October, 2013

 • Använd Bing Maps för att utforska Sverige

  Nu finns Bing Maps tillgängligt i Sverige. Med start den här veckan har kartorna uppdaterats med lokalt innehåll, mängder med bilder och information om butiker, kollektivtrafik och restauranger. Med Bing Maps är det enkelt att få väganvisningar eller hitta ett smultronställe i din närhet – helt enkelt det perfekta verktyget när du ska någonstans.


   
  Funktioner för Bing Maps i Sverige

  - En lokalanpassad sökfunktion som hjälper dig hitta butiker, företag och restauranger direkt på din karta
  - Uppdaterade vägkartor som hjälper dig att hitta fram till ditt mål, oavsett om du promenerar, kör bil eller åker kollektivt
  - Med den trafikfunktionen får du enkelt en överblick över var det pågår vägarbeten och kan på så sätt planera din rutt så att du undviker att fastna i onödiga köer
  - Kartor över specifika platser som gör det ännu enklare att hitta. Inledningsvis finns det över 40 platskartor som innefattar svenska köpcentrum, flygplatser, universitet och museer.

  Besök Bing Maps och börja utforska din omgivning

 • Svenska datorer bland de säkraste i världen

  Idag släpper Microsoft den 15:e versionen av säkerhetsrapporten Security Intelligence Report. Den senaste rapporten visar bland annat att Sverige tillsammans med Japan, Norge, Finland and Danmark är de länder i världen där man påträffar minst skadlig kod och har lägst antal smittade datorer. Antalet infekterade datorer och mängden skadlig kod som påträffas i Sverige är runt en tredjedel jämfört med resten av världen.
   
  - Det är glädjande att se att svenska datoranvändare förstår vikten av IT-säkerhet, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft i Sverige. I jämförelse med många andra länder använder vi också i högre utsträckning moderna programvaror vilket gör det svårare för skadlig kod att sprida sig. Rapporten visar att det är ungefär 6 gånger vanligare att bli smittad om man använder Windows XP än Windows 8.
   
  Rapporten visar också att sedan förra kvartalet har: 
   
  - Antalet sårbarheter i programvaror minskat med 13%
  - Antalet sårbarheter i olika operativsystem ökat med 39%
  - Antalet sårbarheter i webbläsare minskat med 18%
   
  Läs rapporten i sin helhet här

 • Hallsbergs kommun siktar på förbättrade skolresultat med Surface RT

  I början på november är eleverna i årskurs sju de första i Hallsbergs kommun att kvittera ut sin nya Surface RT. Inom kort kommer även elever i årskurs 1 och 4 att få tillgång till Surface RT. Projektet kommer att pågå under en treårsperiod och efter tre år kommer eleverna i år 1 till 6 att vara utrustade med en Surface per två elever och eleverna i årskurs 7 till 9 med en till en. Målet med satsningen är förbättrade skolresultat.

  Den pågående satsningen startade genom ett politiskt initiativ i kommunen. Kommunen började se över sin maskinpark och tillgången till tekniska hjälpmedel för pedagoger och elever. Man kunde snabbt konstatera att det inte fannstillräckligt med verktyg i skolverksamheten för att kunna nå verksamhetsmålen. Det första steget till en förbättring var en utbildningssatsning för kommunens 180 pedagoger samt att förse dem med nya PC. Nu är det elevernas tur.

  - Vi börjar med årskurs sju men vill att alla elever från årskurs ett till årskurs nio ska ha samma pedagogiska hjälpmedel. Inom loppet av tre år ska satsningen vara genomförd, säger Johan Bohlin, IT-samordnare på Hallsbergs kommun.

  Valet av Surface RT handlar i stort om att satsa på en långsiktig lösning för skolan. Pedagogerna har redan PC med Windows och vi ser fördelar i att eleverna kommer att jobba i en liknande miljö med nya samarbetsytor.

  - När pedagoger, elever och föräldrar får gemensamma samarbetsytor kan informationen delas på ett enkelt sätt och administrationen minskar. Eleverna kan jobba och lämna in sina arbetsuppgifter på samma plats. Föräldrarna vet var de kan hitta relevant information och enklare stötta sina barns skolgång. På det här sättet kan mer tid ägnas åt lärande och konstruktiva samtal mellan alla parter, säger Johan.

