September, 2013

 • Ny VD på Microsoft Sverige

  Per Adolfsson lämnar sin roll som VD för Microsoft Sverige idag den 30 september. Pers efterträdare heter Jonas Persson och har varit verksam i olika ledande positioner på Microsoft i femton år. Jonas Persson tillträder som VD i morgon den 1 oktober.

  - Jag vill tacka Per för hans starka ledarskap, engagemang och den passion som han har visat under de senaste fyra åren. Under denna period har Microsoft Sverige vuxit med över 60 % och fortsätter att växa. Microsoft Sverige har också uppnått topplaceringar i Great Place to Work varje år sedan utmärkelsen infördes för 10 år sedan. Det råder ingen tvekan om att Per och hans ledningsgrupp har gjort Microsoft Sverige till en ledstjärna för kvalitet och till ett företag där många vill arbeta, säger Eric Boustouller, Corporate VP Microsoft Western Europe.

  - Jag är samtidigt glad över att få presentera Jonas Persson som ny VD och ser fram emot att få ta del av nästa utvecklingsfas för Microsoft Sverige. I sin roll som VD tar Jonas med sig många viktiga erfarenheter som kommer väl till pass i Microsofts nya strategi kring enheter och tjänster, säger Eric Boustouller.

  - Jag är väldigt stolt över vad vi tillsammans åstadkommit under mina år på Microsoft, både vad gäller affärsresultat, vår attraktionskraft som arbetsgivare och när det gäller att vara pionjärer för Det Nya Arbetslivet, säger Per Adolfsson.

  - Efter många år i internationella ledarroller på Microsoft det är en stor ära att ta rollen som VD för Microsoft Sverige. Det har aldrig varit mer spännande att vara på Microsoft med tanke på vår nya strategi för enheter och tjänster, säger Jonas Persson.

  Korta fakta om Jonas  Persson

  Jonas föddes i Sverige 1968 och växte upp i Ludvika i Dalarna och i Sao Paulo i Brasilien. På grund av Jonas många internationella roller har han tillbringat mycket tid i olika delar av världen, inklusive USA, Latinamerika, Europa och Asien. Jonas bor i Stockholm med sin fru och tre barn. Förutom dataspel och att bygga extrema datorer på sin fritid, umgås Jonas med sin familj, ägnar sig åt matlagning, njuter av konst och resor med familjen.

  2009 utsågs Jonas till General Manager för DPE (Devoloper and Platform Evangelism), Microsoft Corporation. Dessförinnan arbetade Jonas som Senior Director för DPE i Microsoft Western Europe. Jonas har innehaft olika ledande positioner inom Microsoft, bl.a. som General Manager för Microsoft Mobility i Europa / Mellanöstern & Afrika, chef för telekom i Norden och Chief Technology Officer för Western Europe. Jonas har också arbetat i Microsoft Sverige som DPE Lead och var medlem i Microsofts svenska ledningsgrupp 2003-2005.

  Vid frågor, kontakta:

  Jenny Spets Wojarski
  PR Lead / Informationschef Microsoft Sverige
  Tel: 0734-08 29 42
  E-post: jenny.spetswojarski@microsoft.com


 • Toyota I_Site nomineras till en andra internationell utmärkelse

  Toyota Material Handling Europe (TMHE) har för andra gången under 2013 blivit nominerade till prestigefyllt internationellt pris för sin innovativa kundlösning Toyota I_Site. Det första priset delades ut i somras av Computer Weekly European User Award där Toyota I_Site vann första pris för alla kategorier med Best of show. I november är det dags för BCS & Computing UK IT Industry Awards prisutdelning där Toyota Material Handling Europe är en av tio som har chans att vinna.

  - Det är glädjande att vi inom en kort tidsrymd är nominerade till en andra internationell utmärkelse för vår kundlösning Toyota I_Site. Fördelen med Microsofts teknikplattform är att komponenterna är väl integrerade och dessa i kombination med den svarta lådan som vi monterar på trucken blir en kraftfull kombination, säger Håkan Borglund, CIO på Toyota Material Handling Europe.

  Läs hela pressreleasen om nomineringen från Toyota Material Handling Europe här.

