July, 2012

 • Här är nya Office

  Steve Ballmer presenterade idag nya Microsoft Office, vid ett pressevent i San Francisco. 

   
   
  Nya Office har fått en helt ny intuitiv design, som gör att Office nu fungerar utmärkt med pekgränssnitt och pekpenna samtidigt som det också går att använda både mus och tangentbord precis som tidigare.

  Med den nya versionen har Office dessutom fått nya sociala funktioner från både Yammer och Skype som nu finns inbyggda som integerade funktioner. Nytt är också att Office kommer att finnas som prenumerationstjänst i molnet vilket gör att de som har tjänsten alltid kommer ha tillgång till den senaste versionen.

  ”Vi på Microsoft tar djärva steg”, sa Ballmer vid en presskonferens i San Francisco. ”Nya, moderna Office ger ojämförbar produktivitet och flexibilitet för både privatpersoner och företag. Det är en molntjänst som kommer att lysa upp tillsammans med Windows 8”

  En förhandsversion finns nu tillgänglig för direkt nerladdning på office.com/preview.

   

  Office kommer till sin fulla rätt med Windows 8

  • Pekgränssnitt överallt. I nya Office blir pekgränssnittet lika naturligt som mus och tangentbord. Dra med fingret över skärmen, eller nyp för att zooma i dina dokument och presentationer. Skapa nytt innehåll och kom åt funktioner med ett enkelt fingertryck. 
  • Skriv och rita. Använd en pekpenna när du lägger till en kommentar, skriver anteckningar eller använder funktioner. Använd också din pekpenna som en laserpekare när du presenterar. Färglägg och radera enkelt eventuella misstag.
  • Nya Windows 8 applikationer. OneNote och Lync är de första nya Windows 8 applikationerna för Office. Båda applikationerna är designade för pekgränssnitt på datorplattor.
  • Inkluderas i Windows RT. Office Home och Student 2012 RT som kommer innehålla nya versioner av Word, Excel, PowerPoint och OneNote applikationer kommer vara inkluderade i surfplattor som har Windows 8 och som är ARM-baserade, inklusive Microsoft Surface.

  Office i molnet

  • SkyDrive. Office sparar per default dokumenten till SkyDrive, så dina dokument alltid finns tillgängliga på din datorplatta, din PC och din smarta telefon. Dina dokument finns även tillgängliga när du inte är uppkopplad och synkas därefter så snart du kopplar upp dig.
  • Var du vill. När du har loggat in till Office får du upp dina egna personliga inställningar inklusive dina senast använda filer, förinställningar och även din egenanpassade ordbok som flyttar med dig virtuellt över alla dina enheter. Office kommer till och med ihåg var du senast slutade och tar dig tillbaks till samma ställe i dokumentet med ett enkelt knapptryck.
  • Office on Demand. Med en prenumeration kan du komma åt Office även om du är borta från din egen PC, genom att strömma applikationen med alla funktioner till den enhet du använder.
  • Office som prenumerationstjänst. Nya Office kommer som en molnbaserad tjänst. Som prenumerant kan användare automatiskt uppgradera sitt Office med molntjänster som exempelvis Skype-minuter att ringa för eller extra lagringsutrymme i sin SkyDrive.

  Office blir socialt

  • Yammer. Yammer är ett säkert, privat socialt medium för företag. Du kan öppna ett konto gratis och börja använda det med en gång. Yammer integreras med SharePoint och Microsoft Dynamics.
  • Skype. Nya Office kommer laddat med Skype. Som prenumerant får du 60 ”Skype world minutes” varje månad. Integrera också dina Skypekontakter i Lync, så att du kan ringa eller skicka snabbmeddelanden direkt till dina Skype-kontakter.
  • Håll dig uppdaterad. Följ personer, grupper, dokument och sidor i SharePoint. Ta del av och bädda in bilder, videoklipp och Officeinnehåll i ditt aktivitetsflöde, så att du kan hålla dig uppdaterad och uppdatera dina kollegor.
  • Kontaktkort. Få en integrerad bild av dina kontakter var som helst i Office. Personkortet inkluderar närvaroinformation som är komplett med bilder, statusuppdateringar, kontaktinformation och aktivitetsflöden från såväl Facebook som Linkedin.