  En viktig del av satsningen på Surface RT var att den populära skolappen Skolstil utvecklades för Windows 8. Appen hjälper eleverna att skriva sig till läsning vilket man i Hallsbergs kommun anser är viktigt. Nu väntar Hallsbergs kommun med spänning på en app med talsyntes som läser dokument och webbsidor.

  För mer information, vänligen kontakta:

  Johan Bohlin
  IT-samordnare, Kultur- och utbildningsförvaltningen
  Hallsbergs Kommun
  Tel: 0582-68 54 07
  E-post: johan.bohlin@hallsberg.se

   

 • Microsoft landar ännu en gång på topplacering över världens bästa multinationella arbetsplatser!

  Microsoft har utsetts till den bästa arbetsplatsen i Sverige, den bästa multinationella arbetsplatsen i Europa och nu även den fjärde bästa multinationella arbetsplatsen i världen.

  Great Place to Work har för tredje året i rad korat världens bästa multinationella arbetsplats. Rankingen grundar sig på en utvärdering av över 7 000 företag och organisationer som totalt sysselsätter 10 miljoner medarbetare.

  - Vi är mycket glada och stolta över att återigen vara bland de bästa arbetsplatserna i världen. Speciellt roligt är det att ju att Sverige har bidragit så mycket till placeringen. Microsoft Sverige blev i mars 2013 för tredje året i rad korad till Sveriges bästa arbetsplats och vi är vi är självklart oerhört motiverade att försvara den titeln år 2014, säger Anne-Marie Andric, HR-chef Microsoft Sverige.

  Microsoft Sverige har tre år i rad korats till Sveriges bästa arbetsplats och under samma period även bästa multinationella arbetsplats i Europa. Nu står det klart att Microsoft rankas som den fjärde bästa multinationella arbetsplatsen i världen, en klättring från förra årets rankning som femma!

  Läs mer på http://worldsbest.greatplacetowork.net/list.html

   

 • Idag lanseras Microsoft Surface 2 och Surface Pro 2


  Äntligen blir de senaste tillskotten i Microsofts Surface-familj, Surface 2 och Surface Pro 2 tillgängliga på den svenska marknaden. Konsumenter kan köpa enheterna hos Elgiganten, MediaMarkt, Siba och Telenor samt i Microsoft Store. För företagskunder blir Surface tillgänglig hos Atea och Dustin.


  Surface 2 och Surface Pro 2 levereras med Windows RT 8.1 respektive Windows 8.1 Pro. Båda enheterna är uppgraderade och erbjuder kraftfullare prestanda, längre batteritid, bättre kamera och ett unikt kick-stand med två lägen – något ingen av konkurrenterna erbjuder. Dessutom får du tillgång till 200 GB lagringsutrymme på SkyDrive i två år utan extra kostnad och tillgång till Skype Wifi genom deras drygt 2 miljoner hot spots runt om i världen.


   
  Surface 2

  - Surface 2 är mycket mer än en surfplatta och har funktioner som ingen av våra konkurrenter kan erbjuda. Bland annat finns Office 2013 RT installerat vilket gör att du kan jobba i Excel, Word, PowerPoint, Outlook och OneNote direkt i din surfplatta, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows och Surface

  Med den kraftfulla processorn NVIDIA Tegra 4 levererar Surface 2 en ultrasnabb upplevelse av Windows 8.1 RT och de över 100 000 apparna i Windows Store. Med portar för USB 3.0, HD-video out och Micro SD-kort är det enkelt att koppla in andra enheter, tillbehör och hårddiskar för att få ut mer av Surface 2. Och precis som din tv hemma passar Surface 2 perfekt för underhållning med sitt 16:9-format och skärm med full HD.

  Rekommenderat försäljningspris

  32 GB – 3 895 SEK
  64 GB – 4 795 SEK

  Surface Pro 2

  - Surface Pro 2 är den enda dator du behöver. Med 4:e generationens Intel® Core™i5-processor och stöd för upp till 8 GB internminne finns det ingen annan enhet i formatet som kan erbjuda samma kraftfulla prestanda som Surface Pro 2, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows och Surface

  Surface Pro 2 levereras med Windows 8.1 som gör att du kan köra alla Windows-program såväl som alla appar i Windows Store. Och precis som med föregångaren Surface Pro följer det med en tryckkänslig penna som gör Surface Pro 2 till ett digitalt antecknings- och skissblock. Kombinationen gör Surface Pro 2 till ett flexibelt alternativ som saknar motstycke på marknaden idag.

