September, 2012

 • Boka in 4 september i kalendern – nu kommer Windows Server 2012

  Imorgon är en dag som många väntat på, då lanseras nämligen nästa version av Windows Server.

  Nya Windows Server kommer vara en av hörnstenarna i det operativsystem för molnet som vi kallar Cloud OS. Om du är intresserad av nyheterna med Windows Server 2012 så kan jag rekommendera dig att följa lanseringen som sker via en webbsänd presskonferens med start imorgon klockan 17.00 svensk tid. Lägg gärna in evenemangen i din kalender redan nu. Enklast gör du det genom att klicka här.

 • Resande tankesmedja för nordiska skolledare

  Den 26 september startar en resa för skolledare från Sverige, Norge och Finland för att inspireras och utvecklas inom innovativa lärandemetoder, ett initiativ från Microsoft Partners in Learning.

   

  Resan startar i Sverige, där skolledarna besöker Väsby Nya Gymnasium norr om Stockholm - en innovativ skola som använder IT och teknik som en viktig del av sin utbildning.

   

  Skolledarna kommer även att besöka en nytänkande skola i Finland, samt få utforska möjligheterna med lärande genom spel, så kallat "Gamification" på Microsofts kontor i Helsingfors.

   

  "Det här är ett initiativ för kunskapsutbyte mellan nordiska skolledare, som är nyfikna på hur ny teknik kan stärka lärandet i framtiden" säger Eva Pethrus, ansvarig för Partners in Learning på Microsoft Sverige.

   

  Den som är intresserad av att följa med kan få mer information och anmäla sig genom att maila till Lena Nelson

 • Nu lanserar vi nya Windows Server 2012

  Idag lanserades nya Windows Server 2012 vid ett pressevent som sändes direkt via webben. Lanseringen leddes av Satya Nadella som är Microsofts chef för serverprodukter. Under sin keynote målade Nadella upp bilden av Windows Server som hörnstenen i Cloud OS, en modern molnplattform som på sikt kommer att ändra vårt sätt att se på operativsystem för molnet.

  Windows Server 2012 är býggd med utgångspunkt i molnet och kommer kunna utnyttja fördelarna med de olika leveransformerna, publika moln, outsourcing/hosting och egen drift för respektive system.

  Läs mer om nyheterna på nya svenska webbsida om Windows Server 2012 eller läs Dan Bengtssons inlägg på vår partnerblogg. Läs också vad Tommy Flink, vår produktchef för Windows Server i Sverige har att säga om lanseringen på Virtual Tom’s blogg.

  Sataya Nadellas blogginlägg på Microsofts officiella blogg hittar du här.

 • Datainspektionen ger godkännande till Microsofts molntjänst

  Efter ett nytt beslut från Datainspektionen står det nu klart att det är möjligt för myndigheter, företag och organisationer att lagra personuppgifter i molnet i enlighet med personuppgiftslagen. Valet av molnleverantör är dock viktigt då Datainspektionen håller fast vid ett antal kriterier angående säkerhet och ansvar som leverantören måste uppfylla för att hanteringen av personuppgifter ska vara i enlighet med lagen.

  Det beslut som nu öppnar upp möjligheten att lagra personuppgifter i molnet gäller företaget Brevos användning av Windows Azure för lagring av personuppgifter. Godkännandet är det första i Sverige och kommer efter en stor granskning av molntjänster som Datainspektionen inledde under förra året. Vid granskningen hittade inspektionen brister hos bland annat Salems kommuns användande av Google Apps och företaget Brevos användning av Windows Azure vilket ledde till ett antal förelägganden som nu följts upp.

  Datainspektionens förelägganden tolkades av många som ett hinder mot att lagra personuppgifter i molnet och flera myndigheter och organisationer har därför tvekat till att modernisera sin IT i väntan på en slutlig bedömning från Datainspektionen. Datainspektionens godkännande verifierar Microsofts arbete med öppenhet och transparens kring våra molntjänster, säger Microsofts teknikchef Daniel Akenine.

  En avgörande funktionalitet för godkännande handlar om  tillgången till Microsoft Trust Center. Tjänsten ger användarna insyn i hur Microsoft behandlar personuppgifter och säkerheten, inklusive underleverantörer. En avgörande skillnad och en funktionalitet som i dagsläget endast erbjuds genom Microsoft. 

