokal drift och samtidigt en väg för alla kunder via hybrid-moln till säkra tjänster som Office 365 och Windows Azure" säger André Henriksson.

  En överblick av höstens lanseringar

  • Windows Server 2012 R2 och System Center 2012 R2 kommer finnas tillgängliga den 18 oktober
  • Den nya versionen av Windows Intune kommer att finnas tillgänglig den 18 oktober
  • Visual Studio 2013 och det nya .NET 4.5.1 kommer att finnas tillgängliga den 18 oktober
  • SQL Server 2014 andra Community Technology Preview (CTP2) kommer finnas tillgängliga nästa vecka och HDInsight Service senare i oktober.
  • Lansering av Microsoft Dynamics CRM Online Fall '13 senare i oktober.
  • Microsoft Dynamics NAV 2013 R2 finns idag.
  • Windows Azure kommer från och med den 1 november erbjudas till alla Enterprise Agreement (EA) kunder till de bästa priserna, oavsett hur de betalar, hur de konsumerar, och med flexibiliteten av årliga betalningar. Ett nytt strategiskt partnerskap med Equinix kommer att tillåta kunder att ansluta sina nät med Windows Azure på Equinix Exchange Locations för ökad genomströmning, tillgänglighet och säkerhet.

  Läs mer om nyheterna i den officiella pressreleasen, eller gå till bloggen för en intervju med Satya Nadella, Microsofts Cloud Executive Vice President.