 • Användarna i fokus när Strängnäs kommun lanserar nytt socialt intranät

  Strängnäs kommun har beslutat att införa ett nytt gemensamt intranät som baseras på Microsoft SharePoint 2013 för att förena sina 2 000 medarbetare i kommunen kring en plattform. Fokus ligger på användarna och syftet är bland annat att få ett mer levande intranät, fler gränsöverskridande samarbeten och ett högre engagemang bland medarbetarna i kommunen.

  I lanseringen av det nya intranätet fokuserar man inte bara på nya funktioner och verktyg, utan stort fokus ligger på intranätets sociala funktioner. Det innebär att användarna ska kunna ha samma beteende kring kommunikation på sin arbetsplats som man har hemma vid din privata dator. På det sättet ser man att samarbete och kommunikation kan underlättas.

  – Av samma skäl som man dekorerar sin arbetsplats med till exempel bilder och seriestrippar måste intranätet som arbetsmiljö vara trivsamt och inspirerande, säger Thomas Olsson som är kommunikatör på Strängnäs kommun.

  Thomas Olsson menar att medarbetarna ska trivas och känna sig uppskattade för att en verksamhet ska vara effektiv. Ett sätt att åstadkomma detta är bland annat att lätta upp stämningen på intranätet genom att släppa fram inslag som inte har någon direkt verksamhetsnytta men indirekt bidrar till ökad produktivitet.

  I arbetet med att bygga upp det nya intranätet har Strängnäs kommun tagit hjälp av Bool. Hos Bool kunde man konstatera att det inte var tekniken som var den främsta utmaningen snarare hur man skulle jobba med själva införandet av ett nytt intranät.

  – Genom vår långa och breda erfarenhet av att både utveckla och införa intranät i såväl stora som små organisationer har vi kunnat bidra med väl beprövade och färdigutvecklade koncept och funktioner för ett modernt intranät. På så vis har vi kunnat ägna mer energi åt det viktiga – själva införandet av ett nytt arbetsredskap i verksamheten, säger Johan Jernström som är ansvarig för projektet hos Bool.

  Läs mer Strängnäs kommuns införande av ett nytt intranät här.

 • Oracle OpenWorld: Microsoft visar Oracle mjukvara på Windows Azure

  Microsoft håller sin allra första keynote på Oracle OpenWorld konferensen i San Francisco idag. Föreläsningen hålls av Microsofts Brad Anderson, som på sin blogg förklarar de två företagens nästa steg för att ta det nu tvååriga samarbetet till nästa nivå:

  -         Från och med idag erbjuder Microsoft en förhandsvisning av licens-inkluderade Windows Server virtual machine images som kör Oracle Database, Oracle WebLogic Server och Java Development Kit. Du kan ladda ner den nu här.

  -         Oracle erbjuder också en "ta med din egen licens" Oracle Linux virtual machine images som kör Oracle Database och Oracle WebLogic Server i Windows Azure.

  Brad Andersons föredrag på Oracle OpenWorld finns streamat och tillgängligt här.

 • Microsoft lanserar nya Microsoft Store

  Under natten till måndagen lanserade Microsoft en helt ny Microsoft Store. Med ny design, ny struktur och nytt innehåll är målet att hjälpa kunderna till en bättre köpupplevelse. Nya Microsoft Store visar på ett tydligt sätt hur Microsofts hårdvara och mjukvara fungerar ihop. Förhoppningen är att nya Microsoft Store ska hjälpa kunderna att snabbt och enkelt hitta den lösning som passar bäst.

  Titta gärna in i nya butiken, ta del av specialerbjudanden och missa inte att du från klockan 14:00 idag kan förbeställa din Surface 2!

  Besök Microsoft Store här http://www.microsoftstore.com/store/mseea/sv_SE/home/

 • Första året en succé för Microsofts ungdomsprogram YouthSpark

  YouthSpark, Microsofts globala initiativ för världens ungdomar, fyller ett år. Youthspark grundades med målet att under tre år skapa bättre förutsättningar för 300 miljoner unga världen runt och minska ungdomsarbetslösheten. Efter ett år beräknas YouthSpark nu ha gjort skillnad för 103 miljoner ungdomar i 100 länder. I Sverige har man bland annat arbetat tillsammans med Ung Företagsamhet med flera framgångsrika event för att uppmuntra innovation och samarbete.

