March, 2013

 • Microsoft utmanar på Earth Hour 2013

  Liksom föregående år så uppmärksammar vi WWF Earth Hour här på Microsoft. Förutom att självklart släcka ner kontoret under Earth Hour, så matchar vi även donationer från personalen till WWF under veckan som leder upp till Earth Hour. Nytt för i år är också att Microsoft, i ett samarbete med CERO och Kista Commute, utmanar de medarbetare som i dagsläget tar bilen till jobbet att testa att åka kommunalt i två veckor mot att de får gratis SL-kort.

  Microsoft är ett ansvarstagande företag som bryr sig om miljön, lokalt såväl som globalt.

  Här i Sverige är Microsoft initiativtagare till Jobba hemma-dagen, en manifestation för fördelarna med flexibelt arbete, för såväl människan som för naturen. Läs mer i den debattartikel i Svenska Dagbladet som Microsofts vd Per Adolfsson skrivit på tillsammans med WWF, Gröna Bilister och Makalösa Föräldrar.

  Microsoft jobbar även med att minska koldioxidutsläppen på global nivå. Fiskalåret 2013 är det första år då Microsoft uppnått total koldioxidneutralitet globalt, och nya gröna datacenter öppnas hela tiden runtom i världen.

  Microsoft har tidigare blivit utsedda till ett av världens mest etiska företag av prestigefulla Ethisphere Institute. Här kan du se hur mycket energi molnet kan spara. Här kan du också läsa mer om Microsofts klimat och miljösamarbeten med Eye on Earth och Natural Balance.

   

   

 • Microsoft Sveriges bästa arbetsplats för tredje året i rad

  För tredje året i rad har Microsoft utsetts till Sveriges bästa arbetsplats av organisationsutvecklingsföretaget Great Place to Work Institute. Varje år undersöker de vilka företag och organisationer som har bäst trivsel hos de anställda.

   

  Microsoft HR-chef Anne-Marie Andric tror att flexibilitet och tillit är det som gör att anställda trivs så bra.

   

  "Det som vi kallar Det Nya Arbetslivet genomsyrar allt vi gör på Microsoft. Förenklat kan man säga att vi ger medarbetaren möjlighet till flexibelt arbete, vilket ger en bättre balans mellan arbete och privatliv, och underlättar när man ska få ihop livspusslet. Det handlar inte om att uppmuntra distansarbete, det handlar om att låta arbetets beskaffenhet styra vart man jobbar.

   

  "Det handlar också om synen på människan - att vi visar tillit till medarbetaren. På Microsoft litar cheferna på att medarbetarna utför sina arbetsuppgifter, när och var bestämmer de själva. Det fungerar eftersom vi har så pass tydliga mål som mäts och följs upp hela tiden, på så sätt råder det inga oklarheter om vilka arbetsuppgifter som skall utföras.

   

  "Självklart ställer det vissa krav - på såväl tekniken som är själva möjliggöraren, individen som måste ha en förmåga att prioritera och planera sin tid, och på ledarskapet som måste vara tydligt och närvarande oavsett rum"

   

  Anne-Marie nämner även transparans och kommunikation som viktiga faktorer:

   

  "Vi är faktiskt otroligt bra på att göra medarbetare delaktiga i vad som pågår på företaget. Vi har en enorm transparens internt, och kommunicerar hela tiden om vart vi står, vad som är på gång och vart vi är på väg. Våra medarbetare får en känsla av att de är en del av ett större sammanhang, att det de gör är meningsfullt och en del av bolagets resultat och framgång.”

   

  Klockan 10.30 är den som vill veta mer om hur man får nöjda anställda välkommen att chatta med Anne-Marie på Svenska Dagbladets websida.

   

  Medarbetarundersökningen Great Place to Work utgår från 59 påståenden som anställda får ta ställning till, och svaren ligger sedan till grund för rangordningen. Här är några exempel på påståenden:

   

  1. Ledare/chefer har klara och tydliga mål för verksamheten och hur vi ska nå dit.

  2. Jag får de resurser och den utrustning som krävs för att utföra mitt arbete.
  3. Jag har möjlighet till utveckling för att växa inom mitt yrkesområde.
  4. Jag är stolt över att berätta för andra var jag arbetar.
  5. Jag vill arbeta här en längre tid.

  (Källa: Trust Index/Great Place to Work Institute)

   

 • 8 april sista anmälningsdag till Kodu Cup - vinn klassresa för 20 000

  Elever i årskurs fyra till nio uppmanas ladda upp sina Kodu-spel senast den 8 april, för en chans att vinna 20 000 kronor till klassresan.