 • Forrester hyllar Windows Server 2012

  Mottagandet av nya Windows Server 2012, som lanserades förra veckan har varit varmt bland både kunder och partner. Nu uppmärksammar även analysföretaget Forrester möjligheterna med nya Windows Server 2012.

  Analytiken Richard Fisher konstaterar i en ny Forrester-analys att Windows Server lever upp till de högt ställda förväntningarna och rekommenderar alla som går i tankarna på en investering att utvärdera Windows Server 2012. Forrester menar att Windows Server är den givna plattformen för större moln- och virtualiseringsprojekt.

  “For users contemplating a major new cloud or virtualization project or initiative, WS2012 should be the platform of choice, and any preconceived notions about Microsoft versus VMware for the virtualization layer need to be re-examined.”

   Klicka här för att läsa Richard Fischers Forrester-analys kring Windows Server 2012.

 • Visual Studio 2012 omdefinierar apputvecklingen

  Idag skedde den officiella lanseringen av Visual Studio 2012 och .NET Framework 4.5.

  Det är ett till stora delar nytt utvecklingsverktyg som lanseras. Gränssnittet i Visual Studio 2012 har förbättrats för att göra det enklare för utvecklare att bli mer effektiva med sin tid så de kan lösa problem snabbare och i slutändan leverera bättre applikationer. Andra nyheter handlar om utvecklade möjligheter till samarbete och olika designfunktioner.

  Modern livscykelhantering.

  Visual Studio 2012 gör det enklare för utvecklingsteam att jobba med livscykelhantering i utvecklingen av applikationer för exempelvis Windows 8. För själva utvecklingsprocessen innebär det snabbare innovationstakt, minskad risk och bättre kontinuitet i utvecklandet av applikationer.

  Läs mer om nyheter som, agil projektplanering och styrverktyg, arbetsflöden och .NET Framework 4.5  i Visual Studio 2012 genom att klicka här.

  Jag kan även rekommendera "Microsoft launches Visual Studio 2012 to cultivate 'rock stars'" från ZDNet eller "Apptime for Microsoft with Visual Studio, Windows Store" på Geekwire.

 • Microsoft håller "brandövning" i IT-säkerhet

  Microsoft Sverige håller idag en IT-säkerhetsövning, då Sveriges Television, Länsförsäkringar, Stockholm Stad, Riksbanken, CERT.se och andra myndigheter tränas i att hantera en så kallad certifikatsrevokering.

  "Idag är nästan alla funktioner i samhället beroende av IT, på ett eller annat sätt. Om det som vi tar för givet plötsligt inte fungerar längre kan det få oanade konsekvenser, särskilt om man inte är förberedd" säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft Sverige. 

  Övningen bygger på ett scenario som hände i verkligheten i Amsterdam då säkerheten brast på viktiga certifikat från DigiNotar, vilket äventyrade säkerheten för infrastruktur i Holland, exempelvis Skatteverket och Tullförvaltningen.

  ”Vitsen är att vi ska lära oss av tidigare misstag, till exempel det som hände i Amsterdam" säger Magnus Lindkvist.

  Agneta Syrén, säkerhetschef på Länsförsäkringar, tycker det är viktigt att öva på realistiska scenarion. ”Vi på Länsförsäkringar övar regelbundet, det är en viktig del i vårt säkerhetsarbete” säger Agneta Syrén.

  ”Certifikat är ju en förutsättning för att kommunikation ska ske säkert, och ifall en certifikatsrevokering skulle ske så kan säkerheten på allt från näthandel till pensionssidor äventyras. Man skulle helt enkelt inte kunna garantera att användares uppgifter inte syns för obehöriga” säger Agneta Syrén.

 • Microsoft släpper Fix it för sårbarheten i Internet Explorer

  Under veckan upptäcktes en tidigare okänd sårbarhet i Internet Explorer som visade sig påverka ett fåtal användare. Eftersom det fanns en potentiell risk för att drabba fler användare så har Microsoft nu släppt en Fix it som finns tillgänglig alt ladda ned för alla som använder Internet Explorer. Denna ”fix-it” hjälper till att hindra eventuella attacker mot den upptäckta sårbarheten och en säkerhetsuppdatering som tar bort det grundläggande problemet kommer släppas på fredag.

  För att komma till rätta med det potentiella risken för intrång så har Microsoft nu släppt en så kallad Fix it som nu finns nu tillgänglig att ladda ned för alla som använder Internet Explorer. Denna Fix it hjälper till att skydda datorn på en gång efter installationen och du behöver inte starta om datorn efter installationen. 

