October, 2012

 • Microsoft genomförde lyckad IT-säkerhetsövning

  "Övning ger färdighet - även i cyberspace." Det säger  Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft Sverige, efter att man genomfört en lyckat IT-säkerhetsövning då Riksbanken, Sveriges Television, Länsförsäkringar, CERT.se och andra myndigheter tränats i att hantera en så kallad certifikatsrevokering. 

   

  "Certifikat är själva grundbulten för säker kommunikation på internet, men trots det så saknas i många fall kollen på certifikaten."

   

  "Vi fick mycket positiv feedback från våra kunder och de som var med och övade - alla lärde sig något. Nu är bara frågan hur når vi alla andra?" säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på
  Microsoft Sverige.

    

  Övningen baserades på en verklig krissituation i Holland förra året då viktiga certifikat från DigiNotar komprometterades, vilket äventyrade säkerheten för hela Hollands infrastruktur, exempelvis Skatteverket och Tullförvaltningen.

 • Molnet räddade företaget från branden

  Saltföretaget Hanson & Möhring där bland annat Falksalt ingår var nära en katastrof när de fick sina lokaler totalförstörda i en brand som härjade i Oceanhamnen i Halmstad förra helgen. Branden kunde ha hotat hela verksamheten men tack vare att alla viktiga system och dokument flyttats till molnet bara fyra månader innan branden bröt ut så kunde företagets anställda komma igång med verksamheten redan på måndagsmorgonen, trots att branden då ännu inte släkts.

  Branden startade sent på fredagskvällen och hela byggnaden blev snabbt övertänd. På grund av explosionsrisken kunde inte branden släckas förrän på måndagsmorgonen.

  Räddningen fanns i den IT-struktur som dataföretaget OJCO International hjälp företaget att bygga upp. Med hjälp av OJCO hade företaget skapat en total backup av sin it och via molntjänsterna Microsoft DPM Server och Microsoft Hyper-V kunde företaget lägga viktiga system och dokument i molnet.

  I Hanson & Möhrings lokaler i Oceanhamnen fanns moderföretaget Salinity Groups it- miljö placerad vilket inkluderar dotterbolag på fem olika platser i Europa.

  ”Om vi inte hade lagt vår it i molnet vet jag inte hur detta skulle ha slutat. Nu kunde vi vara igång med verksamheten redan innan branden var släkt. Vi är oerhört tacksamma för att vi gjort detta. Alla  företag borde göra samma sak. ” säger Koncernchef Jonas Jung, Salinity Holding AB

  Salinity Groups IT-leverantör OJCO International AB kunde snabbt återställa Hanson & Möhrings system och dokument tack vare molnlösningarna Microsoft Hyper-V och Microsoft DPM Server.

  Hanson och Möhring är Sveriges ledande saltdistibutör och en del av Salinity Group. Företaget har anor från 1830 och bedriver verksamhet på fem olika platser i Europa.

  I Salinity Group ingår, utöver Hanson & Möhring även Skogens kol och Salinity UK.

   

  Kontaktperson:
   
  Ove Johansson

  VD, OJCO International AB

  Ove@ojco.se

  telefon. +46 42143296

 • Spela Contre Jour online med Internet Explorer

  Idag släpps det banbrytande och prisade spelet Contre Jour för webben, optimerat för Internet Explorer 10 och Windows 8. Hjälp lilla Petit genom en vacker, mystisk och spöklik värld som kommer till liv med HTML5. Garanterat beroendeframkallande. Få en försmak på spelet nedan och spela på www.contrejour.ie

  Kör du Internet Explorer 9 eller motsvarande modern webbläsare kan du spela redan nu, men den bästa upplevelsen får du med Internet Explorer 10 och en dator med touch-funktionalitet. Internet Explorer 10 lanseras tillsammans med Windows 8 den 26:e oktober, men du som kör beta och/eller preview-versioner kan ta del av den fulla upplevelsen redan nu.

  Läs mer om Contre Jour

 • Höjdpunkter ur Microsofts CSR-rapport

  Nu har Microsoft släppt sin årliga CSR rapport, som dokumenterar vårt arbete med samhällsansvar under det gångna verksamhetsåret, från juli 2011 till juni 2012.

