May, 2012

 • Småföretag i Nässjö får en total it-makeover

  Den 20e februari startade tävlingen ”it i världsklass” med målet att hitta ett litet lokalt företag som skulle ha nytta av en total ”it-makeover”. Vi har nämligen märkt att många små och medelstora företag missar möjligheten att använda de it-lösningar som finns tillgängliga och som skulle kunna hjälpa dem att utveckla verksamheten. Vi började därför jakten på ett mindre företag som vi kunde hjälpa att förvandla hela deras it-miljö och använda alla de bästa lösningarna som idag finns tillgängliga för företag.

  Idag kunde vi äntligen utse det vinnande företaget som under de närmaste månaderna kommer få genomgå en total förvandling av sin it. Vinnaren Nässjö Plåtprodukter (NPP) kommer med start nu i maj att få genomgå en total förvandling där de får en skräddarsydd it-lösning komplett med samarbetslösningar, datorer från HP och telefoner från Nokia. Allt kommer vara helt anpassad efter deras behov.

  Förvandlingen kommer så snart som möjligt att dra igång tillsammans med JSC it-partner i Nässjö som kommer sköta projektet att uppgradera Nässjö Plåtprodukter. Om några månader kommer alla möjliga skräddarsydda it-lösningar att vara på plats. Och i höst kommer NPP äntligen kunna njuta av samma it-lösningar som tidigare bara funnits tillgängliga för storföretagen med egen it-avdelning. Det kallar vi it i världsklass!

  Vinsten är bara en början. Följ utvecklingen dag för dag

  På den gemensamma bloggen itivarldsklass.se kan alla följa hela projektet från start till mål, från nu till september 2012. Missa inte det! Besök bloggen och ta del av hela processen med berättelser från alla involverade parter.

  Om tävlingen

  It i världsklass är ett initiativ från Microsoft med syfte att höja it-standarden hos svenska små och medelstora företag. Som en del i denna satsning startade vi den 20 februari tävlingen om en ”it-make over” tillsammans med JSC it-partner i Nässjö. Alla företag i Småland med upp till 50 datoranvändare var välkomna att tävla, fylla i ett tävlingsformulär och skriva en bra motivering till varför företaget skulle vinna en ”it-makeover”.

  Tack till alla er som medverkade i tävlingen, till JSC it-partner som gjorde den möjlig och till våra sponsorer HP och Nokia.

  Klicka här för att läsa mer om NPPs makeover på Microsofts företagsblogg, på JSCs webbsida och följ bloggen itivarldsklass.se

 • Peter Holmlund ny chef för MSN i Norden

  Peter Holmlund lämnar Metro och återvänder till Microsoft. Den 1 juni tillträder han som ny chef för MSN i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Peter har under de senaste två åren suttit i koncernledningen för Metro International och varit globalt ansvarig för onlineverksamheten.

  Mellan 2006 och 2010 arbetade Peter på Microsoft som portalchef för MSN.se. Under den tiden var han med om att göra MSN till Sveriges största sajt.

 • Jenny Spets Wojarski ny Informationschef på Microsoft

  Den 15 augusti tillträder Jenny Spets Wojarski som Informationschef för Microsoft Sverige. Jenny kommer senast från jobbet som kommunikationschef för Nissan Nordic Sverige.

  Jenny Spets Wojarski är en kreativ kommunikatör som ska tillföra bredd och energi till Microsofts kommunikativa arbete. Jenny har över 15 års erfarenhet från PR och strategisk kommunikation inom bland annat e-handel, finansiella tjänster och senast från bilindustrin.

 • Microsoft samarbetar med nya spjutspetsgymnasiet Stockholm Science & Innovation School

  Stockholms Stad, näringslivet och högskolorna gör gemensam sak och skapar en helt ny gymnasieskola, Stockholm Science & Innovation School (SSIS). Torsdag 31 maj är det avtalsskrivning mellan alla parter från politiken och näringslivet. Skolans samarbetsparter är förutom Microsoft även Ericsson, IBM och Tata Consulting Services från Indien (TCS) samt Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms Universitet.

  Hösten 2013 slår SSIS upp sina portar i Kista för den första årskullen elever. Utbildningen har inriktning mot vetenskap, entreprenörskap och innovation och ska förbereda eleverna för studier på högskolans tekniska utbildningar. Utbildningen bygger på Teknikprogrammets inriktning mot Informations- och medieteknik och avgångseleverna kommer att vara väl rustade för anställning på globala högteknologiska företag.

