February, 2013

 • Nu börjar uppgraderingen från Hotmail till Outlook.com

  För sex månader sedan lanserade Microsoft en förhandsversion av Outlook.com. Den nya webbaserade mejltjänsten har nu över 60 miljoner aktiva användare och släpps idag i skarp version. När nu Outlook.com går in i skarpt läge kommer Hotmail-användare stegvis uppgraderas till den nya webbmejltjänsten, som erbjuder ett nytt gränssnitt och ny funktionalitet. Till sommaren räknar Microsoft med att alla Hotmail-användare ska ha uppgraderats till Outlook.com.

  För dig som idag använder Hotmail kommer uppgraderingen inte att innebära några stora förändringar. Du kommer att behålla din gamla mejladress, ditt lösenord, alla dina mejl, din kontaktbok och dina mappar. Det som förändras är gränssnittet samt det faktum att du får tillgång till alla de nya funktionerna i Outlook.com.

  Övergången från Hotmail till Outlook.com kommer att ske per automatik och kräver inte att användaren gör något. Du behöver dock inte vänta på att ditt Hotmail-konto ska uppgraderas. Vill du komma igång med Outlook.com redan idag är det bara att logga in med dina användaruppgifter på Outlook.com så sköter vi resten.

  Läs gärna mer om uppgraderingen på vår Med vänlig hälsning-blogg.

 • Årets finalister till Innovativa skolledarpriset

  I syfte att lyfta fram goda exempel på skolledare instiftades det Innovativa skolledarpriset av Microsoft i samarbete med Lärarförbundet. Priset premierar duktiga skolledare som via ett hållbart skolutvecklingsarbete säkrar att deras skola ger eleverna möjlighet att lyckas.

  Bland de nominerade har följande tre finalister utsetts:

  Fredrik Andersson, rektor Magnarps skola, Ängelholm
  Fredrik är i sitt ledarskap lyhörd, kommunikativ och lärande med en förmåga att locka fram det bästa ur sina medarbetare. Han utvecklar IKT som hjälpmedel, inte bara för medarbetare utan också för andra skolledare.

  Camilla Kauffeldt, rektor Herrgårdsskolan, Göteborg
  Camilla har sina medarbetare som tydlig utgångspunkt i sitt ledarskap och ser det gemensamma arbetet, med elevens utveckling i fokus, som vägen till bra resultat. Med engagemang och intresse använder Camilla IKT för pedagogisk utveckling och ser det som ett medel för framgång.

  Birgitta Trolin, rektor, Väsby Nya Gymnasium, Upplands Väsby
  ”En skola på riktigt” är Birgittas devis. Hon är en skolledare som gör sig själv synlig för personal och elever både via virtuell och fysisk närvaro i skolan. Internationell samverkan och forskning är viktiga faktorer, som hon stimulerar sina lärare att utveckla och våga prova i sin undervisning.

  Vinnaren presenteras under Lärarförbundets skolledarkonvent i Stockholm den 28 februari.

  Priset delades ut första gången 2011, läs om tidigare vinnaren Pär Palmgren.

  Läs mer om det innovativa skolledarpriset och Microsofts engagemang i skolan.

  Följ prisutdelningen direkt via Lärarförbundets webbsändning. Prisutdelningen drar igång kl 16:30 och inleds med ett samtal mellan Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, Anthony Salcito, Vice President Microsoft Education, och Ibrahim Baylan, Socialdemokraterna.

   

 • Boka in den 27 februari – nu lanserar vi nya Office 365 för företag.

  Boka in den 27e februari i kalendern. Det här är nämligen dagen då vi släpper nya Office 365 för företag. Om du är intresserad av Office så är det här ett riktigt bra tillfälle att höra om nyheterna i nya Office direkt från Kurt DelBene som är president för Microsofts Office-division. Dessutom kommer John Case att berätta hela vår vision för det nya arbetslivet, Enterprise Social och molnet.

  De kommer göra demosessioner kring enterprise social och hela den nya Office-upplevelsen. Slutligen kommer vi också att presentera historier från våra kunder och deras resa till molnet. Det kommer också att finnas tillfälle för dig att ställa frågor direkt via en livechatt.

  Anmäl dig till webbsändningen direkt här.

