April, 2013

 • Microsoft rekryterar ny försäljningsdirektör

  Den andra maj har Microsoft nöjet att välkomna Jonas Alstermark som ny försäljningsdirektör för små och medelstora företag samt partners (SMS&P (Small & Midmarket Solutions & Partners)) på Microsoft i Sverige. Jonas kommer närmast från en position som Director, Enterprise Group Indirect Sales Western Europe på HP, företaget där han tillbringat huvuddelen av sina snart 20 år i IT-branschen.

  -     Jag har jobbat med Microsoft i många år och uppskattar både företaget och människorna mycket. Det skall bli fantastiskt kul att bli en del av Microsoftfamiljen, säger Jonas Alstermark.

  -     Vi ser fram emot att ta del av Jonas helhjärtade kundfokus och affärsdriv som gjort att Jonas framgångsrikt byggt starka kund-och partnerrelationer. Jonas är en sann lagspelare som förstår att det är lagarbetet som gör skillnaden i att lyfta ett team till nya nivåer. Han är positiv och ser möjligheter bakom varje utmaning och har en tävlingsinstinkt  som gör att han inte gärna kommer på andra plats, säger Per Adolfsson, VD på Microsoft Sverige.  

 • Tre finalister i tävlingen för innovativa lärare

  I veckan presenterade sju lärare sina bidrag och hur de använder teknik i undervisningen för att skapa ett bättre digitalt lärande. Tre av dem gick vidare till Sverigefinalen.

  – Alla dessa innovativa lärare driver skolans arbete framåt. Målet är att se till att eleverna får den bästa utbildningen, säger Bo Jansson, Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande och ingående i juryn för Innovativa lärarprisets nationella och internationella tävling.

  De tre finalisterna är:
  Mikael Bondestam, Polhemsskolan i Gävle
  Helena Kvarnsell, Björknässkolan i Nacka
  Ylva Pettersson, Katedralskolan i Skara

  – Det är roligt att se dessa exempel på hur lärare kan införliva ny teknik och nya redskap i sin undervisning, säger Bo Jansson.

  På Skolans dag den 10 september utses vilken av finalisterna som får representera Sverige i världsfinalen under våren 2014. Tävlingen Innovativa lärare är ett samarbete mellan Lärarnas Riksförbund och Microsoft. Sju lärare från hela Sverige var med i delfinalen.

  Syftet med tävlingen är att lyfta fram duktiga lärare och att öka kunskapen om hur informations- och kommunikationsteknik (IKT) kan stärka elevers lärande.

 • Världsförbättrande idéer resultatet av Microsofts Innovate4Good

  Det vinnande laget i Nordens första Innovate4Good presenterade ”Bop Box” - ett enkelt kylsystem som drivs av solenergi. Syftet är att hjälpa de små lokala matproducenterna ute på utvecklingsländernas landsbygd att få bättre betalt för sina produkter och mindre svinn.

  ”Vinnarna valdes för att deras idé löste ett riktigt, konkret, problem.  Att ge människor i utsatta delar av världen bättre tillgång till mat är något som alla engageras av, och laget visade på ett görbart och kostnadseffektivt sätt att lösa detta” säger jurymedlemmen Andreas Ericsson från TechSoup Sverige.

  Bakom Innovate4Good står Microsoft och Ung Företagsamhet, som under två dagar samlat 80 unga innovatörer från hela Norden med intresse för socialt ansvarstagande i Scandic Victoria Towers i Kista för ett fullspäckat schema av övningar, coachning och kreativt arbete.

  Utav 160 idéer initialt togs tio vidare för att utvecklas i grupparbete och dessa presenterades för en jury bestående av internationella representanter för TechSoup, Ung Företagsamhet och Microsoft.

  Renate Fossmark Pedersen, en 21-årig ekonomistudent från Norge, var med i det vinnande laget.

  “Jag fick ut väldigt mycket av de här dagarna. Det var intressant att se att man kan komma så pass långt med en idé på så kort tid” säger Renate.

  Jacqueline Russell som representerade Microsofts Europeiska kontor var imponerad av standarden på bidragen.

  ”Alla projekt var extremt kreativa, och hade en bra balans mellan teknik och affärsnytta. Det var också väldigt motiverande för oss i juryn att se den passion som studenterna hade för sina projekt” säger Jacqueline.