  Den fullständiga rapporten finns på  Microsofts Corporate Citizenship hemsida. Här är några av höjdpunkterna:

  · Vi gav mer än 900 miljoner US dollar i kontanter och mjukvara till mer än 62 200 ideella organisationer över hela världen. Våra medarbetare bidrog med nästan 100 miljoner US dollar, som en del av det  matchningsprogram som Microsoft erbjuder sina anställda, som innebär att man matchar de anställdas egna donationer till välgörenhet.

  · Vi samarbetade med företag, myndigheter och andra viktiga intressenter för att skapa ett officiellt uttalande om mänskliga rättigheter, som tar upp frågor som integritet, säkerhet, yttrandefrihet och arbetsrätt.  Uttalandet ligger i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, och beskriver de principer som Microsoft står för och gör affärer efter.

  · Vi gjorde goda framsteg med att minska våra koldioxidutsläpp, och lyckades överträffa vårt mål att minska koldioxidutsläppen med 30 procent i förhållande till intäkterna, jämfört med 2007 års nivåer. Detta beror delvis på att vi köpt 1,1 miljarder kilowattimmar grön el, vilket också gör Microsoft till den tredje största köparen av grön el utav amerikanska företag.

  Dessutom har Microsoft under det gångna verksamhetsåret fattat beslutet om att sätta ungdomar i fokus för vårt filantropiska arbete. Steve Ballmer meddelade detta för några veckor sedan, i och med lanseringen av det globala initiativet Microsoft YouthSpark.

  CSR-rapporten visar hur vi har lagt grunden för YouthSpark-initiativet under det senaste året, genom att satsa stort på program och partnerskap för unga. Exempelvis har Microsoft gett 1 miljon US dollar i bidrag till Imagine Cup, i form av kontanter, programvara och stöd för att hjälpa innovativa studenter att lansera sina egna företag.

 • Svenska Tradedoubler implementerar en av de första och största molnlösningarna i sitt slag

  Det svenska företaget Tradedoubler är en av marknadsledarna inom affiliatemarknadsföring vilket innebär att publishers får betalt för försäljning de genererar åt annonsörer. Företaget har på senare tid genomgått en stark internationell tillväxt och genomförde nyligen en av de första och största installationerna av Microsoft Dynamics CRM Online i Sverige med 500 användare fördelade på 19 olika länder. Tradedoubler ville ha en global, storskalig och säker leverantör. Valet föll därför på Microsoft och lösningen implementerades tillsammans med partnerföretaget Kentor.

  Med den snabba expansionen på den europeiska marknaden så uppstod behov av ett gemensamt system för att hantera kunddata. Behovet blev tydligt när Tradedoubler växte internationellt och behövde bli mer säljfokuserade som organisation. Valet föll på Microsoft Dynaics CRM Online eftersom att det ger enkel och hög tillgänglighet samt de inbyggda säkerhetsfunktionerna.

  “Efter den snabba tillväxten på den europeiska marknaden märkte vi att det fanns skillnader i hanteringen av kunddata, vi behövde också bli mer säljfokuserade på en internationell nivå för att ta oss till nästa tillväxtnivå för Tradedoubler.” Säger Marcel Chaudron, director of Operational Excellence på Tradedoubler. ” Nu har vi realtidsinformation om vad som händer på marknaden. Oavsett om det gäller Tyskland eller Spanien, tack vare Microsoft Dynamics CRM Online så har vi alla samma processer och samma tillgång till information.”

  Läs mer om hur Tradedoubler effektiviserade informationsflödet och samordnade processerna med Microsoft Dynamics CRM Online

 • Världsrekordsförsök - Windows 8 Hackaton

  Den 9-11 november samlas upp till 130 personer på Skypes kontor i Munchenbryggeriet på Microsoft-eventet WOWZAPP, med målet att slå  världsrekordet i simultan-hacking. 

  Under 48 timmar kommer tusentals utvecklare runtom i världen att koda spel och appar för Windows 8 och Windows Phone 8, och andra länders hackaton livestreamas.

