March, 2012

 • Nu släpps betaversionen av Windows Server "8"

  För en liten stund sedan berättade Bill Laing via Windows Server blog att en betaversion av Windows Server “8” precis släppts för utvecklare och IT-proffs. Det var i september som Windows Server ”8” presenterades som en förhandsversion för utvecklare och hårdvarutillverkare. Och nu finns alltså en betaversion att laddas ned för alla dem som är nyfikna att upptäcka alla nya funktioner och möjligheter som kommer med nästa version av Windows Server.

  Gå gärna till Windows Server blog och läs Bill's blogginlägg eller klicka direkt här för att ladda ned och prova nya Windows Server ”8”. Berätta gärna om dina intryck!

 • Internet Explorer 9 växer på Windows 7

  Internet Explorer 9 (IE9) fortsätter att ha en globalt stark tillväxt på Windows 7, det visar Net Applications senaste månadsrapport. Internet Explorer fortsätter också att ha en stark position i Sverige, där IE9 fortsätter att ta andelar

  Ladda ned Internet Explorer 9.  


 • Windows 8 Consumer Preview passerade miljongränsen

  I onsdags presenterades Windows 8 Consumer Preview under Mobile World Congress i Barcelona. Redan under det första dygnet hade över en miljon nedladdningar genomförts, vilket avslöjades via Twitter av teamet som fortsätter att jobba med Windows 8.

  Vill du veta mer om Windows 8 Consumer Preview? Besök vårt globala pressrum där du hittar mer material. Keynoten från i onsdags när Windows 8 Consumer Preview presenterades finns nu tillgänglig.

  Ladda hem Windows 8 Consumer Preview här.

 • Microsoftchefen Kevin Turner lyfte Windows 8 mot företag

  I förra veckan presenterades Windows 8 Consumer Preview under Mobile World Congress i Barcelona och redan under första dygnet hade över en miljon nedladdningar gjorts. När CeBit, en av världens största IT-mässor, inleddes i Hannover idag presenterade Microsoftchefen Kevin Turner Windows 8 ur ett företagsperspektiv.

  Turner lyfte en rad fördelar som Windows 8 ger företag. Han pratade bland annat om användarupplevelsen med det nya Metrogränssnittet, nya möjligheter för en produktivare användning med mobila enheter, förbättrad virtualisering och en utökad säkerhet. Under sin presentation påpekade Turner också att företag med Windows 7 är bra förberedda för kommande Windows 8.

  På vår globala Windowsblogg kan du läsa en summering av presentationen.

  Ladda hem Windows 8 Consumer Preview

 • Volvo redan igång med nya SQL Server 2012 som lanseras idag

  Idag går det officiella startskottet för SQL Server 2012 genom ett virtuellt lanseringsevent med Ted Kummert kl. 17.00 idag svensk tid. Trots att lanseringen sker idag så har ett antal företag redan idag kommit igång med SQL Server 2012. Bland dem finns Volvo Personvagnar som tillsammans med andra ledande företag inom olika branscher är tidiga användare av SQL Server2012. Övriga exempel är webbanalysföretaget Klout, kosmetiktillverkaren Revlon och LG Chemical.

  Om du är intresserad av SQL Server 2012 så kan du gå in och registrera dig för för att delta under webbsändningen från lanseringen genom att klicka här.

 • Möt Årets it-tjej 2012

  I går, vid Universum Awards, utnämndes Ina Bäckström till Årets it-tjej 2012 - en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.Ina Bäckström

  Ina är 24 år gammal och bor i Stockholm. Hon studerar dataspelsdesign på Futuregames Academy och har etablerat sig som en stark profil inom spelbranschen. Hon har varit delaktig i att starta och driva BarCraft – Sveriges första Esportsbar – samt Frizone Gaming Guild – en förening som jobbar för att främja tjejers spelande. 

  ”Att ha blivit utsedd till Årets it-tjej ger mig en starkare röst att påverka med, och jag ser det som en stor möjlighet att få fler tjejer intresserade av spel och it” säger Ina.

  ”Jag tycker det är väldigt viktigt att få in fler tjejer i spelindustrin, inte minst för att påverka hur män och kvinnor gestaltas i spel, som ju faktiskt är en av de mest tongivande nöjesbranscherna för unga människor”

  ”Det är viktigt för spelindustrins utveckling att få in fler kvinnor, och därför måste fler unga tjejer välja tekniska utbildningar. Fler företag borde ta liknande initiativ som Microsoft gör.”

  Marie Ygge, försäljningschef på Microsoft, delade ut priset: ”Årets it-tjej tar för sig inom såväl spelcommunityn som inom Esport, och som flygande reporter för såväl tv- som tidningsbranschen.Hon är en naturlig ledare, inspiratör och evangelist, speciellt intresserad av den oerhört snabbväxande spelbranschen” säger Marie.

  Detta är första gången som en tjej från dataspelsbranschen har utsetts till vinnare, och juryn var särskilt imponerad av Inas ambition att bryta de könsnormer som idag porträtteras i merparten av de spel som utvecklas.