  Nya scenarier

  • Digitala anteckningar. Ha dina anteckningar tillgängliga i molnet över olika enheter med OneNote. Gör det som känns naturligt för dig – ta anteckningar hur du vill, med touch på läsplatta, på din telefon eller dator. Använd dem hur du vill och byt enkelt fram och tillbaka.
  • Läsgränssnittet i Word ger en naturlig läsupplevelse, som automatiskt anpassar sig mellan små och stora skärmar. Zooma in och ut i dina dokument, strömma videoklipp inne i dina dokument, gå igenom anteckningar och vänd blad genom att klicka med fingret.
  • Möten. PowerPoint kommer med en ny presentationsvy som visar dig både din nuvarande och dina nästkommande bilder tillsammans med en presentationstimer och talaranteckningar - allt i en och samma vy. Samtidigt som du presenterar kan du zooma och navigera genom dina bilder med touch eller med en pekpenna.  Lync ger flerparts-video i HD för dina presentationer, delade OneNote anteckningar och en virtuell whiteboard som kan användas till att brainstorma idéer tillsammans.
  • 82 tums touch skärmar. Genomför engagerade möten, presentationer och lektioner vara sig du själv är där eller inte. Skärmarna från det nyligen förvärvade företaget Perceptive Pixel fungerar både med multitouch och  pekpenna.

  Medan den fullständiga uppställningen av erbjudanden och priser presenteras först i höst, visade Steve Ballmer idag upp tre nya prenumerationstjänster för Office 365. När de blir tillgängliga kommer varje ny prenumeration innehålla 2013 års version av Officeapplikationerna – Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher och Access. De som prenumererar på Office kommer dessutom att få fulla rättigheter till versionsuppgraderingar och möjligheten att betala per användning, med rättigheter för upp till fem PC-datorer, Mac eller mobila enheter. De tre nya editionerna är:

  • Office Home Premium – för familjer och konsumenter. Den här tjänsten inkluderar 20 GB extra lagringsutrymme i SkyDrive och 60 Skype minuter i månaden.
  • Office 365 Small Business Premiumför mindre företag. Den här tjänsten inkluderar även företagsanpassad epost, delade kalendrar, webbplatsverktyg och webbkonferenser i HD.
  • Office 365 Pro-plusför företagskunder som vill ha avancerade företagsfunktioner och flexibiliteten att lägga och sköta sin IT i molnet.

  Den publika förhandsversionen finns tillgänglig på office.com/preview.

  Mer material och bilder finns på Microsofts internationella pressida för Office

 • Handelsbanken sänker it-kostnaden

  Handelsbanken, med sina 460 kontor i Sverige satsar just nu på en internationell expansion med nya kontor i olika europeiska länder och även i USA och Asien.

  För att klara expansionen så bestämde de sig för att effektivisera sin it-avdelning och göra det på ett sätt så de kunde samtidigt kunde spara pengar. Genom att bygga om sin it med Microsofts System Center 2012 så klarar nu sex personer att hantera 2000 servrar och 12 000 klientenheter utan problem och med en ökad systemtillgänglighet och prestanda än tidigare på köpet.

  Per Eklund som är systemansvarig på Handelsbanken är personen bakom Handelsbankens it-satsning på System Center 2012. Läs mer om hur Per effektiviserade Handelsbankens it i den nysläppta fallstudien från Microsoft som finns tillgänglig idag.

  p.s. För den som är intresserad vill jag passa på att tipsa om att Handelsbanken finns som app för Windows Phone

   

 • Nytt säkerhetscenter för Dynamics CRM Online låter användarna utvärdera säkerheten

  Nu lanseras ännu ett så kallat Trust Center där användare av Microsofts molntjänster kan få inblick i säkerhet och sekretess kring våra tjänster. Den här gången är det Microsoft Dynamics CRM Online som får ett eget säkerhetscenter där användare kan söka sig information om relevanta säkerhets- och sekretessfrågor och se hur deras data lagras. Datasäkerhet och följsamhet av EUs regelverk är viktiga frågeställningar för företag och organisationer när de väljer tjänste- och molnleverantör.

  För att göra det enkelt att se och ta reda på hur vi behandlar data i Microsofts molntjänster så finns nu ett antal så kallade Trust Center där användare kan se och utvärdera sekretess, transparens, oberoende verifikationer och säkerhetsfunktioner våra molntjänster. Sedan tidigare finns ett Trust Center för Office 365. i Microsoft Dynamics CRM.

