January, 2013

 • Microsoft lanserar nya Office 365 för privatanvändare

  Idag lanserar Microsoft en helt ny version av Office för privatanvändare. Office 365 Home Premium, är det nya Office som en tjänst som fungerar både för PC, Mac eller pekdator.

  Nya Office 365 Home Premium skapar nya användningsområden för exempelvis familjer då prenumerationen ger användarna möjlighet att installera Office på upp till fem olika enheter vilket inkluderar både pekdatorer med Windows och PC- samt Macdatorer. Prenumerationen ger dessutom 20 GB extra lagringsutrymme i SkyDrive och 60 Skype-minuter som kan användas till att ringa telefonsamtal.

  Office 365 Home Premium finns tillgängligt att köpa idag och kostar ca. 899 kr. per år vilket motsvarar 75 kr. per månad.

  I samband med lanseringen så meddelade Microsoft att lanseringen samtidigt innebär ett avsteg från den tidigare treårscykeln för lansering av nya funktioner. Framöver så kommer nya funktioner levereras direkt till dem som prenumererar på tjänsten.  

  Om Office 365 Home Premium

  • Den senaste och mest kompletta uppsättningen av Office-applikationerna: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher och Access
  • En licens till hela hushållet som kan använda Office på upp till fem olika enheter inklusive pekdatorer med Windows, PC- och Macdatorer och får Office on Demand från vilken som helst PC med internetuppkoppling.
  • 20 GB extra lagringsutrymme i molnet med SkyDrive, vilket är nästan tre gånger det lagringsutrymme som kommer med gratisversionen av SkyDrive.
  • 60 gratis Skype-minuter per månad som kan användas till att ringa mobiltelefoner, fasta telefoner över hela världen.
  • Framtida uppgraderingar som ger användarna de senaste versionerna av Office-applikationerna.
  • Office 365 Home Premium blir tillgängligt på 162 marknader på 21 språk:

  Läs mer om nyheterna med Office 365 Home Premium i Microsofts internationella pressrum.

  Missa inte Steve Ballmers blogginlägg från idag där han skriver om nya Office!

 • Därför valde Microsoft att inte svara på kammarkollegiets upphandling av ”kontorsstöd som molntjänst”

  Kammarkollegiet presenterade igår resultatet av sin upphandling gällande ”kontorsstöd som molntjänst”.

  Microsoft har efter en noggrann genomgång av upphandlingens utformning valt att inte delta i upphandlingen. Beslutet fattades i dialog med partners, kunder och företrädare för molnbranschen.

  ”Den främsta anledningen till att inte svara är att upphandlingen inte återspeglar de krav som marknaden ställer på molntjänster.” – säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft.

  ”Kammarkollegiets upphandling är så snävt definierad att för de flesta av våra kunder skulle det innebära ett steg tillbaka istället för ett steg framåt till molnet. I upphandlingen utesluts exempelvis möjligheten att utnyttja redan gjorda investeringar samt möjligheten att flytta tjänster ut och in i molnet. Dessutom saknas en mängd funktionalitet som redan finns inbyggt i Microsofts molntjänster. I framtida upphandlingar kommer det bli viktigt att hitta en modell som ger kunder en möjlighet att köpa tjänster i molnet som i högre grad kan anpassas.

  Trots goda intentioner är det svårt att se att upphandlingen kommer hjälpa organisationer inom den offentligt sektorn med övergången till molnet.”

  Microsoft Sverige

 • Surface Windows RT börjar säljas i Sverige från 14 februari 2013

  Microsoft utökar tillgängligheten för Surface Windows RT till ytterligare 13 marknader i Europa, börjar sälja Surface Windows 8 Pro i USA och Kanada och erbjuder nya tillbehör. Microsoft meddelande idag att man utökar tillgängligheten för Surface Windows RT till ytterligare 13 länder i Europa, däribland  Sverige. Därmed mer än fördubblar Microsoft antalet länder där Surface går att köpa.

  I Sverige kan Surface Windows RT köpas från den 14 februari i Microsoft Store online, www.microsoftstore.se och kommer också att vara tillgänglig hos vissa återförsäljare från samma tidpunkt. 

  “Intresset för Surface i Sverige har varit enormt. Jag har blivit kontaktad av många kunder, både konsumenter samt företag och organisationer som har visat stort intresse för att köpa Surface. Vi tycker att det är oerhört roligt att alla snart kommer att kunna uppleva och köpa Surface Windows RT direkt här i Sverige" säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows på Microsoft AB. 

  Surface Windows RT kombinerar enkelheten i en surfplatta med mycket av funktionaliteten hos en bärbar dator. Från Touch Cover, som erbjuder ett supertunt, spillresistent tangentbord i en mängd färger, till det integrerade utfällbara stödet som möjliggör att man till exempel kan titta på film utan att behöva hålla i den – Surface skiljer sig från mängden genom att leverera ojämförlig prisvärdhet och prestanda. Med Windows-appar, ständig uppkoppling till molnet via SkyDrive, HD-video, Xbox Music, spel, en fullstor USB-port, en microSD-kortplats och produktiviteten med Office Hem & Student 2013 RT, kan man lugnt påstå att Surface Windows RT hjälper användaren att kombinera jobb och fritid. 

