June, 2012

 • Så klarar Peace & Love organisationen

   

  Som vi berättade om igår så använder den just nu pågående festivalen Peace & Love Office 365 i arbetet med planeringen. Om du är intresserad av att veta mer hur det går till när man organiserar en festival så kan jag rekommendera dig att läsa intervjun med personerna bakom Peace & Love i senaste numret av vår partner ATEAs kundtidning.

   

 • Nu släpps Office 365 för skolan

  Idag lanseras äntligen den efterlängtade skol- och utbildningsversionen av Office 365.

  Den nya versionen som kallas Office 365 för utbildning är inriktad till lärare, elever, skolor och lärosäten och lanseras lagom till ettårsdagen för Office 365.

  Office 365 har under sitt första år blivit en stor stor succé som tagits med öppna armar större organisationer som Note, Cloetta och Lantmännen. Mest spännande har det dock varit att se att mindre organisationer som Sameslöjden, Zetatrad och Snickeri AB har hittat till molnet med Office 365. Med ett år i backspegeln vill vi passa på att lyfta fram ett par organisationer som nyligen gått över till Office 365.

  Hälsovårdsföretaget Sensia Hälsa AB använde tidigare tjänster från Google men de behövde en företagsanpassad samarbetslösning och har helt gått över till Office 365.

  Även festivalen Peace & Love som går av stapeln i Borlänge nu i helgen har valt Office 365. Festivalen som är Sveriges största flerdagsfestival med över 50.000 besökare behöver ett IT-stöd som pallar trycket under de få dagar som festivalen pågår. I år gästas den av artister som Rihanna, Mumford & Sons och Roxette. För att få ett massivt projekt som en musikfestival att fungera behövs förutom eldsjälar och bra artister också ett kommunikationssystem för att hålla ihop det hela.

  Office 365 får högsta betyg från skolorna

  Office 365 har funnits i ett år och nu utvidgar vi med Office 365 för utbildning som givetvis är komplett med allt som känns igen från Office 365 – Outlook, Word, Excel, PowerPoint samt OneNote, Microsoft Lync, SharePoint och Exchange.

  Flera högre lärosäten som exempelvis anrika Cornell University går nu över till Office 365 för utbildning. Och även bland svenska skolor är intresset stort och de ger

  Bland Svenska skolor som använder Office 365 märks bland andra John Bauergymnasiet som driver skolverksamhet på 30 orter runt om i Sverige. Enligt dem har Office 365 underlättat för både lärare och elever.

  "Med Office 365 har molnet blivit både tillförlitligt och användarvänligt. Det ger våra elever och anställda möjlighet att att använda IT på ett säkert och lättillgängligt sätt oavsett tid och rum." säger Christer Dahlström, CIO JB Education.

  När det gäller högre utbildning så har både Linköpings Universitet, Malmö Högskola och Handelshögskolan i Stockholm valt Office 365.

  ”Office 365 öppnar nya möjligheter genom att tillgängliggöra våra informations- och kommunikationssystem. Linköpings Universitet drar nytta av cloud computing genom att vi blir snabbare och mer kostnadseffektiva på att leverera tjänster och funktioner som efterfrågas av våra studenter och anställda. ” säger Joakim Nejdeby, IT-direktör/CIO, Linköping Universitet

  Vill du veta mer om Office 365 för utbildning så kan du läsa pressmeddelandet eller prata direkt med Joke Palmkvist som är affärsområdesansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft. 08- 752 29 54

 • Välkommen till Microsofts seminarier i Almedalen!

  Microsoft finns som vanligt på plats under årets politikervecka i Almedalen, och bjuder in till flera spännande seminarier kring olika heta samhälls och IT-frågor under onsdagen och torsdagen. Kom förbi och träffa oss, testa våra produkter, och lyssna på våra åsiktsladdade paneldeltagare.

  AGENDA - Onsdag 4 juli, Hästgatan 1, innergården

  08.30-10.00      Behöver utbildningsministern en egen surfplatta?

  Ett seminarium om teknik för lärande i skolan. Vilka är framtidens jobb och vad krävs för att ta en plats på dagens arbetsmarknad? Ett seminarium om skolans roll och möjlighet att förbereda våra ungdomar för en framtid som vi inte är helt säkra på hur den ser ut.

  Paneldeltagare:
  Annika Dopping, Moderator. Eva-Lis Sirén, ordförande, Lärarförbundet. Eva Pethrus, Programchef partnerskap i lärande, Microsoft. Bertil Östberg, statssekreterare på Utbildningsdepartementet, Regeringskansliet. Per-Erik Kanström, Kommunstyrelsens ordförande, Upplands Väsby kommun.