  Rekommenderat försäljningspris

  64 GB – 7 895 SEK
  128 GB – 8 795 SEK
  256 GB – 11 495 SEK
  512 GB – 15 995 SEK

  Nya tillbehör
  Även tillbehören i Surface-familjen får idag tillökning. Både touch cover och type cover kommer i uppgraderade versioner där bakgrundsbelysta tangenter är en ny funktion. Det kommer även att lanseras en laddare anpassad för att ladda din Surface i bilen samt en dockningsstation för Surface Pro 2. Självklart kommer även den första generationens tillbehör att fungera även med Surface 2 och Surface Pro 2.

  På Surface-bloggen kan du hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna om Surface.

 • Nya sociala funktioner i Microsoft Dynamics CRM 2013

  Microsoft Dynamics CRM 2013 finns nu tillgänglig över hela världen. Ett strategiskt samarbete med InsideView Inc. ger nya sociala funktioner i den molnbaserade tjänsten Microsoft Dynamics CRM Online. Lösningen mobilanpassas och i slutet på oktober släpps en ny uppsättning mallar för att förenkla införandet av branschspecifika processer.

  Integreras med Microsoft-teknik
  Nya Microsoft Dynamics CRM 2013 fördjupar integrationen med verksamhetens övriga Microsoftteknik som t.ex. Yammer, Lync och Skype. Det ger användarna ökad produktivitet, förenklad kommunikation med kollegor och kunder och ett förbättrat beslutsunderlag. Det blir enklare att erbjuda kunderna det de behöver, när de behöver det.

   - Microsoft Dynamics CRM ska vara en verksamhets möjliggörare. Vi vill hjälpa våra kunder att snabbt se trender, underlätta beslut och föreslå åtgärder som leder till bättre resultat och stärkta kundrelationer, säger Fredrik Wolbe, affärsområdeschef för Dynamics i Sverige.

  - Genom att integrera CRM med övrig Microsoftteknik hjälper vi verksamheter att frigöra tid som de kan lägga på att vårda sina kunder. Precis det som CRM i grunden syftar till, säger Fredrik Wolbe.

  Nya funktioner med Social Insights
  Samarbetet med InsideView, kommer att ge Microsoft Dynamics CRM Online funktioner i Social Insights. Social Insights ger användarna ett bättre beslutsunderlag med realtidsinformation och kontaktinformation från tusentals olika källor. Social Insights kommer den 30 oktober 2013 att finnas tillgänglig i USA utan extra kostnad för Microsoft Dynamics CRM Online kunder med Professional-licenser. Den bredare globala utrullningen kommer senare under 2014.

  Nya branschspecifika mallar
  Microsoft Dynamics CRM 2013 erbjuder fördefinierade och konfigurerbara processer för att enklare uppfylla specifika branschkrav. Varje steg i en process beskrivs tydligt med steg-för-steg instruktioner som är enkla att följa. Mallarna fungerar även på de mobila enheter som stöds av Microsoft Dynamics CRM vilket ger användarna flexibilitet. Mallarna kommer att finnas tillgängliga att ladda ner utan kostnad senast i slutet av oktober 2013.

  Mobil anpassning
  Inom den närmaste månaden kommer Microsoft Dynamics CRM 2013 ge användarna tillgång till ett nytt mobilt klientprogram på Windows 8 enheter, iPads, iPhone, Windows Phone telefoner och Androidtelefoner. Det innebär att  användarna får kraftfull funktionalitet även i sina mobila enheter, utan separat licensavgift. Användarna kan få saker gjorda på språng, hålla kontakt med sina kunder och kollegor och snabbt få kontakt med ämnesexperter.

  Läs mer om de nya funktionerna i Microsoft Dynamics CRM 2013 här.

  För mer information, vänligen kontakta

  Fredrik Wolbe
  Affärsområdeschef Dynamics i Sverige
  Tel: 08-563 06 124
  E-post: fredrik.wolbe@microsoft.com

   

   

   

 • Idag lanserar Microsoft Windows 8.1

  Idag släpps Windows 8.1, det senaste tillskottet i Windows-familjen. Windows 8.1 bygger vidare på den vision och de förändringar som Microsoft satsade på när man för knappt ett år sedan lanserade Windows 8. Återkoppling från användare och företag ligger till grund för de nya funktionerna och alternativen i Windows 8.1.

