May, 2012

 • Privata molnet i fokus för ny molnportal

  Intresset för det privata molnet blir allt större och för att reda ut begreppen startar Microsoft nu en ny molnportal i samarbete med tidningen TechWorld. Alla som är intresserade och vill veta mer om vad som händer inom denna snabbt växande del av molnet kommer kunna läsa artiklar och nyheter på den nya sidan som lanseras idag.

  Redan nu kan du bland annat lära dig mer om private cloud på 30 sekunder eller hitta till Tommy Flinks blogg Virtual Tom’s Infrastructure blog där han skriver om allt från it-säkerhet till webbens infrastruktur. Ola Skoog som är it-evangelist finns också med på sidan med bloggen ITPrOla.

  Klicka här för att komma till vår nya molnportal för det privata molnet

 • Sveriges innovativa lärare uppmärksammas i TV

  Som vi berättade i ett tidigare blogginlägg valdes tre vinnare ut av Microsoft och Lärarnas Riksförbund för att representera Sverige i den internationella tävlingen Innovativa Lärarpriset i Lissabon. Nu har även massmedia uppmärksammat dessa lärares insatser.

  Hur går en gymnastiklektion med Xbox Kinect till hos Jerker i Nora? Titta på SVTs inslag här.

  För att se hur Jessica och Fatima använder MSN Messenger för att ge läxhjälp på distans till flyktingungdomar, se detta inslag på TV4.

   

   

   

 • Academic Work startar Talent Academy för IT-branschen

  Trots att IT-branschen står inför en period av förväntad personalbrist så har samtidigt många nyutbildade studenter svårt att få jobb. För att råda bot på situationen så lanserar nu Academic Work ett program i samarbete med Microsoft med namnet Talent Academy. Tanken är att ge studenter chansen att kickstarta sin karriär inom IT. Programmet ger sistaårsstudenter inom IT chansen att gå certifieringsutbildningar så de hinner bygga på sin utbildning med aktuella kompetenser redan innan examen. Dessutom får de tillfälle till kvalificerat extraarbete som ger dem praktisk erfarenhet vilket gör det enklare för dem att få jobb efter utbildningen.

  Läs mer om Talent Academy på www.talentacademy.se eller läs pressmeddelandet från Academic Work.

 • Populära appar till Windows Phone

  Allt fler utvecklare får upp ögonen får Windows Phone-plattformen och Marketplace växer stadigt. Den senaste tiden har exempelvis Skype, Expressen, Mix Megapol och Sveriges Radio Play lanserats för Windows Phone – och fler är på väg. Ett aktuellt exempel är den officiella appen för Hockey – VM.

  Läs er omWindows Phone, besök gärna vår officiella Windows Phone-blogg samt Facebookgruppen ”Vi som gillar Windows Phone”.

  Och du har väl sett när Windows Phone vann under Webbdagarna?

 • Per Adolfsson öppningstalar på IPEXPO

   

  I morgon startar IPEXPO 2012  på Kistamässan utanför Stockholm. IPEXPO har tidigare arrangerats i London och är en av de största händelserna inom IT-infrastruktur i Sverige på över tio år. Självklart så är vi på plats med ett stort batteri av aktiviteter!

  Här är ett par av årets höjdpunkter där Microsoft deltar:

  Spin-off på lanseringen av Microsoft System Center 2012
  Den 17 april lanserades Microsoft System Center 2012 i Las Vegas. Lanseringen fortsätter under IPEXPO med intressanta seminarier av Microsoft och Microsoft Partners som bland annat kommer att berätta om lösningar för privata moln – byggda för framtiden och tillgängliga idag.

  Microsofts VD öppningstalar

  Den 9 maj kl. 9.30 öppningstalar Microsoft Sveriges vd Per Adolfsson om hur den digitala livsstilen påverkar vår vardag under temat: ”IT-zation of life, Bring you own devices, Consumerization of IT och New World of Work.”

  Under evenemanget kommer vi bland annat att ha en Microsoft scen där man kan ta del av inte mindre än 18 olika seminarier – allt från Microsoft System Center 2012 till Windows Phone. Räcker inte detta så kan du ta en tur i Microsoft Partner Village och träffa någon av våra 17 partner på plats, klättra (upp i molnet) på vår klättervägg och en hel del annat. 

  Mässarrangören beräknar att 5 000 personer - allt från IT-chefer till inköpare och tekniker kommer besöka IPEXPO för att under två dagar får chansen att insupa ny kunskap under inspirerande former.

