May, 2013

 • Upplev höga höjder med Internet Explorer 10

  I tisdags var det 60 år sedan Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay nådde toppen av jordens högsta berg Mount Everest. Sir Edmund och Tenzing är de första människorna som vi med säkerhet vet har nått toppen. Nu har även du möjlighet att uppleva och följa med på resan mot toppen. Utan att ens behöva lämna datorn. Allt du behöver göra är att besöka Everest: Rivers of Ice.


  Sajten är resultatet av ett samarbete mellan Microsoft, Pixel Lab och David Breashears GlacierWorks. Sajten är byggd med Rich Interactive Narratives (RIN) och den senaste HTML5-teknologin vilket innebär att upplevelsen är fullständigt interaktiv. Du kan steg för steg följa bergsklättrarnas resa mot toppen och får ta del av berättelser och information om olika moment under resan. På sajten finns även ett arkiv med bilder över regionens glaciärer och där kan du följa glaciärernas utveckling under de senaste 90 åren.


  Everest: Rivers of Ice är uppbyggd med pekfunktionalitet som en central del av upplevelsen. Sajten gör sig alltså perfekt på en dator/platta med Windows 8 och Internet Explorer 10, den enda webbläsare som är utvecklad för pekfunktionalitet.


  Läs gärna mer om sajten och samarbetet bakom upplevelsen på Exploring IE-bloggen.


  Om du inte har uppgraderat till Internet Explorer 10 kan du göra det här.

 • Idag lanseras Surface Pro!

  Nu växer Surfacefamiljen. Idag lanseras Surface Pro i Sverige och blir tillgänglig i Microsoft Store samt hos Siba och Media Markt. Surface Pro är en utökning av Surfacefamiljen, och följer upp den tidigare lanseringen av Surface RT som blev tillgänglig i Sverige under februari. Surface Pro utnyttjar kraften i Windows 8 och erbjuder det bästa av två världar; PC:ns kraft och surfplattans enkelhet.

  Surface Pro lanseras i två versioner, 64GB och 128GB, och rekommenderat butikspris är 7.895 SEK för 64 GB och 8.695 SEK för 128GB.

  I samband med lanseringen finns också en rad tillbehör tillgängliga, däribland Touch Cover och Type Cover som är kombinerade tangentbord och skärmskydd som finns i ett flertal färger.

  Produktbilder: http://sdrv.ms/18I6zvl

  Läs mer om Surface Pro på http://www.surface.se och Surface-bloggen.

 • Använd Office smartare och tävla om laptop från HP

  Den 29 januari i år lanserade vi Office 365 Home Premium som är en tjänst som fungerar på PC, Mac och pekdatorer. Med en prenumeration har du möjlighet att installera Office 365 på upp till fem olika enheter och kan enkelt ha tillgång till Office. Oavsett var du befinner dig.

  Vi har upplevt att Office 365 hjälper användare att få saker och uppgifter i vardagen gjorda på ett smartare och smidigare sätt. Därför har vi nu lanserat sajten Time to 365. På sajten kan användarna dela med sig av sina bästa Office-tips samtidigt som de kan läsa och ta del av andras kloka tips.

  I ett samarbete med HP arrangerar vi även en tävling på temat. Förstapriset är en HP ENVY X2 med Windows 8 och Office 365 Home Premium. I tävlingen finns även 30 prenumerationer av Office 365 Home Premium att vinna. Tävlingen pågår fram till den 7 juni och du hittar den på Time to 365.

 • Xbox One presenterad

  Igår presenterade Microsoft Xbox One, nästa generations Xbox. Om du missade gårdagens presentation kan du se flera av höjdpunkterna på Xbox YouTube-kanal.

  Xbox Wire kan du läsa allt om Xbox One och hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna om konsolen.

 • Ikväll avslöjas nästa generations Xbox

  Ikväll klockan 19.00 svensk tid kommer nästa generations Xbox att presenteras på en presskonferens i Redmond. Presskonferensen kommer livesändas och går att följa via xbox.com och Xbox LIVE.

  Det går även bra att följa presskonferensen i din Windows Phone 8 via Live Video Player-appen eller via Twitter under hashtaggen #XboxReveal

 • Surface Pro lanseras i Sverige

  Den 30 maj lanseras Microsoft Surface Pro i Sverige och blir då tillgänglig i Microsoft Store samt hos Siba och Media markt.