   

  Kodu är ett enkelt, visuellt symbolprogrammeringsspråk från Microsoft som gör det lätt för alla att utveckla egna PC-spel, även om man inte har någon tidigare erfarenhet av programmering eller design.

   

  Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft, berättar om de många fördelarna för unga med att lära sig enkel programmering tidigt:

   

  "Inte nog med att kunskap om programmering är en värdefull kompetens att besitta inför framtiden. Men medan eleverna är uppslukade av att skapa sitt spel tränas de samtidigt i kritiskt tänkande, systemanalys, och inte minst historieberättande"

   

  "Att skapa sitt eget spel är utvecklande för såväl kreativiteten som för logiken - och gör man det tillsammans med en klasskamrat eller i grupp så är det också en övning i samarbete" säger Eva.

   

  Kodu är gratis att ladda ner, och kan användas av barn i alla åldrar.

   

  Det finns ett färdigt "klassrumskit"  att ladda ner gratis här, för de lärare som vill hålla en lektion i Kodu. Även lärare utan någon som helst erfarenhet av speldesign kan snabbt lära ut grunderna i programmering till sina elever.

   

  Tävlingskategorier: Matematikinriktning eller öppen inriktning

  Pris: Resecheckar på 20 000 sek

  Prisutdelning: På Skolriksdagen den 7e maj 2013.

   

  Så anmäler du dig

  Det är läraren som registrerar sina elevers bidrag på PiL Network genom att Klicka här. Läraren fyller sedan i anmälningsformuläret och laddar upp eller skickar in bidraget.

   

 • Microsoft Dynamics förenar affärer och IT - Nyheterna från Convergence 2013 #CONV13

  Idag öppnade Convergence 2013 med en keynote av Microsofts vd för Microsoft Business Solutions Kirill Tatarinov. Med mer än 11 000 deltagare är det här den största sammankomsten i konferensen historia.

  Tatarinov pratade om hur marknadsföringen får allt större inflytande över IT beslut och hur företagen kan dra nytta av den utvecklingen. Han höll fram hur affärsfunktioner kan arbeta mer effektivt när de kommer närmare sina motsvarigheter på it-sidan.

  Microsofts vision är att ge användarna möjligheten att använda bevakning av sociala medier och analys direkt i samma användarupplevelse. Som en del i det så presenterades ett initiativ för att sömlöst kunna lägga in bevakning av sociala nätverk i Microsoft Dynamics CRM. Projektet har fått fart genom uppköpet av NetBreeze som levererar sociala analyser kombinerat med data mining och textanalys.

  Nya applikationer för Microsoft Dynamics AX 2012 hörde också till det som presenterades. De nya applikationerna för utläggshantering, tidsrapprotering och godkännanden kommer att finnas tillgängliga för Windows RT, Windows Phone 8, Android och iOS.

  För att uppmuntra utveckling så släpps även dokumentation för det mobila API:et så kunder och partner kan bygga egna mobila applikationer. Dokumentationen finns tillgängligt här: http://msdn.microsoft.com/en-us/dynamics/ax/bb453258.aspx.

  Slutligen berättades också en del kring nästa version av Dynamics AX. Nästa release med uppdateringar förväntas komma under den andra hälften av 2013. Därtill kommer nya moblia scenarier till mobiler och pekdatorer. Då kommer även nya funktioner för lager- och transporthantering som ger användarna möjlighet till realtids överblick över deras supply chain.

  Följ Convergence via hashtagen #CONV13 eller @MSFTDynamics och @MSFTConvergence.

  Pressmeddelandet från Convergence hittar du här: http://www.microsoft.com/dynamics/convergence/neworleans13/News.aspx#Microsoft+Dynamics+Reimagines+and+Unites+the+Worlds+of+Business+and+IT+

  Om du vill se öppningspresentationerna själv så finns de att se på eventwebben för Convergence 2013.http://www.microsoft.com/dynamics/convergence.

 • Möt Årets IT-tjej 2013

  Universum Awards igår kväll utnämndes Cecilia Lindberg till Årets it-tjej 2013 - en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.

  Cecilia är en 23 år gammal Göteborgstjej som bor i Skåne, där hon studerar systemvetenskap på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Utöver studierna är Cecilia också engagerad i kåren, LundaEkonomerna, där hon är projektledare för IT-projektet, vars mål är fler teknikutbildade studenter på Ekonomihögskolan.