   Användare som har automatiska säkerhetsuppdateringar från Microsoft behöver inte göra någonting själva för att installera säkerhetsuppdateringen som släpps imorgon, de får uppdateringen automatiskt till sin dator.

  Läs mer på Microsofts säkerhetsblogg

  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB uppmärksammar idag att Microsoft redan idag släppt en säkerhetsfix för Internet Explorer.

 • Microsoft bjöd in till inspirationsträff för kvinnor i IT-branschen

  På onsdagskvällen samlades 170 kvinnor från IT-branschen på Microsofts kontor i Akalla, för ett gemensamt evenemang mellan Microsoft Sverige och Sogetis nätverk winIT (Women Inspiration Network IT).

  Media strategen Brit Stakston från JMW Kommunikation var inbjuden att tala vid evenemanget, tillsammans med Microsoft evangelisten, de-bugging specialisten och bloggaren Tess Ferrandez. Gästerna hälsades välkomna av Per Adolfsson, VD för Microsoft Sverige. Hans framträdande följdes av ett inspirerande tal av Eva Fors, Microsofts nyutnämnda affärs och marknadsdirektör.

  Temat för kvällen var "Ta plats i sociala medier". Diskussionen omfattade allt från grunderna i de sociala nätverk som vi använder, till hur man tackar nej till att lägga till en affärsbekant på sin privata Facebook på ett snyggt sätt. Det var tydligt att ämnet var något som deltagarna brann för, och kvällen bubblade av spännande interaktioner och erfarenhetsutbyten. Fler bilder ifrån kvällen finns på vår Flickr. 

   

  På bilden syns Brit Stakston från JMW Kommunikation, tillsammans med Anna Ström, Malin Dargin och Eva Fors från Microsoft.

 • Hyper Island-studenter utvecklar appar för Windows 8

  Under ett 48 timmars hackaton med start imorgon ska studenterna på Hyper Island ta fram appar för Windows 8. De bästa apparna kommer sedan publiceras i Windows Store och blir därmed tillgängliga för alla datorer med Windows 8.

  Den 26 oktober släpper Microsoft det nya operativsystemet, men redan imorgon kommer studenterna vid programmet Mobile Design & Development på Hyper Island i Karlskrona att få tillgång till Windows 8, vilket av många ses som en av årets mest spännande tekniknyheter.

  "För Microsoft är lanseringen av Windows 8 en av våra största satsningar någonsin” säger Therese Thorstorp på Microsoft Sverige. 

  ”Designen är numera lika viktig som själva funktionaliteten och vi samarbetar med Hyper Island eftersom vi vet att deras studenter har kompetensen att kombinera såväl design som funktion på ett väldigt bra sätt” säger Therese.

  Ett 30-tal studenter med bakgrund inom mobil utveckling kommer under dagen arbeta i mindre grupper med att ta fram nya lösningar.

  Måns Adler, programansvarig på Hyper Islands Mobile Design & Development säger “Det känns superkul att få jobba med Microsoft, och med en så omtalad plattform med stort fokus på konsumentnytta. Våra studenter är redan bland de bästa i världen på mobil utveckling, kreativ design och projektledning, så jag tror vi kommer att få se fantastiska resultat.”

  ”Studenterna som deltar är en väldigt blandad grupp, när det gäller såväl ålder och kön som nationalitet  och professionell bakgrund. Därför hoppas vi att de tar fram appar som passar för många olika slags användare” säger Måns.

  Eventet i Karlskrona är öppet för alla som är intresserade av teknik, och som vill få en smygtitt på de kommande apparna  till Windows 8.

  Besök Microsoft och Hyper Islands på fredag den 28 september klockan 10.30 för att se de nya apparna först, träffa Therese Thorstorp och Peter Bryntesson från Microsoft Sverige, samt diskutera de nya mobila trenderna med Måns Adler,
  programansvarig för Mobile Design & Development på Hyper Island.

  De som är intresserade är även välkomna att besöka skolan under själva hackatonet, som startar onsdagen den 26 september klockan 12.00. Hackatonet kommer också att livestreamas på Bambuser.

  Twitter Hashtag: #Win8hack 

  Presskontakt

  Hyper Island: Måns Adler, lärare eller Erika Peterson, Relations Manager, +46 765 45 40 00

  Microsoft Sverige: Rebecka Keeling, PR Manager, +46 721 72 63 04