January, 2013

 • Därför valde Microsoft att inte svara på kammarkollegiets upphandling av ”kontorsstöd som molntjänst”

  Kammarkollegiet presenterade igår resultatet av sin upphandling gällande ”kontorsstöd som molntjänst”.

  Microsoft har efter en noggrann genomgång av upphandlingens utformning valt att inte delta i upphandlingen. Beslutet fattades i dialog med partners, kunder och företrädare för molnbranschen.

  ”Den främsta anledningen till att inte svara är att upphandlingen inte återspeglar de krav som marknaden ställer på molntjänster.” – säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft.

  ”Kammarkollegiets upphandling är så snävt definierad att för de flesta av våra kunder skulle det innebära ett steg tillbaka istället för ett steg framåt till molnet. I upphandlingen utesluts exempelvis möjligheten att utnyttja redan gjorda investeringar samt möjligheten att flytta tjänster ut och in i molnet. Dessutom saknas en mängd funktionalitet som redan finns inbyggt i Microsofts molntjänster. I framtida upphandlingar kommer det bli viktigt att hitta en modell som ger kunder en möjlighet att köpa tjänster i molnet som i högre grad kan anpassas.

  Trots goda intentioner är det svårt att se att upphandlingen kommer hjälpa organisationer inom den offentligt sektorn med övergången till molnet.”

  Microsoft Sverige

 • Surface Windows RT börjar säljas i Sverige från 14 februari 2013

  Microsoft utökar tillgängligheten för Surface Windows RT till ytterligare 13 marknader i Europa, börjar sälja Surface Windows 8 Pro i USA och Kanada och erbjuder nya tillbehör. Microsoft meddelande idag att man utökar tillgängligheten för Surface Windows RT till ytterligare 13 länder i Europa, däribland  Sverige. Därmed mer än fördubblar Microsoft antalet länder där Surface går att köpa.

  I Sverige kan Surface Windows RT köpas från den 14 februari i Microsoft Store online, www.microsoftstore.se och kommer också att vara tillgänglig hos vissa återförsäljare från samma tidpunkt. 

  “Intresset för Surface i Sverige har varit enormt. Jag har blivit kontaktad av många kunder, både konsumenter samt företag och organisationer som har visat stort intresse för att köpa Surface. Vi tycker att det är oerhört roligt att alla snart kommer att kunna uppleva och köpa Surface Windows RT direkt här i Sverige" säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows på Microsoft AB. 

  Surface Windows RT kombinerar enkelheten i en surfplatta med mycket av funktionaliteten hos en bärbar dator. Från Touch Cover, som erbjuder ett supertunt, spillresistent tangentbord i en mängd färger, till det integrerade utfällbara stödet som möjliggör att man till exempel kan titta på film utan att behöva hålla i den – Surface skiljer sig från mängden genom att leverera ojämförlig prisvärdhet och prestanda. Med Windows-appar, ständig uppkoppling till molnet via SkyDrive, HD-video, Xbox Music, spel, en fullstor USB-port, en microSD-kortplats och produktiviteten med Office Hem & Student 2013 RT, kan man lugnt påstå att Surface Windows RT hjälper användaren att kombinera jobb och fritid. 

  Surface Windows RT kommer att finnas i 32 GB och 64GB-versioner  med ett svart Touch Cover-skydd för ett rekommenderat butikspris av 5 295 kr respektive 6 095 kr, eller fristående så att kunden kan välja det tangentbordsskydd (Touch Cover eller Type Cover) som man själv föredrar till ett rekommenderat butikspris av 4 495 kr respektive 5 295 kr.

  Som ytterligare tillbehör kommer kunderna att kunna köpa en Wedge Touch-mus, Surface Edition. Den går att köpa på alla marknader där Surface redan säljs  och kommer snart även till de 13 länder i Europa där Surface snart lanseras, inklusive Sverige.