  I Windows 8.1 finns ett uppdaterat gränssnitt, anpassat för pekskärmar, för att göra det ännu enklare att navigera. Bland annat återfinns den familjära ”Startknappen” som en naturlig utgångspunkt för navigering och vi introducerar en ny app-vy som ger en tydlig överblick av installerade appar.

  Windows 8.1 fortsätter att utveckla Microsofts vision att vara en naturlig del av människors vardag. Oavsett om det handlar om arbete eller nöje. Windows är den perfekta plattformen att arbeta på, oavsett om du sitter på kontoret eller hemma. Men Windows är också det naturliga valet om du vill spela spel, lyssna på musik eller kolla på film, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows och Surface


   
  Med Windows 8.1 får användarna en personligare upplevelse genom nya möjligheter att anpassa sin enhets utseende, information, inställningar och appar. Med en förbättrad koppling till molnet kommer man åt sina filer, appar och inställningar oavsett plats och enhet. Allt finns kopplat till användarens Microsoftkonto.

  En central del av Windows 8.1 är Bing Smart Search. Den nya funktionen hjälper användare att hitta det de söker oavsett om informationen finns på en hårddisk, i en app, på SkyDrive eller på internet. Resultaten uppdateras samtidigt som man skriver och presenteras i en snygg och överskådlig vy. Med Windows 8.1 kommer även en mängd nya och uppdaterade appar samt Internet Explorer 11, den enda webbläsaren som är helt anpassad för pekskärmar.


   
  Windows 8.1 är perfekt för företag och organisationer. Med stöd för kryptering, nya säkerhetsfunktioner och uppdaterat dataskydd erbjuder Windows 8.1 det senaste för att skydda företagets och användarens filer. Med molnkopplingen är Windows 8.1 det bästa alternativet för ett flexibelt och mobilt arbetsliv, säger Thomas Floberg

  Med Microsofts deployment tools kan företag enkelt testa och utvärdera hur program och it-infrastruktur fungerar med Windows 8.1. För företag som använder Windows XP är det viktigt att se över sina it-lösningar då supporten för Windows XP upphör den 8 april 2014. Läs mer om hur du kan flytta till modern it här.

  Priser och fakta om Windows 8.1

  På datorer som har Windows 8 eller Windows RT installerat finns Windows 8.1 att ladda hem som en gratis uppdatering i Windows Store.

  Windows 8.1- 1 099 SEK
  Windows 8.1 Pro – 2 499 SEK
  Windows 8.1 Enterprise – Tillgänglig via licensavtal

  Fullständig information om Windows 8.1 hittar du här

  På Windows-bloggen kan du hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna om Windows 8.1

 • Business Intelligence & Mission Critical: SQL Server 2014 CTP 2 tillgänglig nu

  På dagens PASS konferens tillkännagavs att SQL Server 2014 CTP 2 nu finns tillgänglig, och att det även släpps en förhandsgranskning av Microsoft SQL Server Backup till Windows Azure Tool.

   

  "Med SQL2014 vässar vi vårt erbjudande på databaser kring tre mycket strategiska områden; Business Intelligence, hybridlösningar med molnet samt Mission Critical och prestanda med exempelvis In Memory teknik," säger Tommy Flink, Data Insight Lead på Microsoft Sverige.

   

  "Våra kunder och partners får med SQL2014 tillgång till en databasplattform med fantastisk stabilitet och prestanda som inte begränsar dem i vilka typer av lösningar de kan skapa för exempelvis affärskritiska applikationer eller BI-lösningar." säger Tommy Flink.

   

  För alla detaljer, se den fullständiga bloggposten av Quentin Clark, Corporate Vice President i Data Platform Group på Microsoft.

 • Kvalitetsmässan: Microsoft och Stratsys fördjupar samarbetet

  Under Kvalitetsmässan, Nordens ledande konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling, kommer Stratsys att ställa ut sina lösningar tillsammans med andra Microsoftpartners i Microsoft Partner Village. Samarbetet skall göra det enklare för kunderna att få ut ännu mer nytta av sina investeringar i Stratsys och Microsoft. Stratsys, som är en marknadsledande plattform för verksamhetsstyrning, rapportering och planering, är i grunden utvecklad på Microsoft teknik. Nu integreras tekniken ytterligare. 

