December, 2011

 • God Jul och Gott Nytt 2012

  Julen ligger runt hörnet och jag vill passa på att tacka er alla som följt och läst Nyhetsbloggen under året.

  Vi har haft ett intensivt år med många spännande och viktiga händelser. Några av mina personliga höjdpunkter var när vi i början på året rapporterade direkt från CES i Las Vegas, när Steven Sinofsky visade upp kommande Windows 8 på All Things D, att vi nu fått ett helt gäng nya kollegor från Skype och sist men inte minst allt som hänt kring Windows Phone. Framförallt ser jag verkligen fram emot snygga, nya Nokia Lumia som släpps i Sverige i början av nästa år tack vare vårt samarbete med Nokia.

  Vi har också haft många anledningar att fira under året. Microsoft blev utsedd både till både Sveriges, Europas och världens bästa arbetsplats, vår trotjänare Hotmail har fyllt 15 och Kinect slog världsrekord i försäljning. Bland annat.

  Givetvis önskar jag dig många spännande hårda klappar under granen, se gärna våra egna julklappstips här, och när du får lust att röra lite på dig efter julgröt, julskinkan och julklappar – varför inte testa något av alla nya Xbox-spel för Kinect som släppts under hösten? Jag kan särskilt rekommendera Dance Central 2 och Kinect Sports 2.

  Vänligen notera även att det som vanligt kommer att vara lite färre uppdateringar av bloggen under jul och mellandagarna, men i början på januari tar det fart igen då vi kommer sammanställa de viktigaste nyheterna från CES 2012.

  Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!

 • Peab minskar kostnader och jobbar effektivare med Lync

  Byggjätten Peab gjorde sig nyligen av med sin traditionella telefonilösning till förmån för en Lync-baserad Unified Communications-lösning från Microsoft. PEAB blev därmed det första företaget i sitt slag att helt gå över till en gemensam plattform för all kommunikation och samarbete.

  Byggbranschen är av naturen väldigt decentaliserad. I Peabs fall innebär det ett hundratal kontor runt om i Sverige, till det ska också läggas alla olika byggarbetsplatser och mobila kontor som också behöver tillgång till telefoni, e-post, chatt, video och smidigt samarbete.

  Att Peab valde Lync har inte bara gett dem större effektivitet i verksamheten utan även medfört att de samtidigt kunnat sparat pengar. Läs mer om PEABs nya kommunikationslösning i en ny fallstudie här.

 • Internet Explorer fortfarande störst

  Idag skriver Computer Sweden att Internet Explorer 8 passerats av Chrome 15, som den mest använda webbläsaren i världen, och hänvisar till Statcounter som i dagarna publicerade statistik från USA och Storbritannien. Statistik från Statcounter visar samtidigt att Internet Explorer fortfarande är den mest använda webbläsaren.

   

  Igår berättade vi att Internet Explorer från årsskiftet kommer att uppdateras automatiskt via Windows Update ochsyftet är att ge användare av Windows 7, Windows Vista och Windows XP en säkrare och bättre webbupplevelse.

  Läs inlägget om de kommande uppdateringarna här och ladda ned den senaste versionen av Internet Explorer här.

 • SkyDrive lanseras till Windows Phone & iPhone

  Med SkyDrive kan miljontals människor världen över på ett enkelt sätt spara sina dokument, bilder och filmer online, och ha tillgång till det från vilken dator som helst. För en vecka sedan förbättrade vi SkyDrive, bland annat genom att göra fildelning enklare och utöka filstödet. Nu tar vi ytterligare ett steg för att förbättra upplevelsen av SkyDrive och släpper appar för både Windows Phone och iPhone. Från och med idag kan SkyDrive laddas ned gratis från respektive Marketplace.

  För Windows Phone utökas integrationen mellan SkyDrive och Office ytterligare: allt man kan göra med SkyDrive i datorn kan man nu även göra i telefonen. Som att redigera dokument, söka igenom mappar och dela filer med en eller flera personer med bara några få knapptryck. SkyDrive-funktionen i  iPhone gör att användarna får tillgång till sina dokument och filer som är lagrade i SkyDrive.