  Andra idéer som fördes fram handlade om allt från medicinsk utrustning till utvecklingsländer till studentbostäder i containers. Det var också tydligt att många av deltagarna tog ungdomsarbetslösheten på allvar, och flera av projekten fokuserade på att lösa detta problem.

  Juryn bestod av Ulf Spendrup, Vice VD Spendrups Bryggeri samt styrelsemedlem i Ung Företagsamhet, Andreas  Ericsson, Techsoup Sverige, Jacqueline Russell, Microsoft Europa, Richard Lind, Microsoft Sverige, Torild Mohn, Ung Företagsamhet Norge, Adam Tønsberg, Venture Cup Danmark, Virpi Utriainen, Ung Företagsamhet Finland.

  Nedan det vinnande laget med medlemmar från Norge, Danmark och Finland.

 • 95 procent anser att datorerna inte används fullt ut i skolan

  Det råder ingen tvivel om att datorer och IT-verktyg har en naturlig plats i skolan idag. Men de används långt ifrån så effektivt som det finns möjlighet till. Endast fem procent av skolpersonalen tycker att IT-verktygen används fullt ut i undervisningen idag. Det visar en undersökning som Microsoft har gjort tillsammans med HP bland ett urval av IT-ansvariga, skolledning och pedagoger i landets skolor.

  -        Där vi ser att IT-satsningarna har lyckats bäst, finns det ofta ett politiskt beslut och ett antal eldsjälar ute på skolorna som är pigga på att testa nya funktioner och möjligheter. Vi ser också att kunskapsutbytet mellan pedagogerna är a och o för ett lyckat IT-användande, säger Joke Palmkvist som är affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige.

  98 procent av de tillfrågade tycker att IT-verktygen har en självklar plats i undervisningen idag. Men datorerna i skolan används framför allt till att skriva på och söka information på nätet.  Alla de kreativa möjligheter som finns används sällan fullt ut.

  Undersökningen visar också att pedagogerna är de som främst planerar för hur IT-verktygen används i undervisningen (72%). Däremot är de sällan med i besluten runt vilken utrustning som ska köpas in.  Endast 34 procent av pedagogerna är delaktiga i det arbetet enligt undersökningen. Istället fattas besluten främst av skolledningen där 76% är delaktiga och av de IT-ansvariga (49%).

  -         Allra bäst blir det förstås när flera olika grupper inom skolan samverkar runt vilka IT-verktyg som ska köpas in. IT-chefen bidrar med sitt kunnande inom IT-miljön, ledningen med sitt ekonomiska ansvar och pedagogerna och eleverna ger input om användarvänligheten, säger Olle Lundberg, produktchef för bärbara företagsdatorer på HP.

  Kompetensutveckling i hur IT-verktygen används är också viktig. 68 procent uppger att de får kompetensutveckling i detta en eller flera gånger varje termin.

  -         Av erfarenhet har vi sett att de skolor som satsar på utbildning av personalen kring hur IT i skolan skall användas och inte bara köper in datorer och mjukvara, är de skolor som lyckas bäst med sin IT-satsning. Men det är också viktigt att kunskapsutvecklingen sker löpande hela tiden och inte bara vid enstaka tillfällen, säger Olle Lundberg.

  Undersökningen visar också att nästan alla skolor saknar mätbara mål för hur IT-verktygen ska påverka elevernas studieresultat. Endast 16 procent av de tillfrågade hade definierade och mätbara mål för detta.

  Möt Microsoft och HP under SETT-dagarna den 17-18 april på Kistamässan.

  Undersökningen i korthet:

  • 98 % anser att digitala verktyg har en naturlig plats i undervisningen
  • 83 % planerar att köpa nya datorer och 80 % att göra det inom ett år
  • 76 % inom skolledning, 49 % av de IT-ansvariga och 34 % av pedagogerna har inflytande över inköpen av IT-verktygen i skolan
  • Det är främst pedagogerna (72 %) som planerar för hur IT-verktygen används i undervisningen
  • 95 % anser att IT-verktygen inte används fullt ut pedagogiskt
  • 84 % saknar mätbara mål för hur IT-verktygen ska påverka elevernas studieresultat
  • 68 % får kompetensutveckling inom IT en eller flera gånger/termin

  Undersökningen gjordes i samband med en roadshow om det Digitala Klassrummet som arrangerades på en rad orter runtom i Sverige under våren 2013. Bakom roadshowen stod HP och Microsoft som informerade om sina lösningar på området och inbjöd till diskussion om hur situationen ser ut i skolan idag. Undersökningen baseras på svar från drygt 200 personer inom skolledning, IT-ansvariga och pedagoger.