  Under Kvalitetsmässan, som går av stapeln 19 – 21 november på Svenska Mässan i Göteborg, ställer de båda företagen tillsammans ut sina lösningar i Microsoft Partner Village.

  "Stratsys planerings- och uppföljningsverktyg effektiviserar svensk offentlig sektor till världsklass. Vår gemensamma satsning under Kvalitetsmässan är ett steg på vägen i vårt fortsatta samarbete för att ge våra kunder ännu mer" säger Crister Molander, ansvarig för affärsutveckling mot offentlig förvaltning på Microsoft Sverige.

  "Som ett led i vårt fördjupade samarbete ställer vi tillsammans ut i Microsoft Partner Village på Kvalitetsmässan nästa månad. Här kommer det finnas möjligheter att se hur väl våra produkter är integrerade med varandra och vilka fördelar detta ger våra kunder, säger Henrik Lepasoon, VD för Stratsys.

  Över 70 % av alla organisationer använder idag Microsoft SharePoint för att hantera information samt förbättra samarbete och effektivisera arbetsflöden. Under mässan kommer Stratsys och Microsoft att tillsammans visa hur Stratsys är integrerat med SharePoint.

  SharePoint-plattformen täcker många olika områden, exempelvis projektstyrning, samarbetsrum, intranätportal och fillagring. Stratsys har tagit fram färdiga applikationer som fungerar tillsammans med SharePoint och då ger ett kraftfullt stöd för användaren i ett och samma gränssnitt.

 • Studenter får fri tillgång till den senaste Office-versionen med Student Advantage

  Från den 1 december 2013 kommer de 35 000 skolor i världen som har licensavtal för  Office 365 ProPlus eller Office Professional Plus för sina anställda kunna erbjuda sina studenter fri tillgång till den senaste Office-versionen med Student Advantage.

  Student Advantage är ett nytt erbjudande till studenter som ger dem tillgång till den senaste versionen av Office både i skolan och hemma. Studenterna kommer därmed att få tillgång till Office-verktyg var som helst, när som helst och i praktiskt taget från vilken enhet som helst för att vara så produktiva som möjligt under sin studietid.

  Redan idag så är tjänsterna från Exchange, Lync och SharePoint i Office 365 kostnadsfria för studenter och lärare. Det gör att de kan arbeta med sina uppgifter i delade samarbetsytor, ta gemensamma anteckningar i OneNote och ha klasser via webbmöten. Nu erbjuder Microsoft även Office-klienten utan kostnad till studenterna genom Student Advantage. Det innebär att studenterna kan installera den senaste klientversionen av program som Word, PowerPoint och Excel och använda var de än befinner sig.

  -  Studenterna använder Office varje dag i sitt skolarbete och för andra aktiviteter som är viktiga för dem. Office hjälper inte bara eleverna att hålla ordning och få jobbet gjort utan utvecklar samtidigt kompetens som kommer att krävas när de kliver in i arbetslivet, säger Niklas Danell, Produktchef för Office 365 på Microsoft Sverige.

  Kunskaper i Office är högt efterfrågat på arbetsmarknaden

  På Microsoft är vi övertygade om att teknik och IT spelar en viktig roll i att förbereda studenterna för ett framtida yrkesliv. En ny undersökning från IDC visar att arbetsgivare ställer krav på välbalanserad kompetens hos sina framtida medarbetare. 

  Det framgår i undersökningen att Microsoft Office är den programvara som rankas högst av arbetsgivare vad gäller efterfrågad kompetens. Ingen annan programvara dyker upp som någon av de 20 viktigaste kunskaperna som identifierats i undersökningen.

  - Vi är glada att kunna erbjuda Student Advantage. Studenterna kommer att ha tillgång till en Office-klient som uppdateras varje månad, alltså kommer de alltid att arbeta med det bästa som finns på marknaden. Hos deras framtida arbetsgivare så har en fjärdedel redan flyttat över till Office 365 och förväntar sig att deras nyrekryteringar skall kunna använda verktygen optimalt. Det är alltså viktigt att våra studenter inte halkar efter och jobbar med gammal teknologi, säger Niklas Danell.

  Läs mer om Student Advantage och IDC:s undersökning här

   

  För mer information, vänligen kontakta

  Niklas Danell
  Produktchef Office 365
  Tel: 0734-08 32 40
  E-post: niklas.danell@microsoft.com