  Surface Pro är en utökning av Surfacefamiljen, och följer upp den tidigare lanseringen av Surface RT som blev tillgänglig i Sverige under februari. Surface Pro utnyttjar kraften i Windows 8 och erbjuder det bästa av två världar; PC:ns kraft och surfplattans enkelhet.

  "Surface Pro är en väldigt bra produkt som kommer att rita om marknaden, och det känns mycket bra att Media markt och Siba är med från start. Det sänder tydliga signaler om att de tror på Surface säger Thomas Floberg, Affärsområdeschef för Windows på Microsoft Sverige"

  Surface Pro lanseras i två versioner, 64GB och 128GB, och rekommenderat butikspris är 7.895 SEK för 64GB och 8.695 SEK för 128 GB.

  I samband med lanseringen finns också en rad tillbehör tillgängliga, däribland Touch Cover och Type Cover som är kombinerade tangentbord och skärmskydd och finns i ett flertal färger.

  Bilder och produktinformation: http://sdrv.ms/18I6zvl

  Läs mer om Surface Pro på http://www.surface.se och Surface Blogg.

  Presskontakt

  Urban Johansson
  a-urjoha@microsoft.com
  073-408 29 91

 • Windows 8.1

  Förra veckan skrev jag ett blogginlägg som gav en uppdatering kring statusen för Windows 8. Bland annat nämnde jag att över 100 miljoner Windows 8-licenser har sålts sedan releasen och att det nu finns sex gånger så många appar i Windows Store som det fanns i oktober. På Windows-bloggen går det idag att läsa om Windows 8.1.


  Windows 8.1 är det officiella namnet på den uppdatering som Microsoft kommer att släppa senare i år. I den tidiga rapporteringen har bland annat namnet Windows Blue använts, men uppdateringen heter alltså Windows 8.1.


  Windows 8.1 kommer att bygga vidare på, och utveckla det ekosystem som Microsoft släppte i och med releasen av Windows 8. Om du redan använder Windows 8 eller Windows RT kommer det vara gratis att uppdatera till Windows 8.1 och uppdateringen kommer att finnas att ladda hem i Windows Store när den släppts. 


  En öppen testversion av Windows 8.1 kommer att släppas på årets BUILD-konferens 26-28 juni. Alla som har en Windows 8-licens kommer att ha möjlighet att ladda hem och prova testversionen.

 • Milstolpar för både Windows 8 och SkyDrive

  Igår skrev Microsoft ett blogginlägg på Windows-bloggen där man meddelade att över 100 miljoner Windows 8-licenser har sålts sedan releasen i oktober. Försäljningssiffran innefattar både licenser som finns förinstallerade på nya PCs och surfplattor såväl som uppgraderingslicenser. I samma blogginlägg berättade man även att det nu finns sex gånger så många appar i Windows Store som det gjorde vid releasen i oktober. Totalt har apparna i Windows Store laddats hem 250 miljoner gånger.

  Microsoft meddelade även aktuella siffror för SkyDrive under gårdagen, det finns nu över 250 miljoner användare som sparar sina filer på SkyDrive. Tjänsten genomgår kontinuerligt uppdateringar. Under de senaste månaderna har SkyDrive bland annat blivit standardplatsen att spara filer på i Office 365 och appen för iOS har uppdaterats. Under de kommande veckorna kommer det bli en tätare integration mellan SkyDrive och Outlook.com. Bland annat kommer du få möjligheten att enkelt bifoga innehåll på din SkyDrive rakt in i ett mail.

 • Laura och Julia vann spelprogrammeringstävlingen Kodu Cup 2013

  Det vinnande bidraget i programmeringstävlingen Kodu Cup är Mattesköldpaddorna, ett spel av Laura Ptasnik och Julia Byström som går i klass 7 i Carlssons skola, som vinner 20 000 kronor till sin klassresa.

  Vinsten gick till Mattesköldpaddorna på grund av en god spelidé, ett pedagogiskt upplägg och ett välgjort spel. ”Det här är ett kul spel med god spelbarhet, tilltalande design och med ett matematiskt inslag som fungerar bra i spelets sammanhang” säger Eva Pethrus på Microsoft.