  Microsoft har instiftat priset Årets it-tjej med syfte och mål att uppmuntra och inspirera tjejer att söka sig till IT-branschen, och alla de möjligheter som finns inom IT. Priset, som delas ut för nionde gången, går till en kvinnlig student som är initiativrik och som inspirerar andra tjejer att söka sig till i en utbildning och en bransch med oändliga möjligheter.

  Priset ”Årets IT-tjej” innebär, förutom äran, ett års ambassadörsskap för it-tjejer i Sverige. Dessutom tilldelas vinnaren ett resestipendium till en teknikkonferens och en Windows Phone.

  Efter en hård gallring av alla inkomna ansökningar valdes fem kandidater ut som alla, förutom goda studieresultat, visat genuin passion och engagemang för it och dess möjligheter, samt verkat för att fler tjejer skall intressera sig för och söka sig till it. Finalisterna kom till Microsoft för att under en heldag utmanas med case-lösning, intervjuer samt mingel med Microsoft-anställda.

  Det fem oerhört inspirerande och kreativa finalisterna var (från vänster): Anna Arodén som är interaktionsdesign-student på Stockholms universitet, Sofia Lundqvist som utbildar sig till systemvetare på Uppsala universitet, Ina Bäckström som läser speldesigner på Future Games Academy, Alexandra Tsampikakis som siktar på att bli dataingenjör med inriktning på inbyggda system och pluggar på Luleå Tekniska Universitet samt Fiona Rolander som studerar informationsteknik på Chalmers.

  Fler bilder finns på Flickr.

 • Microsoft är Sveriges bästa arbetsplats 2012

  Igårkväll tog Per Adolfsson, vd för Microsoft Sverige, emot utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats i kategorin för stora organisationer.

  Priset delas ut av Great Place to Work för tionde året i rad, och baseras på en medarbetarundersökning och en analys av företagskulturen - där medarbetarnas åsikter väger tyngst.

  ”Vi är väldigt glada över att för andra året i rad ha utsetts till Sveriges bästa arbetsplats. Det är ett kvitto på att vårt arbete med tydliga mål och regelbunden uppföljning, att erbjuda den mest flexibla och moderna arbetsplatsen och framför allt ett tydligt fokus på våra medarbetares utveckling ger resultat” säger Per.

  Maria Grudén, svensk VD på Great Place to Work, berättade för publiken att detta är nionde gången som Microsoft är med på listan. ”Microsoft är också med på en lång rad listor i resten av världen, och förra året utsågs Microsoft till Europas Bästa Arbetsplats” säger Maria.

  Ett citat från en Microsoft-anställd som lyftes fram ur medarbetarundersökningen var "Jag upplever att mitt dagliga arbete har potential att förändra världen. Ingen ifrågasätter den inställningen, istället möts jag av lyhördhet och viljan att medverka till förändringar i samhället.”

  De som är nyfikna på hur Microsofts personal kommer att arbeta i framtiden är välkomna ut till oss i Akalla i eftermiddag, där vi kommer att ha en vernissage för att visa upp planerna på vårt nya kontor.

  Kontoret kommer att byggas om till att bli som en stad med sex olika arbetsmiljöer, där man kan sätta sig vart man vill beroende på vad man känner för och vad man ska göra, till exempel i en lugn park eller i en pulserande stationsmiljö.

   Foto: Busch&Bild Production

   

   

 • De är Sveriges mest innovativa lärare 2012

  I år belönas tre lärarteam med Innovativa Lärarpriset, för undervisning inspirerad av Mythbusters och dataspel, samt språkcoachning över Messenger. Idag åker lärarteamen till Portugal för att tävla i Europafinalen.

  Priset Innovativa Lärare, som i år delas ut för nionde året i rad, är en gemensam satsning mellan Microsoft och Lärarnas Riksförbund. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som verkligen utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.

  Jerker PoratÅrets vinnande lärare, som utsetts av en jury bestående av representanter från Microsoft och Lärarnas Riksförbund, är:

  Jerker Porat, lärare i idrott och hälsa, biologi och matematik på Karlsängskolan, Nora, som använder ny teknik i alla sina ämnesområden, från Xbox-dans med Kinect på idrotten till att spela in egna Mythbusters-program på de naturvetenskapliga lektionerna.Jessica Löfström

  Jessica Löfström, Stockholms Universitet och Fatima Lasfirare, Stockholm Stad, som med det banbrytande projektet ”Svenskcoach på Nätet” möjliggör läxhjälp via Messenger för ensamkommande flyktingungdomar i deras eget boende.

  Daniel Johansson, idrottslärare på Väsby Nya Gymnasium, Upplands Väsby, som har förmågan att göra stillasittande gymnasieungdomar till rörliga elever med hjälp av lika delar teknik och entusiasm. Fysiska versioner av spelet Counterstrike och tv-programmet Minuten sporrar även de elever som annars föredrar mer stillasittande dataspel.