 • Argo vinner priset för bästa film! Microsoft Research förutspår Oscarsvinnarna

  Kan man förutspå vinnarna i årets Oscarsgala med Big Data och Excel?

  Förra året uppmärksammades David Rotschild från Microsoft Research i media när han skapade en data driven modell för att förutspå resultaten i USAs delstatsval. Resultatet var slående. Davids analysmodell hade rätt i hela 98 procent.

  Nu har David vänt blicken mot ett annat globalt evenemang för att visa hur big data kan användas till att förutspå vad som kommer att hända. David har nämligen byggt ett nytt analysverktyg för att förutspå vem och vilka som kommer vinna Oscars under Oscarsgalan som går av stapeln på söndag.

  I Davids analys har han dragit in både aktuell och historisk data för att kunna presentera en lista över vilka han förutspår blir årets vinnare.

  • Bästa film: Argo, 92 procent.
  • Bästa regi: Steven Spielberg (Lincoln), 89 procent.
  • Bästa skådespelare: Daniel Day-Lewis (Lincoln), 99 procent.
  • Bästa skådespelerska: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), 71 procent.

  ”Jag är ganska säker på att jag har rätt" säger han, "men prognoser är aldrig hundraprocentigt säkra, så jag ser fram emot att se hur det går för oss på söndag”

  Missa inte inlägget på Microsoft Research om du vill se hur David har kommit fram till resultatet. Om du hellre vill göra din egen analys så finns nu också appen Oscars Ballot Predictor till Excel 2013 där du själv kan göra din lista över 2013 års Oscarsvinnare.  

 • Nu släpper Microsoft nästa generation av Office 365 för företag

  Idag släpps den senaste versionen av Microsoft Office 365 för företag som är den mest kompletta molnversionen av Office hittills. Förutom uppdaterade versioner av Microsoft Lync Online, Exchange Online och SharePoint Online så får Office 365 bland annat nya sociala företagsfunktioner. De nya sociala funktionerna är kopplade till SharePoint och Yammer samt en ny Lync-Skype integration för närvaro, snabbmeddelanden och röstsamtal som blir tillgänglig nu i juni.

  En annan nyhet är att även företagsanvändare nu kan använda sina Office-program på upp till fem olika enheter samtidigt. Den möjligheten gavs redan för en månad sedan till privatanvändare i och med lanseringen av Office 365 Home Premium i januari.  

  Sedan Office 365 lanserades i mitten av 2011 har tjänsten blivit en av de snabbast växande produkterna i Microsofts historia. Efter bara 18 månader har nu en av fem av Microsofts företagskunder implementerat Office 365, vilket kan jämföras med en av sju kunder för ett år sedan. Antalet små och medelstora företag med hjälp av Office 365 har också ökat med 150 procent under de senaste 12 månaderna. Den nya Office 365-tjänsten finns nu på 69 marknader och på 17 språk och lanseras på ytterligare 20 marknader och på 16 nya språk under det andra kvartalet i år.

  "Med Office 365 kan alla, från stora företag till små och medelstora företag och enskilda konsumenter nu dra nytta av nya kraftfulla Office i molnet," sade Kurt DelBene som leder Microsofts Office-division. "Vi låser upp nya scenarier och ger funktioner som långt överträffar allt tillgängligt i webbläsarspecifika lösningar."

  Idag presenteras även tre nya kunder – Hamburg Port Authority, som förvaltar Europas näst största hamn, skönhetsjätten Sephora samt det svenska fastighetsutvecklingsbolaget Midroc. Bolaget som består av 15 företag, spridda över hela Europa och Sydafrika ville hitta en väl fungerande samarbetslösning för sin expanderande verksamhet.

  Dessa kunder har precis som den amerikanska delstaten Texas, internationella federationen för Röda korset och Röda halvmånen, JCpenney, Helly Hansen, Tesco, Toyota, Barilla och staden Chicago alla valt Office 365. Läs mer om dessa och andra företag som valt Office 365 här.

  Följ webbsändningen från lanseringen direkt här med start ikväll kl. 17.00 https://vts.inxpo.com/Launch/QReg.htm?ShowKey=12696&LangLocaleID=1033&AffiliateData=press
  release
  .  