  Microsoft har bjudit in utvecklare från flera håll för att ge spännande föredrag. Årets IT-tjej Ina Bäckström ska prata om spelutveckling under lördagen, och Geek Awards vinnaren Simon Jäger, skapare av allt från utbildningsappen My School till det populära zombie-spelet Cradle to the Grave för Windows Phone, ska prata om hur man gör spel för Windows 8, och han är även värd för en spelutmaning med det splitternya Xbox-spelet Halo 4.

  WOWZAPP börjar fredagen den 9 november klockan 17.00 och avslutas söndagen den 11 november klockan 12.00 med en prisutdelning, där den bästa appen utses av en jury.

  "Det finns hjälp att få på plats om man kör fast med kodningen, och studenter får gratis programvara och konto i Windows Store. Vi vill uppmuntra alla som är intresserade, vare sig man precis börjat koda eller har flera appar publicerade, att komma och ta del av energin och stämningen på WOWZAPP" säger Therese Thorstorp från Microsoft.  

  "Om man ser framför sig en karriär inom IT så är det ett stort plus på CV:t att kunna göra spel och appar när det är dags att söka jobb" säger Therese.

  Har du en bra appidé, eller låter det bara som ett kul sätt att spendera en helg? Här anmäler du dig.

  Mat, dryck och snacks ingår och när man behöver ta en paus från datorn finns det rundpingis, fotbollsspel, Xbox, Kinect, och en IE Atari maskin att underhålla sig med.

  Twitter hashtag #wowzapp #swe
    
   

 • Microsoft gör Big Data enklare för företag

  Ökade informationsmängder, så kallad Big Data har på senare tid blivit en allt mer aktuell fråga för företagen. I takt med att mängden tillgänglig data ökar så växer också behovet att hantera, analysera de allt större datamängderna för att ta tillvara på informationen och läsa ut affärsnyttan ur informationen.

  Idag presenterade Microsoft förhandsversioner av nya lösningar som kommer göra det enklare för företag att ta tillvara på möjligheterna med Big Data. De nya lösningarna öppnar bland annat upp möjligheten att genomföra Big Data-analyser direkt i vanliga, välkända Office-verktyg som Excel, PowerPivot för Excel och Power View.

  ”Big data ska handla om affärsnytta, inte komplexitet för it” sa David Campbell som har titeln technical fellow på Microsoft.”Hadoop-kompabilitet på Windows Server och Azure sänker barriärerna för att komma igång med Big Data och gör att användare kan göra analyser på vilken data som helst, oavsett storlek både on-premise och i molnet.”

  Presentationen av de nya lösningarna Windows Azure HDInsight Service och Microsoft HDInsight Server för Windows gjordes på O’Reilly Strata Conference + Hadoop World. Båda produkterna är Microsofts Apache Hadoop-baserade lösningar för Windows Azure och Windows Server vilka gör det enklare för företag att göra analyser ur stora informationsmängder.

  Microsoft presenterade samtidigt också ett fördjupat samarbete med Hortonworks kring försäljning av Apache Hadoop till Windows. Hortonworks är den enda leverantören av Hadoop som garanterar en hundraprocentigt öppen plattform.

  Läs mer om Microsofts nya Big Data-lösningar genom att klicka här eller läs pressmeddelandet om Microsoft och Big Data i vårt internationella pressrum.

   

 • Microsoft lanserar Windows 8 i Sverige

  Idag lanserar Microsoft Windows 8. Redan imorgon finns Windows 8 tillgängligt för svenska såväl som alla övriga konsumenter runt om i världen. Med start 26 oktober har konsumenter och företag möjlighet att uppleva allt nytt som Windows 8 erbjuder. Ett nytt gränssnitt, ett brett utbud av appar och nya Windows Store finns tillgängligt på mängder av datorer och pekdatorer certifierade för Windows 8.

   - Med lanseringen av Windows 8 presenterar Microsoft ett helt nytt Windows för världen. Oavsett om du vill använda en surfplatta eller en dator, om du vill konsumera eller skapa innehåll, så erbjuder Windows 8 en personlig upplevelse som tillfredsställer din stil och dina behov, säger Per Adolfsson, vd för Microsoft i Sverige.