  Läs mer om Microsofts säkerhetsarbete runt molntjänster och arbetet med Microsoft Dynamics CRM Online Trust Center.

 • Windows 8 lanseras i oktober

  Tidigare idag, under inledningen av WorldWide Partner Conference i Toronto presenterades två efterlängtade nyheter. Windows 8 lanseras i slutet av oktober senare i år, och Windows Server 2012 lanseras redan i september.

  Läs mer om Windows 8 och ladda hem Windows 8 Release Preview här

  Se keynoten från WPC

 • Stort intresse för Microsoft i Almedalen

  Som vi berättat om tidigare så arrangerade vi ett flertal seminarier under årets Almedalsvecka. När vi summerar veckan kan vi nöjt konstatera att våra seminarier varit mer välbesökta än genomsnittet under Almedalsveckan och att de frågor vi lyfte upp verkligen engagerade besökarna. Förra veckan skrev Rebecka Keeling om jämställdheten inom IT-branschen på Nyhetsbloggen, och denna vecka vill vi följa upp med en kort sammanfattning – främst kring tre seminarie-ämnen: teknik i skolan, matematik och vård. Samtidigt vill vi tacka alla deltagare för en strålande Almedalsvecka.

   IT- och matematikkunniga elever i fokus

  Utgångpunkten för seminariet “Behöver utbildningsministern en egen surfplatta?” var skolans roll i att förbereda våra ungdomar för en framtid som vi inte är helt säkra på hur den ser ut – och hur tekniken kan integreras i lärandet.

  Bertil Östberg, som är statssekreterare åt utbildningsministern Jan Björklund och tillika en av paneldeltagarna på vårt seminarium, menade att ungdomarna idag har en digital kompetens eftersom de vuxit upp med Internet. Vad gäller lärandemiljön så trodde han också att man med hjälp av tekniken kunde göra utbildningen mer intressant, snarare än att bara förlita sig på traditionella undervisningsmetoder.

  Eva-Lis Sirén, som är ordförande för Lärarförbundet och en annan av våra paneldeltagare, tyckte – i en kort intervju efter seminariet - att man skulle kombinera mer traditionella medel med nya: “Jag tycker att (elever och studenter) dels ska ha tillgång till konventionella hjälpmedel som papper och penna, men sedan att de också ska ha tillgång till de tekniska lösningar som finns idag, både datorer och surfplattor. Alla saker fyller sin funktion”.

  Det följande seminariet handlade om elevers bristande matematikkunskaper. Vi presenterade “Matematikkommissionen” som är ett brett samverkansinitiativ för att höja lägstanivån och stärka Sveriges topp-studenter inom matematik.

  En av paneldeltagarna var Peter Nyström från Centrum för Nationell Matematikundervisning. Han menade att det måste finnas en tydligare bild av hur IT och matematik hänger ihop: “[…] man måste gå ifrån att forskningen på området för närvarande sker av enskilda entusiaster, när den istället bör omfattas i större perspektiv och man måste standardisera användningen av IT i matematiken.”

  Spel och appar i rehabilitering

  På vårt seminarium “Kan dataspel och appar skapa en effektiv rehabilitering?” konstaterade paneldeltagarna att Xbox och Kinect kan hjälpa till att avdramatisera rehabiliteringsprocessen. Anders Olausson, som är ordförande för European Patient Forum (EPF): “Jag tror att Kinect kan vara ett briljant verktyg, sjukgymnaster kan med hjälp av den hjälpa personer över hela landet. Man måste dock alltid se till så att datan som överförs är säkrad och garanterad så att inga fel uppstår”. Paneldeltagarna såg att man i större utsträckning kunde använda tekniken i sitt hem för att såväl hålla kontakten med sina patienter som att föra in rehabiliteringen på ett bra sätt, i patientens eget hem.

 • Sogeti är årets partner i Sverige

  I samband med Microsoft Partner Awards utnämndes Sogeti till ”Microsoft Country Partner of the Year i Sverige. Förutom att vinna priset som årets partner i Sverige så vann Sogeti även två andra molnrelaterade utmärkelser.

  – Priset är ett erkännande för våra innovativa kundlösningar och våra investeringar i starka partnerskap som skapar värde för våra kunder. Det synliggör också den expertis som våra 500 svenska Microsoft-specialister besitter, med extra starkt fokus på SharePoint, BizTalk, SQL Server, Azure, Dynamics och .Net. Jag är stolt över att vi sticker ut bland våra konkurrenter och nu mottar ännu en, för oss mycket viktig, utmärkelse, säger Stefan Ek, vd Sogeti Sverige.