 • Nya infrastrukturtjänster för Windows Azure

  Idag passerade vi ny milstolpe för Windows Azure och några viktiga pusselbitar föll på plats i och med att Windows Azure Virtual Machines och Windows Azure Virtual Network blev tillgängliga i full skala för produktionsmiljöer. Vad det innebär är att Microsoft nu är den enda molntjänstleverantör som erbjuder sina kunder en heltäckande molnhybridlösning som integrerar befintliga IT-infrastrukturen med alla fördelar med det publika molnet. Kunder kommer nu kunna använda Windows Azure infrastrukturtjänster för att bevara sina befintliga investeringar, samtidigt som de kan dra nytta av högre hastighet, skalbarhet och ekonomifördelarna med det publika molnet.

  Samtidigt presenterades också ett nytt pris-åtagande att matcha Amazon Web Services priser för bastjänster som virtuella maskiner, lagring och bandbredd.

  Läs mer om nyheterna i en bloggpost från Microsofts affärsområdeschef André Henrikssons på Cloud Facts och läs även Bill Hilfs inlägg påThe Official Microsoft Blog om du vill läsa nyheten i sin helhet samt på Azure-bloggen.

 • Tieto och Microsoft stärker samarbetet inom Lifecare

  Tieto och Microsoft stärker sitt samarbete i Sverige kring lösningar för vård och omsorg inom ramen för Lifecare. Samarbetet omfattar mobila tjänster, specifikationer av teknisk miljö, konsulttjänster samt produktsupport. Partnerskapet möjliggör ökade tekniska innovationer inom området och ger även kostnadsbesparingar och större flexibilitet inom ICT-tjänster. 

  Läs mer om samarbetet i pressmeddelandet från Tieto: http://www.tieto.se/news/tieto-och-microsoft-i-samarbete-om-lifecare-inom-halso-och-omsorgssektorn

 • 80 unga nordiska entreprenörer samlas i Kista för Innovate4Good

  Under två dagar kommer över 80 unga vuxna från Sverige, Danmark, Finland och Norge, med intresse för socialt ansvarstagande, att träffas på Innovate4Good som anordnas för första gången i Norden den 16-17 april. Eventet är ett samarbete med Ung Företagsamhet, Europas största organisation för ungt företagande.

  ”Det blir verkligen spännande att genomföra Innovate4Good med Microsoft. Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. Därför hoppas vi att det ska bli riktigt givande för alla nordiska deltagare och en bra start för ett långsiktigt samarbete mellan Ung Företagsamhet och Microsoft” säger Anna Skiöldebrand Berg, tf VD på Ung Företagssamhet i Sverige.

  Under det nordiska eventet kommer deltagarna att delta i övningar, få aktiv coachning från mentorer och arbeta tillsammans med olika uppgifter med målet att ge dem en starkare grund att utgå ifrån för att kunna förverkliga sina egna idéer kring en hållbar framtid. Tio idéer kommer tas vidare till Innovate4Goods globala community, där deltagarna bland annat kan söka stipendier och få fortsatt utbildning och finansiering för att förverkliga sin idé. Eventet avslutas med att lagen presenterar sina idéer inför juryn som består av bland andra Ulf Spendrup, Andreas Ericsson från TechSoup samt representanter från Microsoft och Ung Företagsamhet i Norge, Danmark och Finland.

  Microsoft stödjer Ung Företagsamet i 20 europeiska länder genom donationer av produkter och pengar. Innovate4Good i Norden är ett samarbete mellan Ung Företagssamhet i Sverige (Sverige), Fonden for Entreprenørskab (Danmark), Nuori Yrittäjyys (Finland) och Ungt Entreprenørskap
  (Norge).

  Bild från det senaste Innovate4Good eventet i Bryssel.

 • Ladda upp inför en av årets största filmpremiärer tillsammans med Internet Explorer 10

  Microsoft har tillsammans med Lionsgate skapat The Hunger Games Explorer. Hemsidan är framtagen för att fungera som en hubb och samlingsplats för fans som vill ladda upp inför biopremiären av Hunger Games: Catching Fire. Filmen har Sverigepremiär 20 november.