 • Microsoft lanserar samarbete med den mobila tv-kanalen Pocket Entertainment

  Lanseringen av Windows 8 följs nu upp av ett samarbete med mobiltv-kanalen Pocket Entertainment. Kanalens första app har världspremiär till Windows 8 och Windows Phone den 1 februari, fyra veckor innan den finns tillgänglig hos övriga aktörer på marknaden. Appen kommer finnas att ladda hem i Windows Store och kommer att välkomna tittarna in i en ny värld av högkvalitativ underhållning.

  - Microsoft vill arbeta mer med innovativ marknadsföring och vårt samarbete med Pocket Entertainment är ett perfekt exempel på detta. Med deras app till Windows 8 är det nu möjligt att titta på deras serier i datorn, på surfplattan och i telefonen. Något som känns helt rätt, då vi anser att underhållning är något som ska vara ska vara möjligt att konsumera digitalt, oberoende av plats och tidpunkt, säger Sabina Rasiwala Hägglund, marknadschef på Microsoft.

  Pocket Entertainments app är en kostnadsfri mobil tv-app med hög kvalitet och exklusivt innehåll skräddarsytt för smartphones, läsplattor och webben. Här kommer tittarna kunna se tv-serier, dramaproduktioner och dokumentärer i ett format som är anpassat för att man ska kunna titta på sina serier när man har en stund över på bussen, tunnelbanan eller i soffan hemma. Tittaren kan spara sina favoritserier och få en påminnelse så fort ett nytt avsnitt släppts.

  I Microsoft har vi en nytänkande, kreativ och modig samarbetspartner. Utvecklingen av serien Blå Linjen tillsammans med dem har varit väldigt lustfyllt och innovativt, precis så som vi tänkt oss att våra samarbeten ska fungera. Tillsammans skapar vi en otroligt underhållande och spännande serie, säger Pocket Entertainments VD Håkan Lindhé.

  De som laddar ner appen för Windows 8 får därmed se premiäravsnittet av seriesatsningen Blå Linjen innan det blir tillgängligt för alla andra. Pocket Entertainment producerar serien i nära samarbete med Microsoft, och Microsofts produkter är integrerade som en naturlig del av handlingen.

 • På onsdag stänger över 100 företag och organisationer

  Nu på onsdag, den 6e februari, håller över hundra företag och organisationer sina kontor stängda och tusentals medarbetare stannar hemma från jobbet. Tillsammans vill de manifestera att det behövs en mer flexibel syn på arbetet och att arbete inte är en plats man går till utan något man gör. Det är andra året som den officiella ”Jobba hemma-dagen” arrangeras.

  På onsdag lyser inte flitens lampa på bland annat Microsofts, Friluftsfrämjandets, Världsnaturfondens, Skypes, IT-och Telekomföretagens, Ateas, Sigmas och Kairos Futures kontor. Istället väljer deras medarbetare att arbeta hemifrån. Bakom initiativet Jobba hemma-dagen står Microsoft.

  - Att gå till jobbet är djupt rotat och det känns nästan förbjudet att säga ”jag jobbar hemifrån imorgon”. Många som idag har möjlighet att jobba hemma gör det inte, trots att det skulle göra livet enklare och bidra till att livspusslet lättare går ihop, säger Eva Fors, affärs och marknadsdirektör Microsoft Sverige.

  Idag finns de tekniska lösningarna för en mer flexibel syn på arbetet. Men fortfarande är arbetet något man går till istället för man gör. Med en mer flexibel syn på arbetet skulle det blir lättare för människor att lägga sitt livspussel och minska stressen mellan vardagens alla krav. Dessutom skulle det bidra till ett minskat behov av miljöbelastande arbetsresor.

  - Intresset för ”Jobba hemma-dagen är större än någonsin. Förra året slöt 50 företag upp bakom dagen. I år är det över hundra företag och organisationer, fortsätter Eva Fors.

  En fullständig lista över vilka företag som ställt sig bakom Jobba hemma-dagen finns på www.detnyaarbetslivet.se/jobbahemmadagen

 • Idag jobbar över 135 företag och organisationer hemma

  Idag håller drygt 135 företag och organisationer sina kontor stängda och tusentals medarbetare runtom i landet stannar hemma från jobbet – men får ändå mycket gjort. För andra året arrangeras Jobba hemma-dagen. Bakom initiativet står Microsoft som vill uppmärksamma möjligheterna med ett flexibelt arbetsliv.