  Nu utvecklar Microsoft initiativet genom programmet TEALS (Technology Education and Literacy in Schools), som ska förbättra den digitala kompetensen hos unga. I veckan lanserar Microsoft en ny digital läroplan för Office 2013 genom YouthSpark Hub. Genom denna får ungdomar fri tillgång att lära sig grunderna i ordbehandlig, skapa kalkylblad, presentationer och databaser. YouthSpark Hub innehåller även utbildningsmaterial och videor från Microsofts partners, såsom Khan Academy och TakingITglobal.

  Enligt International Youth Foundation (IYF) förväntas den globala ungdomsarbetslösheten nå 12,8 procents år 2018, men för dem med teknisk kompetens ökar möjligheterna till jobb kraftigt. Microsoft har under året jobbat nära IYF och andra ideella partners för att minska utbildningsklyftan hos världens ungdomar.

  ”Genom att arbeta med våra ideella partners runt om i världen ser vi hur den tekniska utbildningen skapar fantastiska möjligheter för sysselsättning. Därför förstärker vi nu YouthSpark ytterligare för att skapa ännu fler möjligheter” säger Lori Forte Harnick, chef för Microsoft Citizenship och Public Affairs.

 • Surface 2 och Surface Pro 2 till Sverige 22 oktober

  Den 22 oktober släpper Microsoft Surface 2 och Surface Pro 2 i Sverige. Enheterna kommer att finnas tillgängliga för konsumenter hos Elgiganten, MediaMarkt, Siba och Telenor samt i Microsoft Store. Företagskunder kommer att kunna köpa enheterna hos Atea och Dustin.

  Det är med glädje jag kan berätta att vi stärker vårt utbud på marknaden genom att släppa Surface 2 och Surface Pro 2. Enheterna är unika på marknaden och användarna kan förvänta sig en snabbare och personligare upplevelse av sin Surface, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows och Surface på Microsoft 

  Surface 2 och Surface Pro 2 är de senaste tillskotten till Surface-familjen. Enheterna kommer att levereras med Windows RT 8.1 (Surface 2) respektive Windows 8.1 Pro (Surface Pro 2). Med Windows 8.1 finns ökade möjligheter att individanpassa din upplevelse, bättre sökfunktioner och förbättrade molntjänster.


   
  När du köper Surface 2 eller Surface Pro 2 får du tillgång till 200 GB lagringsutrymme på SkyDrive i två år utan extra kostnad och tillgång till Skype WiFi genom deras drygt 2 miljoner hot spots runt om i världen. När du köper Surface 2 får du dessutom tillgång till Microsoft Office 2013 RT med Outlook RT.

  Även tillbehören i Surface-familjen får tillökning. Både touch cover och type cover kommer i uppgraderade versioner där bakgrundsbelysta tangenter är en ny funktion. Det kommer även att lanseras en laddare anpassad för att ladda din Surface i bilen samt en dockningsstation för Surface Pro 2. Självklart kommer även den första generationens tillbehör att fungera även med Surface 2 och Surface Pro 2.

  Rekommenderat försäljningspris Surface 2
  32 GB – 3 895 SEK
  64 GB – 4 795 SEK

  Rekommenderat försäljningspris Surface Pro 2
  64 GB – 7 895 SEK
  128 GB – 8 795 SEK
  256 GB – 11 495 SEK
  512 GB – 15 995 SEK

  Läs mer på Surface-bloggen och i pressmeddelandet

  För mer information kontakta
  Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows och Surface på Microsoft
  073-408 32 85
  thomas.floberg@microsoft.com

 • Sveriges första CODESS event hos Skype

  Ikväll träffas 150 kvinnliga utvecklare och ingenjörer på Sveriges första CODESS event. CODESS syftar till ökad mångfald inom det tekniska området och är en plattform för inspiration, nätverkande och kunskapsdelande för tjejer inom en traditionellt mansdominerad bransch. Microsoft och Skype bjuder på inspirerande talare och mingel i Skypes lokaler på Munchenbryggeriet i Stockholm. 

  CODESS events har redan varit en succé i Prag och Tallin, och senare i höst kommer turen till London. Alexa Glick, teknisk rekryterare på Skype, kommenterar:

  - Globalt sett är mjukvaruutveckling en disciplin som domineras av män. I Estland ser vi en riktigt positiv trend för kvinnor som utbildar sig och arbetar inom utveckling. Vi på Skype står helt bakom detta initiativ - då 54% av våra användare är kvinnor ser vi gärna att vår arbetskraft återspeglar detta.