  Läs mer om SkyDrive och apparna på vår MVH-blogg

 • PC-tipset: Så flyttar du filer och inställningar mellan datorer

  I vår nya programserie ”PC-tipset” visar Joakim Karlén, produktmarknadschef på Microsoft, de senaste PC-modellerna samt ger tips och råd kring hur du får ut det mesta av din PC.

  I det första avsnittet kan du lära dig mer om Windows Filöverföring i Windows – ett bra tips för dig som precis köpt ny PC, eller funderar på att göra det inför jul, och undrar hur du ska kunna flytta över alla dina filer, inställningar och dokument till din nya dator.


  Fler PC-tips hittar du på MvH-bloggen.

 • Nya funktioner till Windows Azure

  Windows Azure uppdateras idag med ett antal nya funktioner. Bland de nya funktionerna märks utökat stöd för öppen källkod, förbättringar för SQL Azure-databaser samt förenklad användarupplevelse för fakturering och betalning.

  Det utökade stödet för öppen källkod innebär exempelvis en Hadoopdistribution för Windows Azure samt en mängd användarförbättringar för Javafunktionalitet. Storleken på databaser i SQL Azure tredubblas samtidigt från dagens 50 gigabyte till 150 gigabyte. Nytt är också en 90-dagars provperiod med en förenklad registreringsprocess.

  Mer information om nyheterna inkusive en fullständig lista på alla nya funktioner i Windows Azure hittar du på Windows Azure Blog.

 • Catharina Ljungberg tar rodret för Microsofts svenska konsumentkanaler

  Catharina LjungbergIdag kan vi meddela att Catharina Ljungberg blir svensk direktör för Microsofts konsumentkanaler.

  Catharina kommer närmast ifrån en position som vice president på TeliaSonera, där hon även arbetat som marknadschef för Telia Bredband, regionchef för Telia butik och kanalchef för Telia.se. Hon har även en MBA/Ekonomisk Magisterexamen från Stockholms Universitet.

  Catharina kliver in i sin nya roll på Microsoft i början av mars nästa år.

  Bilder på Catharina finns här.

  Resumé har uppmärksammat detta

 • Xbox Companion lanserat till Windows Phone

  Igår släpptes Xbox Companion till Windows Phone. Med Xbox Companion kan man använda sin telefon för att hitta och spela upp innehåll på Xbox 360-konsolen i några enkla knapptryck. Applikationen är gratis och fungerar bara om Windows Phone-telefonen är uppdaterad med Mango. I filmklippet nedan visas ett smakprov vad Xbox Companion möjliggör.

  Läs mer om applikationen och ladda ned Xbox Companion.

 • Vi söker Årets it-tjej 2012

  Årets it-tjejDet lider mot jul, och efter jul hägrar 2012. Då är det dags för oss att tillsammans med Universum Awards utse Årets it-tjej 2012. Fortfarande finns det möjlighet att nominera antingen dig själv eller någon i din omgivning – senast den 12 februari 2012 vill vi ha din ansökan.

  Årets it-tjej har ett stort intresse och engagemang för it, är entreprenöriell och har förmågan att inspirera andra. Ansökan är öppen för heltidsstuderande tjejer som läser en data-, it- eller medieutbildning.  

  Utmärkelsen Årets it-tjej är instiftad för att vi vill uppmuntra fler unga tjejer att söka sig till den traditionellt sett mansdominerade it-branschen.

  Här finns mer information om utmärkelsen och om Katarina Larsson, Årets it-tjej 2011.

 • Förhandsvisning av nya Windows Store

  Igår förhandsvisade Microsoft nya Windows Store och släppte detaljer kring tillgänglighet och affärsmöjligheter för utvecklare.

  Läs mer på globala Windows Store-blogg för utvecklare och besök vårt pressrum för Windows för mer information, faktablad, filmer och bilder.

  IDG och Tommy K Johansson har skrivit.