  Du som är journalist och intresserad av att delta på ITEXPO kan läsa mer i easyFairs pressinbjudan.

 • Microsoft vill hjälpa spammare till nya jobb

  I dag stoppar Hotmail 97 procent av allt spam. Det gör Hotmail till bäst i klassen .  Men vi är inte nöjda med detta. Vi fortsätter jobba för att till slut få bort allt spam i din inkorg. Därför har vi startat Spammers’ Aid. Det är ett initiativ med syftet att omvända spammare och få dem att sluta spamma. Vi visar att våra förbättringar i spamfiltret gör det lönlöst att spamma och att man som spammare kan göra bättre saker med sina kunskaper inom programmering och onlinemarknadsföring.

  Spammers’ Aid går av stapeln den 25 maj på vårt huvudkontor i Akalla. Här kommer man kunna ta del av information om vårt löpande arbete med att minska mejlspam och som spammare få inspiration till nya bättre karriärval. För att marknadsföra denna dag så har vi även spelat in en kortfilm.

  Läs mer om Spammers’ Aid och programmet på vår sajt 

   

 • Microsoft blir koldioxidneutralt i juli 2012

  Från och med räkenskapsåret 2013 (som börjar 1 juli 2012) blir alla Microsofts verksamheter runtom i världen koldioxidneutrala – från datacenter och mjukvaruutvecklingslabb till resor och kontorsbyggnader.

  Microsoft inför en intern koldioxidavgift för att göra alla på Microsoft medvetna om – och ansvariga för – sitt koldioxidanvändande. Det innebär att ett pris sätts på varje enhet koldioxid som används, baserat på marknadspriset för förnybar energi och utsläppsrätter, vilket sedan hanteras av ekonomiavdelningen.

  Tanken är att detta skall motivera de anställda att dra ner på sin användning, vilket ska ge ett större fokus på effektivitet och hållbart beteende. I Sverige bygger Microsoft dessutom om sina kontor i Akalla under 2012, vilket avsevärt minskar kontorsytan och därmed också energiförbrukningen för uppvärmning.

  Dessutom blir alla avdelningar på Microsoft ekonomiskt ansvariga för att kompensera för den koldioxid som man fortsättningsvis släpper ut. De utsläpp som inte kan undvikas genom användningen av ny teknik och minskat resande kompenseras genom att Microsoft köper förnybar energi och utsläppsrätter. Microsoft är redan idag den tredje största köparen av grön energi i USA, med över 1,5 biljoner kilowattimmar årligen (enligt U.S. Environmental Protection Agency). Denna koldioxidbesparing kan jämföras med att ta 150 000 personbilar från vägarna varje år.

  ”Att arbeta med de utmaningar som finns kring energiförbrukning och global uppvärmning ger oss möjlighet att göra skillnad. Det är därför som vi tar det här betydelsefulla steget för att reducera vår klimatpåverkan” säger Anders Johansson, som är ansvarig för socialt ansvarstagande på Microsoft Sverige.

  ”Vi är inte det första företaget som blir koldioxidneutralt, men vi hoppas att vårt beslut kan inspirera andra företag, stora såväl som små, att se över sin egen förbrukning och fundera på vad de kan göra för att minska den” säger Anders.

  På Microsoft finns en lång tradition av att engagera sig i de utmaningar som samhället står inför – lokalt såväl som globalt. Fokus har bland annat legat på hur teknik kan berika människor liv, förbättra lärande och underlätta för innovation och nya företag. Microsoft har sedan länge arbetat för att bli mer miljövänliga och klimatsmarta, och gjort ett antal genomgripande förändringar för att effektivisera och minimera sin miljöpåverkan. Men i och med takten på den globala uppvärmningen har det blivit mer och mer tydligt att de förändringar som gjorts hittills inte varit tillräckliga för att ge en betydande positiv effekt på klimatet, och att något drastiskt behövde göras.

  För mer information om Microsofts strategi för att bli koldioxidneutrala, läs det nya policydokumentet “Becoming Carbon Neutral: How Microsoft is Becoming Lean, Green, and Accountable.” Du kan också läsa mer om detta och Microsofts övriga miljöarbete i bloggen Software Enabled Earth.