  10.30-11.30      Från utanförskap till egen makt - samverkan mellan kommuner och myndigheter underlättar integration

  Språk, utbildning och information är viktiga grundförutsättningar för att få arbete och bli delaktig i det svenska samhället. Samordnade insatser är avgörande för ett framgångsrikt integrationsarbete. Kan modern teknik vara ett stöd i processen för integration?

  Paneldeltagare:
  Staffan Dopping, Moderator. Boel Godner, Kommunstyrelsens ordförande, Södertälje Kommun. Annette Necander, Enhetschef, Socialtjänsten i Stockholms stad. Jasenko Selimovic, Stadssekreterare för Erik Ullenhag, Folkpartiet. Crister Molander, Public Sector, Microsoft. Mathias Ekman, VD, Softronic.Ashjari Talieh, Mångfaldsdirektör, Länsstyrelsen i Västra Götaland

  12.00-13.00      Räkna med näringslivet – vikten av samverkan för att höja svenska elevers matematikkunskaper

  Svenska elevers matematikkunskaper rasar i den internationella rankningen (PISA). Vad kan vi tillsammans göra för att skapa en matematiknation i världsklass? Microsoft presenterar Mattekommissionen - ett brett samverkansinitiativ för att höja lägstanivån och stärka Sveriges toppstudenter inom matematik -och bjuder in till debatt.

  Paneldeltagare: Staffan Dopping, Moderator. Eva Pethrus, Partners in Learning, Microsoft. Peter Nyström, Nationellt Centrum för Matematikundervisning. Tove Liljeholm, 1:a vice ordförande, Ung Vänster. Ulrika Carlsson, riksdagsledamot, Centerpartiet.Tobias Eriksson, Projektledare kompetensförsörjning, Teknikföretagen. Johan Olsson, Utbildningspolitisk expert, Svenskt Näringsliv.

  14.00-15.00      Kan dataspel och appar skapa effektiv medicinsk rehabilitering?

  Debatt om vårdens oförmåga att ta till sig innovationer och ny teknik som kan frigöra resurser

  Sjukvården måste hitta nya sätt att effektivisera verksamheten och IT är en nyckelfaktor. Idag finns teknik som optimerar hemtjänsten och dataspelslösningar för rehabilitering av Parkinson- och strokepatienter men vad hindrar vården från att börja använda den nu?

  Paneldeltagare:
  Staffan Dopping, Moderator. Nina Lundberg, Docent i Hälsoinformatik, Karolinska institutet. Daniel Forslund, Chefsstrateg Vårdutveckling, Vinnova. Mathias Kjellberg, Affärsområdeschef, Softronic. Tomas Lilja, VD, Kompanion. Anders Olauson, President, European Patient Forum. Agneta Granström, Landstingsråd, Norrbottens
  läns landsting.

  16.00-17.00      Arbete är inte en plats man går till utan något man gör - framtidens arbetssätt skapar bättre miljö och hälsa

  Miljövinster, ökad produktivitet och större möjligheter att få ihop livspusslet. Fördelarna med att jobba hemifrån är många och med dagens teknik kan många av oss arbeta och samarbeta var vi vill. Vilka miljö- och arbetsmiljövinster kan nås genom ett flexiblare arbetssätt?

  Paneldeltagare:
  Magnus Höij, Moderator. Brita Saxton, Generaldirektör, Myndigheten för Trafikanalys. Eva Nordmark, Ordförande, TCO. Eliza Roszkowska Öberg, Riksdagsledamot, Moderaterna. Mikael Karlsson, Ordförande, Naturskyddsföreningen. Lars Jederlund, Konsult med flexibel arbetsplats.

  17.00 - 19.00    Microsofts mingel i Almedalen

  Vi sammanfattar dagens spännande seminarier om allt ifrån utbildning till omsorg, jämställdhet och integration. Tillsammans med några av paneldeltagarna för respektive seminarium diskuterar vi de viktigaste reflektionerna från dagen samt utmaningar inför framtiden. Vi bjuder på något att dricka samt lättare förtäring. Välkommen med din anmälan!