  Cecilia brinner för att övertyga tjejer om att IT inte bara handlar om det tekniska, utan lika mycket om mänsklig interaktion, problemlösning och samarbete.

  "Jag vill utmana bilden av den stereotypa programmeraren. Det finns för många fördomar om hur en programmerare ska se ut och vara. Den trista bilden av en asocial kille som dricker joltcola i källaren stämmer inte." säger Cecilia.

  Som initiativtagare till Programmeringsstugan, där Lunds IT-studenter träffas och hjälper varandra om de kör fast med plugget och kodningen, poängterar Årets IT-tjej gärna vikten av samarbete och kunskapsdelning.

  "Programmering behöver inte vara ensamt. Precis som i lagsporter så blir det faktiskt roligast när man når mål tillsammans," säger Cecilia, som själv har spelat innebandy i Division 2.

  Rickard Lind, teknisk chef på Microsoft Sverige, var på plats vid prisutdelningen på Universum Awards på Berns i Stockholm, och motiverade där utnämningen:

  ”Årets IT-tjej visar upp en god insikt och ett genuint intresse för IT-branschen som den ser ut idag och hur den bör utvecklas i framtiden. Hon är en inspirerande och ödmjuk person som genom sitt engagemang i studierna och kåren arbetar med att skapa intresse för IT och dela med sig av sin kunskap till teknikoinvigda” säger Rickard.

  Microsoft har instiftat priset Årets IT-tjej med syfte och mål att uppmuntra och inspirera tjejer att söka sig till IT-branschen, och alla de möjligheter som finns inom IT. Priset, som delas ut för tionde gången, går till en kvinnlig student som är initiativrik och som inspirerar andra tjejer att söka sig till i en utbildning och en bransch med oändliga möjligheter.

  Priset ”Årets IT-tjej” innebär, förutom äran, ett års ambassadörsskap för it-tjejer i Sverige. Dessutom tilldelas vinnaren ett resestipendium till en teknikkonferens och en Windows Phone.

  Efter en hård gallring av alla inkomna ansökningar valdes åtta kandidater ut som alla, förutom goda studieresultat, visat genuin passion och engagemang för IT och dess möjligheter. Under en heldag på Microsoft utmanades de med
  case-lösning, intervjuer samt mingel med Microsoft-anställda, vilket sedan landade i tre finalister.

  Vinnaren hade hård konkurrens från de andra två välkvalificerade finalisterna Camilla Romander från Kungliga Tekniska Högskolan och Julia Andreasson från Karlstad Universitet.

  "Det känns enormt kul att få den här plattformen att jobba ifrån, så att jag får möjlighet att nå och förhoppningsvis inspirera fler tjejer än jag har kunnat hittills" säger Cecilia.   

 • Vi bidrar till IT-branschens förändring

  I dagens DN skriver Jan Gulliksen, ordförande i regeringens Digitaliseringskommission, att vi är för få kvinnor i IT-branschen. Det är en dyster bild han målar upp, och han har rätt: vi vill ha sällskap av fler!

  Vi på Microsoft arbetar aktivt med att öka jämställdheten i vårt företag, och vi är stolta över att vi kommit en bit på vägen, vår totala andel kvinnor är 31 procent och vår ledningsgrupp består till 36 procent av kvinnor. Vi arbetar kontinuerligt för att öka andelen kvinnor även inom de områden där vi ligger lägre. För vår målsättning är att organisationen ska spegla omvärlden fullt ut.
   
  Vi tror på att mångfald och olikhet i personalstyrkan berikar organisationen och affären. Genom en bra blandning i den samlade personalstyrkan uppnår man en högre kreativitet och vi ser också att diversitet medför en ökad respekt och kunskap om olika förutsättningar och behov. Behov och förutsättningar som återspeglar sig i alla våra affärer på olika sätt, oavsett om vi arbetar med ett partnerföretag, ett sjukhus eller med tillverkningsindustri.

  Att ha en jämställd personalstyrka handlar om vår framgång som företag. Vi vill anställa de mest kompetenta medarbetarna, och vi vet att talang inte är genusbundet. Microsofts rekryteringsbas måste således förbli bred för att vi ska kunna bli bättre. Sedan flera år tillbaka arbetar vi, och flera av våra partners, med att tidigt inspirera och väcka intresset för IT och teknik hos unga, svenska tjejer för att de senare ska söka sig till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Bland annat jobbar vi med Digigirlz, som riktar sig till högstadietjejer, och Årets IT-tjej, som lyfter fram engagerade tjejer som läser vid en IT-utbildning på högskolenivå.