  Surface Windows RT kommer att finnas i 32 GB och 64GB-versioner  med ett svart Touch Cover-skydd för ett rekommenderat butikspris av 5 295 kr respektive 6 095 kr, eller fristående så att kunden kan välja det tangentbordsskydd (Touch Cover eller Type Cover) som man själv föredrar till ett rekommenderat butikspris av 4 495 kr respektive 5 295 kr.

  Som ytterligare tillbehör kommer kunderna att kunna köpa en Wedge Touch-mus, Surface Edition. Den går att köpa på alla marknader där Surface redan säljs  och kommer snart även till de 13 länder i Europa där Surface snart lanseras, inklusive Sverige.

  Förutom den ökade tillgängligheten utökar också Microsoft Surface-familjen. Den nyaste medlemmen  — Surface Windows 8 Pro — blir möjlig att köpa i USA och Kanada från den 9 februari 2013. Surface Windows 8 Pro använder en Intel Core i5-processor och har kraften och prestandan hos en bärbar dator i en surfplattas storlek.  Den passar perfekt som den enda dator man behöver hemma, på jobbet eller på resan då den kan köra Windows 8-appar såväl som alla tillgängliga desktop-applikationer för Windows 7.  Mer detaljerad information om Surface finns på http://www.Surface.com

   

 • SIBA börjar sälja Microsoft Surface RT på alla hjärtans dag

  SIBA gick tidigare idag ut med ett pressmeddelande om att Microsoft Surface RT kommer finnas tillgängligt att köpa på samtliga butiker i Sverige samt på http://siba.se/ den 14 februari. Fabian Bengtsson, VD på SIBA säger:

  – Vårt goda samarbete med Microsoft sträcker sig decennier tillbaka i tiden och det är fint att se att vår relation bara växer sig starkare med åren. SIBA:s 62-åriga historia visar många framgångsrika lanseringar med Microsoft och det kändes naturligt att föra traditionen vidare med en så spännande produktlansering som Surface Windows RT är.

  Thomas Floberg, som är affärsområdesansvarig för Windows i Sverige ställer sig också positiv till samarbetet:

  – Vi har lanserat många produkter tillsammans med SIBA genom åren men mitt hjärta klappar lite extra för just denna lansering, då Surface är en perfekt produkt som reflekterar var Microsoft befinner sig någonstans just nu. Surface skiljer sig från mängden genom en fantastisk design och ger prisvärdhet och prestanda. Med appar från Windows Store, ständig uppkoppling till molnet via SkyDrive, HD-video, Xbox Music, spel och produktiviteten med Office Hem och Student 2013 RT, kan man lugnt påstå att Surface Windows RT hjälper användaren att kombinera jobb och fritid.

   

 • Internationella Dataskyddsdagen idag - Magnus och Martina pratar Privacy

  Med anledning av den internationella dataskyddsdagen (Data Privacy Day) idag delar Microsoft Sveriges experter Martina Masuch och Magnus Lindkvist med sig av sina tankar kring att skydda sina personuppgifter på nätet.  

  Martina Masuch, dataskyddschef på Microsoft Sverige, ser dataskyddsdagen som ett bra tillfälle att lyfta frågan om vilka rättigheter man har som konsument, och som människa, när det gäller dataskydd (privacy). 

  "Ett typiskt privacy-brott är identitetsstöld, ett problem som bara växer och växer i och med att personliga uppgifter om andra människor blir allt mer lättillgängliga på nätet." säger Martina. "Jag rekommenderar att man funderar lite på det här och kanske tittar på videon Vad säger din online profil om dig? för att få bättre förståelse för vad det handlar om."

  "På Microsoft är vi extremt måna om våra kunders privacy, det genomsyrar allt vi gör. Det är tyvärr inget man kan ta för givet, utan det finns fortfarande många företag idag som inte respekterar och följer personuppgiftslagen, och som tvärtom har som affärsidé att sälja information om sina kunder." säger Martina.

  Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft Sverige, har märkt att begreppen privacy och säkerhet ofta blandas ihop.

  "Privacy är rättigheten att vara anonym och ha koll på sin data. Det är mer en policy-fråga än en teknikfråga, och handlar snarare om hur personuppgifter hanteras än om hur säker tekniken är." säger Magnus. "Däremot går säkerhet och privacy hand i hand, eftersom säkerhet kan hjälpa till att skydda privacy.

  Magnus och Martina har tagit fram fem grundläggande frågor att ställa till sig själv för att börja reflektera över hur du skyddar dina personuppgifter:

  1.       Har du någon koll på vart dina personuppgifter finns och vad de kan användas till? Bryr du dig? Det här är olika viktigt för olika personer, bestäm dig för vart gränsen går för dig.
  2.       När uppdaterade du dina privacyinställningar på nätet senast? Var försiktig med hur du delar med dig av personlig information, som t ex vad du och andra taggar dig i på Facebook.
  3.      Om du upptäcker att ett företag inte följer personuppgiftslagen, vill du då verkligen vara en del av deras affär? Det är upp till konsumenten att ifrågasätta. Tänk på att du som kund alltid har rätt att begära ut vilka uppgifter ett företag har sparat om dig.
  4.      När du blir ombedd att dela med dig av din epost, hemadress, dina barns ålder och ibland till och med ditt personnummer, ifrågasätter du då vad informationen kommer att användas till?
  5.      Försäkrar du dig om att de sajter du loggar in på har en privacy note? Titta till exempel efter en länk där det står något i stil med "så behandlar vi dina personuppgifter".  