  – Vi är mycket glada över att tillkännage att priset för årets partner i Sverige går till Sogeti. Det här är ett företag som satt standarden för hur man levererar innovativa Microsoft-baserade lösningar som uppfyller kundernas behov. Det är denna ansats och förmåga att ligga i framkant och leverera av hög kvalitet som kommer att säkerställa våra gemensamma framgångar framåt, sa Jon Roskill, corporate vice president, Worldwide Partner Group, Microsoft Corp i samband med utdelningen.

  Förutom priset som årets partner så utsågs Sogeti även till vinnare i de globala och molnrelaterade kategorierna ”Microsoft Alliance Cloud Innovation Partner of the Year” och ”Microsoft System Integrator – Windows Azure Partner of the Year”. Dessutom blev de toppfinalist till priset “2012 Microsoft Desktop Partner of the Year Award”.

  Läs mer i pressmeddelandet från Sogeti.

 • Nyheterna från andra dagen på Worldwide Partner Conference i Toronto

  Worldwide Partner Conference gick idag in på sin andra dag och som vanligt började även denna dag med keynote.

  Sataya Nadella som är Microsofts chef för serverprodukter presenterade under sitt keynote ett nytt utbildningsprogram för Microsofts partner som vill hjälpa sina kunder att gå över från VMwares infrastruktur till Microsofts moln.

  En annan nyhet som presenterades från stora scenen i Toronto var en community technology preview eller CTP som gör det möjligt för hosting leverantörer att använda sina datacenter med Windows Server till att tillhandahålla liknande tjänster som Windows Azure.

  Läs mer om nyheterna i pressreleasen och följ Worldwide Partner Conference på www.digitalwpc.com

 • 1 miljard användare av Office och 630 miljoner Windows 7 sålda

  Idag startade Microsofts årliga kongress för partnerföretag den så kallade Worldwide Partner conference i Toronto. Traditionsenligt så öppnades konferensen av Steve Ballmer som berättade att det kommande året kommer vara det största lanseringsåret någonsin i Microsofts historia. Aldrig tidigare har så många produkter lanserats under ett enda år.

  En annan nyhet som presenterades från scenen var att det nu sålts 630 miljoner licenser till Windows 7.

  Naturligtvis är det även ett stort och viktigt år för Microsofts partner. Inte minst märks det på tillströmningen av deltagare. 16 000 deltagare följde årets keynote på plats.

  Kurt del Bene berättade att Office nu nu har över en miljard användare världen över. Han berättade vidare att ett nytt exemplar av Office 2010 säljs varje sekund vilket gör det till den populäraste versionen någonsin.

  Del Bene presenterade efter det två nya sätt för partner att nå ut till företag.

  • · Office 365 Open liknas vid en traditionell återförsäljaremodellvilket gör det lättare för partnerföretag som vill leverera paketerade tjänster där köparen får allt på en och samma faktura.
  • · Office 365 Advisors Program får en uppdatering som ger de mest aktiva av våra partner som säljer Office 365 till fler än 150 användare chansen till bättre förtjänst.

 • Microsoft presenterar nyheter idag kl. 21.00

  Microsofts vd Steve Ballmer kommer idag att presentera nyheter live från San Francisco via en webbsändning med början klockan 21.00 ikväll svensk tid.

  Följ den här länken för att se webbsändningen: http://www.microsoft.com/en-us/news

 • Rekordintäkter för fjärde kvartal och för verksamhetsåret som helhet - vi blickar framåt

  Vårt fjärde kvartal gav intäkter på 18,06 miljarder USD, en ökning med 4% från föregående år. Intäkterna drevs bland annat upp av en stark efterfrågan från företagssidan för Microsofts desktop och infrastruktur-lösningar. Även vårt brutna verksamhetsår var i sin helhet mycket starkt. För mer detaljerad information så kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet här.

  Microsoft lämnar ett rekordstarkt verksamhetsår och går nu med stormsteg in i det mest spännande lanseringsåret någonsin. Windows 8 blir tillgängligt på marknaden den 26 oktober, i september kommer Windows Server 2012 att öppna upp helt nya möjligheter för bland annat småföretagare och organisationer i olika storlekar - och vi får inte heller glömma nya Office och Windows Phone som står vid horisonten.