  Windows 8 erbjuder en snabb och smidig startskärm som ger användarna tillgång till sina favoritappar och innehåll på ett enkelt sätt. Nya Internet Explorer 10 har utvecklats och anpassats för datorer med pekskärm och en smart integration med SkyDrive för att användaren ska komma åt sina filer vart man än är.

  Windows 8 finns från och med imorgon tillgängligt i två versioner hos återförsäljare över hela Sverige - Windows 8 och Windows 8 Pro. Med Windows 8 Pro får man tillgång till en mängd extra funktioner, för t.ex. säkerhet, underhållning och effektivitet. För företagskunder finns Windows 8 Enterprise som erbjuder nya möjligheter för en hög produktivitet oavsett var man arbetar, med funktioner som Windows To Go, DirectAccess och BranchCache men också en förbättrad säkerhet med funktioner som BitLocker och AppLocker. Samtidigt lanseras en ny medlem av Windows-familjen utvecklad för ARM-baserade pekdatorer – Windows RT som kommer att vara förinstallerad på pekdatorer baserade på ARM-arkitekturen.

  Läs mer om Windows 8 här: www.microsoft.com/news

  Priser och fakta Windows 8 i Sverige

  Vid sidan av det breda utbudet av nya datorer och pekdatorer kan man också uppgradera sin befintliga dator.

  De konsumenter som köpt en Windows 7-dator under perioden 2 juni 2012 till 31 januari 2013 kan ladda ned Windows 8 Pro till en kostnad av 139 kronor genom Microsofts erbjudande Windows Upgrade Offer som finns tillgängligt på www.windowsupgradeoffer.com.

  Konsumenter som köpt sin dator med Windows XP, Windows Vista eller Windows 7 tidigare, och vill uppgradera den, kan antingen ladda ner Windows 8 Pro direkt från Microsoft på www.microsoft.se/windows till en kostnad av 299 kronor alternativt köpa en uppgradering hos en återförsäljare för 549 kronor.

   

   

 • Upptäck nya Windows 8

  Det här är den första reklamfilmen för Windows 8, som idag börjar visas i Sverige. Det är den australienska artisten Lenka som sjunger ”Everything at once”. Med start idag kan du köpa Windows 8 hos återförsäljare i hela Sverige.

 • Microsoft utser årets partner – se vilka som är nominerade

  Den 8 november är det återigen dags för det årliga evenemanget Microsoft Partner Day som samlar Sveriges främsta it-företag i Microsofts partnernätverk.

  I samband med det årliga partnerevenemanget utses årets samarbetspartner 2012.

  Den årliga utmärkelsen täcker ett flertal kategorier och baseras på hur väl Microsofts partner lyckats implementera och utveckla Microsofts lösningar så att de bidrar till affärsnytta och produktivitet som gör vardagen enklare för kunden.

  Årets partnerkonferens som hålls på Folkets Hus i centrala Stockholm är större än någonsin med ett rekordintresse på över 500 partner anmälda.

  De som är nominerade till årets Microsoftpartner 2012 är:

  Årets Partner inom Business Intelligence

  Sogeti AB, Business Vison, Solver Sweden AB

  Årets Partner inom Cloud

  Logica, JSC it-partner AB, Solid Park

  Årets Partner inom Desktop

  Logica Sverige AB, Atea, Advania

  Årets Partner inom Collaboration

  Sogeti AB, Altran Sverige AB, Software Innovation

  Årets Partner inom Voice

  UClarity AB, Atea Sverige AB, Advania

  Årets Partner inom Server & Virtualization

  Office it-partner, Atea Sverige AB, Advania

  Årets Partner inom Dynamics

  Logica Sverige AB, iStone Mercator AB, Cinteros AB

  Vinnarna presenteras under Microsoft Partner Day som hålls på Folkets Hus i Stockholm den 8 november.

  De priser som delas ut av Microsoft är uppdelade i sju kategorier, och vinnarna har tagits fram bland de närmare 4000 samarbetspartner i Sverige. Kategorierna som partner själva har fått nominera sig inom är lösningsområdena Cloud, Business Intelligence, Desktop, Collaboration, Voice, Server & Virtualization, och Dynamics. Microsofts syfte med utmärkelsen är att visa prov på framgångsrika samarbeten som påvisat innovation, affärsvärde, och kundnöjdhet.