  Skrivborden står oanvända hos företag som Microsoft, Lantmännen, Telenor, TDC, Oracle, Sigma och Skype idag, och även hos flera ideella organisationer som Friluftsfrämjandet, Världsnaturfonden, Gröna Bilister och nätverket Klara K.
   
  Per Adolfsson, vd på Microsoft Sverige som blivit utsett till Sveriges bästa arbetsplats flera gånger om, ser många fördelar med att medarbetarna kan och får jobba där det passar dem bäst.

  – Dels kan man planera sina resor så att de blir färre och kortare, vilket är bra för miljön och trafiksituationen. Dels blir det lättare att få ihop livspusslet om man till exempel kan hämta på dagis i lugn och ro, det blir bättre balans och mindre stress i vardagen.

  – Självklart finns det vissa som inte kan jobba hemma, det vore till exempel väldigt svårt för en busschaufför att sköta sitt jobb på distans. Men det är ändå fler än man kanske tror som kan få lite mer flexibilitet i sitt arbetsliv. Se till exempel på läraren i Björknässkolan i Nacka som anmält sina högstadieklasser 7A och 7B till jobba hemma-dagen, säger Per Adolfsson.

  En fullständig lista över vilka företag och organisationer som ställt sig bakom Jobba hemma-dagen finns på www.detnyaarbetslivet.se/jobbahemmadagen

 • Klart vi jobbar hemma – tekniken gör det möjligt och miljön behöver det!

  Intervju med Mikael Lönnroos, vd på Consulta inför jobba hemma-dagen idag. 

  Vad gör Consulta?
  Vi är IT-konsulter och jobbar främst med drift av servrar och stora system. Vi jobbar både med riktigt stora företag samt små och medelstora företag där vi sköter serverdriften. Vi är certifierade MS hosting partners.

  Är ni ett av de 100 företag som är med i Jobba-hemma-dagen 2013?
  Ja men självklart är vi det. Vi ville vara med redan förra året – och kommer absolut vara med även nästa år. 

  Varför är ni med?
  Det är ett väldigt viktigt initiativ – som jag ser det är det främst två viktiga aspekter:
  Teknik – i dag finns alla tekniska möjligheter att jobba flexibelt.
  Miljön – genom att jobba där vi är hjälper vi till att spara miljön. På Consulta sätter vi miljötänk väldigt högt.

  Hur ser ni på flexibelt arbete – kan era anställda jobba från andra ställen än kontoret?
  Ja så är det absolut. Vissa konsulter som sitter ute hos kund måste självfallet rätta sig efter kundens regler kring detta. 

  Har ett flexibelt arbetssätt påverkat utformning av ert kontor?
  Ja i viss mån, våra anställda har till exempel inga fasta platser utan merparten sitter i kontorslandskap på fria platser. Jag som vd sitter i eget rum, men tycker att det är tråkigt, jag känner ofta att jag missar mycket av att inte sitta med övriga. 

  Hur vanligt är det att de anställda jobbar på andra ställen än kontoret?
  Flertalet gör det regelbundet ungefär en dag i veckan. Alla har möjlighet att göra det. Många vill komma in för att få gemenskap. Kombinationen av att jobba hemma och på kontoret är optimal, tror jag. Vi har t.ex. en konsult vars flickvän pluggar på annan ort – det betyder att han åker till henne och jobbar därifrån regelbundet. 

  Under hur lång tid har det varit möjligt för era anställda att göra det?
  Vår tekniska lösning har gjort att vi under flera år har kunnat jobba flexibelt. Men den största förändringen har tillkommit under det sista året då vi kastade ut den gamla telefonväxeln. Nu använder vi Lync med vanliga telefoner. Den fungerar utmärkt, idag har alla en mobil telefon och utifrån ser det ut som om man är på kontoret. 

