December, 2011

 • Håll koll på din närmiljö med nya Eye on Earth

  Under klimatmötet i Durban lanserade Microsoft en utvidgning av nätverket Eye on Earth, tillsammans med Europeiska Miljöbyrån och informationssystemsleverantören Esri. Eye on Earth är en molnbaserad internet community och plattform som används för att skapa innovativa applikationer som kartlägger globala miljödata.

  Eye on Earth kombinerar vetenskapliga miljöuppgifter med rapporter från miljontals människor som skickar in sina egna iakttagelser. Sedan tidigare kan man ta reda på vattenkvaliteten vid mer än 22 000 badplatser med WaterWatch, och även se hur luftkvaliteten  är vid över 2 000 övervakningsstationer med AirWatch. Det senaste tillskottet är NoiseWatch, som visar på bullernivåerna i Europas största städer.

  Den nya NoiseWatch-applikationen inkluderar en bullermätare till mobilen, som finns tillgänglig för operativsystemen Windows Phone 7.5, iOS och Android . Med NoiseWatch kan man enkelt mäta bullret där man befinner sig och skicka in informationen till Eye on Earth.

  Europeiska Miljöbyrån och Microsoft har samarbetat sedan 2007, med fokus på att erbjuda miljöinformation i realtid för människor runtom i Europa, och därmed höja medvetenheten om miljöproblem. Med hjälp av teknik som Microsoft SQL Azure och Windows Azure hjälper Microsoft Europeiska Miljöbyrån med att göra miljödata mer tillgänglig och effektiv.

  Esri är världens största leverantör av geografiska informationssystem. Tillsammans med Microsoft arbetar man med lösningar för att analysera, förstå och visualisera geografisk data.  

 • Peab minskar kostnader och jobbar effektivare med Lync

  Byggjätten Peab gjorde sig nyligen av med sin traditionella telefonilösning till förmån för en Lync-baserad Unified Communications-lösning från Microsoft. PEAB blev därmed det första företaget i sitt slag att helt gå över till en gemensam plattform för all kommunikation och samarbete.

  Byggbranschen är av naturen väldigt decentaliserad. I Peabs fall innebär det ett hundratal kontor runt om i Sverige, till det ska också läggas alla olika byggarbetsplatser och mobila kontor som också behöver tillgång till telefoni, e-post, chatt, video och smidigt samarbete.

  Att Peab valde Lync har inte bara gett dem större effektivitet i verksamheten utan även medfört att de samtidigt kunnat sparat pengar. Läs mer om PEABs nya kommunikationslösning i en ny fallstudie här.

 • God Jul och Gott Nytt 2012

  Julen ligger runt hörnet och jag vill passa på att tacka er alla som följt och läst Nyhetsbloggen under året.

  Vi har haft ett intensivt år med många spännande och viktiga händelser. Några av mina personliga höjdpunkter var när vi i början på året rapporterade direkt från CES i Las Vegas, när Steven Sinofsky visade upp kommande Windows 8 på All Things D, att vi nu fått ett helt gäng nya kollegor från Skype och sist men inte minst allt som hänt kring Windows Phone. Framförallt ser jag verkligen fram emot snygga, nya Nokia Lumia som släpps i Sverige i början av nästa år tack vare vårt samarbete med Nokia.

  Vi har också haft många anledningar att fira under året. Microsoft blev utsedd både till både Sveriges, Europas och världens bästa arbetsplats, vår trotjänare Hotmail har fyllt 15 och Kinect slog världsrekord i försäljning. Bland annat.

  Givetvis önskar jag dig många spännande hårda klappar under granen, se gärna våra egna julklappstips här, och när du får lust att röra lite på dig efter julgröt, julskinkan och julklappar – varför inte testa något av alla nya Xbox-spel för Kinect som släppts under hösten? Jag kan särskilt rekommendera Dance Central 2 och Kinect Sports 2.

  Vänligen notera även att det som vanligt kommer att vara lite färre uppdateringar av bloggen under jul och mellandagarna, men i början på januari tar det fart igen då vi kommer sammanställa de viktigaste nyheterna från CES 2012.

  Ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!

 • PC eller smartphone i julklapp? Vår guru ger bästa tipsen.

  Det lackar mot jul och i år är det hårda klappar under granen som gäller. Vår PC-guru Joakim Karlén ger sina allra bästa julklappstips.


  Ladda hem hela vår favoritönskelista och få fler tips om klappar här.

 • Microsoft och Natural Balance främjar hållbarhet i Afrika

  På FN:s klimatmöte i Durban berättade Microsoft om sitt samarbete med Natural Balance, ett företag som tar fram hållbarhetslösningar. Natural Balance använder Microsofts teknik för att uppskatta nyttan av företagets Wonderbag – en unik värmebevarande matlagningspåse.