  The Hunger Games Explorer är framtagen i samarbete med Microsofts Internet Explorer-team. Hemsidan är uppbyggd efter den senaste HTML5-standarden och gör sig perfekt på en dator/platta med Windows 8 och Internet Explorer 10. Hemsidans design ger fansen chansen att interagera och diskutera franschisens filmer och böcker på en levande plattform.

  Den första filmen, The Hunger Games, skapade rekordmånga diskussioner och inlägg på olika sociala plattformar. Nu vill Microsoft och Lionsgate underlätta för fans att diskutera och engagera sig inför den andra filmen genom att samla innehållet och diskussionerna på ett och samma ställe. På The Hunger Games Explorer kan du som användare skapa och skräddarsy ett flöde som passar just dina preferenser.  Välj vilka fan-bloggar och Twitter-användare som passar just dig och dra in dem i ditt flöde. Utöver det kommer The Hunger Games Explorer även erbjuda de allra senaste officiella nyheterna så som trailers, bakom scenerna-klipp och bilder.

  Läs mer om den nya sajten och samarbetet på vår Exploring IE-blogg.

 • Premiär för Europeisk lärarutbildning om IKT i skolan

  Idag gästas Stockholms Universitet av 50 lärarutbildare från runtom i Europa som bjudits in på workshopen ”Teacher Education Initiative” (TEI). Bakom initiativet står förutom Stockholms Universitet även SITE (Society for Information Technology & Teacher Training) och Microsoft Sverige.

  ”Målet är att få lärarutbildningar i hela Europa att börja använda IKT som en naturlig del av sin utbildning av lärarstudenterna. Om lärarutbildarna använder modern teknik så är det mer troligt att även lärarstudenterna använder tekniken på ett bra sätt när de väl påbörjar sin lärarkarriär.” säger Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft Sverige.

  Utgångspunkten för workshopen är användandet av nya teknologier i undervisningen, där det senaste kommer visas upp. Exempelvis kommer studenterna som vann ”Kinect Game Award” visa upp sitt ”MathMagic”, ett matematikspel för Kinect för de lägre åldrarna.

  TEI är framtagen av lärarutbildare för just lärarutbildare och till dagens workshop på Stockholms Universitet kommer flera amerikanska lärarutbildare, inklusive David Slykhaus.

 • Hög tid att uppgradera, om ett år upphör supporten för Windows XP

  När Windows XP lanserades för snart tolv år sedan blev ett av Microsofts mest populära operativsystem. Med Windows XP fick både konsumenter och företagsanvändare nya möjligheter samtidigt som höghastighets Internet gjorde sitt intåg både på jobbet och i våra hem. Det var ett enastående operativsystem för sin tid som uppfyllde de flesta av de behov som vi hade lite mer än ett decennium sedan.

  Under de tolv år som gått sedan har tekniken utvecklats med stormsteg samtidigt som vi nu har nu behov att uppfylla. Företag har bland annat ett större behov att skydda data och garantera säkerhet, efterlevnad och hanterbarhet. Samtidigt privatanvändare har nya vanor som gör att de idag ställer helt andra krav än tidigare.

  Nu idag är det precis ett år kvar till den sista milstolpen för Windows XP. Den 8 April, 2014, kommer Microsoft nämligen inte längre ge support för Windows XP-användare. Det dagen blir därför ett mycket viktigt och kritiskt datum för företag och organisationer som fortfarande kör Windows XP.

  Microsofts Chief Security Advisor i Sverige, Magnus Lindkvist skriver idag om vikten av att uppgradera Windows XP till ett modernt Windows innan supporten upphör om drygt ett år. I sitt blogginlägg beskriver Magnus farorna som kan finnas för organisationer som ännu inte börjat planera för en uppgradering. Magnus tipsar också om användbara resurser inför och under en uppgradering: Supporten för Windows XP upphör 8 april 2014. För att undvika en stor säkerhetsrisk bör ditt företag börja planera för uppgradering så snart som möjligt.

  Även Michael Bohlin som är produktchef för Windows i Sverige påminner på vår Företagsblogg om att det är hög tid att planera för en uppgradering. Har ni datorer som fortfarande kör Windows XP är det hög tid att planera för uppgradering.