  Förutom den ökade tillgängligheten utökar också Microsoft Surface-familjen. Den nyaste medlemmen  — Surface Windows 8 Pro — blir möjlig att köpa i USA och Kanada från den 9 februari 2013. Surface Windows 8 Pro använder en Intel Core i5-processor och har kraften och prestandan hos en bärbar dator i en surfplattas storlek.  Den passar perfekt som den enda dator man behöver hemma, på jobbet eller på resan då den kan köra Windows 8-appar såväl som alla tillgängliga desktop-applikationer för Windows 7.  Mer detaljerad information om Surface finns på http://www.Surface.com

   

 • SIBA börjar sälja Microsoft Surface RT på alla hjärtans dag

  SIBA gick tidigare idag ut med ett pressmeddelande om att Microsoft Surface RT kommer finnas tillgängligt att köpa på samtliga butiker i Sverige samt på http://siba.se/ den 14 februari. Fabian Bengtsson, VD på SIBA säger:

  – Vårt goda samarbete med Microsoft sträcker sig decennier tillbaka i tiden och det är fint att se att vår relation bara växer sig starkare med åren. SIBA:s 62-åriga historia visar många framgångsrika lanseringar med Microsoft och det kändes naturligt att föra traditionen vidare med en så spännande produktlansering som Surface Windows RT är.

  Thomas Floberg, som är affärsområdesansvarig för Windows i Sverige ställer sig också positiv till samarbetet:

  – Vi har lanserat många produkter tillsammans med SIBA genom åren men mitt hjärta klappar lite extra för just denna lansering, då Surface är en perfekt produkt som reflekterar var Microsoft befinner sig någonstans just nu. Surface skiljer sig från mängden genom en fantastisk design och ger prisvärdhet och prestanda. Med appar från Windows Store, ständig uppkoppling till molnet via SkyDrive, HD-video, Xbox Music, spel och produktiviteten med Office Hem och Student 2013 RT, kan man lugnt påstå att Surface Windows RT hjälper användaren att kombinera jobb och fritid.

   

 • Microsoft lanserar nya Office 365 för privatanvändare

  Idag lanserar Microsoft en helt ny version av Office för privatanvändare. Office 365 Home Premium, är det nya Office som en tjänst som fungerar både för PC, Mac eller pekdator.

  Nya Office 365 Home Premium skapar nya användningsområden för exempelvis familjer då prenumerationen ger användarna möjlighet att installera Office på upp till fem olika enheter vilket inkluderar både pekdatorer med Windows och PC- samt Macdatorer. Prenumerationen ger dessutom 20 GB extra lagringsutrymme i SkyDrive och 60 Skype-minuter som kan användas till att ringa telefonsamtal.

  Office 365 Home Premium finns tillgängligt att köpa idag och kostar ca. 899 kr. per år vilket motsvarar 75 kr. per månad.

  I samband med lanseringen så meddelade Microsoft att lanseringen samtidigt innebär ett avsteg från den tidigare treårscykeln för lansering av nya funktioner. Framöver så kommer nya funktioner levereras direkt till dem som prenumererar på tjänsten.  

  Om Office 365 Home Premium

  • Den senaste och mest kompletta uppsättningen av Office-applikationerna: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher och Access
  • En licens till hela hushållet som kan använda Office på upp till fem olika enheter inklusive pekdatorer med Windows, PC- och Macdatorer och får Office on Demand från vilken som helst PC med internetuppkoppling.
  • 20 GB extra lagringsutrymme i molnet med SkyDrive, vilket är nästan tre gånger det lagringsutrymme som kommer med gratisversionen av SkyDrive.
  • 60 gratis Skype-minuter per månad som kan användas till att ringa mobiltelefoner, fasta telefoner över hela världen.
  • Framtida uppgraderingar som ger användarna de senaste versionerna av Office-applikationerna.
  • Office 365 Home Premium blir tillgängligt på 162 marknader på 21 språk:

  Läs mer om nyheterna med Office 365 Home Premium i Microsofts internationella pressrum.

  Missa inte Steve Ballmers blogginlägg från idag där han skriver om nya Office!

 • MediaMarkt börjar sälja Windows Surface RT från 14 februari

  MediaMarkt meddelade idag i att de kommer att sälja Surface Windows RT från och med den 14 februari. Surface kommer att finnas i samtiliga MediaMarkts 28 varuhus i Sverige samt webshopen på mediamarkt.se.