  Vinnarna säger att de fick respekt för hur avancerat det är att programmera, och hur viktigt det är med matematiska kunskaper. ”Det roligaste med att göra uppgiften var att  man fick uttrycka sin kreativitet och samtidigt träna på problemlösning” säger Laura Ptasnik.

  ”Alla kan programmera, inte bara killar. Det borde finnas fler tjejer som gör det!” säger Julia Byström.

  Laura och Julias arbete med att skapa Mattesköldpaddorna i Kodu har letts av deras matematiklärare Cecilia Christiansen. Priset delades ut på Skolriksdagen idag av Maria Stockhaus, ordförande i SKLs utbildningsberedning och kommunalråd i Sollentuna. Bakom tävlingen står Sveriges Kommuner och Landsting, IT- och telekomföretagen, Samsung och Microsoft.

  Kodu är ett enkelt, visuellt symbolprogrammeringsspråk från Microsoft som gör det lätt för alla att utveckla egna PC-spel, även om man inte har någon tidigare erfarenhet av programmering eller design. Kodu är gratis att ladda ner, och kan användas av barn i alla åldrar.

  Även lärare utan någon som helst erfarenhet av speldesign kan snabbt lära ut grunderna i programmering till sina elever. Det finns ett färdigt "klassrumskit" att ladda ner gratis här, för de lärare som vill hålla en lektion i Kodu.

  "Att skapa sitt eget spel är utvecklande för såväl kreativiteten som för logiken, och kunskap om programmering är en värdefull kompetens inför framtiden" säger Eva Pethrus på Microsoft.

  Foto Jonas Byström

 • ABBA The Museum och Microsoft samarbetar: Gör ABBA The Museum till en interaktiv upplevelse

  Den 7 maj slår Stockholms nya museum upp dörrarna – ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm, Sverige. ABBA The Museum har tillsammans med Microsoft utvecklat delar av innehållet i utställningen. Det nya museet väntas bli en av de stora turistattraktionerna i Stockholm och ytterligare göra Djurgården till en av Europas mest besökta platser. Här kommer besökarna ta del av och vara en del i ABBAs fantastiska framgångssaga.


  ABBA The Museum har valt att samarbeta med Microsoft, som teknisk leverantör till utvalda delar av museet. För att möjliggöra en upplevelse av högsta kvalitet så har Microsoft ställt den senaste tekniken och sina vassaste utvecklare till museets förfogande.


  – Vi vill att ABBA The Museum ska vara en interaktiv upplevelse för besökarna och därför har vi använt den senaste tekniken för att möjliggöra spännande attraktioner där besökarna deltar. Med Microsofts teknik har vi kunnat göra våra idéer till verklighet, säger Ebbe Strandell, CTO vid ABBA The Museum.


  Med hjälp av Kinect kan besökaren pröva ABBAs spektakulära scenkläder. I Dressing Room utnyttjas Kinect för att visa hur den enskilde besökaren skulle sett ut om han/hon/hen tagit på sig några av gruppens fantastiska scenkläder.


  På museet kan man göra en djupdykning i Polarstudion. För den tekniskt intresserade har ABBA The Museum och Microsoft utvecklat en applikation som beskriver studions mixerbord, gitarrer, ljudlösningar med mera på detaljnivå.


  Surface återfinns på flera platser i museet. På Surface kan man ta del av stora delar av allt material som nu digitaliserats. Mycket av materialet finns samlat i appen Gunnar Ulvaeus Scrapbook, i appen har Gunnar Ulvaeus samlingar av bland annat bilder och pressklipp digitaliserats så att besökarna kan bläddra och ta del av hans privata samling. På sikt kommer även guiderna på ABBA The Museum att ha Surface som ett hjälpmedel för att erbjuda ytterligare information till intresserade besökare.


  ABBA The Museum är delvis molnbaserat, bland annat finns abbathemuseum.com och de digitala applikationerna i molnet med hjälp av Windows Azure.


  – Förväntningarna och kraven på det nya museet är höga. Vi är väldigt stolta över att få möjligheten att vara med och förverkliga och utveckla idéer om hur ABBA The Museum ska bli en verklig interaktiv upplevelse för besökarna. Tillsammans har vi utmanat vad som är tekniskt möjligt för att ge besökarna den bästa upplevelsen av ABBA och ABBA The Museum, säger Richard Lind, teknisk direktör vid Microsoft Sverige.