   

  AGENDA - Torsdag 5/7, Wisby Strand Congress & Event, Donnersgatan/Strandvägen

  12.30-13.45     Jämställdhet i IT  branschen en förutsättning för Sveriges framtida export (lunchseminarium)

  Innovationer kräver mångfald och om Sverige ska ligga i framkant vad gäller export av IT och teknik behöver vi få fler kvinnor inom teknikyrkena. Vad är det som gör att det går så långsamt med jämställdheten inom detta område? Vad kan vi göra för att få fler tjejer att välja teknik i skolan? Möt organisationer som arbetar med denna fråga på olika sätt och som väljer att satsa på tjejer och teknik.

  Paneldeltagare:
  Elin Hallgren, M-learning strateg, Winnet Sverige. Eva Pethrus, Programchef partnerskap i lärande, Microsoft. Eva Malmström-Jonsson, Prorektor, KTH. Christin Hanefalk, Ordförande i utbildningsnämnden Upplands Väsby kommun.
   
   
  Vi ser fram emot att träffa er i Almedalen!

 • It-lösningen som hjälper Findwise att fokusera på innovation och framtid

  Idag fyller Office 365 ett år. Ett av de många företag som upptäckt Office 365 är sökmarknadsföringsföretaget Findwise som fått mer tid över med Office 365.

  Så här beskriver Ludvig Aldrin, CIO på Findwise sina erfarenheter av Office 365.

  Innan:

  Vi har sedan Exchange 2007 hostat miljöerna själva. Med 2010 så satte vi även upp redundance mellan Göteborg Stockholm för att försöka uppnå stabilitet. Problemet var dock att detta inte är vårt expertområde och mycket tid gick åt att försöka lära sig hur man fixade alla problem som uppstod. Miljön var aldrig riktigt stabil och vi kunde inte vara säkra på att den skulle vara igång. Miljön stabilitet hängde mycket på några få personer som om de ej var tillgänglig kunde orsaka långa nedtider och problem. Ungefär samma setup gällde för Communicator och senare Lync. Det var även tidsödande att uppdatera certifikat för alla tjänster allt som oftast 

  Efter:

  Nu kör vi både Exchange och Lync på Office 365 med mycket lyckat resultat. Vår IT-avdelning kan sluta oroa sig över våra miljöers stabilitet och istället fokusera på innovation och framtid. Vi har även kunnat ta bort 8 servrar som användes för miljön. Idag har vi streamlinat våra systemen med Singel Sign On och Microsoft tjänster vilket gör att våra användare inte märker någon skillnad för hur det såg ut förut med inloggning osv men däremot känner de av den ökade tillförlitligheten.

 • Microsofts släpper verktyg för storytelling kring CSR

  Det nya verktyget Microsoft Local Impact Map gör det möjligt för såväl vinstdrivande företag som ideella organisationer att på ett enkelt och målande sätt berätta om sina projekt inom socialt ansvarstagande.

  Sedan tidigare finns Microsofts egna Local Impact Map, där man kan följa hur Microsoft gör skillnad i samhället världen över. På hemsidan möts man av en världskarta där man kan klicka sig vidare till den världsdel och det land som man är intresserad av. Sedan kan man läsa berättelser om lokala CSR-projekt, ofta i samarbete med lokala företag och välgörenhetsorganisationer.

  Tjänsten, som är byggd på Windows Azure, är gratis för ideella organisationer, och synliggör hur man kan göra stor skillnad genom att ta ett lokalt samhällsansvar.

  Läs mer i den internationella bloggposten.

   

 • Microsoft köper Yammer

  Sent igår kväll blev det klart att Microsoft ingår ett avtal att köpa Yammer, en av världens ledande sociala nätverkstjänster för företag, för 1,2 miljarder USD. Yammer blir därmed en del av Microsoft Office Division (MOD), och ska i kombination med SharePoint och Office 365 erbjuda den mest kompletta och flexibla lösningen på marknaden för företag som vill ge sina medarbetare en social plattform för samarbete och produktivitet. Yammer startades 2008 och har idag över 5 miljoner användare och över 200 000 företag som kunder.

  Läs hela pressmeddelandet samt se vad Yammer’s David Sacks skriver i ett blogginlägg.

 • Connect365 - Lösningen som vill ta småföretagen till molnet

  Steget till molnet kan för vissa mindre företag kännas som ett stort kliv att ta. För att göra steget lättare så lanserar nu it-konsultföretaget Solid Park ett molnpaket med några av de vanligaste funktionerna som ett mindre företag behöver. Connect365 är tänkt att göra det enklare för mindre företag att köpa molntjänster genom att erbjuda en nära nog komplett och startklar molnlösning baserat på Microsoft Office 365 .

  Connect365 kommer utrustat med Microsoft Office 365 och Windows Intune vilket bland annat innebär att företagen kan hålla sig uppdaterade med de senaste versionerna utan krav på nya investeringar och underhåll.