  Dataskyddsdagen anordnas sedan sju år tillbaka den 28 januari för att uppmärksamma rätten till skydd för personuppgifter och personlig integritet. Bakom initiativet står Europarådet. Microsoft är en av huvudsponsorerna för femte året i rad.

   

   

   

   

 • MediaMarkt börjar sälja Windows Surface RT från 14 februari

  MediaMarkt meddelade idag i att de kommer att sälja Surface Windows RT från och med den 14 februari. Surface kommer att finnas i samtiliga MediaMarkts 28 varuhus i Sverige samt webshopen på mediamarkt.se.

  Det är en intressant produkt som vi hoppas mycket på. Det ska bli spännande att se hur Microsoft Surface på allvar tar upp kampen om marknadsandelarna mot Apple.” säger Anders Lindquist, Chef för IT Produkter på Media Markt.

  Thomas Floberg som är affärsområdeschef för Windows i Sverige är även han glad över att Surface Windows RT kommer att säljas på MediaMarkt.

  ”Surface skiljer sig från mängden på många sätt. Alltifrån prestanda, design och funktionalitet. Surface Windows RT gör att dess användare kan kombinera jobb och fritid genom appar från Windows Store, ständig uppkoppling till molnet via SkyDrive, HD-video, Xbox Music, spel, samt med produktiviteten med Office Hem & Student 2013 RT" säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows på Microsoft AB.

  Tidigare i veckan meddelade även SIBA att de kommer sälja Surface Windows RT

 • Vad är egentligen skillnaden mellan Big Data och Business Intelligence? - Rafal Lukawiecki förklarar.

  Business Intelligence konferensens huvudtalare var Rafal Lukawiecki. Jag passade på att ställa några snabba frågor till honom för att reda ut skillnaden mellan Big Data och Business Intelligence. 

  Om du vill se mer av Rafal så rekomenderar jag dig att besöka www.projectbotticelli.com och att följa honom på Twitter @rafaldotnet

   

 • Beslutsdoktorns råd till IT-cheferna inför 2013

  Idag startade den utsålda Microsoft Business Intelligence Conference på City Conference Center i Stockholm. Jag passade på att ställa några frågor till Beslutsdoktorn Ari Riabacke som öppnade konferensen med keynote på temat beslutspyramiden.

   

 • Microsoft lanserar tjänst för webbutvecklare och sajtägare

  Idag lanserar Microsoft tjänsten modern.IE. Tjänsten innehåller funktioner som hjälper webbutvecklare och sajtägare att testa sina hemsidors funktionalitet i Microsofts moderna webbläsare Internet Explorer 9 & 10, samtidigt som tjänsten även erbjuder dem stöd för att testa funktionaliteten i äldre versioner av Explorer. Microsofts förhoppning är att modern.IE ska hjälpa webbutvecklare och sajtägare att ägna mindre tid åt tester, och mer tid åt innovation.

  Du skriver in din hemsidas URL på modern.IE och då scannar verktyget hemsidan och identifierar vanliga kompilatetsproblem samt erbjuder förslag på vilka åtgärder du kan ta för att förbättra upplevelsen. Tjänsten är inte heltäckande, men omfattar de vanligaste kodningsproblemen som påverkar en besökares helhetsupplevelse av hemsidan. Förutom förslag på hur du kan förbättra besökares upplevelse erbjuder även modern.IE tips på steg du kan ta för att anpassa din hemsida till Windows 8 och touch-funktionalitet.

  Som en del av lanseringen av modern.IE kan Microsoft även tillkännage ett samarbete med BrowserStack. BrowserStack låter webbutvecklare testa sina hemsidor mot alla webbläsare som fungerar i Windows. Genom att besöka BrowserStack via modern.IE kan du ta del av ett erbjudande som ger en tre månaders gratis användning av BrowserStacks tjänst.

   

 • Microsoft uppdaterar priserna för Windows 8

  Sedan releasen av Windows 8 den 26 oktober 2012 har det varit möjligt att via webben uppgradera till Windows 8 Pro för endast 279 kronor. Fram till och med den 31 januari har du fortfarande möjlighet att ta del av detta erbjudande. Läs gärna mer om erbjudandet och hur du tar del av det.

  Från och med den 1 februari kommer de olika versionerna av Windows 8 istället att säljas till ordinarie pris. Prislistan ser ut enligt följande:

  • Windows 8 - 1099 SEK
  • Windows 8 Pro - 2499 SEK
  • Windows 8 Pro Pack - 1449 SEK
  • Windows 8 Media Center Pack - 99 SEK (endast tillgänglig via ESD)

  Läs gärna mer om skillnaderna mellan de olika versionerna.