  Det är en intressant produkt som vi hoppas mycket på. Det ska bli spännande att se hur Microsoft Surface på allvar tar upp kampen om marknadsandelarna mot Apple.” säger Anders Lindquist, Chef för IT Produkter på Media Markt.

  Thomas Floberg som är affärsområdeschef för Windows i Sverige är även han glad över att Surface Windows RT kommer att säljas på MediaMarkt.

  ”Surface skiljer sig från mängden på många sätt. Alltifrån prestanda, design och funktionalitet. Surface Windows RT gör att dess användare kan kombinera jobb och fritid genom appar från Windows Store, ständig uppkoppling till molnet via SkyDrive, HD-video, Xbox Music, spel, samt med produktiviteten med Office Hem & Student 2013 RT" säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows på Microsoft AB.

  Tidigare i veckan meddelade även SIBA att de kommer sälja Surface Windows RT

 • Microsoft lanserar tjänst för webbutvecklare och sajtägare

  Idag lanserar Microsoft tjänsten modern.IE. Tjänsten innehåller funktioner som hjälper webbutvecklare och sajtägare att testa sina hemsidors funktionalitet i Microsofts moderna webbläsare Internet Explorer 9 & 10, samtidigt som tjänsten även erbjuder dem stöd för att testa funktionaliteten i äldre versioner av Explorer. Microsofts förhoppning är att modern.IE ska hjälpa webbutvecklare och sajtägare att ägna mindre tid åt tester, och mer tid åt innovation.

  Du skriver in din hemsidas URL på modern.IE och då scannar verktyget hemsidan och identifierar vanliga kompilatetsproblem samt erbjuder förslag på vilka åtgärder du kan ta för att förbättra upplevelsen. Tjänsten är inte heltäckande, men omfattar de vanligaste kodningsproblemen som påverkar en besökares helhetsupplevelse av hemsidan. Förutom förslag på hur du kan förbättra besökares upplevelse erbjuder även modern.IE tips på steg du kan ta för att anpassa din hemsida till Windows 8 och touch-funktionalitet.

  Som en del av lanseringen av modern.IE kan Microsoft även tillkännage ett samarbete med BrowserStack. BrowserStack låter webbutvecklare testa sina hemsidor mot alla webbläsare som fungerar i Windows. Genom att besöka BrowserStack via modern.IE kan du ta del av ett erbjudande som ger en tre månaders gratis användning av BrowserStacks tjänst.

   

 • Microsofts Tidsspararen uppmanar till bullbak och kärlek

  Alla som vill ha mer tid för familjen, hinna träna och göra en insats för miljön borde jobba hemma oftare. Den 6 februari organiserar Microsoft Jobba Hemma-dagen för andra gången och inför detta lanseras Facebook-appen Tidsspararen idag.

  Tidsspararen räknar ut hur mycket tid som kan sparas på ett år om man jobbar hemma en dag i veckan, och ger förslag på vad som kan hinnas med istället. Bland förslagen finns bland annat att läsa sagor för barnen, träna och tid att älska mer.

  Jobba hemma-dagen är en del av Det nya arbetslivet och är ett initiativ från Microsoft, och över tjugo företag och organisationer har redan ställt sig bakom initiativet. 

  Testa Tidsspararen och anmäl ditt företag eller din organisation till Jobba hemma-dagen här.

   

   

 • Microsoft presenterar nya molnlösningar för Cloud OS

  Microsoft presenterade idag nya lösningar, produkter och tjänster som tar oss ett ytterligare steg mot den vision som vi kallar Cloud OS. 

  I ett blogginlägg beskriver Michael Park, vice VD för Server & Tools Marketing, Michael betydelsen av visionen om Cloud OS för att ge kunder med en enhetlig plattform för infrastruktur, appar och data - datacenter och Microsofts offentliga moln. 

  Höjdpunkter inkluderar:

   • Allmän tillgänglighet av System Center 2012 Service Pack 1 (SP1), som ger fullt utbud av System Center management till Windows Server 2012 för privata och hybrida moln.

  • Nya Windows Intune, som integrerar med System Center 2012 SP1 så att företagskunder får en enhetlig lösning för hantering av dator och enhet.

