December, 2011

 • Microsoft och Natural Balance främjar hållbarhet i Afrika

  På FN:s klimatmöte i Durban berättade Microsoft om sitt samarbete med Natural Balance, ett företag som tar fram hållbarhetslösningar. Natural Balance använder Microsofts teknik för att uppskatta nyttan av företagets Wonderbag – en unik värmebevarande matlagningspåse.

  Med hjälp av Windows Azure kan Natural Balance nu beräkna exakt hur många enheter koldioxid som sparas in tack vare deras Wonderbags. Dessa utsläppsrätter används sedan i handeln på den Europeiska Koldioxidmarknaden och intäkterna går till att hålla nere priserna på matlagningspåsarna, så att även de fattigaste familjerna ska kunna ha råd med en. 

  I Afrika lagar många familjer fortfarande sin mat över öppen eld vilket innebär många nackdelar, till exempel koldioxidutsläpp, eldsvådor, och luftföroreningar som i sin tur leder till luftvägssjukdomar – särskilt hos barn. Med en Wonderbag kokar man snabbt upp grytan på elden, grytan sätts sedan ner i den isolerade påsen för att lagas färdigt. På så sätt minskar man koldioxidutsläppen med en tredjedel, sparar vatten och bränsle, samt förebygger en stor del sjukdomar och olyckor i hemmen.

  Natural Balance, företaget bakom Wonderbag, grundades 2005 i Sydafrika. De strävar efter en hållbar social utveckling genom att driva projekt som bekämpar miljöförstöring och fattigdom.

 • PC eller smartphone i julklapp? Vår guru ger bästa tipsen.

  Det lackar mot jul och i år är det hårda klappar under granen som gäller. Vår PC-guru Joakim Karlén ger sina allra bästa julklappstips.


  Ladda hem hela vår favoritönskelista och få fler tips om klappar här.

 • Håll koll på din närmiljö med nya Eye on Earth

  Under klimatmötet i Durban lanserade Microsoft en utvidgning av nätverket Eye on Earth, tillsammans med Europeiska Miljöbyrån och informationssystemsleverantören Esri. Eye on Earth är en molnbaserad internet community och plattform som används för att skapa innovativa applikationer som kartlägger globala miljödata.

  Eye on Earth kombinerar vetenskapliga miljöuppgifter med rapporter från miljontals människor som skickar in sina egna iakttagelser. Sedan tidigare kan man ta reda på vattenkvaliteten vid mer än 22 000 badplatser med WaterWatch, och även se hur luftkvaliteten  är vid över 2 000 övervakningsstationer med AirWatch. Det senaste tillskottet är NoiseWatch, som visar på bullernivåerna i Europas största städer.

  Den nya NoiseWatch-applikationen inkluderar en bullermätare till mobilen, som finns tillgänglig för operativsystemen Windows Phone 7.5, iOS och Android . Med NoiseWatch kan man enkelt mäta bullret där man befinner sig och skicka in informationen till Eye on Earth.

  Europeiska Miljöbyrån och Microsoft har samarbetat sedan 2007, med fokus på att erbjuda miljöinformation i realtid för människor runtom i Europa, och därmed höja medvetenheten om miljöproblem. Med hjälp av teknik som Microsoft SQL Azure och Windows Azure hjälper Microsoft Europeiska Miljöbyrån med att göra miljödata mer tillgänglig och effektiv.

  Esri är världens största leverantör av geografiska informationssystem. Tillsammans med Microsoft arbetar man med lösningar för att analysera, förstå och visualisera geografisk data.