  På agendan till kvällens CODESS event hittar vi bland annat systemutvecklaren och bloggaren Iris Classon, Microsofts marknadschef Eva Fors och Skypes Program Manager för Xbox One, Felicity Hurst. Mer info om talarna längst ner på den här sidan.

  Följ eventet på Twitter #CodessSTO

 • Microsoft är en av världens mest attraktiva arbetsgivare

  I en undersökning gjord av Universum Global placerar sig Microsoft i topp över de mest attraktiva arbetsgivarna i världen. Rankingen är baserad på Universums årliga enkätundersökning från världens tolv största ekonomier, där över 200 000 studenter från Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Ryssland och USA svarat. Microsoft utmärker sig som en ideal arbetsgivare inom teknikbranschen.

  Ifjol placerade sig Microsoft i topp på listorna över de nordiska studenternas drömarbetsgivare, och i våras utsågs företaget till Sveriges bästa arbetsplats. Microsoft fortsätter att ha ett gott rykte både bland anställda och studenter världen runt.

  Universum Globals fullständiga lista hittar du här.

 • Möt 2013 års vinnare av Innovativa Lärarpriset

  Tre lärare prisas idag för sin användning av ny teknik och IT i undervisningen. Innovativa Lärarpriset är ett samarbete mellan Lärarnas Riksförbund och Microsoft Sverige. I år belönas tre lärare som använder distansundervisning, programmeringsspråk och ämnesövergripande samarbete med IT.

  "Det är glädjande att se hur ny teknik och IT kan bli en integrerad del i undervisningen och hur lärares betydelse inte minskar med IT i undervisningen, utan tvärtom ökar, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

  De som prisas i dag är de tre lärarna Mikael Bondestam, Polhemsskolan i Gävle, Helena Kvarnsell, Björknässkolan i Nacka och Ylva Pettersson, Katedralskolan i Skara.

  "Vi hoppas att med dessa lärares exempel kan intresset stimuleras för att utveckla undervisningen med nya hjälpmedel" säger Richard Lind, Teknisk Direktör på Microsoft Sverige, som finns på plats för att dela ut priset.

  Mikael Bondestam tilldelas 1:a pris i 2013 års Innovativa Lärartävling för att han med stor framgång använt IKT i sin programmeringsundervisning. Via interdisciplinärt samarbete med engelskämnet och programmeringsämnet påvisar han tydligt att det finns olika språk, både de som talas och de som programmeras, men också hur de kan samexistera på ett naturligt sätt.  Han har fått pojkar som idag vi vet har ett lägre intresse att läsa böcker än flickor att få dem att båda läsa engelska böcker men också få dem att tolka böckerna såsom budskap men också språket. I programmeringsdelen så diskuteras syntaxen av hur spelet skall skapas för kunna återberätta och skapa redovisningar av dessa tolkningar via spelutvecklande.  I det underskott som Sverige har när det gäller duktiga programmerare så ger Mikael eleverna möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden. Han ger dem ett nytt språk!

  Ylva Pettersson (mitten) tilldelas delat 2:a pris i 2013 års Innovativa Lärartävling för att hon med stor framgång i sitt projekt med Wikipedia ger eleverna möjlighet att dela med sig av sitt lärande på en internationell arena. Ylvas förmår ge eleverna möjlighet att bygga kunskap om sin lokala historia via ämnesövergripande kollaborativt arbete, och därmed blir det möjligt för hennes elever att visa sina kunskaper även utanför klassrummet. Genom sina projekt får eleverna förståelse för skolsituationen i andra länder och Ylva Petterson utvecklar därmed sina elever till sanna världsmedborgare.

  Helena Kvarnsell (höger) tilldelas delat 2:a pris i 2013 års Innovativa Lärartävling för att hon med stor framgång i sitt projekt ”Dress for the Weather” använt IKT i distansundervisningen. Helena Kvarnsell visar en lekfullhet i sina undervisningsmetoder genom att hitta nya vägar att inkludera alla elever och använder tekniken för att möta alla elever oavsett behov.  Genom att integrera hemmet som en naturlig lärmiljö för eleven så stärker hon också elevernas självledarskap och samarbetsförmåga. På så sätt används tekniken som den fungerar även utanför klassrummet och därmed får Helena Kvarnsells elever redan i skolan tillgång till 2000-talets förmågor.

  Bo Jansson, Lärarnas Riksförbund, Mikael Bondestam, Polhemsskolan, Richard Lind, Microsoft Sverige