  • Allmän tillgång till Windows Azure tjänster för Windows Server gör det möjligt för leverantörer att leverera webbplatser med hög skalbarhet och tjänster för hosting av virtuella maskiner.

  • System Center Global Servicemonitor, en Windows Azure baserad tjänst för applikationsövervakning. Tillgänglig för trial i mars 2013.

  Mer information och material, inklusive pressmeddelande, kan hittas på Microsofts internationella Pressrum och STB News Byte blog. Du kan också följa konversationen på Twitter på @WindowsServer eller genom hashtagen #CloudOS.

 • Friluftsfrämjandet ett av 60 företag och organisationer som redan ställt sig bakom Jobba hemma-dagen

  Med tre veckor kvar till Jobba hemma-dagen den 6 februari har antalet företag och organisationer som slutit upp redan överskridit alla förväntningar.

  ”Det är tydligt att det finns ett stort intresse och engagemang för flexibelt arbete, hos allt från IT-företag till ideella organisationer” säger Per Adolfsson, vd på Microsoft Sverige, som står bakom initiativet.

  Bland de sextiotal företag och organisationer som anmält sig under den senaste veckan syns bland annat Skype, Murman Arkitekter och Friluftsfrämjandet.

  Sara Revell Ford, Generalsekreterare på Friluftsfrämjandet, säger att hon hoppas att alla använder den sparade restiden till att få in en skön promenad eller tur i längdspåren någon gång under dagen. 

  ”Friluftsfrämjandet verkar för hälsa och glädje genom att guida människor till härliga friluftsupplevelser och har Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter. Som arbetsgivare känns det självklart att använda sig av modern teknologi för att skapa flexibla och bra arbetsförhållanden och Jobba hemma-dagen belyser det väl” säger Sara.

  Se hela anmälningslistan i bokstavsordning nedan:

  Adopter KB
  Advit AB
  Antoma AB
  Böttiger Solutions
  Citrix
  Code Combinations AB
  Condirector AB
  Consulta Deployment Services AB
  Contribit AB
  Dasaar
  Innovation AB
  Delorean
  Enabling Sweden AB
  Enfo Sweden AB
  Evry One
  Graphic Sollutions AB
  F1resa.se
  Friluftsfrämjandet
  Genoa
  Greatlife Group AB
  Gröna Bilister
  IdesOnLine Interactive Business
  Igap
  Intbiz Solutions AB
  ITCS
  Communication & Security AB
  Iteam
  IT-partner Stockholm AB
  JSCCit-partner ab
  Knowledge Factory
  LanTeam Consulting AB
  Lumagate AB
  Makalösa Föräldrar
  MB Portal Solutions
  Miljö-och energibloggen- Environment & Energy for Life
  MSEmploy Sweden Ab
  Murman Arkitekter
  Nervogrid
  NetIntegrate Sweden AB
  Nitma AB
  Office IT-partner
  Omegapoint
  Parera AB
  PointSharp
  PZ-Net
  Retune AB
  Rindö Re AB
  Sedab AB
  Sigma AB
  SineQra
  Skype Sweden AB
  Smebox AB
  Spree AB
  Stora Bokbytardagen
  Synaptic AB
  Systemhuset SITIO
  VETA Konsult sverige AB
  Viridis IT
  Z-Consulting
  Zyber AB 

  Jobba hemma-dagen är en del av ett större initiativ som Microsoft kallar Det Nya Arbetslivet. Läs mer på www.detnyaarbetslivet.se.

  Gilla oss på Facebook, och testa Facebook-appen Tidsspararen för att ta reda på
  hur mycket tid du kan spara på att jobba hemma en dag i veckan. 

  För mer information och anmälan, välkommen till hemsidan www.microsoft.com/sverige/dna/jobba-hemma-dagen

 • Beslutsdoktorns råd till IT-cheferna inför 2013

  Idag startade den utsålda Microsoft Business Intelligence Conference på City Conference Center i Stockholm. Jag passade på att ställa några frågor till Beslutsdoktorn Ari Riabacke som öppnade konferensen med keynote på temat beslutspyramiden.