  Avtalsskrivningen leds av projektansvarig Attila Szabo från Stockholms Stad, och Microsoft representeras av Eva Pethrus, Partners in Learning Manager på Microsoft Sverige. Utöver samarbetsparter kommer även Indiens ambassadör Ashok Sajjanhar och skolborgarrådet Lotta Edholm att närvara.

  ”Det som är så speciellt med den här skolan är att kunskapsutbyte och projekt i samverkan med näringslivet, däribland Microsoft, ingår fortlöpande i undervisningen. Vi ser fram emot att få jobba långsiktigt med SSIS för stärka gymnasieelevernas lärande och för att underlätta deras inträde på arbetsmarknaden” säger Eva Pethrus.

 • Note fick till det med Office 365

  Teknikindustriföretaget Note blev tidigare i år omskrivna i Svenska medier när de efter en kort tid bytte från Google Mail till Microsoft Office 365. Affären uppmärksammades av bland annat Computer Sweden som i en artikel berättade om hur Note valde att lämna Google när de efter ett tag såg att lösningen inte levde upp till företagets behov.

  Läs mer om varför Notes it-chef Mikael Johansson valde att lämna Googles lösningar och gå över till Office 365 i det internationella pressmeddelandet som publicerades på Microsoft Newscenter idag.

  Läs också den nya fallstudien om Note och deras val av Office 365.

 • Microsoft vill hjälpa spammare till nya jobb

  I dag stoppar Hotmail 97 procent av allt spam. Det gör Hotmail till bäst i klassen .  Men vi är inte nöjda med detta. Vi fortsätter jobba för att till slut få bort allt spam i din inkorg. Därför har vi startat Spammers’ Aid. Det är ett initiativ med syftet att omvända spammare och få dem att sluta spamma. Vi visar att våra förbättringar i spamfiltret gör det lönlöst att spamma och att man som spammare kan göra bättre saker med sina kunskaper inom programmering och onlinemarknadsföring.

  Spammers’ Aid går av stapeln den 25 maj på vårt huvudkontor i Akalla. Här kommer man kunna ta del av information om vårt löpande arbete med att minska mejlspam och som spammare få inspiration till nya bättre karriärval. För att marknadsföra denna dag så har vi även spelat in en kortfilm.

  Läs mer om Spammers’ Aid och programmet på vår sajt 

   

 • Microsoft blir koldioxidneutralt i juli 2012

  Från och med räkenskapsåret 2013 (som börjar 1 juli 2012) blir alla Microsofts verksamheter runtom i världen koldioxidneutrala – från datacenter och mjukvaruutvecklingslabb till resor och kontorsbyggnader.

  Microsoft inför en intern koldioxidavgift för att göra alla på Microsoft medvetna om – och ansvariga för – sitt koldioxidanvändande. Det innebär att ett pris sätts på varje enhet koldioxid som används, baserat på marknadspriset för förnybar energi och utsläppsrätter, vilket sedan hanteras av ekonomiavdelningen.

  Tanken är att detta skall motivera de anställda att dra ner på sin användning, vilket ska ge ett större fokus på effektivitet och hållbart beteende. I Sverige bygger Microsoft dessutom om sina kontor i Akalla under 2012, vilket avsevärt minskar kontorsytan och därmed också energiförbrukningen för uppvärmning.

  Dessutom blir alla avdelningar på Microsoft ekonomiskt ansvariga för att kompensera för den koldioxid som man fortsättningsvis släpper ut. De utsläpp som inte kan undvikas genom användningen av ny teknik och minskat resande kompenseras genom att Microsoft köper förnybar energi och utsläppsrätter. Microsoft är redan idag den tredje största köparen av grön energi i USA, med över 1,5 biljoner kilowattimmar årligen (enligt U.S. Environmental Protection Agency). Denna koldioxidbesparing kan jämföras med att ta 150 000 personbilar från vägarna varje år.

  ”Att arbeta med de utmaningar som finns kring energiförbrukning och global uppvärmning ger oss möjlighet att göra skillnad. Det är därför som vi tar det här betydelsefulla steget för att reducera vår klimatpåverkan” säger Anders Johansson, som är ansvarig för socialt ansvarstagande på Microsoft Sverige.

  ”Vi är inte det första företaget som blir koldioxidneutralt, men vi hoppas att vårt beslut kan inspirera andra företag, stora såväl som små, att se över sin egen förbrukning och fundera på vad de kan göra för att minska den” säger Anders.