  När vi läser om hur Gulliksen beskriver den nördbild och de fördomar som präglar vår bransch så känner vi oss trots allt väldigt lyckligt lottade, för vi arbetar på ett företag som är välkomnande och fantastiskt roligt att arbeta på. Som kvinna.

  Catharina Ljungberg, affärsområdeschef för Microsofts konsumentprodukter
  Anita Arkéus-Åsheden, ansvarig för kund- och partnerupplevelsen
  Eva Fors, affärs- och marknadsdirektör Microsoft Sverige
  Eva Pethrus, ansvarig för partnerskap i lärande
  Atefeh Sebdani, partner säljstöd
  Marie Ygge, affärsområdeschef offentlig sektor
  Anne-Marie Andric, HR-chef
  Sabina Rasiwala Hägglund, marknadschef Microsoft Sverige
  Therese Thorstorp, ansvarig studentsamarbeten/next generation
  Åsa Nygren, marknadsansvarig Windows konsument
  Eva-Mia Westergren, produktchef Windows
  Maria Green, försäljningschef molntjänster
  Joke Palmkvist, affärsområdeschef Education
  Louise Leo, Kommunikationschef Productivity
  Beda Grahn, affärsområdesansvarig Small and Medium Businesses
  Anna Ström, chef telekom och Windows Phone
  Anna Averud, marknadschef Development och Platform Evangelism
  Catarina Lindahl, säljchef globala kunder
  Maria Pimenta, partnerstrategiansvarig
  Charlotte Johansson, partner marknadschef
  Emelie Ekblad, produktchef Unified Communications
  Susanne Erkenmark, partnerstrategiansvarig

 • Här är finalisterna till Årets it-tjej 2013

  Utmärkelsen Årets it-tjej lyfter fram och visar upp duktiga och kunniga tjejer som studerar it. Priset delas ut av Microsoft i samarbete med Universum med syftet att locka fler tjejer till it-branschen och till tekniska utbildningar. Nu är årets tre finalister utsedda.
   
  Camilla Romander läser Civilingenjörsprogrammet i Datateknik vid KTH i Stockholm, med en masterinriktning mot människa-datorinteraktion. Genom masterinriktningen hoppas hon kunna kombinera sin konstnärliga sida med sitt teknikintresse. Utöver studierna är hon också engagerad i DataTjej.

   

  Cecilia Lindberg utbildar sig till systemvetare vid Lunds universitet. Utöver studierna är Cecilia också engagerad i kåren, LundaEkonomerna, där hon är projektledare för IT-projektet vars mål är fler teknikutbildade studenter på Ekonomihögskolan.

   

  Julia Andreasson studerar IT-designprogrammet med inriktning mot systemdesign vid Karlstads universitet. Vid universitetet är hon ordförande i studentföreningen LINDA. Hon driver dessutom bloggen ittjejen.nu om hur det är att vara tjej och läsa it.

   

  Vem som blir den slutliga vinnaren presenteras vid Universum Awards på Berns i Stockholm den 13 mars.

 • Relevantare reklam med rätt teknik

  I dagens Resumé skriver Adrian McDonald, ansvarig för A&O i Sverige, om hur reklambranschen måste lära sig att använda de plattformar som ny teknik erbjuder för att bli mer relevanta.

  Nedan kan ni läsa artikeln i sin helhet.

  The consumer shall come first or never again

  I will preface this article by stating that I love technology and consumer marketing, and even more so the combination of both. For the most part, this is the reason I have spent the majority of my career in media and marketing.

  When it comes to technology – especially devices – the pace at which it’s moving is fascinating and, as consumers, never before have we had so much choice of devices to use or be envy of. Productivity, entertainment, gaming, communication, shopping, decision-making, access to information have all been made easier thanks to technology. We certainly live in a new era of devices with integrated services.

  As for marketing in a technology-age, the opportunity to be creative, to stand out and win the hearts and minds of the consumer, to challenge the marketing mix of yesterday, and to build new marketing strategies altogether are multiplying by the day. This is being driven not solely by competition or the proliferation of digital marketing channels, yet, also due to the changes occurring in consumer needs and their behaviours.

  The era of devices challenges us as businesses, advertisers andcreative agencies to completely re-think our entire marketing strategies for ourselves and our customers.