  Daniel Johansson– Det är härligt att se att svenska lärare håller en så pass hög klass när det gäller innovation. Det är med stor ödmjukhet som vi ser hur dessa duktiga lärare använder teknik på ett sätt som både stöttar och inspirerar elevers lärande, säger Eva Pethrus, programansvarig för Partners in Learning på Microsoft.

  – Vi vill med detta pris lyfta fram hur betydelsefulla lärarna är vid användning av ny teknik i skolan. Här belönas lärare och lärarstudenter som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning. Det är viktigt att visa hur kunskapsförmedlingen utvecklas och hur ny teknik används för att förstärka undervisningen, säger Bo Jansson, andre vice ordförande och internationellt ansvarige i Lärarnas Riksförbund.Fatima Lasfirare

  -Lärare som brinner för att undervisa och tar sig tid och kraft att tänka nytt är värda all uppmärksamhet och tacksamhet från samhället. De har gjort något som med stor sannolikhet kommer att påverka framtida generationers förmåga att lyckas. Jag är övertygande om att innovativa lärare kan bidra till svenska elevers innovationsförmåga, vilket är avgörande för att stärka svensk konkurrenskraft för framtiden, säger Anna König Jerlmyr, Socialborgarråd i Stockholm.  

  Den 19-22 mars är lärarna i Lissabon för att representera Sverige i den europeiska utnämningen av Innovativa Lärarpriset.

 • Microsoft och NetClean förser polisen med PhotoDNA i kampen mot barnpornografi

   Microsoft och det svenska företaget NetClean initierar ett tekniksamarbete för att kostnadsfritt förse myndigheter världen över med den senaste tekniken som snabbt identifierar barnpornografi på nätet. Därmed bekämpas barnpornografi och barn som blivit utsatta för övergrepp kan räddas.

  – Idag har Microsoft och NetClean satt ett effektivt verktyg i händerna på polisen för att jaga pedofiler till nätets ände, säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft Sverige.

  NetClean är ett världsledande företag från Göteborg som hjälper polismyndigheter i 30 länder i kampen mot barnpornografi, och Microsoft är i dag stolta att tillkännage ett samarbete för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn. Samarbetet innebär att Microsofts teknik PhotoDNA görs tillgängligt via NetClean Analyze, ett verktyg för analys av barnpornografibilder som polismyndigheter världen över får tillgång till utan kostnad. Mer information finns i denna video.

  – Ju mer komplext problemet växer, desto mer sofistikerad behöver tekniken vara för att hjälpa till att lösa det, säger Christian Sjöberg, grundare och vd för NetClean. I takt med att myndigheter världen över enträget arbetar för att bekämpa övergrepp på barn och spridningen av barnpornografi på Internet, ställs utredarna inför massiva datamängder och begränsade resurser.

  – Den här tekniken sparar tid och resurser, men viktigast av allt så räddar den barn, säger Christian Sjöberg.

  World Childhood Foundation, H.M. Drottning Silvias stiftelse för barns rättighet till en trygg barndom, är positiva till nyheten:
  – Vi är väldigt glada över att NetClean och Microsoft inlett detta samarbete i kampen mot övergrepp mot barn på Internet. Vi hoppas att deras gemensamma insatser kommer att öka allmänhetens medvetenhet kring de fruktansvärda övergrepp som pågår varje dag, och att det leder till att fler engagerar sig för att stoppa det sexuella utnyttjandet av barn, säger Anna De Geer, ställföreträdande generalsekreterare på Childhood. 

  Före Internet var det relativt svårt för pedofiler att få tag på och dela bilder med barnpornografi och att bygga nätverk med likasinnade för att underlätta sådana övergrepp. Med Internet har problemet med barnpornografi ökat lavinartat, både vad gäller spridningen av barnpornografin och bildandet av nätverk där pedofilerna hetsar varandra till allt grövre brott.

  – Vi har nu den teknik som behövs för att verkligen göra skillnad, så vi kan inte tillåta att pedofiler sprider dessa fasansfulla bilder på nätet. Vi som teknikföretag har en viktig roll att spela i kampen mot barnpornografi. Generellt sett så ligger brottslingar ofta steget före när det gäller användning av teknik. Tack vare den tekniska innovationen i PhotoDNA vänder vi på den digitala steken och sätter trumfkortet i polisens händer. Polisen gör redan ett beundransvärt jobb med att bekämpa barnpornografi på nätet och vi är stolta över att tillsammans med NetClean få stötta och göra deras arbete ännu mer effektivt, säger Magnus Lindkvist.

 • Molnet i fokus under Convergence

  Molnet är återigen i fokus under den årliga Dynamics-eventet Convergence som just nu pågår i Houston. Under Kevin Turners inledningstal berättades bland annat om de kommande versionerna Microsoft Dynamics NAV 2013 och Microsoft Dynamics GP 2013. Båda kommer att få utbyggda molnfunktioner för Windows Azure speciellt anpassade för små och medelstora företag. Betaversionen av Microsoft Dynamics NAV 2013 förväntas släppas i maj 2012.

  Läs mer om det senaste från Convergence i Microsofts globala pressrum för Dynamics. Följ också Verkstadsforums rapportering direkt från Houston.