  Med hjälp av Windows Azure kan Natural Balance nu beräkna exakt hur många enheter koldioxid som sparas in tack vare deras Wonderbags. Dessa utsläppsrätter används sedan i handeln på den Europeiska Koldioxidmarknaden och intäkterna går till att hålla nere priserna på matlagningspåsarna, så att även de fattigaste familjerna ska kunna ha råd med en. 

  I Afrika lagar många familjer fortfarande sin mat över öppen eld vilket innebär många nackdelar, till exempel koldioxidutsläpp, eldsvådor, och luftföroreningar som i sin tur leder till luftvägssjukdomar – särskilt hos barn. Med en Wonderbag kokar man snabbt upp grytan på elden, grytan sätts sedan ner i den isolerade påsen för att lagas färdigt. På så sätt minskar man koldioxidutsläppen med en tredjedel, sparar vatten och bränsle, samt förebygger en stor del sjukdomar och olyckor i hemmen.

  Natural Balance, företaget bakom Wonderbag, grundades 2005 i Sydafrika. De strävar efter en hållbar social utveckling genom att driva projekt som bekämpar miljöförstöring och fattigdom.

 • Förhandsvisning av nya Windows Store

  Igår förhandsvisade Microsoft nya Windows Store och släppte detaljer kring tillgänglighet och affärsmöjligheter för utvecklare.

  Läs mer på globala Windows Store-blogg för utvecklare och besök vårt pressrum för Windows för mer information, faktablad, filmer och bilder.

  IDG och Tommy K Johansson har skrivit.

 • SkyDrive lanseras till Windows Phone & iPhone

  Med SkyDrive kan miljontals människor världen över på ett enkelt sätt spara sina dokument, bilder och filmer online, och ha tillgång till det från vilken dator som helst. För en vecka sedan förbättrade vi SkyDrive, bland annat genom att göra fildelning enklare och utöka filstödet. Nu tar vi ytterligare ett steg för att förbättra upplevelsen av SkyDrive och släpper appar för både Windows Phone och iPhone. Från och med idag kan SkyDrive laddas ned gratis från respektive Marketplace.

  För Windows Phone utökas integrationen mellan SkyDrive och Office ytterligare: allt man kan göra med SkyDrive i datorn kan man nu även göra i telefonen. Som att redigera dokument, söka igenom mappar och dela filer med en eller flera personer med bara några få knapptryck. SkyDrive-funktionen i  iPhone gör att användarna får tillgång till sina dokument och filer som är lagrade i SkyDrive.

  Läs mer om SkyDrive och apparna på vår MVH-blogg

 • Vi söker Årets it-tjej 2012

  Årets it-tjejDet lider mot jul, och efter jul hägrar 2012. Då är det dags för oss att tillsammans med Universum Awards utse Årets it-tjej 2012. Fortfarande finns det möjlighet att nominera antingen dig själv eller någon i din omgivning – senast den 12 februari 2012 vill vi ha din ansökan.

  Årets it-tjej har ett stort intresse och engagemang för it, är entreprenöriell och har förmågan att inspirera andra. Ansökan är öppen för heltidsstuderande tjejer som läser en data-, it- eller medieutbildning.  

  Utmärkelsen Årets it-tjej är instiftad för att vi vill uppmuntra fler unga tjejer att söka sig till den traditionellt sett mansdominerade it-branschen.

  Här finns mer information om utmärkelsen och om Katarina Larsson, Årets it-tjej 2011.

 • Xbox Companion lanserat till Windows Phone

  Igår släpptes Xbox Companion till Windows Phone. Med Xbox Companion kan man använda sin telefon för att hitta och spela upp innehåll på Xbox 360-konsolen i några enkla knapptryck. Applikationen är gratis och fungerar bara om Windows Phone-telefonen är uppdaterad med Mango. I filmklippet nedan visas ett smakprov vad Xbox Companion möjliggör.

  Läs mer om applikationen och ladda ned Xbox Companion.

 • Catharina Ljungberg tar rodret för Microsofts svenska konsumentkanaler

  Catharina LjungbergIdag kan vi meddela att Catharina Ljungberg blir svensk direktör för Microsofts konsumentkanaler.

  Catharina kommer närmast ifrån en position som vice president på TeliaSonera, där hon även arbetat som marknadschef för Telia Bredband, regionchef för Telia butik och kanalchef för Telia.se. Hon har även en MBA/Ekonomisk Magisterexamen från Stockholms Universitet.

  Catharina kliver in i sin nya roll på Microsoft i början av mars nästa år.

  Bilder på Catharina finns här.

  Resumé har uppmärksammat detta