  Tycker du att flexibelt arbete påverkar ledarskapet hos er?
  Det påverkar relativt lite, då vi har många konsulter som sitter på plats ute hos våra uppdragsgivare – vi träffar inte alla anställda varje dag ändå. Jag ser det som en naturlig förlängning av att arbeta som konsult. Konsulter tidrapporterar ju alltid, så det är lätt att se vad de anställda jobbar med – frihet under ansvar fungerar! 

  Vad är de största fördelarna för er som företag, med flexibelt arbete?
  Jag tror att vi får bättre resultat. Personalen blir effektivare av att kombinera arbete på kontor med att arbeta där man själv vill och bättre kan koncentrera sig, om det är hemma, på café eller på ett tåg.

   Vilka är de största fördelarna för de anställda?
  Gladare personal då de känner att de har sin arbetsgivares förtroende. Jag tror att många, inklusive jag själv, får mer gjort när man kan sitta ifred och koncentrera sig. 

  Finns det bra förebilder inom ledningsgrupp och bland cheferna?
  Ja absolut – jag som vd är nog den som mest jobbar hemifrån. Jag kan fokusera och jobba mer koncentrerat, dessutom slipper jag restiden. 

  Vilka tekniska lösningar gör det möjligt för er att jobba hemma?
  Microsoft-program som Lync och Office-paketet. Vi har enbart bärbara datorer, och alla har smartphones för att enkelt kunna hantera mail. Vi är dock lite som bagarens barn vad gäller molnlösningar – vi förespråkar molnlösningar till många av våra kunder, men än så länge kör vi bara Microsofts CRM-system som molnlösning. Vi är inte där vi vill vara ännu, men jag hoppas kunna genomföra detta fullt ut under 2013, med t.ex. Office 365 i molnet.

  Hur använder ni Lync i dag? 
  Vi installerade Lync för över ett år sedan, men först i november 2012 tog vi in även telefonilösningen fullt ut och kunde slänga ut den gamla växeln. Här fanns det flera andra företag att välja på, men vi valde Lync då vi var väl förtrogna med den från våra kunder. 

  Framtidsvisioner
  Förr i tiden var vi mycket ute på plats hos kunderna. I dag är ju alltfler tjänster fjärrstyrda – att man t.ex. går in och hjälper kunder genom att fjärrstyra datorn samtidigt som användaren ser hur man åtgärdar problemet. Detta gör ju att vi förlorar den personliga kontakten, vilket är mindre bra. Jag vill att vi kommer igång att använda Lync videokonferens så att kunderna kan se sin konsult och vi behåller den personliga kontakten.

  Till sist, vart jobbar ni idag?
  Hemma såklart! Kontoret är tomt. Vi vill att alla ska jobba där de själva vill vara.

 • 300 svenska lärare och skolledare får nya insikter med Microsoft på BETT-mässan i London

  Världens största mässa för innovativt lärande har gått av stapeln i London, och Microsoft arrangerade flera av aktiviteterna. Ett av de populäraste initiativen var besöket på den innovativa skolan New Line Learning. Över 300 lärare och skolledare sökte inspiration och samarbete med skolan, som är en del av Microsofts innovativa skolprogram.

  Skolan ligger i ett problemområde som präglas av låga inkomster och hög arbetslöshet, men har med en tydlig vision och ett metodiskt arbete lyckats vända motgång till framgång med satsningar på individuellt lärande med stöd av informations och kommunikationsteknik, även kallat IKT.

  "Det är förståeligt att intresset är stort för den här skolan, då den har utmärkt sig för att använda modern teknik på ett framgångsrikt sätt som stärker eleverna, i kombination med tydliga och klara åtgärdsplaner för att säkerställa att resultaten höjs" säger Eva Pethrus, ansvarig för partnerskap i lärande på Microsoft Sverige, och med på plats i London.

  "Utvärdering är ett underliggande tema för skolan, som har gjort ett medvetet val att ständigt leva i utveckling och förändring. De är också kända för sitt innovativa Plaza koncept som de har utvecklat kontinuerligt till generation 4."

  "Eleverna på New Line Learning lär sig tidigt kinesiska och får tillgång till kinesisk kultur genom spännande samarbeten med Shanghai-regionen, som får höga resultat i PISA-rapporterna" berättar Eva Pethrus vidare.

   Läs mer om vad som hände på BETT på IKT-bloggen.