  Genom att paketera sina egna tjänster tillsammans med Microsofts molntjänster så avdramatiserar Solid Park på det här sättet molnet. För mindre företag blir det helt enkelt enklare när de får en helhetslösning. Det behövs inga egna servrar för varken basfunktioner som domänansluting eller lagring/backup av filer. Genom Office 365 får alla användare av Connect365 en enda inloggning mot molnet och möjlighet att enkelt spara och lagra filer, bilder och annat i molnet.

  Läs vad Solid Parks vd Mikael Hagström har att säga om Connect365 i Solid Parks pressmeddelande.

 • Microsoft – Europas Bästa Arbetsplats 2012

  Igår, en minut före tolvslaget släppte Great Place to Work® namen på de företag som utsetts till de bästa arbetsplatserna i Europa. För femte året i rad knep Microsoft topplaceringen gällande de bästa multinationella organisationerna. Med det är Microsoft återigen inte bara Sveriges men också Europas bästa arbetsplats.

  Utmärkelsen som baseras bland annat på hur stor tillit som finns inom företaget och de anställdas uppfattning om sin arbetsmiljö är ännu ett kvitto på hur vår ambition att anpassa arbetet till livet gör Microsoft till en bra arbetsplats. Över 1 500 företaget i 17 europeiska länder deltog i årets tävling.

  Läs mer i pressmeddelandet från Great Place to Work®

 • Var redo för Almedalsveckan - ladda ner Almedalsmolnet 2012

  Idag släpps Almedalsmolnet 2012, en kostnadsfri hemsida och mobila appar som ger besökare och andra som är intresserade av Almedalsveckan ett verktyg för att planera, organisera, informera och kommunicera runt eventen på Almedalsveckan.

  Efter förra årets succé har Microsoft nu valt att vidareutveckla Almedalsmolnet tekniskt med fokus på enkelhet, snabbhet och mobilitet. Almedalsmolnet 2012 har fått en ny Microsoft Metro inspirerad design för att öka användarvänligheten genom snabbhet, enkelhet och tydlighet. Nytt för i år är även lanseringen av Almedalsmolnet för Windows Phone.

  Almedalsmolnet är inte bara till nytta för besökare, utan även för eventägare, som ges en central plats att samla och sprida information om sina event via webb, Facebook, iPhone och Windows Phone. Genom att registrera sig som eventägare på Almedalsmolnet.se får man möjlighetatt kommunicera och sprida relevant information på ett enkelt och samlat sätt, genom att exempelvis lägga upp tid, plats, karta, bilder, youtube-videos, länkar och följa diskussioner kring sina event.

  Om du är eventägare, gå in och ta ägarskap över ditt event här.

  Ladda ner appen till din iPhone idag, eller vänta till den 18e juni och ladda ner appen för Windows Phone och Android från respektive marketplace.

   

 • Earth Green Index analyserar Twitter i realtid

  Earth Green Index är en ny Windows Azure-baserad tjänst som analyserar all världens Twittertrafik i realtid och visar hur mycket som skrivs om miljöfrågor. Tjänsten som utvecklats av SolidQ plockar upp alla meddelanden på Twitter inom ämnet ”green” och analyserar det som sägs. Varje twitterinlägg får då en så kallad green score som visar hur miljöinriktat inlägget är. Tjänsten bryter sedan ned informationen så att det även går att se geografiska skillnader, kön eller sysselsättning på de som twittrar i ämnet.

  Allt från lokala nyhetshändelser till globala trender diskuteras på Twitter och aktiviteten runt olika aktuella ämnen fungerar som en temperaturmätare som ger omedelbar indikation på exempelvis politiska världshändelser, globala trender och konsumentbeteenden. I dag postas över tusen tweets per sekund och under en dag postas fler än hundra miljoner twitter-inlägg vilket gör att det är väldigt stora mängder data som behöver hanteras för att göra en realtidsanalys.

  Earth Green Index är i grunden en molnbaserad tjänst som med hjälp av Windows Azure bearbetar väldigt stora mängder text i realtid. Tjänsten använder även SQL Azure och StreamInsight för själva analysen.

  Prova gärna Earth Green Index genom att klicka här och om du är intresserad av själva lösningen. Där kan du även läsa mer om hur du kan använda tekniken till att följa andra ämnen.  Tekniken bakom Earth Green Index är nämligen byggd så att den som är intresserad kan anpassa lösningen till att följa andra ämnen eller frågor som är intressanta för dem.