  New channels of distribution for products, services and content are emerging through the network of these devices, and subsequently creating new marketing opportunities and business models like we’ve never seen before. Spotify, Xbox Live and Coursera are great examples of how new channels in a device ecosystem are being embraced. They’ve embraced the fact that the consumer is mobile and much less predictable – weaving in and out of both personal and work activities throughout the day, while juggling multiple devices. Ultimately, the new consumer demands all the content & services they want, wherever they are, across all of the digital activities that are important to them, AND on any screen.

  Just as consumers demand more of their device ecosystem, they too demand more from the advertising within that ecosystem. The number of ad animations, number of ads, ad size, number of clicks, become less relevant in this new era.

  Creativity, relevance, opportunity to participate and opportunity to buy come to the fore. These are not foreign concepts to any of us, but in the digital space they are seldom applied in tandem. In this new era, they will be a pre-requisite for success. In fact, consumers are already responding well to them.

  But when I look at many digital strategies, in particular, it continues to amaze me just how little consideration is given to the consumer. Of course, there are wonderful and successful digital services out there as well as very clever digital marketing campaigns, but so often as consumers we are confronted by awful content experiences and awful marketing messages – despite all the afforded new opportunities.

  At Microsoft, we have made some giant leaps to address this, using Windows 8. An early research study Microsoft commissioned in the U.S, looking into the consumer response to advertising within Windows 8 apps indicated that the ads were more noticeable and recognisable when compared against rich media advertising benchmarks and microsites. Results also indicated that the advertising experiences were less obtrusive, more appropriate, innovative and trustworthy when compared to some competitor sites. This early “success” in being driven by few things. We’ve focused on creating consumer relevancy by not having the advertising compete with the content experience, rather be accretive to the overall experience. Making the environment less-cluttered and changing the design principles altogether have helped us achieve that. The application of dynamic layering within the AccuWeather app for a Jeep campaign is a wonderful example. We’ve also brought “app within an app” and touch gestures into the ad experiences, mirroring the natural interactions consumers have with tablets and the way they consume information.

  Ultimately, 2013 is a year that will see greater focus in delivering more relevant consumer marketing experiences as well as forward-looking delivery of unified content services. It also marks the year that these activities will begin to function in a much more seamless manner across the multi-device ecosystem.

  Online services which embrace the opportunity of device ubiquity are positioning themselves for greater success. Advertisers who embrace it are also best placed to have true 1:1 conversations. They simply need to remember that the conversations are moving from a network of destinations to a network of devices, where the consumer is in control.

  We need to change as an industry and be more creative and relevant to the consumer, because if they don’t come first it’s not guaranteed they’ll ever come again.

  Adrian McDonald, Country Manager Advertising & Online Division, Microsoft

   

 • Svenska apputvecklare i europeisk final

  Appen Taxibokning till Windows Phone har tagit sig till final i den europeiska apptävlingen AppCup som avgörs i Bryssel den här veckan. Appen som är utvecklad av Exor IT-byrå låter dig boka taxi direkt i appen med 85 taxibolag på 780 svenska orter.

  Starten till tävlingen gick i januari där apputvecklare kunde skicka in sina bästa appar i två olika kategier; business och unga entreprenörer.

  Businesskategorin är öppen för medlemmar i IAMCP och Microsofts Bizsparkprogram. Kategorin för unga entreprenörer står öppen för unga utvecklare vars appar hjälper andra unga inom något av områdena skola, hälsa, arbete och miljö.

   

   

 • "Intelligent teknik" tar över i Microsofts tekniska vision för framtiden

   Följ med bakom kulisserna på TechForum där Microsofts strategiska och tekniska vision för framtiden diskuterades denna vecka. TechForum är en årlig sammankomst som arrangeras av Craig Mundie som är senior rådgivare till Microsofts VD Steve Ballmer, och Eric Rudder, Microsofts chef för teknisk strategi.

   Naturliga gränssnitt och Big Data är två tekniska utvecklingsområden som ligger bakom vad Microsoft ser som början till en ny värld av "intelligent teknik”.

   Mundie and Rudder hade sällskap av bland annat Kurt DelBene som leder Microsofts Office-division, Skypechefen Tony Bates och forskningschefen Rick Rashid.

  18
  Craig Mundie, senior advisor to the CEO, shows attendees diverse workstations in a Microsoft Envisioning Center scenario demo at TechForum 2013.
  Diverse Workstations Scenario
  March 04, 2013
  Craig Mundie, senior advisor to the CEO, shows attendees diverse workstations in a Microsoft Envisioning Center scenario demo at TechForum 2013.
  Download: Web