  På Microsoft finns en lång tradition av att engagera sig i de utmaningar som samhället står inför – lokalt såväl som globalt. Fokus har bland annat legat på hur teknik kan berika människor liv, förbättra lärande och underlätta för innovation och nya företag. Microsoft har sedan länge arbetat för att bli mer miljövänliga och klimatsmarta, och gjort ett antal genomgripande förändringar för att effektivisera och minimera sin miljöpåverkan. Men i och med takten på den globala uppvärmningen har det blivit mer och mer tydligt att de förändringar som gjorts hittills inte varit tillräckliga för att ge en betydande positiv effekt på klimatet, och att något drastiskt behövde göras.

  För mer information om Microsofts strategi för att bli koldioxidneutrala, läs det nya policydokumentet “Becoming Carbon Neutral: How Microsoft is Becoming Lean, Green, and Accountable.” Du kan också läsa mer om detta och Microsofts övriga miljöarbete i bloggen Software Enabled Earth.

   

 • Microsoft gratulerar svenska Techsoup på tvåårsdagen

  Techsoup arbetar med att donera datorprogram, för att på det sättet stödja den ideella sektorn. Under de två år som Techsoup varit verksamma i Sverige har snart 600 ideella organisationer och stiftelser fått programvaror för 70 miljoner kronor från i huvudsak Microsoft, men även från SAP och FluidSurveys.  

  "Vi vill bidra till den ideella sektorn med det vi är bäst på, och Techsoup är en ovärderlig samarbetspartner för att kunna göra det i så stor utsträckning vi bara kan" säger Anders Johansson, ansvarig för CSR och samhällskontakter på Microsoft Sverige.

  Techsoup Sverige är ett samarbete mellan den ideella föreningen Forum för frivilligt socialt arbete och den amerikanska fristående stiftelsen Techsoup Global

  Donationer har givits till allt från idrottsföreningar och miljöorganisationer till studieförbund och organisationer för hemlösa. Syftet med donationerna är att organisationer skall få de senaste verktygen för att sköta sitt arbete, samtidigt som de kan lägga pengarna på verksamheten istället för på administration.

  "Vi ser vilken utvecklingskraft som finns i de ideella organisationerna och vilket ansvar de i det tysta tar för vårt gemensamma samhälle.  Med det vi ger från de företag vi samarbetar med hjälper vi dem i deras arbete" säger Andreas Ericsson, verksamhetsledare Techsoup Sverige.

 • Spammers’ Aid Day i Akalla

  I fredags förra veckan (25/5) arrangerade vi Spammers’ Aid på vårt svenska huvudkontor i Akalla. Eftersom Hotmails spamfilter idag är så effektivt, ville vi hjälpa spammare att hitta nya jobb genom att bidra med inspiration och nyttig information om hur de kan använda sina kunskaper till något bättre. Inga spammare dök dock upp på plats i Akalla, men vår livesändning följdes av ett tjugotal tittare online.

  Se presentationen och lyssna till Åsa Nygren, produktmarknadschef för Hotmail i Sverige, Valentino Byhr, VD på rekryteringsfirman MSemploy samt Fredrik Wallner som representerade Microsoft Advertising.  Deras presentationer innehåller råd kring varför spammare ska byta karriär, vilka kunskaper som efterfrågas på marknaden när det gäller programmering, applikationsutveckling och effektiv bannerannonsering.

  Läs mer om kampanjen och se kampanjfilmen.

  TKJ.se var på plats och rapporterade.

 • Vatikanen i molnaffär med Microsoft

  Den katolska skolorganisationen OIEC har i dagarna tecknat ett avtal med Microsoft som i ett första steg kommer ge 4,5 miljoner elever tillgång till den speciella versionen av Office 365 för skolor som lanseras under sommaren. Avtalet gäller en treårsplan som på sikt är tänkt att skalas upp till att gälla 43 miljoner elever fördelat på 210 000 skolor i 102 länder.

  OIEC är en världsomspännande organisation med skolor över hela världen vilket ställer speciella krav på vilken programvara de använder. Många av skolorna finns exempelvis i länder och områden där analfabetism är ett vanligt förekommande problem. Office 365 är en är en viktig pusselbit i OIEC:s har ett holistiskt angreppssätt för att förbereda eleverna inför de utmaningar de kommer möta i arbetslivet. 

  Klicka på länken om du vill läsa mer om katolska skolan och Office 365 i Microsofts globala pressmeddelande eller i Antony Salcitos blogginlägg. Finacial Times har också skrivit om hur vatikanen valde Office 365 i skolan.