   

 • Småföretag i Nässjö får en total it-makeover

  Den 20e februari startade tävlingen ”it i världsklass” med målet att hitta ett litet lokalt företag som skulle ha nytta av en total ”it-makeover”. Vi har nämligen märkt att många små och medelstora företag missar möjligheten att använda de it-lösningar som finns tillgängliga och som skulle kunna hjälpa dem att utveckla verksamheten. Vi började därför jakten på ett mindre företag som vi kunde hjälpa att förvandla hela deras it-miljö och använda alla de bästa lösningarna som idag finns tillgängliga för företag.

  Idag kunde vi äntligen utse det vinnande företaget som under de närmaste månaderna kommer få genomgå en total förvandling av sin it. Vinnaren Nässjö Plåtprodukter (NPP) kommer med start nu i maj att få genomgå en total förvandling där de får en skräddarsydd it-lösning komplett med samarbetslösningar, datorer från HP och telefoner från Nokia. Allt kommer vara helt anpassad efter deras behov.

  Förvandlingen kommer så snart som möjligt att dra igång tillsammans med JSC it-partner i Nässjö som kommer sköta projektet att uppgradera Nässjö Plåtprodukter. Om några månader kommer alla möjliga skräddarsydda it-lösningar att vara på plats. Och i höst kommer NPP äntligen kunna njuta av samma it-lösningar som tidigare bara funnits tillgängliga för storföretagen med egen it-avdelning. Det kallar vi it i världsklass!

  Vinsten är bara en början. Följ utvecklingen dag för dag

  På den gemensamma bloggen itivarldsklass.se kan alla följa hela projektet från start till mål, från nu till september 2012. Missa inte det! Besök bloggen och ta del av hela processen med berättelser från alla involverade parter.

  Om tävlingen

  It i världsklass är ett initiativ från Microsoft med syfte att höja it-standarden hos svenska små och medelstora företag. Som en del i denna satsning startade vi den 20 februari tävlingen om en ”it-make over” tillsammans med JSC it-partner i Nässjö. Alla företag i Småland med upp till 50 datoranvändare var välkomna att tävla, fylla i ett tävlingsformulär och skriva en bra motivering till varför företaget skulle vinna en ”it-makeover”.

  Tack till alla er som medverkade i tävlingen, till JSC it-partner som gjorde den möjlig och till våra sponsorer HP och Nokia.

  Klicka här för att läsa mer om NPPs makeover på Microsofts företagsblogg, på JSCs webbsida och följ bloggen itivarldsklass.se

 • Note fick till det med Office 365

  Teknikindustriföretaget Note blev tidigare i år omskrivna i Svenska medier när de efter en kort tid bytte från Google Mail till Microsoft Office 365. Affären uppmärksammades av bland annat Computer Sweden som i en artikel berättade om hur Note valde att lämna Google när de efter ett tag såg att lösningen inte levde upp till företagets behov.

  Läs mer om varför Notes it-chef Mikael Johansson valde att lämna Googles lösningar och gå över till Office 365 i det internationella pressmeddelandet som publicerades på Microsoft Newscenter idag.

  Läs också den nya fallstudien om Note och deras val av Office 365.

 • Microsoft gratulerar svenska Techsoup på tvåårsdagen

  Techsoup arbetar med att donera datorprogram, för att på det sättet stödja den ideella sektorn. Under de två år som Techsoup varit verksamma i Sverige har snart 600 ideella organisationer och stiftelser fått programvaror för 70 miljoner kronor från i huvudsak Microsoft, men även från SAP och FluidSurveys.  

  "Vi vill bidra till den ideella sektorn med det vi är bäst på, och Techsoup är en ovärderlig samarbetspartner för att kunna göra det i så stor utsträckning vi bara kan" säger Anders Johansson, ansvarig för CSR och samhällskontakter på Microsoft Sverige.

  Techsoup Sverige är ett samarbete mellan den ideella föreningen Forum för frivilligt socialt arbete och den amerikanska fristående stiftelsen Techsoup Global

  Donationer har givits till allt från idrottsföreningar och miljöorganisationer till studieförbund och organisationer för hemlösa. Syftet med donationerna är att organisationer skall få de senaste verktygen för att sköta sitt arbete, samtidigt som de kan lägga pengarna på verksamheten istället för på administration.

  "Vi ser vilken utvecklingskraft som finns i de ideella organisationerna och vilket ansvar de i det tysta tar för vårt gemensamma samhälle.  Med det vi ger från de företag vi samarbetar med hjälper vi dem i deras arbete" säger Andreas Ericsson, verksamhetsledare Techsoup Sverige.